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frederic mabille

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DRY biorefineries: Multiscale modeling studies and innovative processing

Claire Mayer , Abdellatif Barakat , Cecile Barron , Jean-Yves Delenne , Xavier Frank
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 46, pp.131-139. ⟨10.1016/j.ifset.2017.08.006⟩
Article dans une revue hal-01606747v1
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Multiscale modeling for bioresources and bioproducts

Marc Barnabe , Nicolas Blanc , Thomas Chabin , Jean-Yves Delenne , Agnès Duri-Bechemilh
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 46, pp.41-53. ⟨10.1016/j.ifset.2017.09.015⟩
Article dans une revue hal-01607608v1
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Impact of the heap shape formation on the local vertical force profile of ensiled granular materials

Agnès Duri-Bechemilh , Frederic Mabille , Thierry Ruiz
Powder Technology, 2018, 338, pp.993-1000. ⟨10.1016/j.powtec.2018.06.046⟩
Article dans une revue hal-01604246v1

Quelles avancées de la recherche sur le fractionnement du blé tendre ?

Cecile Barron , Claire Mayer , Xavier Rouau , Marie-Francoise Samson , Frederic Mabille
Industries Alimentaires et Agricoles, 2016, 11/12, pp.16-19
Article dans une revue hal-01605351v1

Compréhension et détermination des facteurs clés de la valeur semoulière

Vincent Raggiri , Joel Abecassis , Frederic Mabille , Marie-Francoise Samson , Cecile Barron
Industries des Céréales, 2014, 189, pp.11-21
Article dans une revue hal-01601543v1

Accès à des molécules d’intérêt par fractionnement par voie sèche

Cecile Barron , Joel Abecassis , Marc Chaurand , Valerie Lullien-Pellerin , Frederic Mabille
Industries des Céréales, 2013, 182, pp.11-18
Article dans une revue hal-01605418v1

A study of puroindoline b gene involvement in the milling behavior of hard-type common wheats

Privat P. Lasme , Francois-Xavier F.-X. Oury , Christophe C. Michelet , Joel Abecassis , Frédéric Mabille
Cereal Chemistry, 2012, 89 (1), pp.44-51. ⟨10.1094/CCHEM-08-11-0096⟩
Article dans une revue hal-00964214v1

Effet des procédés de fractionnement sur la composition et quelques propriétés nutritionnelles des produits céréaliers

Xavier X. Rouau , Nuria Mateo-Anson , Cecile Barron , Marc Chaurand , Valérie Lullien-Pellerin
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2010, 45 (5), pp.230-236. ⟨10.1016/j.cnd.2010.04.005⟩
Article dans une revue hal-02662925v1

Unique Combination of Mechanical Strength, Thermal Stability, and High Ion Conduction in PMMA-Silica Nanocomposites Containing High Loadings of Ionic Liquid

Florence Gayet , Lydie Viau , Fabrice Leroux , Frédéric Mabille , Sophie Monge
Chemistry of Materials, 2009, 21 (23), pp.5575. ⟨10.1021/cm9027918⟩
Article dans une revue hal-00433321v1
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Wheat endosperm as a cohesive granular material

Vincent Topin , Farhang Radjai , Jean-Yves Delenne , Abdelkrim Sadoudi , Frédéric Mabille
Journal of Cereal Science, 2008, 47 (2), pp.347-356. ⟨10.1016/j.jcs.2007.05.005⟩
Article dans une revue hal-00759643v1

Strength and failure of cemented granular matter

Vincent Topin , Jean-Yves Delenne , Farhang Radjai , Lothar Brendel , Frédéric Mabille
European Physical Journal E: Soft matter and biological physics, 2007, 23, pp.413--429. ⟨10.1140/epje/i2007-10201-9⟩
Article dans une revue hal-00759645v1

Analysis of the milling reduction of bread wheat farina: physical and biochemical characterisation

Valerie Greffeuille , Joel Abecassis , Nathalie Barouh , Pierre P. Villeneuve , Frédéric Mabille
Journal of Cereal Science, 2007, 45 (1), pp.97-105. ⟨10.1016/j.jcs.2006.07.003⟩
Article dans une revue hal-02659604v1

Mechanical properties of outer layers from near-isogenic lines of common wheat differing in hardness

Valerie Greffeuille , Frédéric Mabille , Michel Rousset , Francois-Xavier F.-X. Oury , Joel Abecassis
Journal of Cereal Science, 2007, 45 (2), pp.227-235. ⟨10.1016/j.jcs.2006.09.002⟩
Article dans une revue hal-01189212v1

Individual contribution of grain outer layers and their cell wall structure to the mechanical properties of wheat bran

Carole Antoine , S. Peyron , Frederic Mabille , Catherine Lapierre , Brigitte Bouchet
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51, pp.2026-2033. ⟨10.1021/jf0261598⟩
Article dans une revue hal-02674497v1

Influence of structural characteristics of Aleurone Layer on milling behavior of Durum wheat (Triticum durum Desf.)

S. Peyron , Frederic Mabille , M.F. Devaux , J.C. Autran
Cereal Chemistry, 2003, 80 (1), pp.62-67. ⟨10.1094/CCHEM.2003.80.1.62⟩
Article dans une revue hal-02674961v1

Parametric modelling of wheat grain morphology: a new perspective

Frederic Mabille , J. Abecassis
Journal of Cereal Science, 2003, 37, pp.43-53. ⟨10.1006/jcrs.2002.0474⟩
Article dans une revue hal-02680908v1

Evaluation of tissue dissociation of Durum wheat grain (Triticum durum Desf.) generated by the milling process

S. Peyron , Anne Surget , Frederic Mabille , J.C. Autran , Xavier X. Rouau
Journal of Cereal Science, 2002, 36, pp.199-208. ⟨10.1006/jcrs.2002.0464⟩
Article dans une revue hal-02676390v1

Mechanical properties of wheat seed coats

Frederic Mabille , Joseph Gril , J. Abecassis
Cereal Chemistry, 2001, 78 (3), pp.231-235. ⟨10.1094/CCHEM.2001.78.3.231⟩
Article dans une revue hal-02674459v1

Description of a micromill with instrumentation for measuring grinding characteristics of wheat grain

Robert Pujol , Charlotte Letang , I. Lempereur , Marc Chaurand , Frederic Mabille
Cereal Chemistry, 2000, 77 (4), pp.421-427. ⟨10.1094/CCHEM.2000.77.4.421⟩
Article dans une revue hal-02695096v1

Rheological properties of wheat endosperm with a view on grinding behaviour

Y. Haddad , Frederic Mabille , A. Mermet , J. Abecassis , J.C. Benet
Powder Technology, 1999, 105, pp.89-94. ⟨10.1016/S0032-5910(99)00122-9⟩
Article dans une revue hal-02696669v1

La dureté des blés : état des connaissances actuelles

J. Abecassis , Frederic Mabille , Y. Haddad , J.C. Autran , J.C. Benet
Industries des Céréales, 1997, 101, pp.11-18
Article dans une revue hal-02693428v1
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La dureté du blé a-t-elle une influence sur la dépense énergétique à la mouture? Topo donnant suite à une question de Bernard Rolland, INRAE

Francois-Xavier Oury , Cecile Barron , Frédéric Mabille , Agnés Duri , Valérie Lullien-Pellerin
Journées filières céréales à paille, Mar 2023, Changins, Switzerland
Communication dans un congrès hal-04176815v1
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Preserving the structural variability in maize stalk through dry fractionation processes

Amélie Breysse , Claire Mayer-Laigle , L. Haurie Ibarra , Frederic Mabille , Cecile Barron
Exploring Lignocellulosic Biomass - ELB 2018, Jun 2018, Reims, France
Communication dans un congrès hal-01982730v1

Cereal processing and consequences on nutritional and sensorial properties.

Joel Abecassis , Cecile Barron , Frederic Mabille , Valerie Micard , Xavier Rouau
3rd ICC Latin American Cereal Conference, Mar 2015, Curitiba, Brazil
Communication dans un congrès hal-01594238v1

Blé dur : vers une nouvelle approche dans la détermination du taux de mitadinage

Abdelkrim Sadoudi , Marie-Francoise Samson , Pierre Delobel , Jean-Philippe Leygue , François Paradis
Colloque ACTIA sur les UMT, Oct 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01837660v1

Apports de l’approche hydro-texturale à l’analyse de la structure d’un grain de maïs

Frederic Mabille , Valerie Lullien-Pellerin , Joelle Bonicel , Marie Helene Morel , Thierry Ruiz
5. Colloque National Réseau Français de Biologie des Graines "Graines 2015", Oct 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-01607846v1
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About rheophysic of granular packing columns with an intruder and a PIV

Duri Agnès , Bernard Cuq , Frederic Mabille , Sandra Mandato , Thierry Ruiz
MIT-IATE Meeting, 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02925107v1

Mapping of the structure of a corn kernel by three complementary experimental techniques.

Frederic Mabille , Abdelkrim Sadoudi , Rahima Sidiboulenouar , Christophe Coillot
8th Plant Biomechanics International Conference, Dec 2015, nagoya, Japan
Communication dans un congrès hal-02958293v1

Modélisation et simulation numérique de la fragmentation des matériaux ligno-cellulosiques

Xavier Frank , Jean-Yves Delenne , Abdellatif Barakat , Abdelkrim Sadoudi , Frederic Mabille
Séminaire Bioraffinerie des Lignocelluloses (BILI), May 2014, AgroParisTech, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01568887v1

Identification of key factors influencing endosperm extraction in durum wheat

Vincent Raggiri , Frederic Mabille , Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin
Journée de l’école doctorale Sciences des Procédés-Science des aliments, Jun 2014, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01605489v1

Novel dry fractionation technologies applied to wheat bran

Joel Abecassis , Cecile Barron , Frédéric Mabille , Xavier Rouau , Valérie Lullien-Pellerin
14th ICC Cereal and Bread Congress, Aug 2012, Beijing, China
Communication dans un congrès hal-03745149v1
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Le fractionnement par voie sèche des agroressources : une voie énergétiquement économe pour élaborer de nouvelles formulations de produits céréaliers

Frederic Mabille , Agnès Duri-Bechemilh , Valerie Lullien-Pellerin
17. Convention d'affaires des procédés industriels et services destinés à l'ensemble des acteurs du secteur agroalimentaire - ProFood 2010, Jun 2010, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01604122v1
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Impact of new tool development to study wheat grain fractionation and control the product quality

Valerie Lullien-Pellerin , Joel Abecassis , Claire Desvignes , Agnès Duri , Valerie Greffeuille
International wheat quality conference – IV, Jun 2009, Saskatoon, Canada
Communication dans un congrès hal-02754012v1
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Grain fractionation revised for new healthy ingredients

Xavier Rouau , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Youna Hemery
Cereal & Europe Spring Meeting - Whole Grain Global Summit, Mar 2009, Newcastle, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-01603373v1
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Dry fractionation of wheat bran for the manufacture of functional ingredients

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Agnès Duri-Bechemilh
17. International Conference of IGV GmbH - Grains are functional, May 2009, Bergholz-Rehbrücke, Germany
Communication dans un congrès hal-01603365v1
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Modélisation Mécanique de la friabilité du blé

Vincent Topin , Frédéric Mabille , Abdelkrim Sadoudi , Jean-Yves Delenne , Farhang Radjai
CFM 2007 - 18ème Congrès Français de Mécanique, Aug 2007, Grenoble, France
Communication dans un congrès hal-03360484v1

Comparaison de deux modes de représentation de données faiblement structurées en sciences du vivant

Rallou Thomopoulos , Patrice Buche , Ollivier Haemmerlé , Frédéric Mabille , Nongyao Mueangdee
EGC: Extraction et Gestion des Connaissances, Jan 2006, Villeneuve d'Ascq, France. pp.125-136
Communication dans un congrès lirmm-00113022v1

Grain Fractionation to Improve the Nutritional Intensity of Cereal Products

Joel Abecassis , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin , Frédéric Mabille , Xavier Rouau
13th World Congress of Food Science & Technology: Food is Life, IUFOST, Sep 2006, Nantes, France. ⟨10.1051/IUFoST:20061365⟩
Communication dans un congrès hal-03745513v1

Virtual Grain: a Data Warehouse for Mesh Grid Representation of Cereal Grain Properties

Nongyao Mueangdee , Frédéric Mabille , Rallou Thomopoulos , Joel Abecassis
Agrostat'06: 9th European Conference on Food Industry and Statistics, Jan 2006, Montpellier, France
Communication dans un congrès lirmm-00113015v1

Aliments et produits végétaux : des solides cellulaires ?

Guy Della Valle , Frederic Mabille , Abdelkrim Sadoudi
Colloque national MECAMAT, Jan 2004, Aussois, France
Communication dans un congrès hal-02761142v1

How enzymes could affect wheat grain processing

Valérie Lullien-Pellerin , Stéphane Peyron , Frédéric Mabille , Fabienne Teissier , Anne Surget
Third European Symposium on Enzymes in Grain Processing, Sep 2002, Leuven, Belgium. pp.407-412
Communication dans un congrès hal-03745431v1

Relationship between the structure and the rheological properties of Durum wheat bran

S. Peyron , Frederic Mabille , Xavier X. Rouau , C. Autran , J. Abecassis
Colloque, Nov 2000, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02767575v1
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Corn pith as insulating biomaterial: from biomass fractionation to composite production

Claire Mayer , L. Haurie Ibarra , M. Palumbo , Amélie Breysse , Frederic Mabille
4. International Conference on Biobased Materials and Composites (ICBMC 2017), Mar 2017, Nantes, France. 2017
Poster de conférence hal-01603803v1

Preserving the structural variability in maize stalk through dry fractionation processes

Amélie Breysse , Claire Mayer , L. Haurie Ibarra , Frederic Mabille , Cecile Barron
3. Séminaire du GDR Symbiose, May 2017, La Grande-Motte, France. , 2017
Poster de conférence hal-01603802v1
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Vertical slow drag of an intruder in a laterally confined granular medium

Agnès Duri-Bechemilh , Sandra Mandato , Frederic Mabille , Bernard Cuq , Thierry Ruiz
8. International Conference on Micromechanics of Granular Media (Powders & Grains), Jul 2017, Montpellier, France. EDP Sciences, EPJ Web of Conferences, 140, 2017, EPJ Web of Conferences. ⟨10.1051/epjconf/201714003083⟩
Poster de conférence hal-01606882v1

Chemical treatment for the degradation of the mechanical properties of miscanthus stems to facilitate fragmentation

Frederic Mabille , Abdelkrim Sadoudi , Cecile Barron
8. Plant Biomechanics International Conference PBM8, Nov 2015, Nagoya, Japan. 2015
Poster de conférence hal-01601573v1

Localisation de l'amidon gélatinisé au sein d'un agglomérat de couscous

Ines Hafsa , Thierry Ruiz , Frederic Mabille , Cecile Barron , Bernard Cuq
64. Journées Techniques des Industries Céréalières JTIC, Nov 2013, Reims, France. Industries des Céréales, 186, 2013, Industries des Céréales
Poster de conférence hal-01607154v1

Fractionnement par voie sèche des sons de blé pour la production d’ingrédients alimentaires.

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Christian Demarelatrous
Les rencontres Qualiméditerranée, Innovation et performances agroalimentaires., Nov 2011, Montpellier, France. 2011
Poster de conférence hal-02810609v1
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Bilan et optimisation de l’énergie de fractionnement par voie sèche des grains de céréales

Agnès Duri-Bechemilh , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Christian Demarelatrous
60. Journées Techniques des Industries Céréalières JTIC, Oct 2009, Reims, France. 2009
Poster de conférence hal-01601884v1
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Fractionnement par voie sèche du son de blé pour la production d’ingrédients alimentaires

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Christian Demarelatrous
60èmes Journées Techniques des Industries Céréalières JTIC, Oct 2009, Reims, France. 2009
Poster de conférence hal-02817992v1

Procédés de création des produits céréaliers

Paul Colonna , Guy Della Valle , Frederic Mabille , J. Abecassis , Bernard Cuq
L'eau dans les aliments, Tec et Doc, 2002, Sciences et Techniques Agroalimentaires, 2-7430-0523-8
Chapitre d'ouvrage hal-02832614v1

Experimental study of the rheology and the cracking of granular media with cementation

Frederic Mabille , Y. Haddad , J.Y. Delenne , J.C. Benet
Powders and Grains, Swets and Zeitlinger, 2001, 90-2651-826-9
Chapitre d'ouvrage hal-02829748v1

Orientation under stress of cell wall polymers of the wheat aleurone cells : coupling mechanical test and infrared microspectroscopy

Cecile Barron , Abdelkrim Sadoudi , Frederic Mabille , Milena Martelli , F Jamme
Barron C., Sadoudi A., Mabille F., Martelli M. R., Jamme F., Lefrançois P. and Dumas P. (2016). Orientation under stress of cell wall polymers of the wheat aleurone cells : coupling mechanical test and infrared microspectroscopy. 10 years INRA SOLEIL: 44-45. 2016
Chapitre de rapport hal-02799401v1

Description et validation d'un micro test de prédiction de la valeur meunière du blé tendre

J. Abecassis , J.C. Autran , Marc Chaurand , Charlotte Letang , Frederic Mabille
*INRA Unité de Technologie des céréales et des agropolymères 34060 Montpellier (FRA) Diffusion du document : INRA Unité de Technologie des céréales et des agropolymères 34060 Montpellier (FRA). 2001
Chapitre de rapport hal-02832935v1