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Jean-Marie PERRIER-CORNET

Jean-Marie Perrier-Cornet Publications
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Affiliations actuelles
  • 496972
  • 1096486
  • 1096452
  • 189518
Identifiants chercheurs
  • IdHAL jean-marie-perrier-cornet
  • IdRef : 128639539
  • ORCID 0000-0002-6547-5731
  • Google Scholar : https://scholar.google.fr/citations?hl=fr&user=69V2OwQAAAAJ
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Publications

helene-simonin

Inhibitory effect of high hydrostatic pressure, nisin, and moderate heating on the inactivation of Paenibacillus sp. and Terribacillus aidingensis spores isolated from UHT milk

Souhir Kmiha , Chloé Modugno , Chedia Aouadhi , Hélène Simonin , Slah Mejri
High Pressure Research, 2021, 43 (1), pp.328-340. ⟨10.1080/08957959.2021.1946054⟩
Article dans une revue hal-03298016v1
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Cycling versus Continuous High Pressure treatments at moderate temperatures: Effect on bacterial spores?

Fatima Fekraoui , Eric Ferret , Nathalie Paniel , Olivia Auvy , Clara Chamontin
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2021, 74, pp.102828. ⟨10.1016/j.ifset.2021.102828⟩
Article dans une revue hal-03404261v1
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Understanding the Effects of High Pressure on Bacterial Spores Using Synchrotron Infrared Spectroscopy

Chloé Modugno , Caroline Peltier , Hélène Simonin , Laurence Dujourdy , Francesco Capitani
Frontiers in Microbiology, 2020, 10, pp.1-10. ⟨10.3389/fmicb.2019.03122⟩
Article dans une revue hal-02466732v1
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High pressure sensitization of heat-resistant and pathogenic foodborne spores to nisin

Chloé Modugno , Souhir Kmiha , Hélène Simonin , Chedia Aouadhi , Esther Diosdado Cañizares
Food Microbiology, 2019, 84, pp.103244. ⟨10.1016/j.fm.2019.103244⟩
Article dans une revue hal-02173746v1
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Time-resolved Fluorescence and Generalized Polarization: Innovative tools to assess bull sperm membrane dynamics during slow freezing

Shaliha Bechoua , Pascale Winckler , Audrey Jossier , Caroline Peltier , Frédéric Delize
Cryobiology, 2019, 91, pp.69-76. ⟨10.1016/j.cryobiol.2019.10.196⟩
Article dans une revue hal-02354329v1

Biopréservation et hautes pressions: des outils pour la maîtrise des dangers microbiologiques dans les aliments.

Hélène Simonin , Stephane André , Stephane Chaillou , Marie-Christine Champomier-Verges , Carole Feurer
Industries Alimentaires et Agricoles, 2019, 61, pp.34-38
Article dans une revue hal-02618848v1

Effect of high pressure on the antimicrobial activity and secondary structure of the bacteriocin nisin

Chloé Modugno , Camille Loupiac , Antoine Bernard , Audrey Jossier , Fabrice Neiers
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 47, pp.9 - 15. ⟨10.1016/j.ifset.2018.01.006⟩
Article dans une revue hal-01723399v1

La biopréservation: une stratégie d’avenir pour la conservation des aliments

Chloé Modugno , Hélène Simonin , Mélanie Ragon , Marie-France M.-F. Pilet , Monique Zagorec
RIA. Revue Economique et Technique de l'Industrie Alimentaire Européenne, 2015, novembre-décembre, pp.18-20
Article dans une revue hal-02319067v1

Cryopreservation of Escherichia coli K12TG1: Protection from the damaging effects of supercooling by freezing

Hélène Simonin , I.M. Bergaoui , Jean-Marie Perrier-Cornet , Patrick Gervais
Cryobiology, 2015, 70 (2), pp.115-121. ⟨10.1016/j.cryobiol.2014.12.006⟩
Article dans une revue hal-02315975v1

Are bacterial spores activated by High Pressure treatment at 20°C ?

Chloé Modugno , Caroline Peltier , Hélène Simonin , Laurence Dujourdy , Francesco Capitani
Innovations in Food Science & Technology, Jun 2019, Amsterdam, Netherlands
Communication dans un congrès hal-02316260v1

Understanding low hydration state of bacteria spores

Jean-Marie Perrier-Cornet , Hélène Simonin
ISOPOW14, Aug 2019, Dijon, France
Communication dans un congrès hal-02316236v1

Are bacterial spores activated by High Pressure treatment at 20°C ?

Hélène Simonin , Chloé Modugno , Jean-Marie Perrier-Cornet
Forum Hautes Pressions, Oct 2018, Sète, France
Communication dans un congrès hal-02316269v1

The Synergistic Effect of High Pressure and Nisin on the Inactivation of Heat-Resistant and Pathogenic Spores in Food Matrices

Chloe Modugno , Souhir Kmiha , Hélène Simonin , Stéphane André , Chedia Aouadhi
IAFP's 13th European Symposium on Food Safety, Mar 2017, brussels, Belgium
Communication dans un congrès hal-01533446v1

The role of water in bacteria spore resistance

Hélène Simonin , Chloé Modugno , Dominique Champion , Patrick Gervais , Jean-Marie Perrier-Cornet
ISOPOW 13, International Symposium on the Properties of Water, Jun 2016, Lausanne, Switzerland
Communication dans un congrès hal-02316070v1

High pressure treatment at mild temperature induces irreversible sensitization of bacterial spores to antimicrobial agents

Chloe Modugno , Hélène Simonin , E. Diodanos , Jean-Marie Perrier-Cornet
Congrés HPBB, Jul 2016, Toronto, Canada
Communication dans un congrès hal-02316476v1

Cartographie de la fluidité des membranes de spores de B. subtilis par microscopie de fluorescence résolue en temps

Pauline Loison , Chloe Modugno , Neveen Hosny , Marina Kuimova , Hélène Simonin
Congrès sur les bactéries sporulantes pathogènes ou d’intérêt technologique (SFM), Jul 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02317692v1

How dehydration with glycerol protects bacteria cell membranes against deleterious effects of supercooling

Hélène Simonin , Pascale Winckler , Alexis Gros , Jean-Marie Perrier-Cornet , Patrick Gervais
Cryo 2015, 52nd annual meeting of the society for cryobiology, Jun 2015, Ostrava, Czech Republic. pp.549, ⟨10.1016/j.cryobiol.2015.10.051⟩
Communication dans un congrès hal-02316221v1
Image document

Effect of Combined Physical Stresses on Cells: The Role of Water

Jean-Marie Perrier-Cornet , Marwen Moussa , Hélène Simonin , Laurent Beney , Patrick Gervais
David S. Reid; Tanaboon Sajjaanantakul; Peter J. Lillford; Sanguansri Charoenrein. Water Properties in Food, Health, Pharmaceutical and Biological Systems: ISOPOW 10, Wiley, pp.71-85, 2010, 9780813812731. ⟨10.1002/9780470958193.ch6⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01625897v1