Impact of high lipid contents on the production of fermentative aromas during white wine fermentation
Charlie Guittin
,
Faïza Maçna
,
Isabelle Sanchez
,
Xavier Poitou
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
et al.
Article dans une revue
hal-03332021v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
European project CAFE WP3: Process experiments - Deliverable 3.3: Test of optimal control strategies
Céline Casenave
,
Cristian Trelea
,
Jean-Roch Mouret
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
Stéphanie Passot
,
et al.
[Research Report] inria. 2013
Rapport
hal-00859575v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Comprehensive study of the evolution of gas-liquid partitioning of aroma compounds during wine alcoholic fermentation
Sumallika Morakul
,
Violaine Athes
,
Jean-Roch Mouret
,
Jean-Marie Sablayrolles
Article dans une revue
hal-01195446v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Influence of nutrients and temperature on the production of fermentative aromas in winemaking conditions using a Box-Behnken design
Stéphanie Rollero
,
Jean-Roch Mouret
,
Isabelle Sanchez
,
Anne Ortiz-Julien
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
et al.
5. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi , Jun 2013, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-01837712v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Maitrise des intrants lors de la fermentation œnologique
Jean-Marie Sablayrolles
,
Jean-Roch Mouret
,
Anne Ortiz-Julien
SITEVI , Nov 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-01837785v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Prediction of the production kinetics of the main fermentative aromas in alcoholic fermentation (présentation orale)
Jean-Roch Mouret
,
Vincent Farines
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
Ioan Cristian Tréléa
Macrowine , 2016, Changins Nyon, Switzerland. pp.54
Communication dans un congrès
hal-01598161v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Modelling of the gas-liquid partitioning of aroma compounds during wine alcoholic fermentation and prediction of aroma losses
Sumallika Morakul
,
Jean-Roch Mouret
,
Nicole Pamela
,
Cristian Trelea
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
et al.
Article dans une revue
hal-01003250v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Réduction de la teneur en alcool des vins: étude comparative de différentes technologies
Evelyne Aguera
,
Violaine Athes
,
Magali Bes
,
Soline Caillé
,
Philippe Cottereau
,
et al.
Bulletin de l'OIV , 2010, 83 (947-948-949), pp.31-42
Article dans une revue
hal-01195431v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
A Dynamic Analysis of Higher Alcohol and Ester Release During Winemaking Fermentations
Sumallika S. Morakul
,
Jean-Roch J.-R. Mouret
,
Pamela P. Nicolle
,
Evelyne E. Aguera
,
Jean-Marie J.-M. Sablayrolles
,
et al.
Article dans une revue
hal-01001570v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Simulation and optimization of alcoholic fermentation in winemaking
Brigitte Charnomordic
,
Nadine Hilgert
,
Jean-Marie J.-M. Sablayrolles
6. Vienna International Conference on Mathematical Modelling , Feb 2009, Vienne, Austria
Communication dans un congrès
hal-02755291v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Suivi et controle de la fermentation alcoolique en oenologie
N.E. Haloui
,
Y. Cleran
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
P. Grenier
,
P. Barre
,
et al.
Revue Française d'Oenologie , 1988, 115, pp.12-17
Article dans une revue
hal-02728965v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Production de levains de tirage en champagne : influence de quelques variables opératoires
C. Gerland
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
P. Barre
Revue Française d'Oenologie , 1995, 151, pp.5-12
Article dans une revue
hal-02701335v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
The Impact of Must Nutrients and Yeast Strain on the Aromatic Quality of Wines for Cognac Distillation
Charlie Guittin
,
Faïza Maçna
,
Isabelle Sanchez
,
Adeline Barreau
,
Xavier Poitou
,
et al.
Article dans une revue
hal-04534345v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
How to adapt winemaking practices to modified grape composition under climate change conditions?
Sylvie Dequin
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
Jean-Louis Escudier
,
Jessica Noble
,
Jean-Michel Salmon
,
et al.
ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change) , Apr 2016, Bordeaux, France.
, 152 p., 2016, Sustainable grape and wine production in the context of climate change. Book of abstracts
Poster de conférence
hal-01837791v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Impact of the addition of electron acceptors on the by-products of alcoholic fermentation
J.L. Roustan
,
Jean-Marie Sablayrolles
Article dans une revue
istex
hal-02679048v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Addizione di ossigeno e cinetiche di fermentazione
E. Rosenfeld
,
Jean-Michel Salmon
,
Jean-Marie Sablayrolles
Vignevini , 2002, 29 (7-8), pp.53-57
Article dans une revue
hal-02671080v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Comparison of "aromatic" and "neutral" yeast strains: influence of vinification conditions
I. Vila
,
Jean-Marie Sablayrolles
,
C. Gerland
,
Raymond Baumes
,
Claude Bayonove
,
et al.
Viticultural and Enological Sciences , 2000, 55 (2), pp.59-66
Article dans une revue
hal-02693359v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
La chimie du vin
Jean-Marie Sablayrolles
Bar des sciences , 2013, Valdurenque (81), France
Communication dans un congrès
hal-01608166v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Redox et levure
Jean-Michel Salmon
,
Sylvie Dequin
,
Jean-Marie Sablayrolles
Séminaire CRECEP Bourgogne / INRA / ITV : Etat d’oxydoréduction, l’inconnue de l’équation œnologique , Mar 2004, Beaune, France
Communication dans un congrès
hal-02825108v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Effet des lipides des bourbes sur la conduite des fermentations et la viabilité des levures
Catherine Tesniere
,
Erick Casalta
,
Giovana Girardi Piva
,
Martine Pradal
,
Aude Vernhet
,
et al.
10. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin , Mar 2018, Montpellier, France. 2018, 10. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin
Poster de conférence
hal-01918067v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Kinetics and Control of Alcoholic Fermentation During Wine Production
Jean-Marie Sablayrolles
Yeasts in the Production of Wine , Springer, 2019, 978-1-4939-9782-4
Chapitre d'ouvrage
hal-02966567v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Nitrogen demand of different yeast strains during alcoholic fermentation. Importance of the stationary phase
C. Manginot
,
J.L. Roustan
,
Jean-Marie Sablayrolles
Enzyme and Microbial Technology , 1998, 23, pp.511-517
Article dans une revue
hal-02698133v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN WINE-MAKING
Pierre Grenier
,
Isabelle Alvarez
,
Jean-Michel Roger
,
Vincent Steinmetz
,
Pierre Barre
,
et al.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin , 2000, 34, pp.61-66
Article dans une revue
hal-01195561v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Utilisation d'ontologie pour la validation de mesures appliquées à la fermentation alcoolique
Virginie Rossard
,
Pascal Neveu
,
Evelyne E. Aguera
,
Abdel-Ilah Dkhissi
,
Eric Latrille
,
et al.
Journées de la Mesure et de la Métrologie - J2M2008 , Oct 2008, Biarritz, France. pp.51-57
Communication dans un congrès
hal-02751462v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Adaptation to climate change : strategic issues to face for the French wine industry
Nathalie Ollat
,
Hervé Quénol
,
Gérard Barbeau
,
Cornelis van Leeuwen
,
Philippe Darriet
,
et al.
10. Symposium International d’Œnologie de Bordeaux, Œno2015 , Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV). FRA., Jun 2015, Bordeaux, France
Communication dans un congrès
hal-01837822v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
La gestion des particules solides dans le moût de raisin au cours de la fermentation alcoolique en phase liquide
Erick Casalta
,
Jean-Michel Salmon
,
Jean-Marie Sablayrolles
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques , 2018, 45 (167), pp.23-25
Article dans une revue
hal-01918065v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Fermentation kinetics and the production of volatiles during alcoholic fermentation
Jean-Marie Sablayrolles
,
C.B. Ball
Journal- American Society of Brewing Chemists , 1995, 53 (2), pp.72-78
Article dans une revue
hal-02715811v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Modification of the acetaldehyde concentration during alcoholic fermentation and effects on fermentation kinetics
J.L. Roustan
,
Jean-Marie Sablayrolles
Article dans une revue
istex
hal-02671852v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Optimiser les dépenses énergétiques et la gestion de la cuverie pendant la fermentation alcoolique
Jean-Marie Sablayrolles
Journée technique Techniloire , 2015, Montreuil Bellay, France
Communication dans un congrès
hal-01837784v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Impact of initial lipid content and oxygen supply on alcoholic fermentation in Champagne-like musts
Jean-Marie Sablayrolles
,
Thomas Ochando
,
Jean-Roch Mouret
,
Vincent Farines
,
Anne Humbert-Goffart
Macrowine 2016 , Jun 2016, Changins, Switzerland
Communication dans un congrès
hal-01603363v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More