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157 résultats
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p-Hydroxyphenyl-pyranoanthocyanins: An Experimental and Theoretical Investigation of Their Acid-Base Properties and Molecular Interactions

Anna Vallverdu Queralt , Michal Biler , Emmanuelle Meudec , Christine Le Guerneve , Aude Vernhet , et al.
International Journal of Molecular Sciences, 2016, 17 (11), ⟨10.3390/ijms17111842⟩
Article dans une revue hal-01607617v1

Application of Saccharomyces yeasts for Industrial Fermentation

Jean-Luc Legras , Virginie Galeote
Summer School of the YEASTCELL ITN - Application of Saccharomyces yeasts for Industrial Fermentation, 2016, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01605666v1

La biodiversité chez Saccharomyces : origine, filiation

Jean-Luc Legras
Journée technique des Œnologues "La microbiologie du vin", Nov 2014, Taissy, France. 25 p
Communication dans un congrès hal-01837722v1
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Adaptive advantage of oligopetide transporters acquired by horizontal transfer during wine fermentation

Souhir Marsit , Frederic Bigey , Jean-Luc Legras , Sylvie Dequin , Virginie Galeote
10. Symposium International d’Œnologie de Bordeaux, Œno2015, 2015, Bordeaux, France. 2015
Poster de conférence hal-01603326v1

The genetic basis of adaptation of flor strains : a comparative genome and genetic analysis

Anna Lisa Coi , Jean-Luc Legras , Giacomo Zara , Frederic Bigey , Virginie Galeote , et al.
32. International Specialised Symposium on Yeasts-Yeast biodiversity and biotechnology in the twenty-first century, 2015, Perugia, Italy
Communication dans un congrès hal-01606109v1
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New insights into the adaptation of yeast to wine making using comparative genomics

Jean-Luc Legras , Anna Lisa Coi , Frederic Bigey , Virginie Galeote , Souhir Marsit , et al.
10. Symposium International d’Œnologie de Bordeaux, Œno2015, 2015, Bordeaux, France. 2015
Poster de conférence hal-01606120v1

First insight into the adaptation of yeast to anthropic niches from genome sequence

Jean-Luc Legras , Virginie Galeote , Frederic Bigey , Anna Lisa Coi , Souhir Marsit , et al.
5. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR Sciences Pour l'Oenologie (1083)., 2013, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01606119v1
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Microflora variability among grape musts in Languedoc: the case of two grape varieties during two years

Jean-Luc Legras , Victoria Chuat , M N Madec , C Grondin , C Marais , et al.
Microbes 2021 16ème Congrès National de la SFM, Sep 2021, Nantes, France. , 2021
Poster de conférence hal-03379832v1

New insights into the adaptation of yeast to anthropic environment using comparative genomics

Jean-Luc Legras , Anna Lisa Coi , Frederic Bigey , Virginie Galeote , Souhir Marsit , et al.
27. International Conference on Yeast Genetics and Molecular Biology (ICYGMB), Sep 2015, Trentino, Italy. pp.1
Communication dans un congrès hal-01837824v1

Que savons-nous de plus aujourd'hui sur la diversité des levures Saccharomyces cerevisiae en œnologie ?

Jean-Luc Legras
Journée technique Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, Université de Bordeaux Microorganismes indigènes. Diversité, intérêts et mise en œuvre, Apr 2014, Bordeaux, France
Communication dans un congrès hal-01837723v1

Deciphering the Genetic and Metabolic Bases of Yeast Aroma Properties

Matthias Eder , Isabelle Sanchez , Peggy Rigou , Thibault Nidelet , Carole Camarasa , et al.
ISSY 33, Jun 2017, Cork, Ireland. 2017
Poster de conférence hal-01603289v1
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Development of a New Assay for Measuring H2S Production during Alcoholic Fermentation: Application to the Evaluation of the Main Factors Impacting H2S Production by Three Saccharomycescerevisiae Wine Strains

Irene de Guidi , Vincent Farines , Jean-Luc Legras , Bruno Blondin
Fermentation, 2021, 7 (4), ⟨10.3390/fermentation7040213⟩
Article dans une revue hal-03477365v1
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EOSC-Life D1.2 EOSC repository deployment for project demonstrators

Helen Parkinson , Philip Gribbon , Ugis Sarkans , Gesa Witt , Andrea Zaliani , et al.
1.2, Fraunhofer-Institut für Offene Kommunikationssysteme (FOKUS Fraunhofer); EMBL; VU; KNAW; BBMRI; UVEG; USMI; IMG; CNRI; UNIMAN; LUMC; EATRIS; INRAE; ECRIN; EMBRC; EMPHASIS (FZJ); ERINHA; INFRAFRONTIER; UNIMIB; UNIVDUN; HMGU; CERBM; BSCRC; UOULU; CIRMMP; CSIC. 2021
Rapport hal-04162006v1

Adaptive Advantage of Horizontally Transferred Oligopeptide Transporters in Wine Yeasts

Souhir Marsit , Frederic Bigey , Jean-Luc Legras , Virginie Galeote , Sylvie Dequin
27. International Conference on Yeast Genetics and Molecular Biology (ICYGMB), 2015, Trento, Italy
Communication dans un congrès hal-01606657v1

The Darwinian fitness of wine strains of Saccharomyces cerevisiae adapted toin the grape must environment

Jean-Nicolas Jasmin , Delphine Sicard , Virginie Galeote , Sylvie Dequin , Jean-Luc Legras
ISSY 34, Oct 2018, Bariloche, Argentina
Communication dans un congrès hal-02154369v1

Application of Multi Locus Sequence Typing to the analysis of the biodiversity of indigenous Saccharomyces cerevisiae wine yeasts from Lebanon

Ayoub Marie-José , Jean-Luc Legras , R. Saliba , Gaillardin Claude
Journal of Applied Microbiology, 2006, 100, pp.699-711
Article dans une revue hal-00088710v1
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How different anthropogenic environments have shaped the genome of S. cerevisiae ?

Virginie Galeote , Jean-Luc Legras , Frederic Bigey , Souhir Marsit , Carole Camarasa , et al.
7. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Jun 2019, Milan, Italy
Communication dans un congrès hal-02461748v1
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Ecology and diversity of yeasts in fermented food ecosystems

Thibault Nidelet , Maria Belen Carbonetto , Eric Dugat-Bony , Cecile Callon , Céline Delbes , et al.
16. International Symposium on Microbial Ecology - ISME16, Aug 2016, Montréal, Canada
Communication dans un congrès hal-01606838v1

New insights into the adaptation of yeast to anthropic niches using comparative genomics. Focus on flor yeast.

Jean-Luc Legras , Anna Lisa Coi , Frederic Bigey , Virginie Galeote , Souhir Marsit , et al.
EMBO Conference Series: Experimental Approaches to Evolution and Ecology, Oct 2014, Heidelberg, Germany. pp.1
Communication dans un congrès hal-01837724v1
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QTL mapping of the production of wine aroma compounds by yeast.

Damien Steyer , Chloé C. Ambroset , Christian Brion , Patricia Claudel , Pierre Delobel , et al.
BMC Genomics, 2012, 13, pp.573. ⟨10.1186/1471-2164-13-573⟩
Article dans une revue hal-01485468v1

Rôle des phytostérols dans la fermentation oenologique

Francis Karst , Jean-Luc Legras
3. Rencontres des microbiologistes de l'INRA, May 2003, Dourdan, France
Communication dans un congrès hal-02763751v1
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Degradation of cyanoglucosides by Brevibacterium sp. strain R 312

Jean-Luc Legras , Mohamed Riad Kaakeh , Alain Arnaud , Pierre Galzy
Journal of general and applied microbiology, 1989, 35, pp.451-461
Article dans une revue hal-02727589v1

Diversité moléculaire et structure du génome chez les levures S. cerevisiae oenologiques

Jean-Luc Legras , Bruno Blondin , Serge Casaregola , Sylvie Dequin
7. Colloque National du BRG - Les Ressources Génétiques à l'heure des Génomes, Oct 2008, Strasbourg, France
Communication dans un congrès hal-01204249v1

Métabolisme du géraniol en conditions fermentaires par S. cerevisiae

Damien Steyer , Claude Erny , Patricia Claudel , Genevieve Riveill , Francis Karst , et al.
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2014, 41 (150), pp.32-34
Article dans une revue hal-01837721v1

Diversité des levures Saccharomyces cerevisiae et domestication

Delphine Sicard , Jean-Luc Legras
Element transposables, Virus et domestication des espèces, May 2010, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02814040v1

Microsatellite analysis of Saccharomyces uvarum diversity

Isabelle Masneuf-Pomarede , Franck Salin , Marine Börlin , Emmanuel Coton , Monika Coton , et al.
FEMS Yeast Research, 2016, 16 (2), 12 p. ⟨10.1093/femsyr/fow002⟩
Article dans une revue hal-01837775v1
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Diversity and adaptation of flor yeast : new data for an old question

Jean-Luc Legras , Frederic Bigey , Anna Lisa Coi , Virginie Galeote , Claudine Charpentier , et al.
Journées des Microbiologistes de l’INRA 2012, Nov 2012, Avignon, France
Communication dans un congrès hal-02804040v1

Pourquoi les levures ont-elles des besoins en azote différents ?

Claire Brice , Jean-Luc Legras , Catherine Tesniere , Bruno Blondin
Revue Française d'Oenologie, 2015, 271, pp.14-17
Article dans une revue hal-01506425v1
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Testing markers to characterize microbial communities in food ecosystems using a metagenomics approach

Claire Vincent , Serge Casaregola , Monika Coton , Céline Delbes , Hugo Devillers , et al.
JOBIM, Jun 2020, Montpellier, France
Poster de conférence hal-02914960v1
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Aborting meiosis allows recombination in sterile diploid yeast hybrids

Simone Mozzachiodi , Lorenzo Tattini , Agnes Llored , Agurtzane Irizar , Neža Škofljanc , et al.
Nature Communications, 2021, 12 (1), ⟨10.1038/s41467-021-26883-8⟩
Article dans une revue hal-03474924v1