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François Mariotti

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  • 1002309
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Présentation

Professeur de Nutrition à [AgroParisTech](http://www2.agroparistech.fr/) Responsable de l'équipe [PROSPECT](https://www6.jouy.inrae.fr/pnca/Les-equipes/Les-equipes/Equipe-PROSPECT) (UMR0914 AgroParisTech-INRAE)
Professor of Nutrition at [AgroParisTech](http://www2.agroparistech.fr/Welcome-to-AgroParisTech.html) Head of the [PROSPECT research team](https://www6.jouy.inrae.fr/pnca_eng/Teams/Teams/Team-PROSPECT) (UMR0914 AgroParisTech-INRAE)

Publications

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Potential unexpected effects of meat reduction in diet: Could educational attainment influence meat substitution strategies?

Pierre Levasseur , François Mariotti , Isabelle Denis , Olga Davidenko
Agricultural and Food Economics, 2024, 12 (1), pp.4. ⟨10.1186/s40100-024-00298-7⟩
Article dans une revue hal-04426863v1
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Quel modèle pour couvrir ses besoins dans le cadre d’une alimentation durable ? Focus sur les protéines et le calcium. Synthèse du workshop SFN en partenariat avec Bel donné en visioconférence le mercredi 21 juin 2023

Bernard Guy-Grand , Véronique Coxam , François Mariotti , Jean-Louis J.L. Peyraud , Aurélie Wilfart
Cahiers de Nutrition et de Diététique, A paraître, ⟨10.1016/j.cnd.2024.01.001⟩
Article dans une revue hal-04495509v1
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How to best reshape diets to be healthier with lower or no ruminant meat, and implications for environmental pressures

Alison Dussiot , Hélène Fouillet , Elie Perraud , Marion Salomé , J. Huneau
Journal of Cleaner Production, 2023, 414, pp. 137600. ⟨10.1016/j.jclepro.2023.137600⟩
Article dans une revue hal-04192398v1
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The nature of protein intake as a discriminating factor of diet sustainability: a multi-criteria approach

Hafsa Toujgani , Joséphine Brunin , Elie Perraud , Benjamin Allès , Mathilde Touvier
Scientific Reports, 2023, 13 (1), pp.17850. ⟨10.1038/s41598-023-44872-3⟩
Article dans une revue hal-04350853v1

Trade-offs between blue water use and greenhouse gas emissions related to food systems : An optimization study for French adults

Emmanuelle Kesse-Guyot , Philippe Pointereau , Joséphine Brunin , Elie Perraud , Hafsa Toujgani
Sustainable Production and Consumption, 2023, 42, pp.33-43. ⟨10.1016/j.spc.2023.09.008⟩
Article dans une revue hal-04238352v1
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No Nutritional Lessons Can Be Learned from a Misspecified and Overrestricted Model with No Sensitivity Analysis

François Mariotti , Jean-François Huneau , Hélène Fouillet
Journal of Nutrition, 2023, 153 (3), ⟨10.1016/j.tjnut.2022.12.021⟩
Article dans une revue hal-04005783v1
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Identifying the most Efficient Detailed Trajectories toward Healthy Diets — A Graph-Based Analysis

Elie Perraud , Juhui Wang , Alison Dussiot , Hélène Fouillet , François Mariotti
Journal of Nutrition, inPress, ⟨10.1016/j.tjnut.2023.07.007⟩
Article dans une revue hal-04186238v1
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Compared with Milk Protein, a Wheat and Pea Protein Blend Reduces High-Fat, High-Sucrose Induced Metabolic Dysregulations while Similarly Supporting Tissue Protein Anabolism in Rats

Gaïa Lépine , Jean-François Huneau , Didier Remond , Véronique Mathé , Jérémie David
Journal of Nutrition, 2023, 153 (3), pp.645-656. ⟨10.1016/j.tjnut.2022.12.029⟩
Article dans une revue hal-03940315v1
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Ranking food products based on estimating and combining their microbiological, chemical and nutritional risks: Method and application to Ready-To-Eat dishes sold in France

Rémi Poissant , François Mariotti , Daniel Zalko , Jeanne-Marie Membré
Food Research International, 2023, 169, pp.112939. ⟨10.1016/j.foodres.2023.112939⟩
Article dans une revue hal-04104363v1
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Plant Protein Can Be as Efficient as Milk Protein to Maintain Fat Free Mass in Old Rats, Even When Fat and Sugar Intakes Are High

Laurianne Dimina , Justine Landais , Véronique Mathe , Marianne Jarzaguet , Cindy Le Bourgot
Journal of Nutrition, 2023, 153 (9), pp.2631-2641. ⟨10.1016/j.tjnut.2023.01.025⟩
Article dans une revue hal-04197061v1
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Dietary protein consumption profiles show contrasting impacts on environmental and health indicators

Elie Perraud , Juhui Wang , Marion Salomé , François Mariotti , Emmanuelle Kesse-Guyot
Science of the Total Environment, 2023, 856 (1), pp.159052. ⟨10.1016/j.scitotenv.2022.159052⟩
Article dans une revue hal-03823126v1

Environmental impacts along the value chain from the consumption of ultra-processed foods

Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Joséphine Brunin , Hélène Fouillet , Alison Dussiot
Nature Sustainability, 2023, 6, pp.192-202. ⟨10.1038/s41893-022-01013-4⟩
Article dans une revue hal-04080613v1
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Plant to animal protein ratio in the diet: nutrient adequacy, long-term health and environmental pressure

Hélène Fouillet , Alison Dussiot , Elie Perraud , Juhui Wang , Jean-François Huneau
Frontiers in Nutrition, 2023, 10, pp. 1178121. ⟨10.3389/fnut.2023.1178121⟩
Article dans une revue hal-04187135v1
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Plant-based meat substitutes are useful for healthier dietary patterns when adequately formulated – an optimization study in French adults (INCA3)

Marion Salomé , François Mariotti , Alison Dussiot , Emmanuelle Kesse-Guyot , Jean-François Huneau
European Journal of Nutrition, 2023, 62 (4), pp.1891-1901. ⟨10.1007/s00394-023-03117-9⟩
Article dans une revue hal-04067531v1
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Higher adherence to the EAT-Lancet reference diet is associated with higher nutrient adequacy in the NutriNet-Santé cohort: a cross-sectional study

Florine Berthy , Joséphine Brunin , Benjamin Allès , Anouk Reuzé , Serge Hercberg
The American Journal of Clinical Nutrition, 2023, 117 (6), pp.1174-1185. ⟨10.1016/j.ajcnut.2023.03.029⟩
Article dans une revue hal-04079271v1
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Nutritional and health benefits and risks of plant-based substitute foods

François Mariotti
Proceedings of the Nutrition Society, 2023, pp. 1-32. ⟨10.1017/s0029665123004767⟩
Article dans une revue hal-04261367v1
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Environmental pressures and pesticide exposure associated with an increase in the share of plant-based foods in the diet

Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Joséphine Brunin , Brigitte Langevin , Hélène Fouillet
Scientific Reports, 2023, 13 (1), pp.19317. ⟨10.1038/s41598-023-46032-z⟩
Article dans une revue hal-04320664v1
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Editorial: Beyond traditional roles for amino acids

Rajavel Elango , François Mariotti
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2023, 26 (2), pp. 186-188. ⟨10.1097/MCO.0000000000000905⟩
Article dans une revue hal-04319575v1
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Plasma Metabolome Analysis Suggests That L-Arginine Supplementation Affects Microbial Activity Resulting in a Decrease in Trimethylamine N-oxide—A Randomized Controlled Trial in Healthy Overweight Adults with Cardiometabolic Risk Factors

Laurianne Dimina , Marie Tremblay-Franco , Ambre Deveaux , Catherine Tardivel , Hélène Fouillet
Current Developments in Nutrition, 2023, 7 (12), pp.102038. ⟨10.1016/j.cdnut.2023.102038⟩
Article dans une revue hal-04330272v1
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Perspective: Plant-Based Meat Alternatives Can Help Facilitate and Maintain a Lower Animal to Plant Protein Intake Ratio

Mark Messina , Alison Duncan , Andrea Glenn , François Mariotti
Advances in Nutrition, 2023, 14 (3), pp. 392-405. ⟨10.1016/j.advnut.2023.03.003⟩
Article dans une revue hal-04319571v1
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Plant and Animal Protein Intakes Largely Explain the Nutritional Quality and Health Value of Diets Higher in Plants: A Path Analysis in French Adults

Elie Perraud , Juhui Wang , Marion Salomé , Jean-François Huneau , Nathanaël Lapidus
Frontiers in Nutrition, 2022, 9, pp.924526. ⟨10.3389/fnut.2022.924526⟩
Article dans une revue hal-03707121v1
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Short-Term Supplementation of Sodium Nitrate vs. Sodium Chloride Increases Homoarginine Synthesis in Young Men Independent of Exercise

Dimitrios Tsikas , Norbert Maassen , Antonie Thorns , Armin Finkel , Moritz Lützow
International Journal of Molecular Sciences, 2022, 23, ⟨10.3390/ijms231810649⟩
Article dans une revue hal-04319585v1
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Investigating the Postprandial Metabolome after Challenge Tests to Assess Metabolic Flexibility and Dysregulations Associated with Cardiometabolic Diseases

Gaïa Lépine , Marie Tremblay-Franco , Sabrine Bouder , Laurianne Dimina , Hélène Fouillet
Nutrients, 2022, 14 (3), ⟨10.3390/nu14030472⟩
Article dans une revue hal-03601797v1
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The potential effects of meat substitution on diet quality could be high if meat substitutes are optimized for nutritional composition - a modeling study in French adults (INCA3)

Marion Salomé , François Mariotti , Marie-Charlotte Nicaud , Alison Dussiot , Emmanuelle Kesse-Guyot
European Journal of Nutrition, inPress, ⟨10.1007/s00394-021-02781-z⟩
Article dans une revue hal-03483092v1
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Nutritional issues and dietary levers during gradual meat reduction - a sequential diet optimization study to achieve progressively healthier diets

Alison Dussiot , Hélène Fouillet , Elie Perraud , Marion Salomé , Jean-François Huneau
Clinical Nutrition, 2022, 41 (12), pp. 2597-2606. ⟨10.1016/j.clnu.2022.09.017⟩
Article dans une revue hal-03823181v1
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Combining Plant Proteins to Achieve Amino Acid Profiles Adapted to Various Nutritional Objectives—An Exploratory Analysis Using Linear Programming

Laurianne Dimina , Jean-François Huneau , Didier Remond , François Mariotti
Frontiers in Nutrition, 2022, 8, pp.809685. ⟨10.3389/fnut.2021.809685⟩
Article dans une revue hal-03553998v1
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Modeled healthy eating patterns are largely constrained by currently estimated requirements for bioavailable iron and zinc – a diet optimization study in French Adults

Alison Dussiot , Hélène Fouillet , Juhui Wang , Marion Salomé , Jean-François Huneau
The American Journal of Clinical Nutrition, 2022, 115 (3), p. 958-969. ⟨10.1093/ajcn/nqab373⟩
Article dans une revue hal-03442190v2
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Perceptions of tailored dietary advice to improve the nutrient adequacy of the diet in french pregnant women

Clélia Bianchi , François Mariotti , Elodie Reulet , Gaëlle Le Goff , Anne Lluch
Nutrients, 2022, 14 (1), pp.85. ⟨10.3390/nu14010085⟩
Article dans une revue hal-03516841v1
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Nutritionally adequate and environmentally respectful diets are possible for different diet groups: an optimized study from the NutriNet - Santé cohort

Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Joséphine Brunin , Hélène Fouillet , Alison Dussiot
The American Journal of Clinical Nutrition, 2022, 116 (6), pp.1621-1633. ⟨10.1093/ajcn/nqac253⟩
Article dans une revue hal-03843320v1
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Lysine and homoarginine are closely interrelated metabolites in the rat

Svetlana Baskal , Laurianne Dimina , Stefanos A. Tsikas , Laurent Mosoni , Didier Remond
Amino Acids, 2022, 54, p. 967-976. ⟨10.1007/s00726-022-03158-0⟩
Article dans une revue hal-03655502v1
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Anti-inflammatory Streptococcus thermophilus CNRZ160 limits sarcopenia induced by low-grade inflammation in older adult rats

Isabelle Savary-Auzeloux , Marianne Jarzaguet , Carole Migné , François Mariotti , Jean-Louis Kemeny
Frontiers in Nutrition, 2022, 9, pp.986542. ⟨10.3389/fnut.2022.986542⟩
Article dans une revue hal-04013541v1
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Environmental and nutritional analysis of the EAT-Lancet diet at the individual level: insights from the NutriNet-Santé study

Emmanuelle Kesse-Guyot , Pauline Rebouillat , Joséphine Brunin , Brigitte Langevin , Benjamin Allès
Journal of Cleaner Production, 2021, 296, pp.126555. ⟨10.1016/j.jclepro.2021.126555⟩
Article dans une revue hal-03173808v1
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A Scoping Review: Metabolomics Signatures Associated with Animal and Plant Protein Intake and Their Potential Relation with Cardiometabolic Risk

Gaïa Lépine , Hélène Fouillet , Didier Rémond , Jean-François Huneau , François Mariotti
Advances in Nutrition, 2021, 12 (6), pp.2112-2131. ⟨10.1093/advances/nmab073⟩
Article dans une revue hal-03291370v1
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Dietary Diversity Indicators and Their Associations with Dietary Adequacy and Health Outcomes : A Systematic Scoping Review

Eric O Verger , Agnes Le Port , Augustin Borderon , Gabriel Bourbon , Mourad Moursi
Advances in Nutrition, 2021, 12 (5), pp.1659-1672. ⟨10.1093/advances/nmab009⟩
Article dans une revue ird-03159901v1
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Perspective: Modeling Healthy Eating Patterns for Food-Based Dietary Guidelines—Scientific Concepts, Methodological Processes, Limitations, and Lessons

François Mariotti , Sabrina Havard , Anne Morise , Perrine Nadaud , Véronique Sirot
Advances in Nutrition, 2021, 12 (3), pp.590-599. ⟨10.1093/advances/nmaa176⟩
Article dans une revue anses-03191497v1
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Contrary to ultra-processed foods, the consumption of unprocessed or minimally processed foods is associated with favorable patterns of protein intake, diet quality and lower cardiometabolic risk in French adults (INCA3)

Marion Salomé , Laura Arrazat , Juhui Wang , Ariane Dufour , Carine Dubuisson
European Journal of Nutrition, 2021, ⟨10.1007/s00394-021-02576-2⟩
Article dans une revue hal-03280956v1
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Halving food-related greenhouse gas emissions can be achieved by redistributing meat consumption: progressive optimization Results of the NutriNet-Santé cohort

Emmanuelle Kesse-Guyot , Hélène Fouillet , Julia Baudry , Alison Dussot , Brigitte Langevin
Science of the Total Environment, 2021, 789, pp.147901. ⟨10.1016/j.scitotenv.2021.147901⟩
Article dans une revue hal-03238402v1
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Conservative to disruptive diets for optimizing nutrition, environmental impacts and cost in French adults from the NutriNet-Santé cohort

Louise Seconda , Hélène Fouillet , Jean-François Huneau , Philippe Pointereau , Julia Baudry
Nature Food, 2021, 2, pp.174-182. ⟨10.1038/s43016-021-00227-7⟩
Article dans une revue hal-03173585v1
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Impact of intra-category food substitutions on the risk of type 2 diabetes: a modelling study on the pizza category

Moufidath Adjibade , François Mariotti , Pascal Leroy , Isabelle Souchon , Anne Saint-Eve
British Journal of Nutrition, inPress, ⟨10.1017/s0007114521002130⟩
Article dans une revue hal-03355131v1
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Substituting Meat or Dairy Products with Plant-Based Substitutes Has Small and Heterogeneous Effects on Diet Quality and Nutrient Security: A Simulation Study in French Adults (INCA3)

Marion Salomé , Jean-François Huneau , Capucine Le baron , Emmanuelle Kesse-Guyot , Hélène Fouillet
Journal of Nutrition, 2021, 151 (8), pp.2435-2445. ⟨10.1093/jn/nxab146⟩
Article dans une revue hal-03317943v1
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Arginine supplementation and cardiometabolic risk

François Mariotti
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2020, 23 (1), pp. 29-34. ⟨10.1097/MCO.0000000000000612⟩
Article dans une revue hal-02346025v1
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Patterns of amino acids intake are strongly associated with cardiovascular mortality, independently of the sources of protein

Marion Tharrey , François Mariotti , Andrew Mashchak , Pierre Barbillon , Maud Delattre
International Journal of Epidemiology, 2020, 49 (1), pp.312 - 321. ⟨10.1093/ije/dyz194⟩
Article dans une revue hal-02366516v1
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Development and evaluation of a new dietary index assessing nutrient security by aggregating probabilistic estimates of the risk of nutrient deficiency in two French adult populations

Marion Salomé , Emmanuelle Kesse-Guyot , Hélène Fouillet , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
British Journal of Nutrition, 2020, 126 (8), pp.1225-1236. ⟨10.1017/S0007114520005115⟩
Article dans une revue hal-03200910v1

Differential changes to splanchnic and peripheral protein metabolism during the diet-induced development of metabolic syndrome in rats

Olivier Mantha , Jean-François Huneau , Véronique Mathé , Dominique D. Hermier , Nadezda N. Khodorova
AJP - Endocrinology and Metabolism, 2020, 319, pp.E175-E186. ⟨10.1152/ajpendo.00061.2020⟩
Article dans une revue hal-02777057v1
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Weaning and stunting affect nitrogen and carbon stable isotope natural abundances in the hair of young children

Trenton Dailey-Chwalibóg , Jean-François Huneau , Véronique Mathé , Patrick Kolsteren , François Mariotti
Scientific Reports, 2020, 10 (1), ⟨10.1038/s41598-020-59402-8⟩
Article dans une revue hal-02776973v1
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Association between Dietary Intake of One-Carbon Metabolism Nutrients in the Year before Pregnancy and Birth Anthropometry

Marion Lecorguillé , Sandrine Lioret , Blandine de Lauzon-Guillain , Erwan de Gavelle , Anne Forhan
Nutrients, 2020, 12 (3), pp.838. ⟨10.3390/nu12030838⟩
Article dans une revue hal-02904865v1
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Invited commentary in response to: Risk of overestimating treatment effects and generalisability of computer-based tailored dietary counselling

François Mariotti , Clélia Bianchi , Jean-François Huneau
British Journal of Nutrition, 2020, 123 (8), pp.959-960. ⟨10.1017/S0007114520000355⟩
Article dans une revue hal-02943583v1
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Sustainability analysis of French dietary guidelines using multiple criteria

Emmanuelle Kesse-Guyot , Dan Chaltiel , Juhui Wang , Philippe Pointereau , Brigitte Langevin
Nature Sustainability, 2020, 3 (5), pp.377-385. ⟨10.1038/s41893-020-0495-8⟩
Article dans une revue hal-02912151v1
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Aliments fermentés & bénéfices santé : un défi pour la recherche

Sylvie Lortal , Kamel-Eddine El Mecherfi , François Mariotti , Hélène Eutamène , Françoise Rul
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2020, 55 (3), pp.136-148. ⟨10.1016/j.cnd.2020.02.004⟩
Article dans une revue hal-02936312v1
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Adéquation de l’apport en protéines et acides aminés dans les régimes végétariens

François Mariotti , Christopher Gardner
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2020, 55 (2), pp.66-81. ⟨10.1016/j.cnd.2019.12.002⟩
Article dans une revue hal-02943584v1
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Computer-based tailored dietary counseling improves the nutrient adequacy of the diet of French pregnant women: a randomized controlled trial

Clélia Bianchi , François Mariotti , Anne A. Lluch , Claire Journet , Yaëlle Stehr
British Journal of Nutrition, 2020, 123 (2), pp.220-231. ⟨10.1017/S0007114519002617⟩
Article dans une revue hal-02366520v1
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Protéines animales et végétales : quels effets sur la santé cardio-métabolique ?

François Mariotti
Médecine des Maladies Métaboliques, 2019, 13 (3), pp.245-251. ⟨10.1016/S1957-2557(19)30069-0⟩
Article dans une revue hal-02295004v1
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Animal and Plant Protein Sources and Cardiometabolic Health

François Mariotti
Advances in Nutrition, 2019, 10 (Supplement_4), pp.S351-S366. ⟨10.1093/advances/nmy110⟩
Article dans une revue hal-02366513v1
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The Postprandial Appearance of Features of Cardiometabolic Risk: Acute Induction and Prevention by Nutrients and Other Dietary Substances

Laurianne Dimina , François Mariotti
Nutrients, 2019, 11 (9), pp.1963. ⟨10.3390/nu11091963⟩
Article dans une revue hal-02294998v1
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Modeled gradual changes in protein intake to increase nutrient adequacy lead to greater sustainability when systematically targeting an increase in the share of plant protein

Erwan de Gavelle , Pascal Leroy , Marjorie Perrimon , Jean-François Huneau , Véronique Sirot
Climatic Change, 2019, 161, pp.129-149. ⟨10.1007/s10584-019-02592-6⟩
Article dans une revue hal-02483841v1
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Self-declared attitudes and beliefs regarding protein sources are a good prediction of the degree of transition to a low-meat diet in France

Erwan de Gavelle , Olga Davidenko , Hélène Fouillet , Julien Delarue , Nicolas Darcel
Appetite, 2019, 142, pp.104345. ⟨10.1016/j.appet.2019.104345⟩
Article dans une revue hal-02179307v1
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Plant-Protein Diversity Is Critical to Ensuring the Nutritional Adequacy of Diets When Replacing Animal With Plant Protein: Observed and Modeled Diets of French Adults (INCA3)

Marion Salomé , Erwan De gavelle , Ariane Dufour , Carine C. Dubuisson , Jean-Luc Volatier
Journal of Nutrition, 2019, 150 (3), pp.536-545. ⟨10.1093/jn/nxz252⟩
Article dans une revue hal-02366514v1
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The Initial Dietary Pattern Should Be Considered when Changing Protein Food Portion Sizes to Increase Nutrient Adequacy in French Adults

Erwan De gavelle , Jean-François Huneau , Hélène Fouillet , François Mariotti
Journal of Nutrition, 2019, 149 (3), pp.488-496. ⟨10.1093/jn/nxy275⟩
Article dans une revue hal-02006873v1
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The Willingness to Modify Portion Sizes or Eat New Protein Foods Largely Depends on the Dietary Pattern of Protein Intake

Erwan de Gavelle , Olga Davidenko , Hélène Fouillet , Julien Delarue , Nicolas N. Darcel
Nutrients, 2019, 11 (7), pp.1556. ⟨10.3390/nu11071556⟩
Article dans une revue hal-02295001v1
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Asymmetric and Symmetric Protein Arginine Dimethylation: Concept and Postprandial Effects of High-Fat Protein Meals in Healthy Overweight Men

Alexander Bollenbach , Jean-François Huneau , François Mariotti , Dimitrios Tsikas
Nutrients, 2019, 11 (7), pp.1463. ⟨10.3390/nu11071463⟩
Article dans une revue hal-02179293v1
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Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets-A Review

François Mariotti , Christopher D Gardner
Nutrients, 2019, Vegetarian, Vegan Diets and Human Health, 11 (11), pp.2661. ⟨10.3390/nu11112661⟩
Article dans une revue hal-02346001v1
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Natural isotope abundances of carbon and nitrogen in tissue proteins and amino acids as biomarkers of the decreased carbohydrate oxidation and increased amino acid oxidation induced by caloric restriction under a maintained protein intake in obese rats

Jean-François Huneau , Olivier Mantha , Dominique D. Hermier , Veronique Mathe , Guillaume Galmiche
Nutrients, 2019, 11 (5), pp.1087. ⟨10.3390/nu11051087⟩
Article dans une revue hal-02179296v1

Metabolomics Reveals that the Type of Protein in a High-Fat Meal Modulates Postprandial Mitochondrial Overload and Incomplete Substrate Oxidation in Healthy Overweight Men

Estelle Pujos-Guillot , Marion Brandolini-Bunlon , Hélène Fouillet , Charlotte Joly , Jean-François Martin
Journal of Nutrition, 2018, 148 (6), pp.876-884. ⟨10.1093/jn/nxy049⟩
Article dans une revue hal-01827937v1
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Patterns of Protein Food Intake Are Associated with Nutrient Adequacy in the General French Adult Population

Erwan de Gavelle , Jean-François Huneau , François Mariotti
Nutrients, 2018, 10 (2), ⟨10.3390/nu10020226⟩
Article dans une revue hal-01761203v1
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Patterns of plant and animal protein intake are strongly associated with cardiovascular mortality: the Adventist Health Study-2 cohort

Marion Tharrey , François Mariotti , Andrew Mashchak , Pierre M Barbillon , Maud Delattre
International Journal of Epidemiology, 2018, 47 (5), pp.1603-1612. ⟨10.1093/ije/dyy030⟩
Article dans une revue hal-01766695v1
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French Recommendations for Sugar Intake in Adults: A Novel Approach Chosen by ANSES

L. Tappy , Béatrice Morio , D. Azzout-Marniche , M. Champ , M. Gerber
Nutrients, 2018, 10 (8), pp.16. ⟨10.3390/nu10080989⟩
Article dans une revue hal-02003572v1

Early changes in tissue amino acid metabolism and nutrient routing in rats fed a high-fat diet: evidence from natural isotope abundances of nitrogen and carbon in tissue proteins

Olivier Mantha , Sergio Polakof , Jean-François Huneau , François Mariotti , Nathalie Poupin
British Journal of Nutrition, 2018, 119 (9), pp.981-991. ⟨10.1017/S0007114518000326⟩
Article dans une revue hal-01761202v1
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Importance du métabolisme des protéines et des acides aminés dans la prévention et la prise en charge du syndrome métabolique. Modulation par les acides gras n-3

Dominique D. Hermier , François Mariotti
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2018, 53 (5), pp.267-278. ⟨10.1016/j.cnd.2018.06.002⟩
Article dans une revue hal-02006877v1
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A clear trade-off exists between the theoretical efficiency and acceptability of dietary changes that improve nutrient adequacy during early pregnancy in French women: Combined data from simulated changes modeling and online assessment survey

Clélia Bianchi , Jean-François Huneau , Pierre Barbillon , Anne Lluch , Manon Egnell
PLoS ONE, 2018, 13 (4), ⟨10.1371/journal.pone.0194764⟩
Article dans une revue hal-01766756v1
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Results, meta-analysis and a first evaluation of UNOxR, the urinary nitrate-to-nitrite molar ratio, as a measure of nitrite reabsorption in experimental and clinical settings

Dimitrios Tsikas , Erik Hanff , Alexander Bollenbach , Ruan Kruger , Vu Vi Pham
Amino Acids, 2018, 50 (7), pp.799-821. ⟨10.1007/s00726-018-2573-z⟩
Article dans une revue hal-01789319v1

Analytical challenges in the assessment of NO synthesis from L-arginine in the MELAS syndrome

Erik Hanff , Arslan Arinc Kayacelebi , François Mariotti , Christoph Herrmann , Mark Obermann
International Journal of Cardiology, 2017, 234, pp.141-142. ⟨10.1016/j.ijcard.2016.12.036⟩
Article dans une revue hal-01576900v1
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Postprandial low-grade inflammation does not specifically require TLR4 activation in the rat

Dominique Hermier , Véronique Mathé , Annaig Lan , Clélia Santini , Jean-François Huneau
Nutrition and Metabolism, 2017, 14 (1), pp.1-7. ⟨10.1186/s12986-017-0220-4⟩
Article dans une revue hal-01620748v1

Vegetarian diets and health: the voice of science needs to be heard

François Mariotti
The Conversation France, 2017
Article dans une revue hal-01766750v1

Manger végétarien, bon pour la santé ? Ce que dit, et ce que ne dit pas la science.

François Mariotti
The Conversation France, 2017
Article dans une revue hal-01766749v1
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Protein Adequacy Is Primarily a Matter of Protein Quantity, Not Quality: Modeling an Increase in Plant:Animal Protein Ratio in French Adults

Erwan de Gavelle , Jean-François Huneau , Clélia M Bianchi , Eric O Verger , François Mariotti
Nutrients, 2017, 9 (12), pp.1333. ⟨10.3390/nu9121333⟩
Article dans une revue hal-01661871v1

Influence of phytosterol and phytostanol food supplementation on plasma liposoluble vitamins and provitamin A carotenoid levels in humans: An updated review of the evidence.

Anthony Fardet , Anne Morise , Esther Kalonji , Irène Margaritis , François Mariotti
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2017, 57 (9), pp.1906-1921. ⟨10.1080/10408398.2015.1033611⟩
Article dans une revue hal-01506623v1

Prospective association between the Dietary Inflammatory Index and mortality: modulation by antioxidant supplementation in the SU.VI.MAX randomized control trial

L. Graffouillere , M. Deschasaux , François Mariotti , Lola Neufcourt , N. Shivappa
The American Journal of Clinical Nutrition, 2016, 103 (3), pp.878-885. ⟨10.3945/ajcn.115.126243⟩
Article dans une revue hal-01576901v1

L-arginine supplementation alleviates postprandial endothelial dysfunction when baseline fasting plasma arginine concentration is low: A randomized controlled trial in healthy overweight adults with cardiometabolic risk factors

A. Deveaux , I. Pham , S.G. West , E. André , F. Lantoine-Adam
Journal of Nutrition, 2016, 146 (7), pp.1330-1340. ⟨10.3945/jn.115.227959⟩
Article dans une revue hal-01576899v1

Plant Protein Intake and Dietary Diversity Are Independently Associated with Nutrient Adequacy in French Adults

Clelia M. Bianchi , Manon Egnell , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journal of Nutrition, 2016, 146 (11), pp.2351-2360. ⟨10.3945/jn.116.236869⟩
Article dans une revue hal-01488441v1
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Concerns, attitudes, beliefs and information seeking practices with respect to nutrition-related issues: a qualitative study in French pregnant women

Clelia M. Bianchi , Jean-François Huneau , Gaëlle Le Goff , Eric O. Verger , François Mariotti
BMC Pregnancy and Childbirth, 2016, 16 (e-306), ⟨10.1186/s12884-016-1078-6⟩
Article dans une revue hal-01488444v1
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Pregnancy Requires Major Changes in the Quality of the Diet for Nutritional Adequacy: Simulations in the French and the United States Populations

Clelia M. Bianchi , François Mariotti , Eric O. Verger , Jean-François Huneau
PLoS ONE, 2016, 11 (3), pp.e0149858. ⟨10.1371/journal.pone.0149858⟩
Article dans une revue hal-01576902v1

A slow-compared with a fast-release form of oral arginine increases its utilization for nitric oxide synthesis in overweight adults with cardiometabolic risk factors in a randomized controlled study

Ambre Deveaux , Hélène Fouillet , Klaus J. Petzke , Dominique Hermier , Etienne André
Journal of Nutrition, 2016, 146 (7), pp.1322-1329. ⟨10.3945/jn.116.231910⟩
Article dans une revue hal-01531692v1

NO synthesis from arginine is favored by alpha-linolenic acid in mice fed a high-fat diet

Dominique Hermier , Najoua Guelzim , Pascal G.P. Martin , Jean-François Huneau , Véronique Mathe
Amino Acids, 2016, 48 (9), pp.2157-2168. ⟨10.1007/s00726-016-2243-y⟩
Article dans une revue hal-01531702v1

The Dietary Inflammatory Index Is Associated with Prostate Cancer Risk in French Middle-Aged Adults in a Prospective Study

L. Graffouillere , M. Deschasaux , François Mariotti , Lola Neufcourt , N. Shivappa
Journal of Nutrition, 2016, 146 (4), pp.785-791. ⟨10.3945/jn.115.225623⟩
Article dans une revue hal-01576903v1

Plant and animal protein intakes are differentially associated with large clusters of nutrient intake that may explain part of their complex relation with cvd risk

François Mariotti , Jean-François Huneau
Advances in Nutrition, 2016, 7 (3), pp.559-560. ⟨10.3945/an.115.011932⟩
Article dans une revue hal-01532564v1

Casein compared with whey proteins affects the organization of dietary fat during digestion and attenuates the postprandial triglyceride response to a mixed high-fat meal in healthy, overweight men

François Mariotti , Marion Valette , Christelle Lopez , Hélène Fouillet , Marie-Hélène Famelart
Journal of Nutrition, 2015, 145 (12), pp.2657-2664. ⟨10.3945/jn.115.216812⟩
Article dans une revue hal-01535341v1

Biosynthesis of homoarginine (hArg) and asymmetric dimethylarginine (ADMA) from acutely and chronically administered free L-arginine in humans

Arslan Arinc Kayacelebi , Jennifer Langen , Katharina Weigt-Usinger , Kristine Chobanyan-Juergens , François Mariotti
Amino Acids, 2015, 47 (9), pp.1893 - 1908. ⟨10.1007/s00726-015-2012-3⟩
Article dans une revue hal-01535301v1

Slight chronic elevation of C-reactive protein is associated with lower aerobic fitness but does not impair meal-induced stimulation of muscle protein metabolism in healthy old men

Caroline Buffière , François Mariotti , Isabelle Savary-Auzeloux , Carole Migné , Nathalie Meunier
The Journal of Physiology, 2015, 593 (5), pp.1259-72. ⟨10.1113/jphysiol.2014.286054⟩
Article dans une revue hal-01173410v1

Plasma asymmetric and symmetric dimethylarginine in a rat model of endothelial dysfunction induced by acute hyperhomocysteinemia

Joelle Magne , Jean-François Huneau , Didier Borderie , Veronique Mathe , Cecile Bos
Amino Acids, 2015, 47 (9), pp.1975 - 1982. ⟨10.1007/s00726-015-1959-4⟩
Article dans une revue hal-01536520v1

Effects of chronic oral L-arginine administration on the L-arginine/NO pathway in patients with peripheral arterial occlusive disease or coronary artery disease: L-Arginine prevents renal loss of nitrite, the major NO reservoir

Jessica Y. Schneider , Sabine Rothmann , Frank Schroeder , Jennifer Langen , Thomas Luecke
Amino Acids, 2015, 47 (9), pp.1961 - 1974. ⟨10.1007/s00726-015-2031-0⟩
Article dans une revue hal-01535302v1
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Natural Isotopic Signatures of Variations in Body Nitrogen Fluxes: A Compartmental Model Analysis

Nathalie Poupin , François Mariotti , Jean-François Huneau , Dominique Hermier , Hélène Fouillet
PLoS Computational Biology, 2014, 10 (10), ⟨10.1371/journal.pcbi.1003865⟩
Article dans une revue hal-01186909v1

Simple changes within dietary subgroups can rapidly improve the nutrient adequacy of the diet of French adults

Eric Verger , Bridget A. Holmes , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journal of Nutrition, 2014, 144 (6), pp.929-936. ⟨10.3945/jn.113.188284⟩
Article dans une revue hal-01173401v1
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Isotopic and modeling investigation of long-term protein turnover in rat tissues

Nathalie Poupin , Jean-François Huneau , François Mariotti , Daniel D. Tomé , Cecile C. Bos
AJP - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 2013, 304 (3), pp.R218 - R231. ⟨10.1152/ajpregu.00310.2012⟩
Article dans une revue hal-01001592v1

Kinetics of the utilization of dietary arginine for nitric oxide and urea synthesis: insight into the arginine-nitric oxide metabolic system in humans

François Mariotti , Klaus J. Petzke , Damien Bonnet , Isabelle Szezepanski , Cecile Bos
The American Journal of Clinical Nutrition, 2013, 97 (5), pp.972 - 979. ⟨10.3945/ajcn.112.048025⟩
Article dans une revue hal-01186845v1

Plant and animal protein intakes are differently associated with nutrient adequacy of the diet of French adults

Géraldine M. G. M. Camilleri , Eric E. Verger , Jean-François Huneau , Florence F. Carpentier , Carine C. Dubuisson
Journal of Nutrition, 2013, 143 (9), pp.1466-1473. ⟨10.3945/jn.113.177113⟩
Article dans une revue hal-01003314v1

Reply to FS Dioguardi

François Mariotti , Jean-François Huneau , Hélène Fouillet
The American Journal of Clinical Nutrition, 2013, 98 (2), pp.508-509. ⟨10.3945/ajcn.113.065474⟩
Article dans une revue hal-01003342v1
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Evaluation of a Diet Quality Index Based on the Probability of Adequate Nutrient Intake (PANDiet) Using National French and US Dietary Surveys

Verger Eric , François Mariotti , Bridget A. Holmes , Damien Paineau , Jean-François Huneau
PLoS ONE, 2012, 7 (8), pp.e42155. ⟨10.1371/journal.pone.0042155⟩
Article dans une revue hal-00966694v1

Sources et perspectives d’évolution de l’apport protéique

François Mariotti
NAFAS, 2012
Article dans une revue hal-01598839v1

A restricted cubic spline approach to assess the association between high fat fish intake and red blood cell EPA + DHA content

V. Sirot , C. Dumas , Loic Desquilbet , François Mariotti , Philippe P. Legrand
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2012, 22 (4), pp.318-326. ⟨10.1016/j.numecd.2010.06.007⟩
Article dans une revue hal-00849062v1

A restricted cubic spline approach to assess the association between high fat fish intake and red blood cell EPA + DHA content

V. Sirot , C. Dumas , Loic Desquilbet , F. Mariotti , P. Legrand
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2012, 22 (4), pp.318-326. ⟨10.1016/j.numecd.2010.06.007⟩
Article dans une revue hal-04017727v1
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Rapeseed and milk protein exhibit a similar overall nutritional value but marked difference in postprandial regional nitrogen utilization in rats

Claire Boutry , Hélène Fouillet , François Mariotti , Francois Blachier , Daniel Tomé
Nutrition and Metabolism, 2011, 8, ⟨10.1186/1743-7075-8-52⟩
Article dans une revue hal-01186874v1
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The nature of the dietary protein impacts the tissue-to-diet N-15 discrimination factors in laboratory rats

Nathalie Poupin , Cecile Bos , François Mariotti , Jean-François Huneau , Daniel Tomé
PLoS ONE, 2011, 6 (11), ⟨10.1371/journal.pone.0028046⟩
Article dans une revue hal-01186796v1

A role for PPARa in the regulation of arginine metabolismand nitric oxide synthesis

Najoua N. Guelzim , François Mariotti , Pascal G.P. Martin , Frédéric Lasserre , Thierry T. Pineau
Amino Acids, 2011, 41 (4), pp.969-979. ⟨10.1007/s00726-010-0797-7⟩
Article dans une revue hal-01000743v1

Early postprandial low-grade inflammation after high-fat meal in healthy rats : possible involvement of visceral adipose tissue

Joëlle Magné , François Mariotti , Romy Fischer , Véronique Mathé , Daniel Tomé
Journal of Nutritional Biochemistry, 2010, 21 (6), pp. 550-555. ⟨10.1016/j.jnutbio.2009.03.004⟩
Article dans une revue hal-03783899v1
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Potential pitfalls of health claims from a public health nutrition perspective

François Mariotti , Esther Kalonji , Jean-François Huneau , Irène Margaritis
Nutrition Reviews, 2010, 68 (10), pp.624 - 638. ⟨10.1111/j.1753-4887.2010.00322.x⟩
Article dans une revue hal-01761204v1

Dose-response analyses using restricted cubic spline functions in public health research

Loic Desquilbet , François Mariotti
Statistics in Medicine, 2010, pp.n/a-n/a. ⟨10.1002/sim.3841⟩
Article dans une revue hal-04017749v1

Dose-response analyses using restricted cubic spline functions in public health research

Loic Desquilbet , François Mariotti
Statistics in Medicine, 2010, 29 (9), pp.1037-1057. ⟨10.1002/sim.3841⟩
Article dans une revue hal-03783912v1

Postprandial effects of a lipid-rich meal in the rat are modulated by the degree of unsaturation of 18C fatty acids

Patrick Even , François Mariotti , Dominique Hermier
Metabolism, 2010, 59 (2), pp. 231-240. ⟨10.1016/j.metabol.2009.07.017⟩
Article dans une revue hal-03783902v1

Absorption kinetics are a key factor regulating postprandial protein metabolism in response to qualitative and quantitative variations in protein intake

Hélène Fouillet , Barbara Juillet , Claire Gaudichon , François Mariotti , Daniel Tomé
AJP - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 2009, 297 (6), pp. R1691-R1705. ⟨10.1152/ajpregu.00281.2009⟩
Article dans une revue hal-04424017v1

Whole-body basal nitric oxide production is impaired in postprandial endothelial dysfunction in healthy rats

Joëlle Magné , Jean François Huneau , Stéphanie Delemasure , Luc Rochette , Daniel Tomé
Nitric Oxide: Biology and Chemistry, 2009, 21 (1), pp. 37-43. ⟨10.1016/j.niox.2009.04.003⟩
Article dans une revue hal-03784016v1

Rapeseed Protein in a High-Fat Mixed Meal Alleviates Postprandial Systemic and Vascular Oxidative Stress and Prevents Vascular Endothelial Dysfunction in Healthy Rats

Joëlle Magné , Jean François Huneau , Dimitrios Tsikas , Stéphanie Delemasure , Luc Rochette
Journal of Nutrition, 2009, 139 (9), pp. 1660-1666. ⟨10.3945/jn.109.107441⟩
Article dans une revue hal-03783973v1

Urea-nitrogen production and salvage are modulated by protein intake in fed humans: results of an oral stable-isotope-tracer protocol and compartmental modeling

Hélène Fouillet , Barbara Juillet , Cécile Bos , François Mariotti , Claire Gaudichon
The American Journal of Clinical Nutrition, 2008, 87 (6), pp. 1702-1714. ⟨10.1093/ajcn/87.6.1702⟩
Article dans une revue hal-04423982v1

Increasing habitual protein intake results in reduced postprandial efficiency of peripheral, anabolic wheat protein nitrogen use in humans

Barbara Juillet , Hélène Fouillet , Cécile Bos , François Mariotti , Nicolas Gausserès
The American Journal of Clinical Nutrition, 2008, 87 (3), pp 666-678. ⟨10.1093/ajcn/87.3.666⟩
Article dans une revue hal-04423973v1

Increasing habitual protein intake results in reduced postprandial efficiency of peripheral, anabolic wheat protein nitrogen use in humans

B. Juillet , Hélène Fouillet , C. Bos , François Mariotti , N. Gausseres
The American Journal of Clinical Nutrition, 2008
Article dans une revue hal-00416291v1
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Converting Nitrogen into Protein – Beyond 6.25 and Jones' Factors

François Mariotti , Daniel D. Tomé , Philippe Patureau Mirand
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2008, 48 (2), pp.177-184. ⟨10.1080/10408390701279749⟩
Article dans une revue hal-02105858v1

The poor digestibility of rapeseed protein is balanced by its very high metabolic utilization in humans

Cecile Bos , Gheorghe Airinei , François Mariotti , Robert Benamouzig , Serge Bérot
Journal of Nutrition, 2007, 137 (3), pp.594-600
Article dans une revue hal-01173370v1

Effects of amino acid-derived luminal metabolites on the colonic epithelium and physiopathological consequences

Francois Blachier , François Mariotti , Jean-François Huneau , Daniel Tomé
Amino Acids, 2007, 33 (4), pp.547-562. ⟨10.1007/s00726-006-0477-9⟩
Article dans une revue hal-01186779v1

Dietary cysteine alleviates sucrose-induced oxidative stress and insulin resistance

Clémence Blouet , François Mariotti , Dalila D. Azzout-Marniche , Véronique Mathe , Takashi Mikogami
Free Radical Biology and Medicine, 2007, 42 (7), pp.1089 - 1097. ⟨10.1016/j.freeradbiomed.2007.01.006⟩
Article dans une revue hal-01611432v1

The Poor Digestibility of Rapeseed Protein Is Balanced by Its Very High Metabolic Utilization in Humans 1

Cécile Bos , Gheorghe Airinei , François Mariotti , Robert Benamouzig , Serge Bérot
The Journal of Nutrition Nutrient Physiology, Metabolism, and Nutrient-Nutrient Interactions J. Nutr, 2007, 137, pp.594 - 600
Article dans une revue hal-01547455v1

The reduced energy intake of rats fed a high-protein low-carbohydrate diet explains the lower fat deposition, but macronutrient substitution accounts for the improved glycemic control.

Clémence Blouet , François Mariotti , Dalila D. Azzout-Marniche , Cecile C. Bos , Véronique Mathe
Journal of Nutrition, 2006, pp.1849-54
Article dans une revue hal-01611434v1

Contribution of plasma proteins to splanchnic and total anabolic utilization of dietary nitrogen in humans

Hélène Fouillet , Claire Gaudichon , Cécile Bos , François Mariotti , Daniel Tomé
AJP - Endocrinology and Metabolism, 2003, 285 (1), pp. E88-E97. ⟨10.1152/ajpendo.00469.2002⟩
Article dans une revue hal-04423926v1

Peripheral and Splanchnic Metabolism of Dietary Nitrogen Are Differently Affected by the Protein Source in Humans as Assessed by Compartmental Modeling

Hélène Fouillet , François Mariotti , Claire C. Gaudichon , Cécile Bos , Daniel Tomé
Journal of Nutrition, 2002, 132 (1), pp. 125-133. ⟨10.1093/jn/132.1.125⟩
Article dans une revue hal-04423904v1

Energy nutrients modulate the splanchnic sequestration of dietary nitrogen in humans: a compartmental analysis

Hélène Fouillet , C. Gaudichon , F. Mariotti , C. Bos , J. Huneau
AJP - Endocrinology and Metabolism, 2001, 281 (2), pp. E248-E260. ⟨10.1152/ajpendo.2001.281.2.E248⟩
Article dans une revue hal-04423915v1

The influence of the albumin fraction on the bioavailability and postprandial utilization of the pea protein given selectively to humans

François Mariotti , M.E. Pueyo , D. Tome , Serge Bérot , Robert Benamouzig
Journal of Nutrition, 2001, 131 (6), pp.1706-1713
Article dans une revue hal-02671230v1

Compartmental modeling of postprandial dietary nitrogen distribution in humans

Hélène Fouillet , C. Gaudichon , François Mariotti , S. Mahé , Philippe Lescoat
AJP - Endocrinology and Metabolism, 2000, 279 (1), pp.E161-E175. ⟨10.1152/ajpendo.2000.279.1.E161⟩
Article dans une revue hal-02179796v1

Nutritional value of 15N-soy protein isolate assessed from ileal digestibility and postprandial protein utilization in humans

François Mariotti , S. Mahé , Robert Benamouzig , Catherine Luengo , Sophie Daré
Journal of Nutrition, 1999, 129, pp.1992-1997
Article dans une revue hal-02694707v1

Strain of Rhizobium lupini determines natural abundance of 15N in root nodules of Lupinus spp.

F.J. Bergersen , G.L. Turner , Noëlle Amarger , François Mariotti , André A. Mariotti
Soil Biology and Biochemistry, 1986, 18 (1), pp.97-101
Article dans une revue hal-02724098v1

Preface

François Mariotti
Mariotti, François. Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention, Academic Press, pp.xxxiii - xxxiv, 2017, 978-0-12-803968-7. ⟨10.1016/B978-0-12-803968-7.05001-2⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01576883v1

36 - Plant Protein, Animal Protein, and Cardiometabolic Health

François Mariotti
Mariotti, François. Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention, Academic Press, pp.643 - 665, 2017, 978-0-12-803968-7. ⟨10.1016/B978-0-12-803968-7.00036-8⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01576881v1

35 - Plant Protein, Animal Protein, and Protein Quality

François Mariotti
Mariotti, François. Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention, Academic Press, pp.621 - 642, 2017, 978-0-12-803968-7. ⟨10.1016/B978-0-12-803968-7.00035-6⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01576882v1

1 - Vegetarian Diets: Definitions and Pitfalls in Interpreting Literature on Health Effects of Vegetarianism

Pieter C. Dagnelie , François Mariotti
Mariotti, François. Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention, Academic Press, pp.3 - 10, 2017, 978-0-12-803968-7. ⟨10.1016/B978-0-12-803968-7.00001-0⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01576884v1

Protein Intake Throughout Life and Current Dietary Recommendations

François Mariotti
The Molecular Nutrition of Amino Acids and Proteins, Elsevier BV, pp.13--25, 2016, ⟨10.1016/b978-0-12-802167-5.00002-5⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01576885v1
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Rapport d’étude Risque Conso Tâche 3 : Distorsion entre la perception des consommateurs et l’évaluation des risques

Antoine Haentjens , Sophie Rémond , François Mariotti , Jeanne-Marie Membré , Antoine Nebout-Javal
INRAE; INC. 2023, 68 p
Rapport hal-04128067v1
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Rapport d’étude Risque Conso Tâche 1 : Perception des risques par les consommateurs dans les plats préparés

Antoine Haentjens , Antoine Champion , C. Gallen , Chloé Bansard , Théo Charpentier
INRAE. 2022, 96 p
Rapport hal-04128016v1
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Avis de l'Anses relatif à l’évaluation des risques liés aux niveaux d’activité physique et de sédentarité des adultes de 18 à 64 ans, hors femmes enceintes et ménopausées

François Mariotti , Frédérik Barreau , Charlotte Beaudart , Catherine Bennetau-Pelissero , Clara Benzi-Schmid
Saisine n° 2017-SA-0064_b, Anses. 2022, 109 p
Rapport anses-03888258v1

Appui scientifique et technique relatif aux fréquences alimentaires recommandées en restauration scolaire dans le cadre de l’expérimentation du menu végétarien

Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Blandine de Lauzon-Guillain , Christine Feillet‐coudray , Nathanaël Lapidus
Saisine n°2020-SA-0101, Anses. 2021, p. 47
Rapport anses-04018030v1
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Actualisation des références nutritionnelles françaises en vitamines et minéraux

François Mariotti , Frederick Barreau , Charlotte Beaudart , Catherine Bennetau-Pelissero , Clara Benzi-Schmid
[0] Saisine n°2018-SA-0238, Anses. 2021, 240 p
Rapport anses-03431491v1
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Aliments fermentés & bénéfices santé : un défi pour la recherche

Sylvie Lortal , Kamel-Eddine El Mecherfi , François Mariotti , Hélène Eutamène , Françoise Rul
INRAE. 2020, pp.136 - 148
Rapport hal-04345242v1
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Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les femmes enceintes ou allaitantes

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0141, Anses. 2019, 53 p
Rapport hal-04314263v1
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Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les enfants de 0 à 3 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0145, Anses. 2019, 55 p
Rapport hal-04297740v1
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Avis de l'Anses relatif à l'actualisation de la méthode d'imputabilité des signalements d'effets indésirables de nutrivigilance

Pascal Crenn , Catherine Atlan , Alain Boissonnas , Patricia Boltz , Nicolas Danel Buhl
[0] Saisine n°2018-SA-0026, Anses. 2019, 15 p
Rapport anses-02149825v1
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Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les femmes dès la ménopause et les hommes de plus de 65 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0143, Anses. 2019, 47 p
Rapport hal-04314199v1

Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les enfants de 4 à 17 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0142, Anses. 2019, 41 p
Rapport hal-02790439v1
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Avis de l’Anses relatif à « l’analyse de la pertinence en matière de nutrition de systèmes d’information nutritionnelle destinés au consommateur »

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie-Christine Boutron-Ruault , Jean Louis Bresson
[0] Saisine n° 2016-SA-0017, Anses. 2017, 44 p
Rapport hal-01606445v1
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Actualisation des repères du PNNS : révision des repères de consommations alimentaires

Jean-Louis Bresson , Marie Josèphe Amiot Carlin , Janine Builliard , Marc Bonnefoy , Marie‐christine Boutron-Ruault
[0] Saisine n°2012-SA-0103, Anses. 2016, 192 p
Rapport hal-03337134v1

Is poverty a constraint to the adoption of sustainable diet? The case of meat consumption in France

Pierre Levasseur , François Mariotti , Isabelle Denis , Olga Davidenko
17èmes journées de recherche en sciences sociales INRAE, SFER, CIRAD, SFER - Société française d'économie rurale; INRAE; CIRAD, Dec 2023, Palaiseau, France
Communication dans un congrès hal-04484232v1

Quels régimes pour assurer les besoins nutritionnels et la santé tout en diminuant les impacts environnementaux ? Focus sur les protéines & le calcium

François Mariotti
Webinaire de la Société Française de Nutrition, SFN, Jun 2023, Internet, France
Communication dans un congrès hal-04188284v1

« Aliments ultratransformés » – La vision du nutritionniste

François Mariotti
Assises du Departement INRAE TRANSFORM, Mar 2023, Palaiseau, France
Communication dans un congrès hal-04525818v1

Effets métaboliques associés à la végétalisation protéique dans une population à risque cardiométabolique

Gaïa Lépine , Marie Tremblay-Franco , Didier Remond , Céline Chollet , Marion Courrent
Journées Francophones de Nutrition 2023, Dec 2023, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-04354573v1

Health benefits and risks of plant-based food analogues

François Mariotti
Nutrition Society Summer Conference 2023, The Nutrition Society, Jul 2023, Liverpool, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-04188299v1

Dietary protein quantity and quality and cardiometabolic health

François Mariotti
FENS 2023 - The 14th European Nutrition Conference, Nov 2023, Belgrade, Serbia
Communication dans un congrès hal-04319562v1

Exploring the impact of plant protein vs. animal protein-rich diets in men at cardiometabolic risk: insights from plasma metabolome signatures

Gaïa Lépine , Marie Tremblay-Franco , François Mariotti , Jérémie David , Marion Courrent
3rd Nordic Metabolomics Conference, Oct 2023, Trondheim, Norway
Communication dans un congrès hal-04354565v1

Dietary protein does not alleviate postprandial endothelial dysfunction in healthy elderly people with cardiometabolic risk factors – a randomized controlled crossover trial

Laurianne J Dimina , Vincent Leray , Gisèle Pickering , Didier Rémond , François Mariotti
Summer Conference 2023, The Nutrition Society, Jul 2023, Liverpool, UK, France. pp.E370, ⟨10.1017/S002966512300469X⟩
Communication dans un congrès hal-04515981v1

Former des ingénieurs à relever les défis de santé environnementale

Valérie Camel , François Mariotti , Juliette Fabure
11ème Colloque “Questions de pédagogies dans l’enseignement supérieur”, Jan 2022, La Rochelle & online, France
Communication dans un congrès hal-04096860v1

Critères d'évaluation de la durabilité des régimes alimentaires – Application à la végétalisation et enjeux de santé

François Mariotti
Séminaire RSE d’AgroParisTech 2022, AgroParisTech, May 2022, Webinaire, France
Communication dans un congrès hal-04525821v1

Consommation de substituts végétaux et qualité nutritionnelle des régimes

Jean-François Huneau , Marion Salomé , Hélène Fouillet , Emmanuelle Kesse-Guyot , Marie-Noelle Maillard
Journée scientifique végétransform, INRAE, Jun 2022, Nantes (France), France
Communication dans un congrès hal-04526318v1

Evaluation multicritère de la durabilité de profils protéiques chez des adultes Français

Hafsa Toujgani , Joséphine Brunin , Benjamin Allès , Florine Berthy , Mathilde Touvier
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition, Nov 2022, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-04525650v1

Que sait-on de la diversité des régimes alimentaires ? Le point de vue nutrition-santé

François Mariotti
Les Carrefours de l’Innovation Agronomique, Dec 2022, Dijon, France
Communication dans un congrès hal-03887276v1
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Multi-omics phenotyping highlights organ-specific metabolic and inflammatory shifts associated with differential plant and animal protein intake in high fat fed rats

Gaïa Lépine , Hélène Fouillet , Marie Tremblay-Franco , Didier Remond , Nathalie Poupin
eNuGOweek 2021, Sep 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03338806v1

Optimizing the Nutritional Composition of a Meat Substitute Intended to Replace Meat in Observed Diet Results in Marked Improvement of the Diet Quality of French Adults

Marion Salomé , Hélène Fouillet , Marie-Charlotte Nicaud , Alison Dussiot , Emmanuelle Kesse-Guyot
Nutrition 2021 Live Online, Jun 2021, Online, United States. pp.1089-1089, ⟨10.1093/cdn/nzab053_082⟩
Communication dans un congrès hal-03318087v1
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The Health Value of Modelled Healthy Eating Patterns Is Largely Constrained by the Current Reference Values for Bioavailable Iron and Zinc

Alison Dussiot , Hélène Fouillet , Juhui Wang , Marion Salomé , Jean-François Huneau
Nutrition 2021 Live Online, American Society for Nutrition, Jun 2021, online, United States. pp.119, ⟨10.1093/cdn/nzab035_027⟩
Communication dans un congrès hal-03281211v1

Freins nutritionnels et leviers diététiques lors de la baisse de la consommation de viande : une étude d’optimisation des régimes alimentaires des adultes français (INCA3)

Alison Dussiot , Hélène Fouillet , Marion Salomé , Elie Perraud , Jean-François Huneau
Journées Francophones de Nutrition 2021, Nov 2021, Lille, France. p. 33
Communication dans un congrès hal-03421601v1

L-Arginine Supplementation Significantly Affects Plasma Metabolome in Healthy Adults with Cardiometabolic Risk Irrespectively of Their Response to a Challenge Meal

Laurianne Dimina , Marie Tremblay-Franco , Sergio Polakof , Ambre Deveaux , Hélène Fouillet
NUTRITION 2021, Jun 2021, online, France. pp.492-492, ⟨10.1093/cdn/nzab041_007⟩
Communication dans un congrès hal-03653308v1

Protein in plant-based diets: Classical and emerging topics

François Mariotti
VegMed Web 2021, Feb 2021, [web-based conference], Germany
Communication dans un congrès hal-03200914v1

Protéines animales/végétales, régimes et transitions

François Mariotti
Webinaire X-FOOD, May 2021, Webinaire / Paris, France
Communication dans un congrès hal-04525825v1

Dietary diversity indicators and their associations with nutritional adequacy of the diet and health outcomes – a systematic review

Eric O Verger , Agnes Le Port , Augustin Borderon , Gabriel Bourbon , Mourad Moursi
International Conference on diet & activity methods, Feb 2021, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès ird-04525794v1

Bénéfices santé et risques nutritionnels d’une transition vers plus de protéines végétales.

François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2020, Lille / électronique, France
Communication dans un congrès hal-03200913v1

Association entre l’apport maternel préconceptionnel en micronutriments impliqués dans les processus de méthylation de l’ADN et les mesures anthropométriques à la naissance

Marion Lecorguillé , Sandrine Lioret , Blandine de Lauzon-Guillain , Erwan de Gavelle , Anne Forhan
Rencontres scientifiques de l’EHESP, EHESP, Mar 2020, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-04525813v1

Association entre l’apport maternel préconceptionnel en micronutriments impliqués dans les processus de méthylation de l’ADN et les mesures anthropométriques à la naissance

Marion Lecorguillé , Sandrine Lioret , Blandine de Lauzon-Guillain , Erwan de Gavelle , Anne Forhan
18èmes Journées du Collège des sages-femmes, Jan 2020, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04525814v1

Analyse environnementale et nutritionnelle du régime EAT Lancet au niveau individuel

Emmanuelle Kesse-Guyot , Pauline Rebouillat , Joséphine Brunin , Brigitte Langevin , Benjamin Allès
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition, Nov 2020, Live, France
Communication dans un congrès hal-04524901v1

The association between the maternal dietary intake of methyl-donors and birth anthropometry in the French EDEN cohort

Marion Lecorguillé , Sandrine Lioret , Blandine de Lauzon-Guillain , Erwan de Gavelle , Anne Forhan
7th International Conference on Nutrition & Growth, Mar 2020, London, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-04525812v1

Protéines alimentaires et santé cardiométabolique : les nouveaux enjeux de la transition alimentaire

François Mariotti
Rencontres de l’Institut Carnot Qualiment, Feb 2020, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04525829v1

Développement et évaluation d’un indice de sécurité nutritionnelle combinant des estimations probabilistes de risques de carences

Marion Salomé , Emmanuelle Kesse-Guyot , Hélène Fouillet , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Journées Francophones de Nutrition, 2020, Lille, France
Communication dans un congrès hal-03318083v1

Le véganisme sur le devant de la scène : une analyse nutritionnelle des régimes végétaliens

François Mariotti
Les 21e Entretiens de Nutrition de L’institut Pasteur de Lille, Jun 2019, Lille, France
Communication dans un congrès hal-02366523v1

Durabilité des nouvelles recommandations nutritionnelles françaises : Résultats du projet BioNutriNet

Emmanuelle Kesse-Guyot , Dan Chaltiel , Juhui Wang , Philippe Pointereau , Benjamin Allès
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-04525686v1

La diversification des sources de protéines végétales est primordiale pour assurer l’adéquation nutritionnelle lors de la substitution des protéines animales par les protéines végétales, dans la population adulte française (INCA3)

Marion Salomé , Erwan de Gavelle , Ariane Dufour , Carine Dubuisson , Jean-Luc J.L. Volatier
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02366522v1

Modélisation de trajectoires de changements de régimes sous objectifs et contraintes nutritionnelles et de santé

François Mariotti
Séminaire Nexus-Santé, Direction Scientifique Alimentation & Bioéconomie de l’INRAE, May 2019, Rueil-Malmaison, France
Communication dans un congrès hal-04463168v1

Weaning and chronic malnutrition affect carbon and nitrogen stable isotope natural abundance in infant and young children’s hair

Trenton Dailey-Chwalibóg , Jean-François Huneau , Véronique Mathé , Md. Rayhan Mostak , Md. Abdul Alim
R4NUT, Action Against Hunger, Nov 2019, Nanterre, France
Communication dans un congrès hal-04524966v1

Sustainable values of the 2017 French food-based dietary Guidelines:Findings from the BioNutriNet project

Emmanuelle Kesse-Guyot , Dan Chaltiel , Benjamin Allès , Philippe Pointereau , Pauline Rebouillat
13th European Nutrition Conference, FENS 2019, Malnutrition in an Obese World: European Perspectives, Federation of European Nutrition Societies (FENS), Oct 2019, Dublin, Ireland. ⟨10.1017/S0029665120001263⟩
Communication dans un congrès hal-02912136v1

Comment améliorer la durabilité des régimes alimentaires des individus de la cohorte NutriNet-Santé selon leur niveau initial de végétalisation : une optimisation multicritère à objectifs gradués

Louise Seconda , Hélène Fouillet , Jean-François Huneau , Philippe Pointereau , Julia Baudry
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France. pp.20-21, ⟨10.1016/j.nupar.2020.02.204⟩
Communication dans un congrès hal-04524831v1

Végétalisation de l’alimentation et Santé

François Mariotti
Journées de l’alimentation durable de la Mairie de Paris – Quelle alimentation durable pour mon assiette ?, Jun 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04525831v1

Lors du développement nutritionnel du syndrome métabolique, le métabolisme protéique est différemment affecté dans le foie et les muscles

Jean-François Huneau , Olivier Mantha , Veronique Mathe , Dominique Hermier , Nadezda Khodorova
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. pp.20-21, ⟨10.1016/j.nupar.2019.01.253⟩
Communication dans un congrès hal-02006881v1

La diversité alimentaire : définition, mesure et relation à la santé

François Mariotti
Séminaire Diversité Alimentaire du Fond Français pour l'Alimentation et la Santé, Fond Français pour l'Alimentation et la Santé, Mar 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01777605v1

Restructurer la consommation de sources protéiques par des modifications de tailles de portion pour augmenter l’adéquation nutritionnelle : ce qui fonctionne pour tout le monde et ce qui dépend du profil de consommation initial

Erwan de Gavelle , Jean-François Huneau , Hélène Fouillet , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France
Communication dans un congrès hal-02006882v1

Lors de la prise en charge nutritionnelle de la malnutrition aiguë sévère chez l’enfant en bas âge, l’évolution de l’abondance naturelle en 15N le long des cheveux signe l’historique des gains anthropométriques

Trenton Dailey-Chwalibóg , Jean-François Huneau , François Mariotti , Véronique Mathé , Nadezda N. Khodorova
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. pp.25-26, ⟨10.1016/j.nupar.2019.01.262⟩
Communication dans un congrès hal-02006889v1

Protein and cardiometabolic health: what matters?

François Mariotti
Seventh International Congress on Vegetarian Nutrition, Feb 2018, Loma Linda, United States
Communication dans un congrès hal-01761211v1

L’abondance naturelle en 15N dans les cheveux est un marqueur d’exposition alimentaire et de malnutrition aiguë chez l’enfant en bas âge.

Trenton Dailey-Chwalibóg , Hélène Fouillet , François Mariotti , Véronique Mathé , Nadezda Khodorova
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. pp.25, ⟨10.1016/j.nupar.2019.01.261⟩
Communication dans un congrès hal-02006892v1

Rearranging protein food intake with simple changes in portion sizes to increase nutrient adequacy: what works for all and what depends on the initial dietary protein pattern

Erwan de Gavelle , Jean-François Huneau , François Mariotti
Nutrition 2018, Jun 2018, Boston, United States
Communication dans un congrès hal-01766753v1

Profil de consommation protéique et attitudes vis-à-vis des protéines animales des végétariens, flexitariens et omnivores d’une population représentative française

Erwan de Gavelle , Olga Davidenko , Hélène Fouillet , Julien Delarue , Nicolas Darcel
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. pp.39-40, ⟨10.1016/j.nupar.2019.01.289⟩
Communication dans un congrès hal-02006887v1

Modifying protein food intakes for a better nutrient adequacy of the diet with or without a systematic substitution for more plant protein foods: impacts on sustainability

Erwan de Gavelle , Marjorie Perrimon , Pascal Leroy , Jean-François Huneau , Caroline Orset Orset
Nutrition 2018, American Society for Nutrition, Jun 2018, Boston, United States
Communication dans un congrès hal-01766754v1

Dietary diversity, Dietary quality, and Human Health

François Mariotti
Workshop on “diversity and food systems”, European Union Standing Committee on Agricultural Research, Food System working group, Nov 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04463116v1

Rats resistant to high-fat/high-sucrose diet-induced obesity and metabolic syndrome have a lower de novo lipogenesis in adipose tissues and liver

Jean-François Huneau , Dominique Hermier , Olivier Landry Mantha , Philippe Schmidely , Véronique Mathé
Nutrition 2018, ASN American Society for Nutrition., Jun 2018, Boston, United States
Communication dans un congrès hal-01766751v1

Protéines et acides aminés dans les régimes végétariens

François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France
Communication dans un congrès hal-02006893v1

Arginine alimentaire et initiation du risque cardiométabolique : où en est-on ?

François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01761209v1

Influence of phytosterol and phytostanol food supplementation on plasma liposoluble vitamins and provitamin A carotenoid levels in humans: An updated review of the evidence

Anthony Fardet , Anne Morise , Esther Kalonji , Irène Margaritis , François Mariotti
16th Fat Soluble Vitamin congress, Mar 2017, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01766755v1

Quel équilibre entre protéines animales et végétales ?

François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2016, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01592262v1

L-arginine supplementation alleviates post-prandial endothelial dysfunction when baseline fasting plasma arginine concentration is low: a randomized controlled trial in healthy subjects with risk factors for metabolic syndrome

Ambre Deveaux , Isabelle Pham , Sheila G. West , Etienne André , Frederique Lantoine-Adam
25. Federation European Physiological Societies (FEPS), Federation of European Physiological Societies.; French Physiological Society., Jun 2016, Paris, France. pp.2
Communication dans un congrès hal-02741066v1

Les profils de consommation protéique animale et végétale sont fortement associés à la mortalité cardiovasculaire : une analyse des données d’une large cohorte adventiste

Marion Tharrey , François Mariotti , Andrew Mashchak , Pierre Barbillon , Maude Delattre
Journées francophones de Nutrition, Nov 2016, Montpellier, France. pp.229 - 230, ⟨10.1016/j.nupar.2017.06.033⟩
Communication dans un congrès hal-01584563v1

Métatox: a new one-year training program for engineering students on assessment and management of toxicological risks for both human and ecosystem health

Juliette Fabure , Lise Fechner , François Mariotti , Valérie Camel
SETAC Europe 26th Annual Meeting, May 2016, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01595718v1

Association entre un score mesurant le potentiel pro/anti-inflammatoire de l'alimentation (le DII) et le risque de cancer : résultats de la cohorte prospective SU.VI.MAX

Laurie Graffouillère , Mélanie Deschasaux , François Mariotti , Lola Neufcourt , Nitin Shivappa
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-01584677v1

La supplémentation en L-arginine atténue la dysfonction endothéliale postprandiale lorsque l’argininémie basale est faible chez des sujets sains présentant des facteurs de risque du syndrome métabolique

Ambre Deveaux , Isabelle Pham , Sheila G West , Etienne André , Frédérique Lantoine-Adam
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-01584643v1

Association entre un score mesurant le potentiel pro/anti-inflammatoire de l’alimentation (le DII) et la mortalité – modulation par une supplémentation en antioxydants dans l’essai randomisé SU.VI.MAX

Laurie Graffouillère , Mélanie Deschasaux , François Mariotti , Lola Neufcourt , Nitin Shivappa
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France. pp.63 - 64, ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.079⟩
Communication dans un congrès hal-01584683v1

Association entre un score mesurant le potentiel pro/anti-inflammatoire de l’alimentation (le DII) et le risque de cancer : résultats de la cohorte prospective SU.VI.MAX

Laurie Graffouillère , Melanie Deschasaux , François Mariotti , Lola Neufcourt , Nitin Shivappa
13. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2015), Société Francaise de Nutrition Clinique et Métabolisme (SFNEP). FRA.; Société Française de Nutrition (SFN). FRA., Dec 2015, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-02740378v1
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Association entre un score mesurant le potentiel pro/anti-inflammatoire de l'alimentation (le DII) et l'incidence de cancer et la mortalité dans l'essai SU.VI.MAX

Mathilde Touvier , Laurie Graffouillère , Mélanie Deschasaux , Lola Neufcourt , Paule Latino-Martel
Colloque « Nutrition, microbiote, métabolisme et cancer »NACRe, Oct 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02740361v1

P226: Grossesse et adéquation nutritionnelle des femmes françaises : évaluation et simulation d’amélioration par des modifications diététiques simples

C.M. Bianchi , François Mariotti , E.O. Verger , J.-F. Huneau
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2014, Bruxelles, Belgique. pp.S187, ⟨10.1016/s0985-0562(14)70868-4⟩
Communication dans un congrès hal-01576904v1

Allégations nutritionnelles et de santé: Introduction et évolution du cadre de la communication nutrition/santé.

François Mariotti
Université d'été de Nutrition., Centre de Recherche en Nutrition Humaine d'Auvergne, Sep 2014, Clermont-ferrand, France
Communication dans un congrès hal-01585761v1

Les abondances isotopiques de l'azote comme marqueurs des adaptations métaboliques à la qualité de l'apport protéique : analyse et interprétation par modélisation chez le rat

Nathalie Poupin , François Mariotti , Jean-François Huneau , Dominique D. Hermier , Hélène Fouillet
1er séminaire Abondances Isotopiques Naturelles en Nutrition et Santé, Jan 2014, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01598849v1

Les signatures isotopiques des dérégulations du métabolisme protéino-énergétique lors du développement d'un syndrome métabolique chez le rat

Nathalie Poupin , Jean-François Huneau , François Mariotti , Dominique D. Hermier , Tristan Mary-Huard
1er séminaire Abondances Isotopiques Naturelles en Nutrition et Santé, Jan 2014, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01598850v1

O52: Les signatures isotopiques naturelles des modulations du métabolisme azoté lors d'une fonte protéique induite par restriction énergétique

J.-F. Huneau , E. Gaujal , D. Hermier , G. Galmiche , C. Le Guillou
12es Journées Francophones de Nutrition, Dec 2014, Bruxelles, Belgique. pp.S57, ⟨10.1016/s0985-0562(14)70628-4⟩
Communication dans un congrès hal-01576905v1

Les abondances isotopiques naturelles témoignent de modulations nutritionnelles et physiopathologiques du métabolisme azoté : analyse par modélisation compartimentale

Nathalie Poupin , François Mariotti , J.-F. Huneau , D. Hermier , Hélène Fouillet
Journées francophones de Nutrition, Dec 2013, Bordeaux, France. pp.S29 - S30, ⟨10.1016/S0007-9960(13)70311-0⟩
Communication dans un congrès hal-01584713v1

d15N and d13C values in body pools are biomarkers of the protein-energy dysregulations of the metabolic syndrome onse

Nathalie Poupin , J.F. Huneau , Tristan Mary-Huard , J.P. Godin , D. Hermier
GEOMED 1st workshop on biomedical application of geochemistry, Aug 2013, Gargonza, Italy
Communication dans un congrès hal-01562202v1

Plant and animal protein intakes are differently associated with nutrient adequacy in French adults

E.O. Verger , Géraldine M. G. M. Camilleri , Jean-François Huneau , Florence F. Carpentier , Carine C. Dubuisson
Experimental Biology 2016 Meeting, Apr 2013, Boston, United States. Supplement 1075.2, ⟨10.1096/fj.1530-6860⟩
Communication dans un congrès hal-01584421v1

Dietary intake of plant proteins as a marker of diet quality in french adults

E. O. Verger , G. M. Camilleri , F. Huneau , F. Carpentier , C. Dubuisson
Joint Nutrition Society, Belgian and French Nutrition Societies meeting, May 2013, Lille, France. pp.E323, ⟨10.1017/S0029665113003571⟩
Communication dans un congrès hal-01577765v1

Les abondances isotopiques naturelles signent l’initiation nutritionnelle du syndrome métabolique.

Nathalie Poupin , François Mariotti , Jean-François Huneau , Tristan Mary-Huard , Jean-Philippe Godin
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2012, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01592265v1

Sources et perspectives d’évolution de l’apport protéique.

François Mariotti
Université d'été de Nutrition., Centre de Recherche en Nutrition Humaine d'Auvergne, Sep 2012, Clermont-ferrand, France
Communication dans un congrès hal-01585762v1

Les apports en protéines animales et végétales sont associés différemment à l’adéquation des apports en nutriments chez les adultes français

Géraldine M. G. M. Camilleri , Eric O. Verger , Jean-François Huneau , Florence Carpentier , Carine C. Dubuisson
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2012, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01598853v1

A new method for the multi-tissue estimation of protein turnover by compartmental analysis of the nitrogen isotope dynamics in rats fed a N-15-enriched diet

Nathalie Poupin , Jean-François Huneau , François Mariotti , Cecile Bos , Daniel Tomé
Experimental Biology Meeting 2011, Apr 2011, Washington D.C., France
Communication dans un congrès hal-01186837v1
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The Road to Healthy Eating: a new method based on graph theory

Elie Perraud , Juhui Wang , Alison Dussiot , Hélène Fouillet , François Mariotti
NUTRITION 2023, Jul 2023, Boston, United States
Poster de conférence hal-04186256v1

Limited nutrient deficiency risks and significant modelled health benefits in French adults following a more plant-based diet

Pauline Mombert , Jean-François Huneau , Juhui Wang , Jeanne-Marie Membré , François Mariotti
14th European Nutrition Conference - FENS 2023, Nov 2023, Belgrade, Serbia.
Poster de conférence hal-04320360v1

Faibles risques de carences et importants bénéfices pour la santé à long-terme chez les adultes français qui suivent un régime végétalisé

Pauline Mombert , Jean-François Huneau , Juhui Wang , Jeanne-Marie Membré , François Mariotti
Journées Francophones de la Nutrition (JFN) 2023, Dec 2023, Marseille (13), France.
Poster de conférence hal-04464483v1
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The Possibility of Immediate Meat Intake Reduction in pathways toward a healthy diet

Elie Perraud , Juhui Wang , Alison Dussiot , Hélène Fouillet , François Mariotti
NUTRITION 2023, Jul 2023, Boston (MA), United States
Poster de conférence hal-04186262v1

Diversité alimentaire : caractérisation, évaluation et lien avec la qualité nutritionnelle en France

Anaëlle Bolo , Hélène Fouillet , Jean-François Huneau , Eric O. Verger , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition 2023, Dec 2023, Marseille, France
Poster de conférence hal-04334890v1

Plasma metabolomics reveal metabolite changes compatible with improved metabolic health after 1-month of a plant-rich dietary intervention

Gaïa Lépine , Marie Tremblay-Franco , François Mariotti , Jérémie David , Marion Courrent
NuGOweek 2023, Sep 2023, Senigallia, Italy
Poster de conférence hal-04211898v1

The association between meat consumption and body mass index varies according to the socioeconomic status in a representative sample of French adults

Pierre Levasseur , François Mariotti , Isabelle Denis , Olga Davidenko
Society for the Study of Ingestive Behaviour (SSIB), Jul 2022, Porto, Portugal
Poster de conférence hal-04543067v1

Quelles sont les trajectoires alimentaires les plus efficientes pour réduire les risques de maladies chroniques ?

Elie Perraud , Juhui Wang , Alison Dussiot , Hélène Fouillet , François Mariotti
Journées Francophone de Nutrition 2022, Nov 2022, Toulouse, France. , PO01_022 (page 63), 2022
Poster de conférence hal-03887328v1

Les recommandations planétaires EAT-Lancet permettent-elles de satisfaire les besoins nutritionnels ? Evaluation dans une cohorte d’adultes français

Florine Berthy , Joséphine Brunin , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2022, Toulouse, France
Poster de conférence hal-04525635v1
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Un mélange protéique végétal aussi efficace que les protéines du lait pour maintenir la masse maigre au cours du vieillissement

Laurianne Dimina , Justine Landais , Véronique Mathé , Marianne Jarzaguet , Cindy Le Bourgot
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2022, Toulouse, France. , 2022
Poster de conférence hal-03947690v1

Effet d’une alimentation plus ou moins végétalisée sur la santé cardio-métabolique : un essai clinique randomisé de 2 mois en croisé avec un haut niveau de contrôle nutritionnel

Gaïa Lépine , François Mariotti , Marie-Anne Verny , Laetitia Guerin-Deremaux , Catherine Lefranc-Millot
Journées Francophones de la Nutrition 2022, Nov 2022, Toulouse, France
Poster de conférence hal-03891170v1

Les types de protéines et les macronutriments énergétiques expliquent les relations entre la végétalisation des régimes et leur qualité et valeur santé

Elie Perraud , François Mariotti , Marion Salomé , Juhui Wang , Jean-François Huneau
Les Journées Francophones de Nutrition, Nov 2021, Lille, France. , 2021
Poster de conférence hal-03421535v1

Les profils d'impact environnementaux varient grandement en fonction des profils de consommation protéique des français

Elie Perraud , François Mariotti , Juhui Wang , Marion Salomé , Emmanuelle Kesse-Guyot
Les Journées Francophones de Nutrition, Nov 2021, Lille, France
Poster de conférence hal-03421562v1
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A Scoping Review: Metabolomics Signatures Associated With Animal or Plant Protein Intake and Their Potential Relation to Cardiometabolic Risk

Gaïa Lépine , Hélène Fouillet , Didier Rémond , Jean-François Huneau , François Mariotti
Nutrition Live Online 2021, Jun 2021, Inconnu, United States. Current Developments in Nutrition, 5 (Supplement_2), pp.509, 2021, ⟨10.1093/cdn/nzab041_024⟩
Poster de conférence hal-03292168v1
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Study Protocol: A 2-Month Cross-Over Controlled Feeding Trial Investigating the Effect of Animal and Plant Protein Intake on the Metabolome and Cardiometabolic Health

Gaïa Lépine , François Mariotti , Jean-François Huneau , Nathalie Poupin , Marie Tremblay-Franco
Nutrition Live Online 2021, Jun 2021, Inconnu, United States. Current Developments in Nutrition, 5 (Supplement_2), pp.1281, 2021, ⟨10.1093/cdn/nzab057_011⟩
Poster de conférence hal-03292189v1

Impacts de l’intégration dans l’alimentation de substituts de viande sur la qualité nutritionnelle des régimes des français : une étude de simulation sur l’échantillon INCA3.

Marion Salomé , Jean-François Huneau , Hélène Fouillet , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2020, En ligne, France
Poster de conférence hal-03318084v1

Evolutions de la consommation de protéines par sources alimentaires entre 2010 et 2019 selon les profils de consommateurs

Elie Perraud , Louise Seconda , Chloé Six , Pascale Hebel , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2020, Lille, France
Poster de conférence hal-04463155v1

Optimisation en population française (INCA3) : un régime plus sain implique des redistributions au sein des produits céréaliers et carnés qui s’expliquent par la satisfaction des besoins en Zinc et Fer

Alison Dussiot , Hélène Fouillet , Jean-François Huneau , Emmanuelle Kesse-Guyot , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2020, Lille, France
Poster de conférence hal-04463141v1

L'apparition d'une résistance à l'insuline infra-clinique est associée à des altérations précoces au niveau intestinal chez des rats soumis à un régime de type "occidental" modéré

Anne-Marie Davila , Anne Blais , Marta Grauso , Véronique Mathé , Annaïg Lan
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France
Poster de conférence hal-04525690v1

Compared to animal proteins, plant proteins induce metabolic reorientations that ensure protein homeostasis and are associated with a reduced high-fat-induced insulin resistance

Sergio Polakof , Gaïa Lépine , Véronique Mathé , Jérémie David , Didier Remond
NuGOweek 2019, Sep 2019, Berne, Switzerland
Poster de conférence hal-04443316v1

Par rapport aux protéines de lait, un mélange de protéines de blé et de pois limite l’insulino-résistance et la lipogenèse de novo induites par un régime riche en lipides et saccharose

Sergio Polakof , Jean-François Huneau , Dominique Hermier , Didier Remond , Gaîa Lépine
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France. 2019, JFN 2019 Livre des résumés
Poster de conférence hal-02383599v1

Early insulin resistance is associated with alterations in gut permeability and microbial activity in rats fed a moderately westernized diet

Anne-Marie Davila , Anne Blais , Marta Grauso , Véronique Mathé , Annaïg Lan
13th European Nutrition Conference, FENS 2019, Oct 2019, Dublin (Ireland), France. Proceedings of the Nutrition Society, 79 (OCE2), pp.E644, 2020, ⟨10.1017/S0029665120005935⟩
Poster de conférence hal-04435982v1
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Un mélange équilibré de protéines végétales permet une homéostasie protéique tissulaire normale grâce à l’activation de remaniements métaboliques des acides aminés

Hélène Fouillet , Didier Rémond , François Mariotti , Gaïa Lépine , Véronique Mathé
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France
Poster de conférence hal-02948410v1

La consommation de produits bruts, transformés et ultra-transformés est différemment associée à la qualité de l’alimentation et la consommation de protéines, dans la population adulte française (INCA3)

Laura Arrazat , Marion Salomé , Ariane Dufour , Carine Dubuisson , Jean-Luc J.L. Volatier
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France.
Poster de conférence hal-02366525v1

Combiner des protéines végétales pour répondre à des objectifs de compositions en acides aminés adaptés à divers objectifs nutritionnels – une analyse exploratoire par optimisation

Laurianne Dimina , Didier Remond , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France.
Poster de conférence hal-02366526v1

Evaluation de l’intérêt de la substitution d’aliments d’une même catégorie pour la réduction du risque de diabète de type 2 : étude de cas avec la catégorie des pizzas

Moufidath Adjibade , François Mariotti , Pascal Leroy , Isabelle Souchon , Anne A. Saint-Eve
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France.
Poster de conférence hal-02366524v1

Modifier les apports protéiques pour améliorer l’adéquation nutritionnelle en visant systématiquement ou non davantage de protéines végétales : impacts sur la durabilité

Erwan de Gavelle , Pascal Leroy , Marjorie Perrimon , Jean-François Huneau , Caroline Orset Orset
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France
Poster de conférence hal-02006884v1

Liver protein synthesis increases in a rat model of diet-induced obesity and metabolic syndrome.

Jean-François Huneau , Olivier Landry Mantha , Véronique Mathé , Dominique Hermier , François Mariotti
Nutrition 2018, Jun 2018, Boston, France. , 2018
Poster de conférence hal-01766752v1

Des conseils alimentaires personnalisés et pas-à-pas améliorent la qualité nutritionnelle de l’alimentation de femmes enceintes.

Clelia M. Bianchi , François Mariotti , Anne A. Lluch , Claire Journet , Eric O. Verger
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Poster de conférence hal-01761205v1

Une modification du profil protéique est nécessaire pour assurer l’adéquation en protéines et en acides aminés lorsqu’on augmente le rapport protéines végétales/animales : résultats de modélisations sur une population adulte en France.

Erwan de Gavelle , Jean-François Huneau , Clelia M. Bianchi , Eric O. Verger , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Poster de conférence hal-01761207v1

Les profils diététiques protéiques sont associés à l’adéquation nutritionnelle dans la population adulte française

Erwan de Gavelle , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Poster de conférence hal-01761208v1

L'initiation de l'obésité et du syndrome métabolique par un régime gras et sucré s'accompagne d'un défaut de régulation de la lipogenèse de novo.

Dominique D. Hermier , Olivier Landry Mantha , Jean-François Huneau , Véronique Mathé , Philippe Schmidely
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France. , 2017
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Impacts toxicologiques, environnementaux et économiques de l’amélioration de l’adéquation nutritionnelle des régimes individuels par des modifications élémentaires de la consommation de sources protéiques

Marjorie Perrimon , Erwan de Gavelle , Pascal Leroy , Caroline Orset Orset , Louis Georges Soler
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Poster de conférence hal-01761210v1
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Prospective association between the dietary inflammatory index and cancer risk and mortality: results from the SU.VI.MAX cohort

Mathilde Touvier , Mélanie Deschasaux , François Mariotti , Lola Neufcourt , Nitin Shivappa
IARC's 50th Anniversary, Jun 2016, Lyon, France. , 518 p., 2016, IARC's 50th Anniversary "Cancer: Occurrence, Causes, Prevention". Abstracts
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La sensibilité à l'induction de l'obésité et du syndrome métabolique par un régime gras et sucré s'accompagne d'une efficacité protéique accrue dans le foie et diminuée dans le muscle

Olivier Landry Mantha , Jean-François Huneau , Veronique Mathe , Dominique D. Hermier , Nadia Khodorova
Journées francophones de Nutrition, Nov 2016, Montpellier, France. , 2016
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L-arginine supplementation alleviates post-prandial endothelial dysfunction when baseline fasting plasma arginine concentration is low: a randomized controlled trial in healthy subjects with risk factors for metabolic syndrome.

Ambre Deveaux , Isabelle Pham , Sheila Gpr West , Etienne André , Frederique Lantoine Adam
FEPS 2016 – Joint Meeting of the Federation of European Physiological Societies and the French Physiological Society, Jun 2016, Paris, France. Acta Physiologica SI(708) 50-51
Poster de conférence hal-01592261v1

Les conseils alimentaires personnalisés améliorant le plus efficacement l'adéquation nutritionnelle des régimes en début de grossesse sont les moins acceptables

Clélia M Bianchi , Jean-François Huneau , Pierre M Barbillon , Anne Lluch , Manon M Egnell
Journées francophones de Nutrition, Nov 2016, Montpellier, France
Poster de conférence hal-01584612v1
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Apport de la métabolomique à l’étude de la phase postprandiale

Marion Brandolini-Bunlon , Estelle Pujos-Guillot , Charlotte Joly , Jean-François Lesgards , Jean-Francois Martin
10èmes Journées Scientifiques du Réseau Francophone de Métabolomique et Fluxomique, May 2016, Montpellier, France. , 158. p, 2016, Livret des résumés 10JS RFMF
Poster de conférence hal-01598844v1

Natural isotopic signatures of variations in nitrogen metabolism during under- or over-nutrition.

Olivier Landry Mantha , Jean-François Huneau , Veronique V. Mathe , François Mariotti , Hélène Fouillet
Joint European Stable Isotopes User group Meeting (JESIUM), Sep 2016, Ghent, France
Poster de conférence hal-01598840v1

L’arginine orale, particulièrement sous une forme à libération prolongée, est utilisée plus efficacement pour la synthèse de monoxyde d’azote quand les sujets présentent des facteurs de risque du syndrome métabolique

Ambre Deveaux , Hélène Fouillet , Klaus Jurgen Petzke , Dominique Hermier , Etienne André
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France
Poster de conférence hal-01584653v1
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Des modèles de conseils alimentaires personnalisés et pas à pas permettent d'améliorer considérablement l'adéquation nutritionnelle des régimes en vue d'une grossesse

Clelia M. Bianchi , François Mariotti , Eric O. Verger , Jean-François Huneau
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France
Poster de conférence hal-01779067v1

Les apports en protéines végétales et la diversité alimentaire des régimes sont associés à la qualité de l’alimentation de façon indépendante et additive

Manon Egnell , Clelia M. Bianchi , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France. Résumés des présentations aux JFN de Marseille 2015 / Nutrition clinique et métabolisme 31 (2017) 30–82, 31, pp.64 - 64, 2015, ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.080⟩
Poster de conférence hal-01584562v1
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Plant protein intake and dietary diversity are independently and additively associated with dietary quality

Clélia Bianchi , Manon Egnell , Jean-François Huneau , François Mariotti
12th european nutrition conference, Oct 2015, Berlin, Germany. KARGER, Annals of Nutrition and Metabolism, 67, pp.1, 2015, Annals of Nutrition and Metabolism
Poster de conférence hal-01572324v1
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Adequate micronutrients intakes in pregnancy requires major changes in the quality of the diet

Clélia Bianchi , François Mariotti , Eric Verger , Jean-François Huneau
12th european nutrition conference, Oct 2015, Berlin, Germany. KARGER, Annals of Nutrition and Metabolism, 67, pp.1, 2015
Poster de conférence hal-01572321v1
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Natural abundance of nitrogen isotopes in amino acids are biomarkers of the metabolic syndrome onset

Jean-François Huneau , Klaus-Jürgen Petzke , Nathalie Poupin , Tristan Mary-Huard , Olivier Mantha
12th european nutrition conference, Oct 2015, Berlin, Germany. KARGER, 67, pp.1, 2015, Annals of Nutrition and Metabolism
Poster de conférence hal-01572322v1

Associations entre la consommation de groupes contributeurs à l’apport protéique et l’adéquation nutritionnelle des régimes dans deux populations aux profils alimentaires différents

Mathilde Donnenfeld , Clélia M Bianchi , Khalid Iqbal , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France. Résumés des présentations aux JFN de Marseille 2015 / Nutrition clinique et métabolisme 31, pp.67 - 67, 2017, ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.087⟩
Poster de conférence hal-01584571v1
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Les signatures isotopiques naturelles révèlent une augmentation du catabolisme des acides aminés dans l’intestin lors de l’exposition à un régime gras et sucré en périodes périnatale et postsevrage

Olivier Landry Mantha , Jean-François Huneau , Sergio Polakof , Daniel Zalko , Véronique Mathe
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France. 639 p., 2015, JFN 2015
Poster de conférence hal-01598847v1

L'inflammation postprandiale à bas bruit n'implique pas la voie TLR4 chez le rat

Dominique Hermier , Véronique Mathé , Annaig Lan , Jean-François Huneau , François Mariotti
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France. , 2015
Poster de conférence hal-01584627v1

Un « équilibre pour deux » durant la grossesse : entre prise de conscience nutritionnelle et cacophonie informationnelle

Clélia M Bianchi , François Mariotti , Jean-François Huneau , Patricia Gurviez
Journées francophones de Nutrition, Dec 2015, Marseille, France. Nutrition Clinique et Métabolisme, Volume 31, Issue 1, February 2017, Page 61, 31 (1), ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.074⟩
Poster de conférence hal-01584561v1

Comment modifier ses choix alimentaires pour améliorer l’adéquation des apports en nutriments : résultats de simulations se fondant sur un modèle de conseils alimentaires pas-à-pas

E.O. Verger , François Mariotti , B.A. Holmes , J.-F. Huneau
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2013, Bordeaux, France. 27, pp.S75 - S76, ⟨10.1016/S0985-0562(13)70370-4⟩
Poster de conférence hal-01585755v1

Comment modifier ses choix alimentaires pour améliorer l’adéquation des apports en nutriments : résultats de simulations se fondant sur un modèle de conseils alimentaires pas-à-pas

E.O. Verger , François Mariotti , B.A. Holmes , J.-F. Huneau
Journées francophones de Nutrition, Dec 2013, Bordeaux, France. 48, pp.S75 - S76, Cahiers de Nutrition et de Diététique. ⟨10.1016/S0007-9960(13)70396-1⟩
Poster de conférence hal-01584711v1

Effets d’un régime riche en acide α-linolénique sur le métabolisme secondaire de l’arginine

Najoua N. Guelzim , François Mariotti , Dominique D. Hermier
Journées Francophones de Nutrition, Dec 2013, Bordeaux, France. Nutr Clin Metab (2013) 27(S1):S75-S76
Poster de conférence hal-01592263v1

Development of a nutrient based diet quality index and validation on national French and US dietary surveys

Eric O. Verger , François Mariotti , Bridget A. Holmes , Damien Paineau , Jean-François Huneau
8th International Conference on Diet and Activity Methods (ICDAM 8), May 2012, Rome, Italy
Poster de conférence hal-01598855v1

Effect of a diet rich in alpha-linolenic acid on nitric oxide synthesis

Najoua Guelzim , François Mariotti , Dominique Hermier
11. European Nutrition Conference (FENS), Oct 2011, Madrid, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 58 (Suppl. 3), 443 p., 2011, Annals of Nutrition and Metabolism
Poster de conférence hal-01186853v1

Regulation of arginine metabolism by dietary fatty acids Involvement of PPARa

Najoua Guelzim , François Mariotti , Frédéric Lasserre , Veronique Mathe , D Azzout
Joint Meeting of the Société Française de Nutrition and the Nutrition Society-UK, 2007, Lille, France. pp.Inconnu, 2007
Poster de conférence hal-02818130v1