Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

175 résultats

Impact of high lipid contents on the production of fermentative aromas during white wine fermentation

Charlie Guittin , Faïza Maçna , Isabelle Sanchez , Xavier Poitou , Jean-Marie Sablayrolles , et al.
Applied Microbiology and Biotechnology, 2021, 105 (16-17), pp.6435-6449. ⟨10.1007/s00253-021-11479-5⟩
Article dans une revue hal-03332021v1

European project CAFE WP3: Process experiments - Deliverable 3.3: Test of optimal control strategies

Céline Casenave , Cristian Trelea , Jean-Roch Mouret , Jean-Marie Sablayrolles , Stéphanie Passot , et al.
[Research Report] inria. 2013
Rapport hal-00859575v1

Comprehensive study of the evolution of gas-liquid partitioning of aroma compounds during wine alcoholic fermentation

Sumallika Morakul , Violaine Athes , Jean-Roch Mouret , Jean-Marie Sablayrolles
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58 (18), pp.10219-10225. ⟨10.1021/jf101890y⟩
Article dans une revue hal-01195446v1
Image document

Influence of nutrients and temperature on the production of fermentative aromas in winemaking conditions using a Box-Behnken design

Stéphanie Rollero , Jean-Roch Mouret , Isabelle Sanchez , Anne Ortiz-Julien , Jean-Marie Sablayrolles , et al.
5. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Jun 2013, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01837712v1
Image document

Maitrise des intrants lors de la fermentation œnologique

Jean-Marie Sablayrolles , Jean-Roch Mouret , Anne Ortiz-Julien
SITEVI, Nov 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01837785v1

Prediction of the production kinetics of the main fermentative aromas in alcoholic fermentation (présentation orale)

Jean-Roch Mouret , Vincent Farines , Jean-Marie Sablayrolles , Ioan Cristian Tréléa
Macrowine, 2016, Changins Nyon, Switzerland. pp.54
Communication dans un congrès hal-01598161v1
Image document

Modelling of the gas-liquid partitioning of aroma compounds during wine alcoholic fermentation and prediction of aroma losses

Sumallika Morakul , Jean-Roch Mouret , Nicole Pamela , Cristian Trelea , Jean-Marie Sablayrolles , et al.
Process Biochemistry, 2011, 46 (5), pp.1125-1131. ⟨10.1016/j.procbio.2011.01.034⟩
Article dans une revue hal-01003250v1

Réduction de la teneur en alcool des vins: étude comparative de différentes technologies

Evelyne Aguera , Violaine Athes , Magali Bes , Soline Caillé , Philippe Cottereau , et al.
Bulletin de l'OIV, 2010, 83 (947-948-949), pp.31-42
Article dans une revue hal-01195431v1

A Dynamic Analysis of Higher Alcohol and Ester Release During Winemaking Fermentations

Sumallika S. Morakul , Jean-Roch J.-R. Mouret , Pamela P. Nicolle , Evelyne E. Aguera , Jean-Marie J.-M. Sablayrolles , et al.
Food and Bioprocess Technology, 2013, 6 (3), pp.818 - 827. ⟨10.1007/s11947-012-0827-4⟩
Article dans une revue hal-01001570v1

Simulation and optimization of alcoholic fermentation in winemaking

Brigitte Charnomordic , Nadine Hilgert , Jean-Marie J.-M. Sablayrolles
6. Vienna International Conference on Mathematical Modelling, Feb 2009, Vienne, Austria
Communication dans un congrès hal-02755291v1

Suivi et controle de la fermentation alcoolique en oenologie

N.E. Haloui , Y. Cleran , Jean-Marie Sablayrolles , P. Grenier , P. Barre , et al.
Revue Française d'Oenologie, 1988, 115, pp.12-17
Article dans une revue hal-02728965v1

Production de levains de tirage en champagne : influence de quelques variables opératoires

C. Gerland , Jean-Marie Sablayrolles , P. Barre
Revue Française d'Oenologie, 1995, 151, pp.5-12
Article dans une revue hal-02701335v1
Image document

The Impact of Must Nutrients and Yeast Strain on the Aromatic Quality of Wines for Cognac Distillation

Charlie Guittin , Faïza Maçna , Isabelle Sanchez , Adeline Barreau , Xavier Poitou , et al.
Fermentation, 2022, 8 (2), pp.51. ⟨10.3390/fermentation8020051⟩
Article dans une revue hal-04534345v1

How to adapt winemaking practices to modified grape composition under climate change conditions?

Sylvie Dequin , Jean-Marie Sablayrolles , Jean-Louis Escudier , Jessica Noble , Jean-Michel Salmon , et al.
ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Apr 2016, Bordeaux, France. , 152 p., 2016, Sustainable grape and wine production in the context of climate change. Book of abstracts
Poster de conférence hal-01837791v1

Impact of the addition of electron acceptors on the by-products of alcoholic fermentation

J.L. Roustan , Jean-Marie Sablayrolles
Enzyme and Microbial Technology, 2002, 31 (1-2), pp.142-152. ⟨10.1016/S0141-0229(02)00086-8⟩
Article dans une revue istex hal-02679048v1

Addizione di ossigeno e cinetiche di fermentazione

E. Rosenfeld , Jean-Michel Salmon , Jean-Marie Sablayrolles
Vignevini, 2002, 29 (7-8), pp.53-57
Article dans une revue hal-02671080v1

Comparison of "aromatic" and "neutral" yeast strains: influence of vinification conditions

I. Vila , Jean-Marie Sablayrolles , C. Gerland , Raymond Baumes , Claude Bayonove , et al.
Viticultural and Enological Sciences, 2000, 55 (2), pp.59-66
Article dans une revue hal-02693359v1

La chimie du vin

Jean-Marie Sablayrolles
Bar des sciences, 2013, Valdurenque (81), France
Communication dans un congrès hal-01608166v1

Redox et levure

Jean-Michel Salmon , Sylvie Dequin , Jean-Marie Sablayrolles
Séminaire CRECEP Bourgogne / INRA / ITV : Etat d’oxydoréduction, l’inconnue de l’équation œnologique, Mar 2004, Beaune, France
Communication dans un congrès hal-02825108v1

Effet des lipides des bourbes sur la conduite des fermentations et la viabilité des levures

Catherine Tesniere , Erick Casalta , Giovana Girardi Piva , Martine Pradal , Aude Vernhet , et al.
10. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin, Mar 2018, Montpellier, France. 2018, 10. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin
Poster de conférence hal-01918067v1

Kinetics and Control of Alcoholic Fermentation During Wine Production

Jean-Marie Sablayrolles
Yeasts in the Production of Wine, Springer, 2019, 978-1-4939-9782-4
Chapitre d'ouvrage hal-02966567v1

Nitrogen demand of different yeast strains during alcoholic fermentation. Importance of the stationary phase

C. Manginot , J.L. Roustan , Jean-Marie Sablayrolles
Enzyme and Microbial Technology, 1998, 23, pp.511-517
Article dans une revue hal-02698133v1

ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN WINE-MAKING

Pierre Grenier , Isabelle Alvarez , Jean-Michel Roger , Vincent Steinmetz , Pierre Barre , et al.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, 2000, 34, pp.61-66
Article dans une revue hal-01195561v1

Utilisation d'ontologie pour la validation de mesures appliquées à la fermentation alcoolique

Virginie Rossard , Pascal Neveu , Evelyne E. Aguera , Abdel-Ilah Dkhissi , Eric Latrille , et al.
Journées de la Mesure et de la Métrologie - J2M2008, Oct 2008, Biarritz, France. pp.51-57
Communication dans un congrès hal-02751462v1

Adaptation to climate change : strategic issues to face for the French wine industry

Nathalie Ollat , Hervé Quénol , Gérard Barbeau , Cornelis van Leeuwen , Philippe Darriet , et al.
10. Symposium International d’Œnologie de Bordeaux, Œno2015, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV). FRA., Jun 2015, Bordeaux, France
Communication dans un congrès hal-01837822v1

La gestion des particules solides dans le moût de raisin au cours de la fermentation alcoolique en phase liquide

Erick Casalta , Jean-Michel Salmon , Jean-Marie Sablayrolles
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2018, 45 (167), pp.23-25
Article dans une revue hal-01918065v1

Fermentation kinetics and the production of volatiles during alcoholic fermentation

Jean-Marie Sablayrolles , C.B. Ball
Journal- American Society of Brewing Chemists, 1995, 53 (2), pp.72-78
Article dans une revue hal-02715811v1

Modification of the acetaldehyde concentration during alcoholic fermentation and effects on fermentation kinetics

J.L. Roustan , Jean-Marie Sablayrolles
Journal of Bioscience and Bioengineering, 2002, 93 (4), pp.367-375. ⟨10.1016/S1389-1723(02)80069-X⟩
Article dans une revue istex hal-02671852v1
Image document

Optimiser les dépenses énergétiques et la gestion de la cuverie pendant la fermentation alcoolique

Jean-Marie Sablayrolles
Journée technique Techniloire, 2015, Montreuil Bellay, France
Communication dans un congrès hal-01837784v1
Image document

Impact of initial lipid content and oxygen supply on alcoholic fermentation in Champagne-like musts

Jean-Marie Sablayrolles , Thomas Ochando , Jean-Roch Mouret , Vincent Farines , Anne Humbert-Goffart
Macrowine 2016, Jun 2016, Changins, Switzerland
Communication dans un congrès hal-01603363v1