Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

222 résultats

In vivo genotoxic effects of dietary heme iron on rat colon mucosa and ex vivo effects on colon cells monitored by an optimized alkaline comet assay

Océane Martin , Marianne Chevalier , Sylviane Taché , Nathalie Naud , Bernard Salles , et al.
11th International Comet Assay Workshop, Sep 2015, Antwerp, Belgium
Communication dans un congrès hal-02792818v1
Image document

Urinary Metabolome Analysis Reveals Potential Microbiota Alteration and Electrophilic Burden Induced by High Red Meat Diet: Results from the French NutriNet‐Santé Cohort and an in vivo Intervention Study in Rats

Loic Mervant , Marie Tremblay-Franco , Maïwenn Olier , Emilien Jamin , Jean‐francois Martin , et al.
Molecular Nutrition and Food Research, 2023, pp.2200432. ⟨10.1002/mnfr.202200432⟩
Article dans une revue hal-03958195v1

Colorectal cancer, diet and lipid oxidation : Towards non-targeted LC/HRMS aldehydomics for trapping and analyzing reactive aldehydes in the intestinal lumen

Sylvie S. Chevolleau , Isabelle Jouanin , Françoise Guéraud , Fabrice H.F. Pierre , Laurent Debrauwer
62. ASMS conference, Jun 2014, Baltimore, United States. 2014
Poster de conférence hal-02794351v1

Challenges in the analysis of free aldehydes: from targeted approaches to global aldehydomics using high resolution mass spectrometry

Laurent Debrauwer , Sylvie S. Chevolleau , Isabelle Jouanin , Fabrice H.F. Pierre , Françoise Guéraud
Joint Meeting International HNE Club/Health and Food Symposium (SAS) 2014, Sep 2014, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-02791856v1

De la validation d’une méthode de dosage par U-HPLC-ESI-MS/MS vers l’analyse non-ciblée de biomarqueurs de peroxydation lipidique promoteurs du cancer colorectal : cas des hydroxy-alcénals

Sylvie S. Chevolleau , Maria-Helena Noguer Meireles , Jean-Francois Martin , Isabelle Jouanin , Fabrice H.F. Pierre , et al.
SEP 2017, Mar 2017, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01605738v1

Viandes rouges, charcuteries et risque de cancer du côlon.

Fabrice H.F. Pierre , Nadia Bastide , Denis E. Corpet
13. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes (JSMTV), Oct 2010, clermont-ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02752900v1

Viande et cancer : Le calcium inhibe l’effet promoteur du boeuf sur les lésions précancéreuses du colon du rat

Fabrice H.F. Pierre , Sylviane Taché , Denis E. Corpet
5ème Réunion scientifique du réseau NACRe, Dec 2004, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02827077v1
Image document

Impact d'un régime hyper lipidique sur le microbiote intestinal au cours de la carcinogenèse mammaire : effet sur la réponse immunitaire anti-tumorale chez la souris C57BL/6

Adrien Rossary , Marie Goepp , Stéphanie Rouge , Marie-Chantal Farges , Maïwenn Olier , et al.
Journée NACRe/Partenariat 2017, Mar 2017, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01603198v1

Produits carnés et cancer : rôle du fer héminique et des composés néoformés

Fabrice H.F. Pierre
Conseil Scientifique du GIS Muscle Viande et Produits Camé, Jun 2008, Clermont ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02813334v1

Bilan des projets HemeCancer et Securiviande. Bilan épidémiologique et expérimentale

Fabrice H.F. Pierre
Journée technique de la FICT “nitrates, nitrites dans les produits carnés: quelles consequences? Quelles solutions?”, 2016, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01604203v1

Calcium et a-tocopherol suppriment l’effet promoteur de charcuteries modèles sur la carcinogenèse colorectale chez le rat. Ils suppriment aussi la peroxidation lipidique fécale chez le rat et l’Homme.

Fabrice H.F. Pierre
Séminaire Nutrition et Cancer, Séminaire CLARA - NACRe « Nutrition et Cancer », Saisissez le nom du laboratoire, du service ou du département., Ville service., May 2011, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02802440v1

Les questions toxicologiques. Exemple de l'importance du calcium et des polyphénols pour combattre la toxicité du groupe hème

Fabrice H.F. Pierre
l’Académie d’Agriculture de France, Académie d'Agriculture de France (AAF). FRA., Dec 2012, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02744538v1

Nutrition & cancer : les opportunités de développement de modèles animaux.

Fabrice H.F. Pierre
1er workshop "Nutrition et Cancer / INCA, ITMO Cancer, ITMO CMN et INRA, Mar 2010, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02811911v1

Viande et cancer: Bilan épidémiologique et expérimentale de cette association positive

Fabrice H.F. Pierre
Commission Viande du pole de compétivité Valorial, Dec 2015, Lamballe, France
Communication dans un congrès hal-01603472v1

Viandes rouges, charcuteries et cancer colorectal. Rôle central du fer héminique et de la catalyse de la peroxydation lipidique. Vers une prévention nutritionnelle ?

Fabrice H.F. Pierre
16. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2016, Paris, France. ADIV, 2016, Viande et Produits Carnés
Poster de conférence hal-01606928v1
Image document

Meat and cancer: haemoglobin and haemin in a low-calcium diet promote colorectal carcinogenesis at the aberrant crypt stage in rats.

Fabrice H.F. Pierre , Sylviane Taché , Claude R Petit , Roelof van Der Meer , Denis E. Corpet
Carcinogenesis / CARCINOGENESIS(LONDON); Carcinogenesis (Oxford), 2003, 24 (10), pp.1683-90. ⟨10.1093/carcin/bgg130⟩
Article dans une revue hal-00411766v1

Comment mesurer les aldehydes impliques dans la promotion du cancer colorectal par les viandes rouges ?

Céline Chantelauze , Mylène Delosière , Océane Martin , Charlotte Joly , Estelle Pujos-Guillot , et al.
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. ADIV, Viandes et Produits Carnés, 204 p., 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence hal-02741927v1

Charcuterie et nitrosylation du fer héminique : toxicité in vitro du fer nitrosylé.

Jacques Dupuy , Julien Vignard , Tina Kostka , Gladys Mirey , Françoise Guéraud , et al.
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2022, Toulouse, France
Poster de conférence hal-04206466v1

Combined PUFAs and heme iron in diet lead to an increase in oxidative stress biomarkers in rats

Nathalie Priymenko , Sylviane Taché , Jean-Paul Steghens , Lidija Milković , Suzana Borovic-Sunjic , et al.
Joint Meeting International HNE Club/Health and Food Symposium (SAS) 2014, Sep 2014, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-02798246v1
Image document

Freeze-dried ham promotes azoxymethane-induced mucin-depleted foci and aberrant crypt foci in rat colon.

Fabrice H.F. Pierre , Raphaëlle L. Santarelli , Mickael Chartron , Ossama Allam , Sylviane Taché , et al.
Nutrition and Cancer, 2010, 62 (5), pp.567-73. ⟨10.1080/01635580903532408⟩
Article dans une revue hal-00502995v1

Cooked beef meat, and cured pork meat promotion of tumors in Apc(Min) mice. Plant extracts added to meat show no protection

Océane Martin , Raphaëlle L. Santarelli , Sylviane Taché , Nathalie Naud , Françoise Guéraud , et al.
4. Symposium on Veterinary Sciences, Apr 2013, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-02746281v1

Modulation de l’association positive entre consommation de viande rouge et risque de cancer par l’anxiété générale dans la cohorte NutriNet-Santé

Marie Beslay , Bernard Srour , Mélanie Deschasaux , Edwin Fouché , Nathalie Naud , et al.
Journées francophones de Nutrition 2019, Nov 2019, Rennes, France
Poster de conférence hal-02941487v1

Suppression by calcium and α-tocopherol of cured meat promotion of faecal biomarkers in human and rat is associated to protection against promotion of dimethylhydrazine-induced mucin-depleted foci in rat colons

Océane Martin , Raphaëlle L. Santarelli , Sylviane Taché , Nathalie Naud , Françoise Guéraud , et al.
4. Health Food Symposium, Pôle Aliment Sécurité Sanitaire et Santé. FRA., Jul 2012, Toulouse, France. n.p
Communication dans un congrès hal-01065479v1

Calcium and tocopherol suppress cured-meat promotion of colon carcinogenesis in rats. A volunteer study also suggests prevention in humans

Océane Martin , Raphaëlle L. Santarelli , Sylviane Taché , Nathalie Naud , Françoise Guéraud , et al.
Nutrition and Cancer: Hot topics from Biology to Public Health Issue, INCa, Jun 2013, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02746283v1

Suppression of colon carcinogenesis promotion by cured meat in rats with curcumin is associated with stimulation of detoxification of lipid peroxidation products.

Nadia Bastide , Nathalie Naud , Laurence Huc , Françoise Guéraud , Sylviane Taché , et al.
AICR Annual Research Conference on Food, Nutrition, Physical Activity and Cancer, Nov 2013, Washington, United States. 2013
Poster de conférence hal-02745098v1
Image document

Calcium inhibits promotion by hot dog of 1,2-dimethylhydrazine-induced mucin-depleted foci in rat colon.

Raphaëlle L. Santarelli , Nathalie Naud , Sylviane Taché , Françoise Guéraud , Jean-Luc Vendeuvre , et al.
International Journal of Cancer, 2013, 133 (11), epub ahead of print. ⟨10.1002/ijc.28286⟩
Article dans une revue hal-00828913v1

Nrf2- Dependent Antioxidant Response could be Involved in The Resistance of Preneoplastic Colon Cells upon Exposure to Faecal Water of Haemoglobin and Beef-Fed Rats: Possible Links with Colorectal Cancer Promotion by Red Meat Diet.

Reggie Surya , Cécile Héliès-Toussaint , Océane Martin , Isabelle Jouanin , Sylviane Taché , et al.
NRF2 Meeting, Jan 2015, Cambridge, United Kingdom
Poster de conférence hal-04178563v1

Non-digestible carbohydrates interfere with colon cancer in two different animal models

Jean Menanteau , P. Perrin , Fabrice H.F. Pierre , Martine Champ , G. Pradal , et al.
Functional properties on non digestible carbohydrates, Profibre, 1998, 2-7380-0809-7
Chapitre d'ouvrage hal-02840183v1

Short-chain fructo-oligosaccharides reduce the occurence of colon tumors and develop gut-associated lymphoid tissue in min mice

Fabrice H.F. Pierre , P. Perrin , Martine Champ , Frédéric Bornet , K. Meflah , et al.
Cancer Research, 1997, 57, pp.225-228
Article dans une revue hal-02685051v1

Animal models for the relationship betwen fibre and colon carcinogenesis

Jean Menanteau , Pascale Perrin , Fabrice H.F. Pierre , Francis Bornet , Khaled Meflah
Plant polysaccharides in human nutrition:structure, function, digestive fate and metabolic effects : European Air Concerted Action AIR3CT-2203, European commission - DG XII, Profibre, 243 p., 1997
Chapitre d'ouvrage hal-02840755v1