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Jordane Jasniewski

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Identifiants chercheurs
  • IdHAL jordane-jasniewski
  • ORCID 0000-0002-8822-1742
  • Google Scholar : https://scholar.google.fr/citations?user=l6n4sz0AAAAJ&hl=en&oi=ao
  • IdRef : 136349846

Présentation

**Situation actuelle** **Depuis Septembre 2009 : Maître de Conférences titulaire (68MCF0133)**, Université de Lorraine, Collegium Lorraine-Institut National de Lorraine (L-INP), Ecole Nationale Supérieure d’Agronomie et des Industries Alimentaires (ENSAIA), Laboratoire d’Ingénierie des Biomolécules (LIBio, EA 4367), 2, avenue de la Forêt de Haye. TSA 40602. 54518 Vandoeuvre lès Nancy, France. **Formation universitaire** **Sept 2019 Habilitation à Diriger des Recherches en Procédés Biotechnologiques et Alimentaires,** LIBio-Université de Lorraine **Sept 2009** **Nomination Maître de Conférences** sur emploi vacant (68MCF0133 Biochimie et Ingénierie des Biomolécules) LIBio-ENSAIA-INPL **2008-2009 Attaché temporaire à l’Enseignement et à la Recherche** (poste complet) LIBio-ENSAIA-INPL. **2005-2008** **Doctorat Procédés Biotechnologiques et Alimentaires,** LSGA-INPL. **2004-2005 DEA Procédés Biotechnologiques et Alimentaires,** mention B, major de promotion, LSGC -ENSAIA-INPL ; **2003-2004 Maîtrise de Biochimie,** mention AB, UHP Nancy I ; **2002-2003 Licence de Biochimie,** mention AB, UHP Nancy I ; **2001-2002 DEUG Sciences de la Vie,** UHP Nancy I ; **1999-2001 BTS Biotechnologies,** Lycée Stanislas, Villers-lès-Nancy ; **1998-1999 Baccalauréat STL Biochimie / Génie Biologique,** mention B, Lycée Stanislas, Villers-lès-Nancy. **Activité d’enseignement** Mon service annuel comprend environ 240 hetd en \- Biochimie Structurale et Métabolique (TD) \- Chimie et Technologie Alimentaire des protéines (CM) \- Formulation Alimentaire \- Biochimie et Chimie analytique (TP) **Travaux de recherche** **Thématique de recherche** Travaux portant sur l’étude fondamentale du mécanisme de complexation et de coacervation entre des biopolymères de nature protéique et/ou polysaccharidique. L’objectif majeur de ces travaux est de mieux comprendre les mécanismes énergétiques qui sont à l’origine des différentes entités formées telles que des complexes macromoléculaires, des agrégats de complexes et des coacervats. Ces différents types d’architectures sont étudiés de l’échelle moléculaire à l’échelle macroscopique. Ces travaux se focalisent sur la contribution relative de l’entropie et de l’enthalpie lors des différentes transitions structurales ainsi que sur les interactions de faible énergie qui dominent à chaque étape du mécanisme de structuration. Enfin, la fonctionnalisation des biopolymères, par voie enzymatique, est mise en oeuvre pour modifier leur structure et ainsi déterminer la relation entre la structure d'un biopolymère et son aptitude à l'auto-assemblage par coacervation simple ou complexe. L'ensemble de ces approches sont utilisées pour la structuration de vecteurs et de matrices. **Mots-clés** : protéines laitières, polysaccharides, auto-assemblage, gélification, coacervation **Mes travaux ont fait l’objet de 37 publications de rang A dont 7 en position de senior et de 3 conférences internationales invitées.** **2 co-directions et 2 directions de thèses ; 15 masters 2** ORCID 0000-0002-8822-1742 **Activités administratives** **\* Expertise scientifique** Reviewer d’article scientifique dans un journal international à comité de lecture : \- Biomacromolecules \- Food Hydrocolloids \- Carbohydrate Polymer - **\* Activités administratives et responsabilités collectives actuelles** Responsable de service d’enseignement Sciences des Aliments à l’ENSAIA depuis 2020 Responsable de la pré-spécialisation « Formulation Alimentaire » de l’ENSAIA. 2011-2019 Responsable du module « Biochimie et Chimie Alimentaire : protéines alimentaires » de l’ENSAIA. Membre élu titulaire du Conseil National des Universités. Section 68 : Biologies des Organismes. 2012-2019 Membre élu du collège B au sein Conseil scientifique A2F (Agronomie, agroalimentaire, forêt) depuis 2012 Membre extérieur nommé au sein de la commission scientifique spécialisée INRAE en Sciences et Ingénierie des Aliments, des Matériaux, Produits Biosourcés & Ressources d’origine résiduaire. 2021-2024. Pilote du processus « Gestion des équipements et métrologie » dans le cadre de la certification ISO9001 (2008) du Laboratoire d’Ingénierie des Biomolécules (EA-4367)

Publications

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Revisiting organosolv strategies for sustainable extraction of valuable lignin

Marie E Vuillemin , María Catalina Quesada-Salas , Caroline Hadad , Jordane Jasniewski , Eric Husson
RSC Sustainability, 2023, 4, ⟨10.1039/d3su00050h⟩
Article dans une revue hal-04107140v1
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Influence of alginate properties and calcium chloride concentration on alginate bead reticulation and size : a phenomenological approach

Chanez Bennacef , Stéphane Desobry , Jordane Jasniewski , Sébastien Leclerc , Laurent Probst
Polymers, 2023, 15, pp.4163. ⟨10.3390/polym15204163⟩
Article dans une revue hal-04308516v1
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Enzymatic mediated modification of gum Arabic by curcumin oxidation products: physicochemical and self-assembly study

Aurélie A Adam , Jordane Jasniewski , Marie E Vuillemin , Blandine Simard , Jennifer Burgain
Food Hydrocolloids, 2022, 126, pp.107451. ⟨10.1016/j.foodhyd.2021.107451⟩
Article dans une revue hal-03552124v1
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Aqueous synthesis of core/shell/shell ZnSeS/Cu:ZnS/ZnS quantum dots and their use as a probe for the selective photoluminescent detection of Pb2+ in water

Salima Mabrouk , Hervé Rinnert , Lavinia Balan , Jordane Jasniewski , Ghouti Medjahdi
Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry, 2022, 431, pp.114050. ⟨10.1016/j.jphotochem.2022.114050⟩
Article dans une revue hal-03689097v1
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Polysaccharides enzymatic modification to control the coacervation or the aggregation behavior: a thermodynamic study

Marie E. Vuillemin , Florentin Michaux , Aurélie Seiler , Michel Linder , Lionel Muniglia
Food Hydrocolloids, 2021, 122, pp.107092. ⟨10.1016/j.foodhyd.2021.107092⟩
Article dans une revue hal-03323866v1
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Polymer functionalization through an enzymatic process: Intermediate products characterization and their grafting onto gum Arabic

Marie Vuillemin , Lionel Muniglia , Michel Linder , Sabine Bouguet-Bonnet , Sophie Poinsignon
International Journal of Biological Macromolecules, 2021, 169, pp.480-491. ⟨10.1016/j.ijbiomac.2020.12.113⟩
Article dans une revue hal-03093688v1
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Mn-Doped Quinary Ag–In–Ga–Zn–S Quantum Dots for Dual-Modal Imaging

Perizat Galiyeva , Hervé Rinnert , Sabine Bouguet-Bonnet , Sebastien Leclerc , Balan Lavinia
ACS Omega, 2021, 6 (48), pp.33100 - 33110. ⟨10.1021/acsomega.1c05441⟩
Article dans une revue hal-03469094v1
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mTHPC-loaded extracellular vesicles significantly improve mTHPC diffusion and photodynamic activity in preclinical models

Marie Millard , Solène Posty , Max Piffoux , Jordane Jasniewski , Henri-Pierre Lassalle
Pharmaceutics, 2020, 12 (7), pp.676. ⟨10.3390/pharmaceutics12070676⟩
Article dans une revue hal-02916946v1
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Aqueous synthesis of highly luminescent ternary alloyed Mn-doped ZnSeS quantum dots capped with 2-mercaptopropionic acid

Salima Mabrouk , Hervé Rinnert , Lavinia Balan , Sébastien Blanchard , Jordane Jasniewski
Journal of Alloys and Compounds, 2020, 858, pp.158315. ⟨10.1016/j.jallcom.2020.158315⟩
Article dans une revue hal-03087423v1
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Aqueous Synthesis for Highly Emissive 3-Mercaptopropionic Acid-Capped AIZS Quantum Dots

Maroua Mrad , Tahar Ben Chaabane , Hervé Rinnert , Balan Lavinia , Jordane Jasniewski
Inorganic Chemistry, 2020, 59 (9), pp.6220-6231. ⟨10.1021/acs.inorgchem.0c00347⟩
Article dans une revue hal-02551136v1

Physicochemical characterizations of gum Arabic modified with oxidation products of ferulic acid

Marie E. Vuillemin , Florentin Michaux , Aurélie Adam , Michel Linder , Lionel Muniglia
Food Hydrocolloids, 2020, pp.105919. ⟨10.1016/j.foodhyd.2020.105919⟩
Article dans une revue hal-02543678v1
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Gum Arabic and chitosan self-assembly: Thermodynamic and mechanism aspects

Marie E. Vuillemin , Florentin Michaux , Lionel Muniglia , Michel Linder , Jordane Jasniewski
Food Hydrocolloids, 2019, ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.05.048⟩
Article dans une revue hal-02146529v1
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mTHPC-loaded extracellular vesicles outperform liposomal and free mTHPC formulations by an increased stability, drug delivery efficiency and cytotoxic effect in tridimensional model of tumors

Marie Millard , Ilya Yakavets , Max Piffoux , Amanda Brun , Florence Gazeau
Drug Delivery, 2018, 25 (1), pp.1790-1801. ⟨10.1080/10717544.2018.1513609⟩
Article dans une revue hal-01996795v1

The study of curcumin interaction with micellar casein and lactic acid bacteria cell envelope

Aya Khanji , Florentin Michaux , Dominique Salameh , Toufic Rizk , Sylvie Banon
LWT - Food Science and Technology, 2018, 91, pp.293-302. ⟨10.1016/j.lwt.2018.01.067⟩
Article dans une revue hal-02315509v1

Chitosan - Shea butter solid nanoparticles assemblies for the preparation of a novel nanoparticles in microparticles system containing curcumin

Hassan Hajj Ali , Florentin Michaux , Aya Khanji , Jordane Jasniewski , Michel Linder
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2018, 553, pp.359-367. ⟨10.1016/j.colsurfa.2018.05.075⟩
Article dans une revue hal-02315502v1
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Structure, gelation, and antioxidant properties of curcumin-doped casein micelle powder produced by spray-drying

Aya Khanji , Florentin Michaux , Jérémy Petit , Dominique Salameh , Toufic Rizk
Food and Function, 2018, 9 (2), pp.971-981. ⟨10.1039/C7FO01923H⟩
Article dans une revue hal-02315518v1

Functionalization of pectin with laccase-mediated oxidation products of ferulic acid

N. Karaki , A. Aljawish , L. Muniglia , S. Bouguet-Bonnet , S. Leclerc
Enzyme and Microbial Technology, 2017, 104, pp.1 - 8. ⟨10.1016/j.enzmictec.2017.05.001⟩
Article dans une revue hal-01527619v1
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Physicochemical characterization of pectin grafted with exogenous phenols

Nadine Karaki , Abdulhadi Aljawish , Lionel Muniglia , Catherine Humeau , Jordane Jasniewski
Food Hydrocolloids, 2016, 60, pp.486-493. ⟨10.1016/j.foodhyd.2016.04.004⟩
Article dans une revue hal-03065592v1

Enzymatic modification of polysaccharides: Mechanisms, properties, and potential applications: A review

Nadine Karaki , Abdulhadi Aljawish , Catherine Humeau , Lionel Muniglia , Jordane Jasniewski
Enzyme and Microbial Technology, 2016, 90, pp.1-18. ⟨10.1016/j.enzmictec.2016.04.004⟩
Article dans une revue hal-03537604v1
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Shea butter solid nanoparticles for curcumin encapsulation: Influence of nanoparticles size on drug loading

Hassan Hajj Ali , Florentin Michaux , Isabelle Sandrine Bouelet Ntsama , Pierrick Durand , Jordane Jasniewski
European Journal of Lipid Science and Technology, 2015, ⟨10.1002/ejlt.201500348⟩
Article dans une revue hal-01278471v1
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PAMAM G4.5-chlorin e6 dendrimeric nanoparticles for enhanced photodynamic effects

Estelle Bastien , Raphaël Schneider , Steffen Hackbarth , Dominique Dumas , Jordane Jasniewski
Photochemical & Photobiological Sciences , 2015, 14 (12), pp.2203-2212. ⟨10.1039/c5pp00274e⟩
Article dans une revue hal-01246664v1

Structure and gelation properties of casein micelles doped with curcumin under acidic conditions

Aya N. Khanji , Florentin Michaux , Jordane Jasniewski , Jérémy Petit , Emna Lahimer
Food and Function, 2015, 6 (12), pp.3624-3633. ⟨10.1039/c5fo00829h⟩
Article dans une revue hal-01264776v1

Enzymatic synthesis of chitosan derivatives and their potential applications

Abdulhadi Aljawish , Isabelle Chevalot , Jordane Jasniewski , Joel Scher , Lionel Muniglia
Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 2015, 112, pp.25-39. ⟨10.1016/j.molcatb.2014.10.014⟩
Article dans une revue hal-01267381v1
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Inhibitory Action of Benzo[alpha]pyrene on Hepatic Lipoprotein Receptors In Vitro and on Liver Lipid Homeostasis in Mice

Hamed Layeghkhavidaki , Marie-Claire Lanhers , Samina Akbar , Lynn Gregory-Pauron , Thierry Oster
PLoS ONE, 2014, 9 (7), pp.e102991. ⟨10.1371/journal.pone.0102991⟩
Article dans une revue hal-01562170v1

Influence of Microwave Heating Time on the Structure and Properties of Chitosan Films

Charlotte Jacquot , Muriel Jacquot , Patricia Marques , Jordane Jasniewski , Muhammad Javeed Akhtar
Journal of Applied Polymer Science, 2014, 131 (18), ⟨10.1002/APP.40779⟩
Article dans une revue hal-01273450v1

Laccase-catalysed oxidation of ferulic acid and ethyl ferulate in aqueous medium: A green procedure for the synthesis of new compounds

Abdulhadi Aljawish , Isabelle Chevalot , Jordane Jasniewski , Cedric Paris , Joël Scher
Food Chemistry, 2014, 145, pp.1046-1054. ⟨10.1016/j.foodchem.2013.07.119⟩
Article dans une revue hal-01273465v1

Laccase-catalysed functionalisation of chitosan by ferulic acid and ethyl ferulate: Evaluation of physicochemical and biofunctional properties

Abdulhadi Aljawish , Isabelle Chevalot , Jordane Jasniewski , Anne-Marie Revol-Junelles , Joël Scher
Food Chemistry, 2014, 161, pp.279-287. ⟨10.1016/j.foodchem.2014.03.076⟩
Article dans une revue hal-01273464v1

Adhesion and growth of HUVEC endothelial cells on films of enzymatically functionalized chitosan with phenolic compounds

Abdulhadi Aljawish , Lionel Muniglia , Jordane Jasniewski , Amira Klouj , Joël Scher
Process Biochemistry, 2014, 49 (5), pp.863-871. ⟨10.1016/j.procbio.2014.02.001⟩
Article dans une revue hal-01273454v1

Multifunctional peptide-conjugated hybrid silica nanoparticles for photodynamic therapy and MRI

Hamanou Benachour , Aymeric Sève , Thierry Bastogne , Céline Frochot , Régis Vanderesse
Theranostics, 2012, 2 (9), pp.889-904. ⟨10.7150/thno.4754⟩
Article dans une revue hal-00723908v1

Functionalization of chitosan by laccase-catalyzed oxidation of ferulic acid and ethyl ferulate under heterogeneous reaction conditions

Abdulhadi Aljawish , Isabelle Chevalot , Bernadette Piffaut , Corinne C. Rondeau-Mouro , Michel Girardin
Carbohydrate Polymers, 2012, 87 (1), pp.537-544. ⟨10.1016/j.carbpol.2011.08.016⟩
Article dans une revue hal-00777509v1

Functionalization of chitosan by laccase-catalyzed oxidation of ferulic acid and ethyl ferulate under heterogeneous reaction conditions

A. Aljawish , I. Chevalot , B. Piffaut , Corinne C. Rondeau-Mouro , M. Girardin
Carbohydrate Polymers, 2012, 87 (1), pp.537-544
Article dans une revue hal-02597265v1

Structuration mechanism of beta-lactoglobulin - acacia gum assemblies in presence of quercetin

Leïla Aberkane , Jordane Jasniewski , Claire Gaiani , Raza Hussain , Joël Scher
Food Hydrocolloids, 2012, 29 (1), pp.9-20. ⟨10.1016/j.foodhyd.2012.01.010⟩
Article dans une revue hal-01268086v1

Interactions between two carnobacteriocins Cbn BM1 and Cbn B2 from Carnobacterium maltaromaticum CP5 on target bacteria and Caco-2 cells

J. Jasniewski , C. Cailliez-Grimal , I. Chevalot , J.B. Millière , A.M. Revol-Junelles
Food and Chemical Toxicology, 2009, 47 (4), pp.893-897. ⟨10.1016/j.fct.2009.01.025⟩
Article dans une revue hal-00507954v1

Optimization of the production and purification processes of carnobacteriocins Cbn BM1 and Cbn B2 from Carnobacterium maltaromaticum CP5 by heterologous expression in Escherichia coli

Jordane Jasniewski , Catherine Cailliez-Grimal , Éric Gelhaye , Anne-Marie Revol-Junelles
Journal of Microbiological Methods, 2008, 73 (1), pp.41-48. ⟨10.1016/j.mimet.2008.01.008⟩
Article dans une revue hal-02905500v1

Functional differences in Leuconostoc sensitive and resistant strains to mesenterocin 52A, a class IIa bacteriocin

Jordane Jasniewski , Catherine Cailliez-Grimal , Mohamed Younsi , Jean-Bernard Milliã¨re , Anne-Marie Revol-Junelles
FEMS Microbiology Letters, 2008, 289 (2), pp.193-201. ⟨10.1111/j.1574-6968.2008.01381.x⟩
Article dans une revue hal-02905496v1

Fluorescence anisotropy analysis of the mechanism of action of mesenterocin 52A: speculations on antimicrobial mechanism

Jordane Jasniewski , Catherine Cailliez-Grimal , Mohamed Younsi , Jean-Bernard Millière , Anne-Marie Revol-Junelles
Applied Microbiology and Biotechnology, 2008, 81 (2), pp.339-347. ⟨10.1007/s00253-008-1677-x⟩
Article dans une revue hal-02905499v1

Structuration mechanism of beta-lactoglobulin: Acacia gum assemblies in presence of quercetin

Jordane Jasniewski , Leila Aberkane , Claire Gaiani , Joel Scher , Christian Sanchez
248. National Meeting of the American-Chemical-Society (ACS), American Chemical Society (ACS). USA., Aug 2014, San Francisco, Californie, United States
Communication dans un congrès hal-01837412v1
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In vitro photophysical and photobiological properties of Ce6-based dendrimer nanoparticles.

Estelle Bastien , Raphaël Schneider , Lina Bezdetnaya , Beate Röder , Steffen Hackbarth
15th Congress of the European Society for Photobiology, ESP 2013, Sep 2013, Liège, Belgium. pp.CDROM
Communication dans un congrès hal-00866009v1