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Francis Courtois

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Experimental study and modelling of a filtration–consolidation step: Towards the development of a design tool for cassava dewatering

Léa van der Werf , Alisia Chiadò Rana , Arnaud Chapuis , Charlotte Delpech , Christelle Wisniewski
Journal of Food Engineering, 2023, 342, pp.111338. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2022.111338⟩
Article dans une revue hal-04117766v1
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A global sorption equation for raw and processed cassava based on a review and compilation of sorption properties

Léa van der Werf , Arnaud Chapuis , Francis Courtois
Drying Technology, 2022, 40 (16), pp.3661-3674. ⟨10.1080/07373937.2022.2076238⟩
Article dans une revue hal-04118155v1

Drying model for small tumbled beef pieces ( biltong ) at ambient and mild air temperatures

Elodie Arnaud , Antoine Collignan , Francis Courtois
Journal of Food Process Engineering, 2021, 44 (12), ⟨10.1111/jfpe.13912⟩
Article dans une revue hal-03891971v1
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Multi-compartment model for heat and mass transfer during the frying of frozen pre-fried french fries

Têko Gouyo , Daniel Goujot , Philippe Bohuon , Francis F. Courtois
Journal of Food Engineering, 2021, 305, pp.110587. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2021.110587⟩
Article dans une revue hal-03188348v1

Toward a simple, generic, and rapid simulation of the drying of solid foods

Hedi Romdhana , Daniel Goujot , Emmanuel Bernuau , Francis F. Courtois
Drying Technology, 2019, 37 (16), pp.2025-2033. ⟨10.1080/07373937.2018.1532438⟩
Article dans une revue hal-02965199v1

A stoichio-kinetic model for a DPPHॱ-ferulic acid reaction

Daniel Goujot , Marie-Elisabeth Cuvelier , Paola Cratchley Soto , Francis Courtois
Talanta, 2019, 196, pp.284-292. ⟨10.1016/j.talanta.2018.12.056⟩
Article dans une revue hal-02628365v1
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Kinetic modelling of ascorbic and dehydroascorbic acids concentrations in a model solution at different temperatures and oxygen contents

Braulio Gomez Ruiz , Stéphanie Roux , Francis Courtois , Catherine Bonazzi
Food Research International, 2018, 106, pp.901-908. ⟨10.1016/j.foodres.2018.01.051⟩
Article dans une revue hal-02629343v1
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Characterization and modeling of cooling and drying of pellets for animal feed

Charlène Lambert , Julien Cartailler , Sandy Rouchouse , Giana Almeida , Francis F. Courtois
Drying Technology, 2018, 36 (3), pp.255-266. ⟨10.1080/07373937.2017.1323760⟩
Article dans une revue hal-01801979v1

Simulation of a sugar beet factory using a chemical engineering software (ProSimPlus®) to perform Pinch and exergy analysis

Charlène Lambert , Benjamin Laulan , Martine M. Decloux , Hédi Romdhana , Francis Courtois
Journal of Food Engineering, 2018, 225, pp.1-11. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2018.01.004⟩
Article dans une revue hal-02623635v1

Oxygen solubility measured in aqueous or oily media by a method using a non-invasive sensor

Marie-Elisabeth Cuvelier , Paola Cratchley , Francis F. Courtois , Bertrand Broyart , Catherine Bonazzi
Food Control, 2017, 73, pp.1466-1473. ⟨10.1016/j.foodcont.2016.11.008⟩
Article dans une revue hal-01530780v1
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Spectrophotometric method for fast quantification of ascorbic acid and dehydroascorbic acid in simple matrix for kinetics measurements

Braulio Gomez Ruiz , Stéphanie Roux , Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi
Food Chemistry, 2016, 211, pp.583-589. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.05.107⟩
Article dans une revue hal-01533897v1

Model reduction technique for faster simulation of drying of spherical solid foods

Hedi Romdhana , Charlène Lambert , Daniel Goujot , Francis F. Courtois
Journal of Food Engineering, 2016, 170, pp.125-135. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2015.09.021⟩
Article dans une revue hal-01531605v1

Toward a generic approach to build-up air drying models

Charlène Lambert , Daniel Goujot , Hedi Mohamed Romdhana , Francis Courtois
Drying Technology, 2016, 34 (3), pp.346-359. ⟨10.1080/07373937.2015.1054510⟩
Article dans une revue hal-01192553v1

Comparison and discussion of experimental strategies to improve parameter identification of a drying model

Daniel Goujot , Francis Courtois
Drying Technology, 2015, 33 (8), pp.896-906. ⟨10.1080/07373937.2014.997880⟩
Article dans une revue hal-01191435v1

Reverse methodology to identify moisture diffusivity during air-drying of foodstuffs

Charlène Lambert , Hedi Mohamed Romdhana , Francis Courtois
Drying Technology, 2015, 33 (9), pp.1076-1085. ⟨10.1080/07373937.2014.985792⟩
Article dans une revue hal-01191436v1
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Thermal degradation of folates under varying oxygen conditions

Nicolas Delchier , Christiane Ringling , Marie-Elisabeth Cuvelier , Francis Courtois , Michael Rychlik
Food Chemistry, 2014, 165, pp.85-91. ⟨10.1016/j.foodchem.2014.05.076⟩
Article dans une revue hal-01173909v1

Étude du traitement thermique à l’eau chaude en vue d’amélioration de la qualité des dattes sèches

Abdelghani Boubekri , Hocine Benmoussa , Catherine Bonazzi , Francis Courtois
Annales des Sciences et Technologies, 2013, 5 (2), pp.181-191. ⟨10.12816/0010615⟩
Article dans une revue hal-01275141v1

Continu'Opt : logiciel de modélisation des barèmes thermiques en stérilisateur à fonctionnement continu

Nicolas Belaubre , François Zuber , Francis Courtois
Industries Alimentaires et Agricoles, 2013, 03-04, pp.20-21
Article dans une revue hal-01192555v1

Modelling the interactions between free phenols, L-ascorbic acid, apple polyphenoloxidase and oxygen during a thermal treatment

Jean-Pierre Aka , Francis Courtois , Loic Louarme , Jacques Nicolas , Catherine Billaud
Food Chemistry, 2013, 138 (2-3), pp.1289-1297. ⟨10.1016/j.foodchem.2012.10.083⟩
Article dans une revue hal-01011117v1

Moisture desorption isotherms and glass transition temperatures of osmo-dehydrated apple and pear

Nadia N. Djendoubi , Catherine C. Bonazzi , Francis F. Courtois , Nabil N. Kechaou , Nourhene Boudhrioua N. B. Mihoubi
Food and Bioproducts Processing, 2013, 91 (C2), pp.121 - 128. ⟨10.1016/j.fbp.2012.09.006⟩
Article dans une revue hal-01001532v1

Application of a DSC model for the evaluation of TPC in thermo-oxidized oils

Marie-Elisabeth Cuvelier , Florence Lacoste , Francis Courtois
Food Control, 2012, 28, pp.441-444. ⟨10.1016/j.foodcont.2012.05.019⟩
Article dans une revue hal-01173804v1
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Identification of a rice drying model with an improved sequential optimal design of experiments

Daniel Goujot , Xuan Mi Meyer , Francis Courtois
Journal of Process Control, 2012, vol. 22 (1), pp. 95-107. ⟨10.1016/j.jprocont.2011.10.003⟩
Article dans une revue hal-00879520v1

Influence of air drying temperature on kinetics, physicochemical properties, total phenolic content and ascorbic acid of pears

Nadia Djendoubi , Nourhene Boudhrioua , Nabil Kechaou , Francis Courtois , Catherine Bonazzi
Food and Bioproducts Processing, 2012, 90 (C3), pp.433 - 441. ⟨10.1016/j.fbp.2011.11.009⟩
Article dans une revue hal-01003419v1

Moisture Sorption Isotherms, Thermodynamic Properties, and Glass Transition of Pears and Apples

Nadia Djendoubi , Catherine Bonazzi , Nourhene Boudhrioua , Noura Kechaou , Francis Courtois
Drying Technology, 2012, 30 (13), pp.1397 - 1406. ⟨10.1080/07373937.2012.683843⟩
Article dans une revue hal-01053125v1

Kinetic Study of Hydroperoxide Degradation in Edible Oils Using Electron Spin Resonance Spectroscopy

Olesea O. Roman , Francis F. Courtois , Marie-Noelle M.-N. Maillard , Anne-Marie A.-M. Riquet-Motchidlover
Journal of the American Oil Chemists' Society, 2012, 89 (8), pp.1409 - 1417. ⟨10.1007/s11746-012-2048-4⟩
Article dans une revue hal-01004141v1

Deep-fat frying process: oil-product interactions

Francis F. Courtois , Aman-Mohammad Ziaiifar , Isabelle Trezzani , Gilles Trystram
OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2012, 19 (2), pp.89-95. ⟨10.1051/ocl.2012.0444⟩
Article dans une revue hal-01561315v1

Influence of sugar composition on water sorption isotherms and on glass transition in apricots

Nadia N. Djendoubi , Catherine C. Bonazzi , Nourhene N. Boudhrioua , Nabil N. Kechaou , Francis F. Courtois
Journal of Food Engineering, 2012, 111 (2), pp.403 - 411. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2012.02.001⟩
Article dans une revue hal-01004171v1
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Les traitements thermiques à température variable : optimisation par la simulation numérique. Applications aux foies gras

Houssem Abidi , Ruben Zuniga , Nicolas Lehebel , François Zuber , Albert Duquenoy
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2011, Septembre, pp.1-12
Article dans une revue hal-01192558v1

Assessing Breakage and Cracks of Parboiled Rice Kernels by Image Analysis Techniques

Francis Courtois , Matthieu Faessel , Catherine Bonazzic
Food Control, 2010, 21 (4), pp.567-572. ⟨10.1016/j.foodcont.2009.08.006⟩
Article dans une revue hal-00836020v1

Porosity development and its effect on oil uptake during frying process

Aman Mohammad Ziaiifar , Francis Courtois , Gilles Trystram
Journal of Food Process Engineering, 2010, 33 (2), pp.191-212. ⟨10.1111/j.1745-4530.2008.00267.x⟩
Article dans une revue hal-01191441v1

Softening of over-dried "Deglet-Nour" dates to obtain high-standard fruits: impact of rehydration and drying processes on quality criteria

Abdelghani Boubeki , Hocine Benmoussa , Francis Courtois , Catherine Bonazzi
Drying Technology, 2010, 28 (2), pp.222-231. ⟨10.1080/07373930903526764⟩
Article dans une revue hal-01143523v1
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Touching grain kernels separation by gap-filling

Matthieu Faessel , Francis Courtois
Image Analysis & Stereology, 2009, 28, pp.195-203. ⟨10.5566/ias.v28.p195-203⟩
Article dans une revue hal-01194176v1

Investigation of effective thermal conductivity kinetics of crust and core regions of potato during deep-fat frying using a modified Lees method

Aman Mohammad Ziaiifar , Bertrand Heyd , Francis Courtois
Journal of Food Engineering, 2009, 95, pp.373-378. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2009.05.015⟩
Article dans une revue hal-01194180v1
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Effects of formulation and baking conditions on neo-formed contaminants in model cookies

Mathilde Courel , Lamia Ait-Ameur , E. Capuano , V. Fogliano , F.J. Morales
Czech Journal of Food Sciences, 2009, 27, pp.S93-S95
Article dans une revue hal-01292346v1

Review of mechanisms, conditions, and factors involved in the oil uptake phenomenon during the deep-fat frying process

Aman Mohammad Ziaiifar , Nawel Achir , Francis Courtois , Isabelle Trezzani , Gilles Trystram
International Journal of Food Science and Technology, 2008, 43 (8), pp.1410-1423. ⟨10.1111/j.1365-2621.2007.01664.x⟩
Article dans une revue hal-01194942v1

Intraplastidial trafficking of a phage-type RNA polymerase is mediated by a thylacoïd RING-H2 protein

J. Azevedo , Francis F. Courtois , M.A. Hakimi , E. Demarsy , T. Lagrange
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2008, 105, pp.9123-9128
Article dans une revue hal-00309512v1
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Production of whey protein aggregates with controlled end-use properties

Perla Relkin , Clémence Françoise Bernard , Thierry Meylheuc , Jean Vasseur , Francis Courtois
Le Lait, 2007, 87 (4-5), pp.337-348
Article dans une revue hal-00895654v1

Identification of new inhibitors of E. coli cyclopropane fatty acid synthase using a colorimetric assay.

D. Guianvarc'H , T. Drujon , T. Ear Leang , Francis F. Courtois , O. Ploux
BBA - Biochimica et Biophysica Acta, 2006, 1764(8), pp.1381-1388
Article dans une revue hal-00120819v1
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Cuantificación de la persistencia y homogeneidad de espumas mediante procesamiento de imagine

E. Castillo-Castañeda , Francis Courtois , Perla P. Relkin
Cienca Tecnología Alimentaria, 2006, 5 (2), pp.147-155
Article dans une revue hal-02654459v1

E. coli fatty acid cyclopropane synthase ; is a bound bicarbonate ion the active-site base ?

Francis F. Courtois , O. Ploux
Biochemistry, 2005, 44, pp.13583-13590
Article dans une revue hal-00017138v1
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Dynamic optimal control of batch rice drying process

Antonio Olmos , Ioan-Cristian I.-C. Trelea , Francis Courtois , Catherine C. Bonazzi , Gilles Trystram
Drying Technology, 2002, 20 (7), pp.1319-1345
Article dans une revue hal-02676357v1

Dynamic optimal control of batch rice process

A. Olmos , Ioan-Cristian Trelea , Francis Courtois , Catherine Bonazzi , Gilles Trystram
Drying Technology, 2002, 20 (7), pp.1319-1345. ⟨10.1081/DRT-120005855⟩
Article dans une revue hal-01196470v1

Modeling and control of a mixed-flow rice dryer with emphasis on breakage quality

Francis Courtois , M. Abud-Archila , Catherine Bonazzi , J.M. Meot , Gilles Trystram
Journal of Food Engineering, 2001, 49, pp.303-309. ⟨10.1016/S0260-8774(00)00227-2⟩
Article dans une revue hal-01200655v1

A compartmental model of thin-layer drying kinetics of rough rice

M. Abud-Archila , Francis Courtois , Catherine C. Bonazzi , Jean-Jacques Bimbenet
Drying Technology, 2000, 18 (7), pp.1389-1412. ⟨10.1080/07373930008917784⟩
Article dans une revue hal-02698903v1

Processing quality of rough rice during drying - modelling of head rice yield versus moisture gradients and kernel temperature

M. Abud Archila , Francis Courtois , Catherine Bonazzi , Jean-Jacques Bimbenet
Journal of Food Engineering, 2000, 45, pp.161-169. ⟨10.1016/S0260-8774(00)00057-1⟩
Article dans une revue hal-01200659v1

Conducting laboratory experiments via the internet

R.P. Singh , Francis Courtois
Food technology, 1999, 53 (9), pp.54-59
Article dans une revue hal-01200658v1
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Indirect measurement and control of moisture content during dehydration performed by frying

G Trystram , Ioan-Cristian Trelea , A L Raoult-Wack , A Diaz , Francis F. Courtois
Drying Technology, 1999, 17 (7&8), pp.1627-1637. ⟨10.1080/07373939908917641⟩
Article dans une revue hal-01537202v1

Influence of model uncertainty on the dynamic optimal control performance of a batch corn drying process

Ioan-Cristian Trelea , Gilles Trystram , Francis Courtois
Drying Technology, 1999, 17 (6), pp.1173-1180. ⟨10.1080/07373939908917602⟩
Article dans une revue hal-01201730v1

Dynamic models for drying and wet-milling quality degradation of corn using neural networks

Ioan-Cristian Trelea , Francis Courtois , Gilles Trystram
Drying Technology, 1997, 15 (3), pp.1095-1102. ⟨10.1080/07373939708917280⟩
Article dans une revue hal-01200650v1

La commercialisation des denrées alimentaires sur internet

Anne-Gaëlle Penheleux , G. Maurin , Francis Courtois
Industries Alimentaires et Agricoles, 1997, 10, pp.667-671
Article dans une revue hal-01200649v1

Dynamics analysis and control strategy for a mixed flow corn dryer

Ioan-Cristian Trelea , Francis Courtois , Gilles Trystram
Journal of Process Control, 1997, 7 (1), pp.57-64. ⟨10.1016/S0959-1524(96)00013-3⟩
Article dans une revue hal-01200652v1

Optimal constrained non-linear control of batch processes : application to corn drying

Ioan-Cristian Trelea , Gilles Trystram , Francis Courtois
Journal of Food Engineering, 1997, 31, pp.403-421. ⟨10.1016/S0260-8774(96)00096-9⟩
Article dans une revue hal-01201728v1

Design and control of drum dryers for the food industry. Part 2. Automatic control

G. Rodriguez , Jean Vasseur , Francis Courtois
Journal of Food Engineering, 1996, 30, pp.171-183. ⟨10.1016/0260-8774(95)00054-2⟩
Article dans une revue hal-01200654v1

Progrès dans le séchage appliqué à la conservation des aliments

Jean-Jacques Bimbenet , Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , E. Dumoulin , J. Vasseur
Comptes Rendus de l'Académie d'Agriculture de France, 1994, 80 (7), pp.87-98
Article dans une revue hal-01593919v1

Dynamic modelling of drying to improve corn wet-milling quality

Francis Courtois
Drying Technology, 1993, 11 (3), pp.671-673. ⟨10.1080/07373939308916853⟩
Article dans une revue hal-01200653v1

Modelling of drying in order to improve processing quality of maize

Francis Courtois , A. Lebert , Albert Duquenoy , J.C. Lasseran , Jean-Jacques Bimbenet
Drying Technology, 1991, 9 (4), pp.927-945. ⟨10.1080/07373939108916728⟩
Article dans une revue hal-02715913v1

Télégestion des paramètres de fonctionnement d'un séchoir et pilotage automatique

J. Dolz , Francis Courtois
Perspectives Agricoles, 1989, Hors-série juillet/août, pp.77-83
Article dans une revue hal-01200651v1
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A versatile simulator for defrosting, convective and boiling drying during hot air frying process

Daniel Goujot , Têko Gouyo , Philippe Bohuon , Francis Courtois
International Multidisciplinary Modeling & Simulation Multiconference, Sep 2021, Krakow, Poland
Communication dans un congrès hal-03320803v1

Vitamin C degradation during thermal treatment: reaction pathways in an aqueous solution and multi-response modeling

Stéphanie Roux , Braulio Gomez Ruiz , Paola Cratchley , Francis Courtois , Catherine Bonazzi
2. Euro-Mediterranean Symposium on Fruit and Vegetable Processing, Apr 2016, Avignon, France
Communication dans un congrès hal-01387645v1

Prediction of the vitamin C degradation in simple liquid model

Stéphanie Roux , Braulio Gomez Ruiz , Paola Cratchley , Francis Courtois , Catherine Bonazzi
1. Food Chemistry Conference, Oct 2016, Amsterdam, Netherlands
Communication dans un congrès hal-01435376v1

Characterization of pellet cooling by modelling hot air drying

Charlène Lambert , J. Cartailler , Sandy Rouchouse , Giana Almeida Perré , Francis F. Courtois
5. European drying conference - EuroDrying' 2015, Oct 2015, Budapest, Hungary
Communication dans un congrès hal-01513282v1
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Oxygen solubility in oils: Original measurement using a non-invasive optical sensor

Marie-Elisabeth Cuvelier , Bertrand Broyart , Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi
29. EFFoST International Conference, Nov 2015, Athènes, Greece. 687 p
Communication dans un congrès hal-01508157v1
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An original approach to study ascorbic acid degradation kinetics as a function of temperature (50-90 °C) and O2 concentration (0-30%)

Braulio Gomez Ruiz , Stéphanie Roux , Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi
12. International Congress on Engineering and Food (ICEF12), Jun 2015, Québec, Canada
Communication dans un congrès hal-01512005v1

Modelling of cooling and drying of animal feed pellets

Charlène Lambert , J. Cartailler , S. Rouchouse , Giana Perre , Francis F. Courtois
19. International Drying Symposium (IDS 2014), Aug 2014, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01524848v1

Construction d'une Toolbox Matlab pour la planification expérimentale séquentielle de procédés : deux exemples applicatifs en bio et alimentaire

Daniel Goujot , Coline Loustaunau , Xuan Mi Meyer , Francis Courtois
Planification d'Expériences ou Comment Concevoir les « Bonnes » Expériences en Relation avec un Modèle de Procédé en Particulier Non-Linéaire., Jun 2014, Lyon, France. 38 p
Communication dans un congrès hal-01186902v1

Toward another method to determine effective diffusion coefficient in foodstuffs

Charlène Lambert , Hedi Romdhana , Francis F. Courtois
19. International Drying Symposium (IDS 2014), Aug 2014, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01524849v1

Hybrid modelling of cooling-drying process in animal feed-pellets industries

H. Fibrianto , L. Boillereaux , Sandy Rouchouse , F. Putier , Charlène Lambert
9. biennal FOODSIM conference, Jun 2014, Brest, France
Communication dans un congrès hal-01513283v1

A first step in drying simulation with a commercial chemical engineering software

Charlène Lambert , Hedi Romdhana , P. Baudet , Francis F. Courtois
Proceedings of the International Drying Symposium, 2014, NA, France
Communication dans un congrès hal-01524837v1

Towards a generic simulator for food processes: bridging the gap between chemical engineering and food engineering

Charlène Lambert , Hedi Romdhana , Francis F. Courtois
14. congrès de la Société Francaise de Génie des Procedés, Oct 2013, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01600440v1

Développement d'un logiciel commercial de simulation de séchoirs à grains

Francis F. Courtois
Journée ACTA-ARVALIS-INRA. La modélisation entre recherche et développement agricole, allers et retours.. Des modèles scientifiques aux outils logiciels : ambitions, expériences, réflexions, propriété intellectuelle", Mar 2013, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01600416v1

Toward a generic approach to build-up air drying models

Charlène Lambert , Hedi Romdhana , Francis F. Courtois
EuroDrying 2013, Oct 2013, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01511388v1

Design of optimal experiments for improved modeling of food processes

Daniel Goujot , Xuan Mi Meyer , Francis Courtois
AgroStat2012, 12. European Symposium on Statistical Methods for the Food Industry, 2012, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01173815v1

Modelling the reactions between free phenols, vitamin C, apple PPO and O2 during a thermal treatment.

Jp Aka , Francis F. Courtois , Loic Louarme , J. Nicolas , C. Billaud
EFFoST Annual Meeting - A Lunch Box for Tomorrow : An interactive combination of integrated analysis and specialized knowledge of food, Nov 2012, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01587170v1

Piloter la texture et la valeur nutritionnelle par le procédé - Application à l’innovation desserts fruitiers

Gérard Cuvelier , Catherine Bonazzi , Lucia Brisset , Camille Michon , Francis F. Courtois
Forum innovation recherche IPA, 22 octobre, Oct 2012, Villepinte, France
Communication dans un congrès hal-01524845v1

Energy analysis within process simulation software to enhance process energy management

P. Baudet , O. Baudouin , S. Dechelotte , Pascal Floquet , S. Gourmelon
Journée Thermodynamique et Bioprocédés, IFP Energies Nouvelles (IFPEN). FRA., Dec 2012, Rueil-Malmaison, France
Communication dans un congrès hal-01524844v1

Microbial risk – nutritional benefits assessment in the case of heat processed vegetables, the “ribenut” project

C. Nguyen The , C. Renard , Francis F. Courtois , D. Aoude-Werner , S. George
EFFoST Annual Meeting - A Lunch Box for Tomorrow : An interactive combination of integrated analysis and specialized knowledge of food, Nov 2012, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01587169v1

Modélisation numérique d'une ligne de chauffage ohmique destinée à la fabrication des desserts fruités

Abdeljelil Khelalfa , Francis F. Courtois , Denis Flick
13. Congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP 2011), Nov 2011, Lille, France
Communication dans un congrès hal-01525332v1

Influence of air drying temperature on kinetics, physicochemical properties, total phenolic content and ascorbic acid of pears

Nadia Djendoubi , Nourhene Boudhrioua Ep Mihoubi , Nabil Kechaou , Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi
1. Euro-Mediterranean Symposium for Fruit and Vegetable Processing, Apr 2011, Avignon, France
Communication dans un congrès hal-01595447v1

Water desorption of osmotic dehydrated apple and pear at different water activities: desorption isotherms and glass transition temperature

N. Djendoubi Mrad , Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , Nourhene Boudhrioua Ep Mihoubi , Nabil Kechaou
Journée AFSIA, 2011, NA, France
Communication dans un congrès hal-01516207v1
Image document

Optimal design of experiments for the modelling of food processes

Daniel Goujot , Xuan Mi Meyer , Francis Courtois
11. International Congress on Engineering and Food (ICEF11), National Technical University of Athens (NTUA). Athens, GRC., May 2011, Athens, Greece. 822 p
Communication dans un congrès hal-01186895v1

Assessing drying induced breakage and fissures of parboiled rice kernels by image analysis techniques

Francis F. Courtois , Matthieu Faessel , Catherine Bonazzi
17. International Drying Symposium (IDS), Oct 2010, Magdeburg, Germany
Communication dans un congrès hal-01508145v1

Use of dryer simulators for higher education

Francis F. Courtois , Gilles Trystram
17. International Drying Symposium (IDS), Oct 2010, Magdeburg, Germany
Communication dans un congrès hal-01508144v1

Influence of process variables on colour, bulk density, porosity, shrinkage, total phenols and vitamin C of pear during osmo-convective drying

Nadia Djendoubi , Catherine Bonazzi , Nourhene Boudhrioua Ep Mihoubi , Noura Kechaou , Francis F. Courtois
3. Séminaire Maghrébin sur les Sciences et les Technologies de Séchage, Nov 2010, Marrakech, Morocco
Communication dans un congrès hal-01525335v1

Use of dryer simulators for higher education at AgroParisTech

Francis F. Courtois , Gilles Trystram
12. Congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP 2009), Oct 2009, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-01508143v1

Mathematical modelling of some nutrient losses during heat treatment of stewed apples

Francis Courtois , L. Vedrennne , S. George
6. international conference on new knowledge on chemical reactions during the processing and storage on foods, May 2009, Prague, Czech Republic. pp.S25-S26
Communication dans un congrès hal-02756714v1

Optimisation des procédés alimentaires

Francis F. Courtois
Journée sur l'optimisation des procédés en industries alimentaires, INITIA., Nov 2009, Sainte Hyacinthe, Canada
Communication dans un congrès hal-01600354v1
Image document

Effects of formulation and baking conditions on newly formed contaminants formation in model cookies

Mathilde Courel , Lamia Ait Ameur , E. Capuano , V. Fogliano , F. Morales
6th International Conference on new knowledge on chemical reactions during the processing and storage of foods - Chemical Reactions in Foods VI, May 2009, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-01601050v1

Variation of porosity during frying and cooling of French fries and its relation with oil absorption

Aman Mohammad Ziaiifar , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
10. International Congress on Engineering and Food (ICEF10), Apr 2008, Viña del Mar, Chile
Communication dans un congrès hal-01526261v1

Heat conductivity variation of crust/core regions using modified Leeś method during deep-fat frying of potato

Aman Mohammad Ziaiifar , Francis F. Courtois , Bertrand Heyd , Gilles Trystram
10. international congress on engineering and food (ICEF 10), Apr 2008, Vina del Mar, Chile
Communication dans un congrès hal-01507304v1
Image document

Investigation of oil physical properties affecting oil absorption during frying process

Aman Mohammad Ziaiifar , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
6th Euro Fed Lipid Congress, Sep 2008, Athènes, Greece
Communication dans un congrès hal-01507303v1

Influence of drying on Deglet-Nour date quality

Abdelghani Boubekri , H. Ben Moussa , Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi
European Drying Conference, May 2007, Biarritz, France
Communication dans un congrès hal-01512086v1

Séchage et fissuration du riz

Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi
1. Séminaire maghrébin sur les sciences et technologies de séchage (SMTS 2006), Dec 2006, Tozeur, Algérie
Communication dans un congrès hal-01525337v1
Image document

Production of whey protein aggregates with controlled end-use properties

Perla Relkin , Clémence Françoise Bernard , Thierry Meylheuc , Jean Vasseur , Francis Courtois
27. world dairy congress and world dairy summit of the international-dairy-federation, Oct 2006, Shangai, China. pp.337-348, ⟨10.1051/lait:200721⟩
Communication dans un congrès hal-01194953v1

Comparaison de 2 tests d'identifiabilité structurelle, application au séchage du riz

Francis F. Courtois , Béatrice Laroche
10. Congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP), 20-22 septembre, Sep 2005, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-01508172v1

Impact of technological process on the nutritional value of apple purees

S. George , Francis F. Courtois , Gilles Trystram , Marie Josephe Amiot-Carlin
Colloque international sur la transformation de la pomme, 2005, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01508170v1

NTIC et enseignement du Génie Industriel Alimentaire

Francis F. Courtois
Session d'Etude pour l'Adoption d'un Programme d'Innovation Pédagogique pour la Promotion des Exportations de Produits Agro-alimentaires des pays du sud dans les Marchés Internationaux, Jan 2004, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01524846v1

A low-cost, shared laboratory experiment in food engineering to teach process control

Francis F. Courtois , Robert Sawka , S. Moussa
9. International Conference on Engineering and Food (ICEF9), Mar 2004, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01516206v1

Simulation of deep bed dryers : application to the drying of rice in Iran

Francis F. Courtois , M. Khoshhal , Odile Matthieu , Valérie Lalanne
9. International Conference on Engineering and Food (ICEF9), March 7-11, Mar 2004, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01516205v1

Equivalences between diffusion, compartmental and transfer function models in drying : application to the thin layer of drying of rice

Francis F. Courtois
9. International Conference on Engineering and Food (ICEF9), Mar 2004, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01510017v1

Utilisation couplée de Scilab/Scicos et dún TP sur Internet dans lénseignement de láutomatique appliquée aux procédés

Francis F. Courtois , Robert Sawka , S. Moussa , Gilles Trystram
Journée Scilab et Enseignement, 15 octobre, Oct 2003, Champs-sur-Marne, France
Communication dans un congrès hal-01516201v1

Automatisation et optimisation de procédés alimentaires: vers des solutions hybrides

Francis F. Courtois , Gilles Trystram
5. école de printemps francophone en nanotechnologies et nanosystèmes, 24-28 mai, May 2003, Casablanca, Maroc
Communication dans un congrès hal-01508168v1

On-Line experiments in remote laboratories

Francis F. Courtois
18. Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Aug 2002, Porto Alegre, Brazil
Communication dans un congrès hal-01525347v1

Use of ICT to teach food engineering

Francis F. Courtois
18. Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Aug 2002, Porto Alegre, Brazil
Communication dans un congrès hal-01525348v1

Optimisation dynamique d'un procédé discontinu de séchage du riz

Antonio Olmos , Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
SIMO 2002 Système d'Information, Modélisation, Optimisation, Contrôle, Commande en Génie des Procédés, Oct 2002, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-01524839v1

Conduite automatisée des procédés thermiques

Francis F. Courtois
Conception et Exploitation des lignes de traitement thermique continu, Centre Technique de la Conservation des Produits Agricoles (CTCPA). FRA., 2002, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01516204v1

Using Internet-based low cost versatile experiments in food engineering education

Francis F. Courtois
1. International Conference on Simulation in Food and Bio Industries (FoodSim'2000), Jun 2000, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01513285v1

Modelling of drying kinetics of paddy rice with emphasis on breakage quality for optimizing operating conditions

M. Abud-Archila , C. Bonazzi , Francis F. Courtois , J.J. Bimbenet
8. International Conference on Engineering and Food (ICEF-8), Apr 2000, Puebla City, Mexico
Communication dans un congrès hal-01521533v1

A low cost versatile laboratory experiment in food engineering using the internet

Francis Courtois , Paul Rajinder Paul Singh
8. International Conference on Engineering and Food (ICEF-8), Apr 2000, Puebla, Mexico. 1068 p
Communication dans un congrès hal-01201734v1

Modeling and control of a mixed-flow rice dryer with emphasis on breakage quality

Francis F. Courtois , M. Abud-Archila , Catherine Bonazzi , J. M. Meot , Gilles Trystram
Annual meeting of the Institute of Food Technologists (IFT'99), Jul 1999, Chicago, United States
Communication dans un congrès hal-01510023v1

A review of process control in the food industry

Gilles Trystram , Francis F. Courtois
10. world congress of food science and technology, Oct 1999, Sydney, Australia
Communication dans un congrès hal-01508171v1

Predictive control of a crossflow microfiltration process

Francis F. Courtois , J. M. Trichard , Gilles Trystram , Martine Decloux
Annual meeting of the Institute of Food Technologists (IFT'99), Jul 1999, Chicago, United States
Communication dans un congrès hal-01593990v1

Conducting laboratory experiments via the internet

Francis F. Courtois , R. P. Singh
Annual meeting of the Institute of Food Technologists (IFT'99), July 24-28, Jul 1999, Chicago, United States
Communication dans un congrès hal-01510026v1

Kinetics of mechanical degradation of paddy rice during drying: influence of process operation conditions and modelling for control design

M. Abud Archila , Francis F. Courtois , Catherine Bonazzi , Jean-Jacques Bimbenet
11. International Drying Symposium - IDS '98, Aug 1998, Halkidiki, Greece. pp.1303
Communication dans un congrès hal-01511396v1

Super-heated steam drying of alfalfa: A new model

Francis F. Courtois , J. Vasseur , Albert Duquenoy , G. Leturcq , P. Tharrault
11. International drying symposium IDS'98, Aug 1998, Halkidiki, Greece
Communication dans un congrès hal-01516199v1

Non linear optimal control of batch food processes

Gilles Trystram , Francis F. Courtois , Ioan-Cristian Trelea , Graciela Alvarez
International Symposium ACoFoP Iv, Sep 1998, Göteborg, Sweden. pp.422-428
Communication dans un congrès hal-01521545v1

Modelling of deep fat frying of banana using a compartmental approach and boiling's theory

Francis F. Courtois , Gilles Trystram , R. Lemaire , A.L. Wack
11. International drying symposium IDS'98, Aug 1998, Halkidiki, Greece
Communication dans un congrès hal-01593918v1

Indirect measurement and control of moisture content during dehydration performed by frying

Gilles Trystram , Ioan-Cristian Trelea , A.L. Raoult-Wack , A. Diaz , Francis Courtois
11. International drying symposium IDS'98, Aug 1998, Halkidiki, Greece. ⟨10.1080/07373939908917641⟩
Communication dans un congrès hal-01222407v1

Commande optimale non linéaire sous contraintes de procédés discontinus des industries alimentaires : séchage et réfrigération

Ioan-Cristian Trelea , Gilles Trystram , Francis F. Courtois , Anne-Lucie Raoult-Wack , A. Diaz
Congrès du GFGP, Nov 1997, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01510794v1

Food quality degradation model based upon fuzzy kinetic approach

Gilles Trystram , Nathalie Perrot , Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois
COST-915 Copernicus CIPA-CT94--0120 workshop on Food Quality Modelling, Jun 1997, Leuven, Belgium
Communication dans un congrès hal-01517243v1

Application des sous-ensembles flous au génie de la réaction lors du séchage de produits alimentaires à láir chaud

Nathalie Perrot , Gilles Trystram , Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , Jean-Jacques Bimbenet
6. Congrès français de génie des procédés, Sep 1997, Paris, France. 144 p
Communication dans un congrès hal-01513288v1

Commande optimale non linéaire sous contraintes de procédés discontinus des industries alimentaires : séchage et réfrigération

Gilles Trystram , Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Graciela Alvarez
GFGP 97 - Simulation des procédés et Automatique, Sep 1997, Paris, France. pp.181
Communication dans un congrès hal-01510021v1

Modelling with words - A new way in food engineering

Gilles Trystram , Nathalie Perrot , Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , Jean-Jacques Bimbenet
7. International Congress on Engineering and Food (ICEF7), Apr 1997, Brighton, United Kingdom. 600 p
Communication dans un congrès hal-01508155v1

Modélisation et commande des procédés de friture

Ioan-Cristian Trelea , Gilles Trystram , Francis F. Courtois , A.L. Raoult Wack , A. Diaz
La friture : maitrise du procédé et de la qualité des produits, Nov 1997, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01524838v1

Modelling of the quality of food products during drying. A fuzzy set based approach

Gilles Trystram , Nathalie Perrot , Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , Jean-Jacques Bimbenet
1. European Congress on Chemical Engineering (ECCE 1), May 1997, Florence, Italy. pp.2691-2694
Communication dans un congrès hal-01521537v1

Commande prédictive non-linéaire d'un pilote de microfiltration tangentielle

J. M. Trichard , Francis F. Courtois , Martine Decloux , Gilles Trystram
6. Congrès français de génie des procédés, Sep 1997, Paris, France. 280 p
Communication dans un congrès hal-01593920v1

Modelling of drying kinetics and processing quality degradation of rough rice for CAD and control design

Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , M. Abud Archila , Jean-Jacques Bimbenet
1. European Congress of chemical Engineering (ECCE 1), May 1997, Florence, Italy
Communication dans un congrès hal-01512051v1

Conduite de séchoirs dans l'industrie alimentaire : problèmes spécifiques et solutions envisagées

Francis F. Courtois , Gilles Trystram
15. journées AFSIA, Apr 1997, Décines, France
Communication dans un congrès hal-01508159v1

Problèmes et perspectives en commande de procédés alimentaires

Gilles Trystram , Francis F. Courtois
Journées Automatique Agriculture et Agro-alimentaire, Oct 1997, Clermont-Ferrand, France. 234 p
Communication dans un congrès hal-01517224v1
Image document

Application of identifiability test to drying models

R. Lemaire , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
COST-915 Copernicus CIPA-CT94--0120 workshop on Food Quality Modelling, Jun 1997, Leuven, Belgium
Communication dans un congrès hal-01517229v1

Modelling of super-heated steam drying of alfalfa

Francis F. Courtois , J. Vasseur , Albert Duquenoy , G. Leturcq , P. Tharrault
COST-915 Copernicus CIPA-CT94--0120 workshop on Food Quality Modelling, 1997, Leuven, Belgium
Communication dans un congrès hal-01595707v1

Non linear optimal control of a batch corn dryer

Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
10. International drying symposium IDS'96, Jul 1996, Cracovie, Poland. pp.1417-1424
Communication dans un congrès hal-01521544v1

Commande prédictive optimale non linéaire des procédés discontinus (batch). Application au séchage du maïs et à la réfrigération des fruits

Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Gaël Alvarez , Gilles Trystram
Journées d'études - Automatique avancée dans les industries agro-alimentaires, Jun 1996, Massy, France
Communication dans un congrès hal-01593992v1

Modelling of processing quality of rough rice during drying

Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , Jean-Jacques Bimbenet
1. Hungarian drying symposium - Meeting of the EFCE working party on drying, Apr 1995, Godollo, Hungary
Communication dans un congrès hal-01517234v1

Modélisation de la cinétique de séchage et de la dégradation de la qualité amidonnière du maïs par réseaux de neurones

Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
5. Congrès Français du Génie des Procédés, Sep 1995, Lyon, France. pp.135-140
Communication dans un congrès hal-01525338v1

Filtration de levures et de refontes de sucre roux

Martine Decloux , L. Tatoud , Jean-Michel Trichard , A. Hulot , Francis F. Courtois
Colloque PROSETIA (PROcédés de SEparation et de Transformation en Industrie Alimentaire), Dec 1995, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-01593989v1

Non-conventional grain drying technology

Francis F. Courtois
International Conference - FAO Regional Office for Asia and the Pacific, Oct 1995, Bangkok, Thailand. 410 p
Communication dans un congrès hal-01513280v1

Advanced control of a vertical hot air corn dryer

Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
10. International Conference on Control Systems and Computer Science (CSCS 10), May 1995, Bucarest, Romania
Communication dans un congrès hal-01510796v1

Non linear optimal control of a corn dryer

Gilles Trystram , Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois
Fpac IV Conference, 1995, NA, France. 569 p
Communication dans un congrès hal-01510015v1

Non linear optimal control of a cereal dryer

Ioan-Cristian Trelea , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
5. international Symposium on Automatic Control and Computer Science, Oct 1995, Iasi, Romania
Communication dans un congrès hal-01524847v1

Improvement of paddy quality by optimisation of drying conditions

Catherine Bonazzi , Francis F. Courtois , Christophe Geneste , B. Pons , M.C. Lahon
9. International Drying Symposium (IDS'94), Aug 1994, Gold Coast, Australia
Communication dans un congrès hal-01524842v1

Instrumentation and control of the biscuit baking oven process

Gilles Trystram , Francis F. Courtois
France-Israël Workshop "Engineering aspects of food quality", 1994, Haifa, Israel
Communication dans un congrès hal-01521535v1

Study and control of the dynamics of drying process

Francis F. Courtois , Gilles Trystram
France-Israël Workshop "Engineering aspects of food quality", 1994, Haifa, Israel
Communication dans un congrès hal-01521536v1

Global trends on food process control, the european perspective

Gilles Trystram , Francis F. Courtois
Food Processing Automation conference III, 1994, Orlando, United States
Communication dans un congrès hal-01512195v1

Study and control of the dynamics of drying processes

Francis F. Courtois , Gilles Trystram
ACoFoP III Symposium, Oct 1994, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01525340v1

Automatic control of the biscuit baking oven process

Gilles Trystram , M. Allache , Francis F. Courtois
Congrès EFFOST "Food control, on line control for improved quality", Sep 1993, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-01508148v1

A CAD software to improve the efficiency of mixed-flow maize dryers

J.C. Lasseran , Francis F. Courtois
FAO Technical Meeting on Grain Drying and Storage, Oct 1993, Porto Alegre, Brazil
Communication dans un congrès hal-01600353v1

Commande non linéaire d'un séchoir à grains

Francis F. Courtois , Gilles Trystram , André Lebert , Jean-Jacques Bimbenet , J.C. Lasseran
4. congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP), 1993, Grenoble, France
Communication dans un congrès hal-01510797v1

A CAD software to improve the efficiency of maize dryers and better the quality of grain in processing industries

J.C. Lasseran , Francis F. Courtois
International Symposium on Grain Drying and Storing Technology, 1993, Pékin, China
Communication dans un congrès hal-01513289v1

Commande non-linéaire d'un séchoir à grains

J.L. Nouafo , Francis F. Courtois , Gilles Trystram
Congrès CFGP, 1993, Grenoble, France
Communication dans un congrès hal-01510793v1

Opportunités et contraintes de láutomatisation des procédés alimentaires

Gilles Trystram , Francis F. Courtois
Journée d'étude Alimentec, May 1993, Bourg-en-Bresse, France
Communication dans un congrès hal-01516202v1

On line biscuits qualities measurements

Gilles Trystram , Francis F. Courtois , M. Allache
3. European Federation of Food Science and Technology (EFFOST) on Food Control: On-Line Control for Improved Quality, Sep 1993, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-01510799v1

Commande non-linéaire d'un séchoir à céréales

Francis F. Courtois
Journées d'études sur le contrôle avancé dans les processus industriels, 1993, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01517227v1

Modelling the reactions between free phenols, vitamin C, apple polyphenoloxidase and oxygen during a thermal treatment

Jean-Pierre Aka , Francis F. Courtois , Loïc Louarme , Jacques Nicolas , Catherine Billaud
EFFOST Annual Conference, 1992, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01595213v1

Dynamic modelling and simulation of industrial corn dryers

Francis Courtois , André Lebert , J.C. Lasseran , Jean-Jacques Bimbenet
24. European Symposium on Computer Aides Process Engineering - 2 (Escape - 2), Oct 1992, Toulouse, France. ⟨10.1016/0098-1354(93)85032-H⟩
Communication dans un congrès hal-01200662v1

Moisture content and control of drying processes

Bhesh Bhandari , Jean-Jacques Bimbenet , Francis F. Courtois , André Lebert , A. Monroy-Rivera
ISOPOW V, Nov 1992, Peniscola-Valencia, Spain
Communication dans un congrès hal-01608766v1

Food process control ; reality and problem

Gilles Trystram , Francis F. Courtois
Colloque Franco-Canadien - Measure and control of food materials properties and processes, Nov 1992, Guelph, Canada
Communication dans un congrès hal-01510025v1

Simulation of industrial dryers: solving numerical and computer problems

Francis F. Courtois , A. Lebert , J.C. Lasseran , Jean-Jacques Bimbenet
Proceedings of the 8th International Drying Symposium (IDS'92), 1992, NA, France
Communication dans un congrès hal-01594279v1

Modelling of drying in order to better processing qualities of maize

Francis F. Courtois , A. Lebert , Gilles Trystram , Jean-Jacques Bimbenet
7. International Drying Symposium - IDS'90, 1990, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-01600444v1

Améliorer la conduite des séchoirs : télégestion et pilotage automatique

Francis F. Courtois
Journée technique du GLCG - Automatisation des structures de stockage des grains, 1990, Paris, France. pp.27
Communication dans un congrès hal-01516203v1

Modélisation du séchage du maïs

Francis F. Courtois , A. Lebert , Albert Duquenoy , J.C. Lasseran , Jean-Jacques Bimbenet
4. colloque Université-Industrie, 1989, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-01508175v1

Comparing simulations from compartmental and classic PDE approaches to model drying of food solids

Hedi Mohamed Romdhana , Charlene Lambert , Daniel Goujot , Francis Courtois
19. International Drying Symposium (IDS 2014), Aug 2014, Lyon, France. 2014, 19th International Drying Symposium (IDS 2014)
Poster de conférence hal-01173906v1
Image document

EXOPTIM : design of Experiment that are Optimally Planned and Time-varying for Identification of Models Matlab/Scala Toolbox, with profiler and licence unlock. Boite à outils en Matlab pour un problème d'optimisation d'expériences

Daniel Goujot , Xuan Mi Meyer , Francis Courtois
2. Journées Nationales du Développement Logiciel, Sep 2013, Palaiseau, France. , 2013, 2. Journées Nationales du Développement Logiciel
Poster de conférence hal-01186899v1

Improved experimental strategy for best parameter identification of a drying model

Daniel Goujot , Francis Courtois
EuroDrying' 2013 - 4. European Drying Conference, Oct 2013, Paris, France. 2013, EuroDrying' 2013 - 4. European Drying Conference
Poster de conférence hal-01173833v1

Influence of sucrose composition on water sorption isotherms and on glass transition in apricots

Nadia Djendoubi , Catherine Bonazzi , Nourhene Boudhrioua Ep Mihoubi , Nabil Kechaou , Francis F. Courtois
1. Euro-Mediterranean Symposium for Fruit and Vegetable Processing, 2011, Avignon, France. 2011
Poster de conférence hal-01512066v1

Improved identification of drying models with sequential optimal design of experiments

Daniel Goujot , Francis Courtois , Xuan Mi Meyer
17. International Drying Symposium (IDS), Oct 2010, Magdeburg, Germany. 2010, 17th International Drying Symposium (IDS 2010)
Poster de conférence hal-01173831v1
Image document

Vers une stratégie expérimentale optimale pour identifier un modèle de séchage d'aliment

Daniel Goujot , Francis Courtois
12. Congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP 2009), Oct 2009, Marseille, France. SFGP, Société Française de Génie des Procédés, 2009, À la croisée des sciences et des cultures : actes du 12ème Congrès de la Société française de génie des procédés
Poster de conférence hal-01186896v1

New processes for production of fruit-derived products with optimised organoleptic and nutritional qualities : the ANR project "TEMPANTIOX"

Catherine M.G.C. Renard , Alain A. Baron , Catherine Billaud , N. Biau , F. Chermat
3. International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables - FAVHealth 2009, Oct 2009, Avignon, France. 2009
Poster de conférence hal-02822695v1

Roller and drum drying for food powder production

Francis Courtois
Handbook of food powders: processes and properties, 1ere ed., Woodhead Publishing, 2013, 978-0-85709-513-8. ⟨10.1533/9780857098672.1.85⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01192550v1

Impact of drying on the mechanical properties and cracks formation in rice

Catherine Bonazzi , Francis Courtois
Modern Drying Technology, 3, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 430 p., 2011, 978-3-5273-1558-1. ⟨10.1002/9783527631667.ch2⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01192924v1

Drying of air

Francis Courtois
Encyclopedia of agricultural, food, and biological engineering, 2ème ed., CRC Press, 2114 p., 2010, 978-1-4398-1111-5
Chapitre d'ouvrage hal-01192921v1

Dryer modelling

Francis Courtois , Bertrand Broyart , Catherine Bonazzi
Advances in Food Dehydration, CRC Press, 467 p., 2008, Contemporary Food Engineering, 978-1-4200-5252-7
Chapitre d'ouvrage hal-01194954v1

Drying of Air

Francis Courtois
Encyclopedia of Agricultural, Food and Biological Engineering, Marcel Dekker, 2003
Chapitre d'ouvrage hal-01201740v1

Automatic control of drying processes

Francis Courtois
Computerized control systems in the food industry, Marcel Dekker, 1997, Food Science and Technology, 978-0-8247-9757-7
Chapitre d'ouvrage hal-01201737v1

Food process modeling and simulation

Gilles Trystram , Francis Courtois
Computerized control systems in the food industry, Marcel Dekker, 1997, Food Science and Technology, 978-0-8247-9757-7
Chapitre d'ouvrage hal-01201735v1

Automatic control of the biscuit baking oven process

G. Trystram , M. Allache , Francis F. Courtois
Developments in food engineering, Blackie Academic and Professional, 1994
Chapitre d'ouvrage hal-01508150v1

Dynamiques d'un four de cuisson de biscuits ; cas de la couleur

Gilles Trystram , Francis F. Courtois , M. Allache
Conduite commande des procédés, 7, CFGP, 1993, Récents Progrès en Génie des Procédés
Chapitre d'ouvrage hal-01510798v1
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AMELIORATION DE LA QUALITE AGRO-INDUSTRIELLE DU MAIS PAR LA MODELISATION DYNAMIQUE DU SECHAGE

Francis Courtois
Génie des procédés. Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires - ENSIA, 1991. Français. ⟨NNT : ⟩
Thèse tel-00308506v1
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instrumentation, modélisation et commande des procédés alimentaires

Francis Courtois
Génie des procédés. Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires - ENSIA, 2004
HDR tel-00308513v1