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Françoise MEDALE

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marc-vandeputte
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Genotype by diet interactions in European sea bass (Dicentrarchus labrax L.): Nutritional challenge with totally plant-based diets

Richard R. Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , F. F. Ruelle
Journal of Animal Science, 2013, 91 (1), pp.44-56. ⟨10.2527/jas.2012-5311⟩
Article dans une revue hal-01001264v1
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Amélioration génétique et utilisation des aliments à base de végétaux en pisciculture

Richard R. Le Boucher , Mathilde Dupont-Nivet , S. S. Laureau , Laurent Labbé , Inge I. Geurden
INRA Productions Animales, 2013, 26 (4), pp.317-326
Article dans une revue hal-01004732v1
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Selection for adaptation to dietary shifts: towards sustainable breeding of carnivorous fish

Richard R. Le Boucher , Mathilde Dupont-Nivet , Marc Vandeputte , Thierry Kerneis , Lionel Goardon
PLoS ONE, 2012, 7, online (9), Non paginé. ⟨10.1371/journal.pone.0044898⟩
Article dans une revue hal-01000610v1
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A first insight into genotype x diet interactions in European sea bass (Dicentrarchus labrax L. 1756) in the context of plant-based diet use

Richard R. Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , David Mazurais
Aquaculture Research, 2011, 42 (4), pp.583-592. ⟨10.1111/j.1365-2109.2010.02654.x⟩
Article dans une revue hal-01000163v1
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Vers une pisciculture durable à hautes performances environnementales

Marc Vandeputte , Joël Aubin , Françoise Médale , Edwige Quillet , Éric Duchaud
Innovations Agronomiques, 2011, 12 (Février), pp.179-188
Article dans une revue hal-01000759v1

Plant-based diet in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum): Are there genotype-diet interactions for main production traits when fish are fed marine vs. plant-based diets from the first meal?

Richard R. Le Boucher , Edwige Quillet , Marc Vandeputte , Jean-Michel Le Calvez Lecalvez , Lionel Goardon
Aquaculture, 2011, 321 (1-2), pp.41-48. ⟨10.1016/j.aquaculture.2011.08.010⟩
Article dans une revue hal-01000179v1
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Genotype by diet interactions on growth and processing traits in rainbow trout ([i]Oncorhynchus mykiss[/i]), European sea bass ([i]Dicentrarchus labrax[/i]), gilthead sea bream ([i]Sparus aurata[/i]) and meagre [i](Argyrosomus regius)[/i] fed diets with almost complete substitution of both fish meal and fish oil by vegetal ingredients

Anastasia Bestin , Mathilde Dupont-Nivet , Pierrick Haffray , Françoise Médale , Edwige Quillet
10. World Congress on Genetics Applied to Livestock Production (WCGALP), Aug 2014, Vancouver, Canada
Communication dans un congrès hal-01194150v1

Vers des aliments végétaux pour la truite arc-en-ciel : l'alliance de la nutrition et de la génétique

Mathilde Dupont-Nivet , Richard Le Boucher , Inge Geurden , Marc Vandeputte , Laurent Labbé
Séminaire AGENAE : Analyse du Genome des Animaux d'Elevage, May 2014, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01605569v1

Sélection pour l'utilisation de l'aliment végétal

Mathilde Dupont-Nivet , Marc Vandeputte , Richard Le Boucher , Minh Nguyen , Inge Geurden
Journée du Syndicat Français d'Aquaculture Marine et Nouvelle, Mar 2013, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01019529v1

Lack of selection response in European sea bass (Dicentrarchus labrax L.) selected for fast growth on a 100 % plant-based diet

Marc Vandeputte , Thi-Mai Nguyen , Richard Le Boucher , Mathilde Dupont-Nivet , Alain Vergnet
Aquaculture Europe 2013, European Aquaculture Society (EAS). BEL., Aug 2013, Trondheim, Norway
Communication dans un congrès hal-02747390v1

VEGEAQUA : capacité d'adaptation du bar à une substitution totale des matières premières végétales dans l'aliment

Marc Vandeputte , Richard Le Boucher , Thi Mai Trang Nguyen , Alain Vergnet , David Mazurais
Journées techniques du SYSAAF, Mar 2013, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01019607v1

Improving utilization of plant based diets in rainbow trout and european seabass: lessons from inference of genetic parameters and selection experiments

Richard Le Boucher , Marc Vandeputte , Jean-Michel J.-M. Le Calvez , Thierry Kerneis , Lionel Goardon
Aqua 2012, European Aquaculture Society (EAS). BEL., Sep 2012, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-02745088v1

Improving utilization of plant based diets in Rainbow trout and European sea bass: lessons from inference of genetic parameters and selection experiments

Mathilde Dupont-Nivet , Richard R. Le Boucher , Marc Vandeputte , Inge I. Geurden , Thierry Kerneis
International Symposium on Genetics in Aquaculture XI, Jun 2012, Auburn, United States
Communication dans un congrès hal-01001289v1

Origine des matières premières de l'aliment : conséquences sur la qualité des chairs de truite et de bar

Florence Lefèvre , Jérôme Bugeon , Mathilde Dupont-Nivet , Françoise Médale , Laurent Labbé
14. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Institut de l'Elevage (IDELE). FRA., Nov 2012, Caen, France
Communication dans un congrès hal-01190249v1
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Génétique de l'utilisation des produits d'origine végétale chez la truite arc-en-ciel [i](Oncorhynchus mykiss[/i]) et le bar européen ([i]Dicentrarchus labrax[/i])

Richard R. Le Boucher , Mathilde Dupont-Nivet , Marc Vandeputte , Jean-Michel J.-M. Le Calvez , Thierry Kerneis
3. Journées de la Recherche Filière Piscicole, Jul 2012, Paris, France. pp.99
Communication dans un congrès hal-01001268v1

Remplacement des matières premières de l'aliment : conséquences sur la qualité de la chair de truite et de bar

Florence Lefèvre , Jérôme Bugeon , Mathilde Dupont-Nivet , Françoise Médale , Laurent Labbé
3. Journées de la Recherche Filière Piscicole, Jul 2012, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01191201v1
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Can genetic improvement in aquaculture reduce impact on fisheries? Case of European sea bass ([i]Dicentrarchus labrax[/i]) with total substitution of marine products in the diet

Richard Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , David Mazurais
ICES Annual Science Conference, Sep 2010, Nantes, France. pp.1-6 - communication J:04
Communication dans un congrès hal-01193728v1

Aliment végétal, estimation des interactions génotype-aliment dans le cas de la croissance tardive chez le bar européen ([i]Dicentrarchus labrax[/i])

Richard Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , David Mazurais
Journée du Syndicat Français d’Aquaculture Marine et Nouvelle, Mar 2010, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01193721v1

Génétique de l’utilisation de l’aliment d’origine végétal chez le bar et la truite

Edwige Quillet , Béatrice Chatain , Mathilde Dupont-Nivet , Inge I. Geurden , Richard Le Boucher
Journée d’animation PEIMA, Feb 2010, Sizun, France. 25 diapositives
Communication dans un congrès hal-02812388v1

Impact of plant-based diet on genetic improvement of rainbow trout (O. mykiss): family responses to marine vs plant-based diet from the first meal

Richard Le Boucher , Edwige Quillet , Marc Vandeputte , J.M. Lecalvez , Lionel Goardon
Aquaculture Europe 2010, Oct 2010, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-01193560v1

Genotype-diet interactions in European sea bass (Dicentrarchus labrax) with total substitution of marine products in the diet

Richard Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , David Mazurais
Aquaculture Europe 2010, Oct 2010, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-01193605v1
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Plant-based diet in trout ([i]O. mykiss[/i]): are there genotype x diet interactions for main production traits when fish are fed marine vs plant-based diets from the first meal?

Richard Le Boucher , Edwige Quillet , Marc Vandeputte , Jean-Michel Le Calvez , Lionel Goardon
9th World Congress on Genetics Applied to Livestock Production, Aug 2010, Leipzig, Germany. pp.DVD, communication n°0650
Communication dans un congrès hal-01193727v1
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Can genetic improvement in aquaculture reduce the impact on fisheries? The case of European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed on a totally plant-ingredient based diet.

Richard Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , David Mazurais
Symposium, Ifremer, How minimizing the footprint of the aquaculture and fisheries on the ecosystem?, Sep 2010, Sète, France. Symposium, Ifremer, Sète, France, 1-3 September 2010. How minimizing the footprint of the aquaculture and fisheries on the ecosystem? Abstracts book, p.38
Communication dans un congrès hal-01193726v1

A first insight into genotype-diet interactions in European seabass (Dicentrarchus labrax) in the context of plant based diet use

Richard Le Boucher , Marc Vandeputte , Mathilde Dupont-Nivet , Edwige Quillet , David Mazurais
10. International Symposium on Genetics in Aquaculture (IAGA), 2009, Bangkok, pp.Inconnu
Communication dans un congrès hal-02814602v1