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Françoise Nau

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Beef protein ingredients from fat rendering process are promising functional ingredients

Rozenn Le Foll , Valérie Lechevalier , Pascaline Hamon , Catherine Guérin-Dubiard , Xavier Lambert
Food Chemistry, 2024, 433, pp.137298. ⟨10.1016/j.foodchem.2023.137298⟩
Article dans une revue hal-04213765v1
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Innovative beef protein co-products to substitute gelatine as gelling agents, and sodium caseinate as emulsifiers: Determination of optimal conditions using the response surface methodology (RSM)

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Pascaline Hamon , Catherine Guérin-Dubiard , Xavier Lambert
LWT - Food Science and Technology, 2024, 198, pp.115945. ⟨10.1016/j.lwt.2024.115945⟩
Article dans une revue hal-04509491v1
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Mixing milk, egg and plant resources to obtain safe and tasty foods with environmental and health benefits

Fanny Guyomarc'H , Gaëlle Arvisenet , Said Bouhallab , Fanny Canon , Stéphanie-Marie Deutsch
Trends in Food Science and Technology, 2021, 108, pp.119-132. ⟨10.1016/j.tifs.2020.12.010⟩
Article dans une revue hal-03099687v1

Spatial-temporal changes in pH, structure and rheology of the gastric chyme in pigs as influenced by egg white gel properties

Francoise Nau , Kéra Nyemb , Valérie Lechevalier-Datin , Juliane Floury , Chloé Serrière
Food Chemistry, 2019, 280, pp.210-220. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.12.042⟩
Article dans une revue hal-02000872v1

The food matrix affects the anthocyanin profile of fortified egg and dairy matrices during processing and in vitro digestion

Carlos Pineda Vadillo , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin
Food Chemistry, 2017, 214, pp.486-496. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.07.049⟩
Article dans une revue hal-01454637v1
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Pasteurisation of liquid whole egg: Optimal heat treatments in relation to its functional, nutritional and allergenic properties

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marc Anton , Valerie Beaumal , Elisabeth David Briand
Journal of Food Engineering, 2017, 195, pp.137-149. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.10.007⟩
Article dans une revue hal-01454657v1

Effect of dry heat treatment of egg white powder on its functional, nutritional and allergenic properties

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marc Anton , Valerie Beaumal , Elisabeth David Briand
Journal of Food Engineering, 2017, 195, pp.40-51. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.09.022⟩
Article dans une revue hal-01454655v1
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Antimicrobial activity of lysozyme isoforms: Key molecular features

Mélanie Derde , Véronique Vie , Astrid Walrant , Sandrine Sagan , Valérie Lechevalier-Datin
Biopolymers, 2017, 107 (12), pp.e23040. ⟨10.1002/bip.23040⟩
Article dans une revue hal-01593208v1
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Native lysozyme and dry-heated lysozyme interactions with membrane lipid monolayers: lateral reorganization of LPS monolayer, model of the E. coli outer membrane

Melanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf
Biochimica et Biophysica Acta:Biomembranes, 2015, 1848 (4), pp.1065-1073. ⟨10.1016/j.bbamem.2014.10.026⟩
Article dans une revue hal-01090040v1

Effects of dry heating on the progression of in vitro digestion of egg white proteins: contribution of multifactorial data analysis

Valérie Lechevalier-Datin , Nuttinee Musikaphun , Angélique Gillard , Maryvonne Pasco , Catherine Guérin-Dubiard
Food and Function, 2015, 6, pp.1578-1590. ⟨10.1039/c4fo01156b⟩
Article dans une revue hal-01157294v1

Native and dry-heated lysozyme interactions with membrane lipid monolayers: Lipid packing modifications of a phospholipid mixture, model of the Escherichia coli cytoplasmic membrane

Melanie Derde , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Gilles Paboeuf
Biochimica et Biophysica Acta:Biomembranes, 2015, 1848 (4), pp.1065-1073. ⟨10.1016/j.bbamem.2015.01.008⟩
Article dans une revue hal-01138299v1

Dry-Heating of Lysozyme Increases Its Activity against Escherichia coli Membranes.

Melanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Marie-Françoise Cochet , Sophie Jan
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62 (7), pp.1692-700. ⟨10.1021/jf405155p⟩
Article dans une revue hal-00952857v1

Hen egg white lysozyme permeabilizes Escherichia coli outer and inner membranes.

Melanie Derde , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marie-Françoise Cochet , Sophie Jan
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (41), pp.9922-9. ⟨10.1021/jf4029199⟩
Article dans une revue hal-00916545v1

Strong improvement of interfacial properties can result from slight structural modifications of proteins: the case of native and dry-heated lysozyme.

Yann Desfougères , Arnaud Saint-Jalmes , Anniina Salonen , Véronique Vié , Sylvie Beaufils
Langmuir, 2011, 27 (24), pp.14947-57. ⟨10.1021/la203485y⟩
Article dans une revue hal-00685099v1

Role of incubation conditions and protein fraction on the antimicrobial activity of egg white against Salmonella Enteritidis and Escherichia coli.

M. Alabdeh , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Gautier , Marie-Françoise Cochet
Journal of Food Protection, 2011, 74 (1), pp.24-31. ⟨10.4315/0362-028X.JFP-10-157⟩
Article dans une revue hal-00729297v1

Succinimidyl residue formation in hen egg-white lysozyme favors the formation of intermolecular covalent bonds without affecting its tertiary structure.

Y. Desfougeres , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , Francoise Nau
Biomacromolecules, 2011, 12 (1), pp.156-66. ⟨10.1021/bm101089g⟩
Article dans une revue hal-00729259v1

Sequential adsorption of egg-white proteins at the air-water interface suggests a stratified organization of the interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Sylvie Beaufils , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Pézolet
Food Hydrocolloids, 2010, 24 (4), pp.275-284. ⟨10.1016/j.foodhyd.2009.10.006⟩
Article dans une revue hal-00657917v1

Egg products: functional ingredients for complex matrices

M. Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec
INRA Productions Animales, 2010, 23 (2), pp.215-224
Article dans une revue hal-00729497v1

Charge and size drive spontaneous self-assembly of oppositely charged globular proteins into microspheres.

Y. Desfougeres , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Said Bouhallab , Francoise Nau
Journal of Physical Chemistry B, 2010, 114 (12), pp.4138-44. ⟨10.1021/jp9090427⟩
Article dans une revue hal-00729460v1
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Les ovoproduits : des ingrédients fonctionnels pour des matrices complexes

Marc Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec
INRA Productions Animales, 2010, 23 (2), pp.215-224
Article dans une revue hal-02664566v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Franck Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue hal-00672337v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , F. Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue hal-00729852v1

Egg white drying: Influence of industrial processing steps on protein structure and functionalities

Valérie Lechevalier-Datin , Romain Jeantet , Abdellah Arhaliass , Jacques Legrand , Francoise Nau
Journal of Food Engineering, 2007, 83 (3), pp.404-413. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2007.03.033⟩
Article dans une revue hal-01454012v1

Evidence for synergy in the denaturation at the air-water interface of ovalbumine, ovotransferrin and lysozyme in ternary mixture

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco
Food Chemistry, 2005, 92 (1), pp.79-87. ⟨10.1016/j.foodchem.2004.07.006⟩
Article dans une revue hal-01453954v1

Statistical analysis of effects of industrial processing steps on functional properties of pasteurised liquid egg white

Valérie Lechevalier-Datin , Emmanuel Perinel , Romain Jeantet , Capucine Lesaffre , Thomas Croguennec
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2005, 85 (5), pp.757-769. ⟨10.1002/jsfa.2042⟩
Article dans une revue hal-01453927v1

Ovalbumin, Ovotransferrin, Lysozyme: Three Model Proteins for Structural Modifications at the Air−Water Interface

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Stephane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51 (21), pp.6354-6361. ⟨10.1021/jf034184n⟩
Article dans une revue hal-01347886v1

Impact of the microstructure of two beef co-products on postprandial plasma amino acid kinetics

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwenaëlle Henry , Severine Chevalier
8th International Conference on Food Digestion (ICFD2024), Apr 2024, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-04543878v1
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Qualité nutritionnelle des protéines de deux coproduits bovins déterminée chez le porc en croissance

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwénaële Henry , Séverine Chevalier
Les Journées Francophones de Nutrition (JFN), a SFN (Société Française de Nutrition) et la SFNCM (Société Francophone de Nutrition Clinique et Métabolisme), Dec 2023, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-04342725v1

Qualité nutritionnelle des protéines de deux coproduits bovins déterminée chez le porc en croissance.

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwénaële Henry , Severine Chevalier
9èmes rencontres Nutrition - Alimentation - Métabolisme - Sport - Santé, Le comité d’organisation de l’événement est constitué de :L’Institut NuMeCan, le laboratoire STLO, le laboratoire M2S, Lactalis, Sodiaal, Valorex, Biotech Santé Bretagne et l’Institut Carnot Agrifood Transition., Nov 2023, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-04272195v1

Assessment of food structure impact on micronutrient bioaccessibility: contribution of in vitro digestion studies in dynamic conditions

Manon Hiolle , Valérie Lechevalier-Datin , Olivia Ménard , Marie-Agnès Peyron , Cindy Batisse
Food Structure and Functionality, Oct 2020, Cork, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-03048755v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
4 iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Feb 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01716617v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
3iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446408v1

Technological advances in egg product processing with reference to allergenicity

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco , Angélique Gillard , Yann Le Gouar
XVIIth european symposium on the quality of eggs and egg products, Sep 2017, Edinburgh, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-01595727v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
2ième action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2016, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446409v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stephane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
1re action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2015, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209761v1

Bacterial membrane perturbation by native versus dry-heated lysozyme

Melanie Derde , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Jan , Florence Baron
BioMicroWold 2013, Oct 2013, madrid, Spain
Communication dans un congrès hal-01138317v1
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How Soft Matter Approaches Bring New Tools For Biotechnology

Sylvie Beaufils , A Renault , A. Saint-Jalmes , G. Paboeuf , Stephane Pezennec
Cosming 2013 CBB Ingrédients Cosmétiques et Biotechnologies, Jun 2013, Saint Malo, France
Communication dans un congrès hal-01209456v1
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Vers un contrôle des propriétés macroscopiques des milieux dispersés par les propriétés associatives des protéines alimentaires

Stephane Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Said Bouhallab , Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin
Polymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209700v1

Striking Associative Properties of Food Proteins : a switch to control bulk properties of dispersed media

S. Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Said Bouhallab , Y. Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin
POLYMERIX, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-00936057v1

How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming properties

S. Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Y. Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
Third international conference on biofoams, Sep 2011, Capri (IT), France. non paginé
Communication dans un congrès hal-00729368v1

Comportement interfacial du lysozyme après traitement thermique à sec

Y. Desfougères , Julien Jardin , V. Vié , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pézennec
4e Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Ile de Berder (FR), France
Communication dans un congrès hal-00729978v1
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Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pézennec , Julien Jardin , S. Beaufils
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku (FI), Finland. 11 p
Communication dans un congrès hal-00730023v1

Les traitements de pasteurisation et de séchage de l'oeuf entier ainsi que l'étuvage à sec du blanc d'oeuf modifient le coefficient d'efficacité protéique et la composition corporelle chez le rat

Valérie Lechevalier-Datin , Claire Gaudichon , Gilles Fromentin , Julien Piedcoq , Daniel Tomé
8. Journées francophones de nutrition (JFN), Dec 2009, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01173387v1

Heat treatment of ovalbumin powder: interfacial and foaming properties of the different molecular species generated.

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougères , K. Cheng , Stéphane Pezennec , Arnaud Saint-Jalmes
ECIS 2009, Sep 2009, antalya, Turkey
Communication dans un congrès hal-01003068v1

Sequential adsorption of egg-white proteins: relation with physical properties of interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Anne Renault
Food colloids: creating structure, delivering functionality, Apr 2008, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-00678269v1

Non-additive interfacial properties of ovalbumin and lysozyme in mixtures as revealed by PM-IRRAS and the study of foams

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , B. Desbat
4th International Conference on Advanced Vibrational Spectroscopy (ICAVS4), Jun 2007, Corfou, Greece
Communication dans un congrès hal-00909249v1
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Nutritional quality of proteins from two beef co-products as determined in the growing pig

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwenaëlle Henry , Severine Chevalier
https://web.cvent.com/event/1783d29e-b98f-4342-b4a1-30dbaf3fc357/summary. The International Symposium: Dietary Protein for Human Health, Sep 2023, Utrecht (Netherlands), Netherlands. , 2023
Poster de conférence hal-04279361v1
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Characterization of the gelling properties of protein from bovine co-products using response surface methodology

Rozenn Le Foll , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Amélie Deglaire , Xavier Lambert
36th EFFoST International Conference 2022, Nov 2022, Dublin, Ireland. , 2022
Poster de conférence hal-03853921v1

Heat treatments applied to egg product have a rather low impact on in vivo allergenicity, despite significant changes in protein digestibility and antigenicity

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco , Angélique Gillard , Nuttinee Musikaphun
International Egg Symposium, Oct 2018, Kyoto, Japan. , 2018
Poster de conférence hal-01901473v1

Exploring the mechanisms of membrane insertion of native and dry-heated lysozyme: use of E. coli lipopolysaccharide monolayers

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf
6. Rencontres de Biologie Physique du Grand Ouest, Jun 2014, Le Mans, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209635v1

Exploring the mechanisms of membrane insertion of native and dry-heated lysozyme: use of [i]E. coli[/i] lipopolysaccharide monolayers

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf
4. International Symposium on Antimicrobial Peptides 2014, AMP 2014, Jun 2014, Lorient, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209634v1

Bacterial membrane pertubation by native versus dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Sophie Jan , Florence Baron
GEM/GERLI lipidomics meeting: from membranes to pathologies, Nov 2013, St-Jean Cap Ferrat, France. , 2013
Poster de conférence hal-01209519v1

Evidence by AFM-imaging of morphological differences between E. coli K12 cells treated with native and dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Jan
Forum des Microscopies à Sonde Locale, Mar 2013, Spa, Belgium. , 2013
Poster de conférence hal-01209467v1

Bacterial membrane perturbation by native versus dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Sophie Jan , Florence Baron
Biomicroworld, Oct 2013, Madrid, Spain. , 2013
Poster de conférence hal-01209489v1

Studies at liquid air interface: a powerful toolbox to study interactions between biomolecules

Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , Anne Renault , Véronique Vié , Stéphane Pezennec
4ième colloque Molécules Ingrédients Santé, May 2011, Quimper, France. , 2011
Poster de conférence hal-01454420v1

How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming properties

Stéphane Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
Third international conference on biofoams, Sep 2011, Capri, Italy. , 2011, Third international conference on biofoams
Poster de conférence hal-01454294v1

Etude du comportement aux interfaces du lysozyme natif de blanc d'oeuf de poule en vue d'une étude comparée avec du lysozyme traité thermiquement

Valérie Lechevalier-Datin , Coralie Pasquier , Morgane Havard , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
5. Rencontres de Biologie Physique du Grand Ouest, Jun 2011, Rennes, France. 2011
Poster de conférence hal-01454426v1

Processing modifies in vitro egg protein digestibility as well as protein efficiency ratio and body composition in rats

Claire Gaudichon , Gilles G. Fromentin , Julien Piedcoq , Daniel D. Tomé , Didier Dupont
International Symposium: Dietary Protein for Human Health, Mar 2011, Auckland, New Zealand. Palmerston North Historical Society, 2011, 124 p., 2011, Symposium Proceedings: International Symposium Dietary Protein for Human Health 2011: Skycity Convention Centre, Auckland, New Zealand, 27-30 March 2011
Poster de conférence hal-02748493v1

Controlling spontaneous protein self-assembly into microspheres in binary systems

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Francoise Nau , Said Bouhallab
24th Conference of the European Colloid and Interface Society ECIS 2010, Sep 2010, Prague, Czech Republic. , Progress in Colloid and Polymer Science, 138, 202 p., 2010, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence hal-01454288v1

Environmental conditions and molecular fractions involved in the antimicrobial activity of egg white against S. Enteritidis

Maria Alabdeh , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Gautier , Marie-Françoise Cochet
13 S International Symposium Salmonella and Salmonellosis, Jun 2010, Saint Malo, France. 2010
Poster de conférence hal-01136707v1

Formation spontanée de microsphères dans des mélanges de protéines globulaires

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougeres , Thomas Croguennec , Said Bouhallab , Francoise Nau
4. Rencontres biologie physique du grand ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence hal-01454419v1

Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Julien Jardin , Sylvie Beaufils
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku, Finland. , 2009, World Poultry Science Association, Proceedings of the 19th European Symposium on Quality of Poultry Meat, 13th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Turku, Finland, 21-25 June 2009
Poster de conférence hal-01454386v1
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Succinimide formation in lysozyme by heating (80°C) in the dry state decreases protein stability but do not impact on secondary or tertiary structure

Yann Desfougeres , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , Daniel Mollé , Francoise Nau
34th FEBS congress, Jul 2009, Prague, Czech Republic. FEBS Journal, 276: Special Issue: Abstracts of the 34th FEBS Congress, 425p., 2009, FEBS Journal. ⟨10.1111/j.1742-4658.2009.07045.x⟩
Poster de conférence hal-01454384v1

Comportement interfacial du lysosyme apres traitement thermique a sec

Yann Desfougeres , Julien Jardin , Véronique Vié , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec
4. Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence hal-01454385v1
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Dry heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougeres , Ken Cheng , Stéphane Pezennec , Anniina Salonen
23. conference of the european colloid and interface society, Sep 2009, Antalya, Turkey. Springer-Verlag, Progress in Colloid and Polymer Science, 70 p., 2009, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence hal-01454433v1

Presentation of the Ovoproduct Matrix

Marc Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Anne Meynier
Alteration of Ovoproducts, ISTE Editions, 302 p., 2018, 9781785482717. ⟨10.1016/B978-1-78548-271-7.50001-8⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01861722v1

Powdered egg

Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Romain Jeantet
Handbook of food powders, 255, Woodhead Publishing Limited, 660 p., 2013, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-0-85709-513-8. ⟨10.1533/9780857098672.3.484⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01209494v1

Les émulsions et les mousses à base d'oeufs

Marc Anton , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau
Emulsions laitières et Foisonnement, Lavoisier, 482 p., 2013, 978-2-7462-3203-7
Chapitre d'ouvrage hal-01209478v1

Processed egg products

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , M. Anton , Francoise Nau
Nys, Y. Improving the safety and quality of eggs and egg products: Egg chemistry, production and consumption (Volume 1), Woodhead Publishing, non paginé, 2011, 978 1 84569 754 9
Chapitre d'ouvrage hal-00729385v1

Processed egg products

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Marc Anton , Francoise Nau
Improving the safety and quality of eggs and egg products Volume 1: Egg chemistry, production and consumption, 213, Woodhead Publishing Ltd, 2011, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-84569-754-9
Chapitre d'ouvrage hal-01454198v1
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Egg proteins

Valérie Lechevalier-Datin , Marc Anton , Francoise Nau
Handbook of hydrocolloids, 173 (2. édition), CRC press, 948 p., 2009, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-4398-0820-7
Chapitre d'ouvrage hal-01454417v1

Egg proteins

M. Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin
G.O. Phillips. Handbook of hydrocolloids, Woodhead Publishing, non paginé, 2009
Chapitre d'ouvrage hal-00729182v1

Ovalbumin and gene-related proteins

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
Bioactive Egg Compounds, Editions Springer, 298p., 2007, 978-3540378839
Chapitre d'ouvrage hal-01349143v1

Processing modifies in vitro egg protein digestibility, as well as protein efficiency ratio and body composition in rats

Claire Gaudichon , G. Fromentin , J. Piedcoq , Daniel Tomé , Didier Dupont
2011, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729386v1

Studies at the Liquid-Air Interface : a Powerful Toolbox to Study Interactions Between Biomolecules

A. Renault , Sylvie Beaufils , V. Vié , S. Ameziane , S. Pezennec
2011, non paginé
Autre publication scientifique hal-00842534v1

Etude du comportement aux interfaces du lysozyme natif issu du blanc d'œuf de poule en vue d'une étude comparée avec du lysozyme traité thermiquement.

C. Pasquier , M. Havard , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
2011, pp.47
Autre publication scientifique hal-00729354v1

Controlling Spontaneous Protein Self-assembly into Microspheres in Binary Systems

Y. Desfougères , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Said Bouhallab
2010, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729470v1

Succinimidyl residue formation in lysozyme without conformational changes:consequences on molecular stability and amyloid fibril formation propensity

Y. Desfougères , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , D. Mollé , Francoise Nau
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00730078v1

Les traitements de pasteurisation et de séchage de l'œuf entier ainsi que l'étuvage du blanc d'œuf modifient le coefficient d'efficacité protéique et la composition corporelle chez le rat

Claire Gaudichon , G. Fromentin , J. Piedcoq , Daniel Tomé , Valérie Lechevalier-Datin
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00730005v1

Formation spontanée de microsphères dans des mélanges de protéines globulaires

Y. Desfougères , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Said Bouhallab , Francoise Nau
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729211v1

Dry-heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements.

Valérie Lechevalier-Datin , Y. Desfougères , K. Cheng , S. Pezennec , A. Salonen
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729165v1

Structural to functional properties of lysozyme heated at 80°C in the dry state

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pézennec , F. Artzner , S. Beaufils
2008, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729807v1