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42 résultats

Conjugal transfer of the determinants for bacteriocin (lacticin 481) production and immunity in Lactococcus lactis subsp.lactis CNRZ 481

J.C. Piard , Christine C. Delorme , M. Novel , M. Desmazeaud , G. Novel
FEMS Microbiology Letters, 1993, 112, pp.313-318
Article dans une revue hal-02699502v1

Une nouvelle bactériocine par Lactococcus laactis: la lacticine 481

J.C. Piard , M.J. Desmazeaud
Annali di Microbiologia ed Enzimologia, 1993, 43 (9), pp.145-152
Article dans une revue hal-02708096v1

Utilisation de liposomes en vue de l'adjonction d'enzymes au lait de fromagerie. Cas de la rulactine et du Saint-Paulin

J.C. Piard , W. Alkhalaf , M. El Soda , M. Desmazeaud , J.C. Gripon , et al.
Microbiologie – Aliments - Nutrition, 1986, 4, pp.111-116
Article dans une revue hal-02716531v1

3D-fluorescent imaging to decipher the mechanisms of pathogens exclusion by positive biofilm in livestock building

Virgile Guéneau , Julia Plateau-Gonthier , J.C. Piard , Mathieu Castex , Romain Briandet
ABIES Doctoral Days 2022, Apr 2022, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03651437v1

Plasmid profiles and curing of plasmids in Lactobacillus plantarum strains isolated from green olive fermentations

J.L. Ruiz-Barba , J.C. Piard , R. Jiménez-Díaz
The Journal of applied bacteriology, 1991, 71 (5), pp.417-421. ⟨10.1111/j.1365-2672.1991.tb03810.x⟩
Article dans une revue hal-03031545v1

Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 2. Bacteriocins and other antibacterial substances

J. Piard , M. Desmazeaud
Le Lait, 1992, 72 (2), pp.113-142. ⟨10.1051/lait:199229⟩
Article dans une revue hal-03034021v1
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Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 2. Bacteriocins and other antibacterial substances

Jc Piard , M Desmazeaud
Le Lait, 1992, 72 (2), pp.113-142
Article dans une revue hal-00929290v1
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Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 1. Oxygen metabolites and catabolism end-products

Jc Piard , M Desmazeaud
Le Lait, 1991, 71 (5), pp.525-541
Article dans une revue hal-00929265v1

Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 2. Bacteriocins and other antibacterial substances

J. Piard , M. Desmazeaud
Le Lait, 1992, 72 (2), pp.113-142. ⟨10.1051/lait:199229⟩
Article dans une revue hal-03031724v1

Liposomes et enzymes solubles en fromagerie: la cohabitation

J.C. Piard , W. Alkhalaf
Biofutur, 1986, 47, pp.64-65
Article dans une revue hal-02721632v1

Partial characterization of lacticin 481, a plasmid bovine bacteriocin produced by L.lactis CNRZ 481. Abstracts

J.C. Piard , Christine Cuminal , M.J. Desmazeaud , . American Dairy Science Association
Journal of Dairy Science, 1989, 72, pp.114
Article dans une revue hal-02722772v1

La lacticine 481, une nouvelle bacteriocine de type lantibiotique produite par Lactococcus lactis: caracterisation biochimique et genetique

J.C. Piard
Sciences du Vivant [q-bio]. Universite, 1993. Français. ⟨NNT : ⟩
Thèse tel-02843850v1

Cell wall anchoring of the Streptococcus pyogenes M6 protein in various lactic acid bacteria

J.C. Piard , I. Hautefort , V.A. Fischetti , S.D. Ehrlich , M. Fons , et al.
Journal of Bacteriology, 1997, 179 (9), pp.3068-3072
Article dans une revue hal-02683801v1

Characterization of the Streptococcus lactis bacteriocin lacticin DP1

J.C. Piard , F. Delorme , M. Desmazeaud
8. International Biotechnology symposium, Jul 1988, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02781637v1

Plantaricins S and T, two new bacteriocins produced by Lactobacillus plantarum LPCO10 isolated from a green olive fermentation

R. Jimenez-Diaz , R.M. Rios-Sanchez , M. Desmazeaud , J.L. Ruiz-Barba , J.C. Piard
Applied and Environmental Microbiology, 1993, 59, pp.1416-1424
Article dans une revue hal-02714955v1

Evidence for two bacteriocins produced by Carnobacterium piscicola and Carnobacterium divergens isolated from fish and active against Listeria monocytogenes

M.F. Pilet , Xavier Dousset , Rémi Barré , G. Novel , M. Desmazeaud , et al.
Journal of Food Protection, 1995, 58 (3), pp.256-262
Article dans une revue hal-02708516v1

Bioprotective biofilms in the food chain

Romain Briandet , J.C. Piard
International Biofilm Sumit, Mar 2022, Parma, Italy
Communication dans un congrès hal-03598167v1

Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 1. Oxygen metabolites and catabolism end-products

J. Piard , M. Desmazeaud
Le Lait, 1991, 71 (5), pp.525-541. ⟨10.1051/lait:1991541⟩
Article dans une revue hal-03034145v1

Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 1. Oxygen metabolites and catabolism end-products

J.C. Piard , M. Desmazeaud
Lait, 1991, 71, pp.525-541
Article dans une revue hal-02702590v1

Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 2. Bacteriocins and other antibacterial substances

J.C. Piard , J.M. Desmazeaud
Lait, 1992, 72, pp.113-142
Article dans une revue hal-02714001v1
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Positive biofilms to control surface-associated microbial communities in a broiler chicken production system - a field study

Virgile Guéneau , Ana Rodiles , Bastien Frayssinet , J.C. Piard , Mathieu Castex , et al.
Frontiers in Microbiology, 2022, 13, pp.981747. ⟨10.3389/fmicb.2022.981747⟩
Article dans une revue hal-03751734v1
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Capture and Ex-Situ Analysis of Environmental Biofilms in Livestock Buildings

Virgile Guéneau , Ana Rodiles , J.C. Piard , Bastien Frayssinet , Mathieu Castex , et al.
Microorganisms, 2022, 10 (1), pp.2. ⟨10.3390/microorganisms10010002⟩
Article dans une revue hal-03501173v1

Liposomes as proteinase carriers for the accelerated ripening of Saint-Paulin type cheese

W. Alkhalaf , J.C. Piard , M. El Soda , J.C. Gripon , M.J. Desmazeaud , et al.
Journal of Food Science, 1988, 53, pp.1674-79
Article dans une revue hal-02725919v1

The M6 protein of Streptococcus pyogenes and its potential as a tool to anchor biologically active molecules at the surface of lactic acid bacteria

J.C. Piard , R. Jimenez-Diaz , V.A. Fischetti , S.D. Ehrlich , Alexandra A. Gruss
Streptococci and the host, Plenum Press, 1997
Chapitre d'ouvrage hal-02840096v1

Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria. 1. Oxygen metabolites and catabolism end-products

J. Piard , M. Desmazeaud
Le Lait, 1991, 71 (5), pp.525-541. ⟨10.1051/lait:1991541⟩
Article dans une revue hal-03031734v1

Optimizing protein delivery in probiotic lactic acid bacteria

Y. Dieye , S. Usai , F. Clier , J.C. Piard
International Probiotic Conference, Oct 2000, High Tatras, Slovakia
Communication dans un congrès hal-02769113v1

Evidence for a bacteriocin produced by Lactococcus lactis CNRZ 48

J.C. Piard , F. Delorme , G. Giraffa , J. Commissaire , M. Desmazeaud
Netherlands Milk and Dairy Journal, 1990, 44, pp.143-158
Article dans une revue hal-02715507v1

Purification and partial characterization of lacticin 481, a lanthionine-containing bacteriocin produced by Lactococcus lactis subsp.lactis CNRZ 481

J.C. Piard , P.M. Muriana , J.M. Desmazeaud , T.R. Klaenhammer
Applied and Environmental Microbiology, 1992, 58, pp.279-284
Article dans une revue hal-02714745v1
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Divercin V41, a new bacteriocin with two disulphide bonds produced by Carnobacterium divergens V41 : primary structure and genomic organization

A. Métivier , M.F. Pilet , Xavier Dousset , O. Sorokine , Patricia Anglade , et al.
Microbiology, 1998, 144, pp.2837-2844
Article dans une revue hal-02696861v1

Caracterisation de la lacticine DP1, bacteriocine produite par Streptococcus lactis DP1

J.C. Piard , F. Delorme , M. Desmazeaud
Journee d'automne d'information scientifique du centre de recherches de Jouy-en-Josas, Oct 1987, Jouy-en-Josas, France
Communication dans un congrès hal-02782825v1