De la validation d’une méthode de dosage par U-HPLC-ESI-MS/MS vers l’analyse non-ciblée de biomarqueurs de peroxydation lipidique promoteurs du cancer colorectal : cas des hydroxy-alcénals
Sylvie S. Chevolleau
,
Maria-Helena Noguer Meireles
,
Jean-Francois Martin
,
Isabelle Jouanin
,
Fabrice H.F. Pierre
,
et al.
SEP 2017 , Mar 2017, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-01605738v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Urinary Metabolome Analysis Reveals Potential Microbiota Alteration and Electrophilic Burden Induced by High Red Meat Diet: Results from the French NutriNet‐Santé Cohort and an in vivo Intervention Study in Rats
Loic Mervant
,
Marie Tremblay-Franco
,
Maïwenn Olier
,
Emilien Jamin
,
Jean‐francois Martin
,
et al.
Article dans une revue
hal-03958195v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Colorectal cancer, diet and lipid oxidation : Towards non-targeted LC/HRMS aldehydomics for trapping and analyzing reactive aldehydes in the intestinal lumen
Sylvie S. Chevolleau
,
Isabelle Jouanin
,
Françoise Guéraud
,
Fabrice H.F. Pierre
,
Laurent Debrauwer
62. ASMS conference , Jun 2014, Baltimore, United States. 2014
Poster de conférence
hal-02794351v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Challenges in the analysis of free aldehydes: from targeted approaches to global aldehydomics using high resolution mass spectrometry
Laurent Debrauwer
,
Sylvie S. Chevolleau
,
Isabelle Jouanin
,
Fabrice H.F. Pierre
,
Françoise Guéraud
Joint Meeting International HNE Club/Health and Food Symposium (SAS) 2014 , Sep 2014, Toulouse, France
Communication dans un congrès
hal-02791856v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
In vivo genotoxic effects of dietary heme iron on rat colon mucosa and ex vivo effects on colon cells monitored by an optimized alkaline comet assay
Océane Martin
,
Marianne Chevalier
,
Sylviane Taché
,
Nathalie Naud
,
Bernard Salles
,
et al.
11th International Comet Assay Workshop , Sep 2015, Antwerp, Belgium
Communication dans un congrès
hal-02792818v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Viandes rouges, charcuteries et risque de cancer du côlon.
Fabrice H.F. Pierre
,
Nadia Bastide
,
Denis E. Corpet
13. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes (JSMTV) , Oct 2010, clermont-ferrand, France
Communication dans un congrès
hal-02752900v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Viande et cancer : Le calcium inhibe l’effet promoteur du boeuf sur les lésions précancéreuses du colon du rat
Fabrice H.F. Pierre
,
Sylviane Taché
,
Denis E. Corpet
5ème Réunion scientifique du réseau NACRe , Dec 2004, Lyon, France
Communication dans un congrès
hal-02827077v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Impact d'un régime hyper lipidique sur le microbiote intestinal au cours de la carcinogenèse mammaire : effet sur la réponse immunitaire anti-tumorale chez la souris C57BL/6
Adrien Rossary
,
Marie Goepp
,
Stéphanie Rouge
,
Marie-Chantal Farges
,
Maïwenn Olier
,
et al.
Journée NACRe/Partenariat 2017 , Mar 2017, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-01603198v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Produits carnés et cancer : rôle du fer héminique et des composés néoformés
Fabrice H.F. Pierre
Conseil Scientifique du GIS Muscle Viande et Produits Camé , Jun 2008, Clermont ferrand, France
Communication dans un congrès
hal-02813334v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Bilan des projets HemeCancer et Securiviande. Bilan épidémiologique et expérimentale
Fabrice H.F. Pierre
Journée technique de la FICT “nitrates, nitrites dans les produits carnés: quelles consequences? Quelles solutions?” , 2016, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-01604203v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Calcium et a-tocopherol suppriment l’effet promoteur de charcuteries modèles sur la carcinogenèse colorectale chez le rat. Ils suppriment aussi la peroxidation lipidique fécale chez le rat et l’Homme.
Fabrice H.F. Pierre
Séminaire Nutrition et Cancer, Séminaire CLARA - NACRe « Nutrition et Cancer » , Saisissez le nom du laboratoire, du service ou du département., Ville service., May 2011, Lyon, France
Communication dans un congrès
hal-02802440v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Les questions toxicologiques. Exemple de l'importance du calcium et des polyphénols pour combattre la toxicité du groupe hème
Fabrice H.F. Pierre
l’Académie d’Agriculture de France , Académie d'Agriculture de France (AAF). FRA., Dec 2012, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02744538v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Nutrition & cancer : les opportunités de développement de modèles animaux.
Fabrice H.F. Pierre
1er workshop "Nutrition et Cancer / INCA, ITMO Cancer, ITMO CMN et INRA , Mar 2010, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02811911v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Viande et cancer: Bilan épidémiologique et expérimentale de cette association positive
Fabrice H.F. Pierre
Commission Viande du pole de compétivité Valorial , Dec 2015, Lamballe, France
Communication dans un congrès
hal-01603472v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Viandes rouges, charcuteries et cancer colorectal. Rôle central du fer héminique et de la catalyse de la peroxydation lipidique. Vers une prévention nutritionnelle ?
Fabrice H.F. Pierre
16. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes , Nov 2016, Paris, France. ADIV, 2016, Viande et Produits Carnés
Poster de conférence
hal-01606928v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Meat and cancer: haemoglobin and haemin in a low-calcium diet promote colorectal carcinogenesis at the aberrant crypt stage in rats.
Fabrice H.F. Pierre
,
Sylviane Taché
,
Claude R Petit
,
Roelof van Der Meer
,
Denis E. Corpet
Carcinogenesis / CARCINOGENESIS(LONDON); Carcinogenesis (Oxford) , 2003, 24 (10), pp.1683-90.
⟨10.1093/carcin/bgg130⟩
Article dans une revue
hal-00411766v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Comment mesurer les aldehydes impliques dans la promotion du cancer colorectal par les viandes rouges ?
Céline Chantelauze
,
Mylène Delosière
,
Océane Martin
,
Charlotte Joly
,
Estelle Pujos-Guillot
,
et al.
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes , Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. ADIV, Viandes et Produits Carnés, 204 p., 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence
hal-02741927v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Combined PUFAs and heme iron in diet lead to an increase in oxidative stress biomarkers in rats
Nathalie Priymenko
,
Sylviane Taché
,
Jean-Paul Steghens
,
Lidija Milković
,
Suzana Borovic-Sunjic
,
et al.
Joint Meeting International HNE Club/Health and Food Symposium (SAS) 2014 , Sep 2014, Toulouse, France
Communication dans un congrès
hal-02798246v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Freeze-dried ham promotes azoxymethane-induced mucin-depleted foci and aberrant crypt foci in rat colon.
Fabrice H.F. Pierre
,
Raphaëlle L. Santarelli
,
Mickael Chartron
,
Ossama Allam
,
Sylviane Taché
,
et al.
Article dans une revue
hal-00502995v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Cooked beef meat, and cured pork meat promotion of tumors in Apc(Min) mice. Plant extracts added to meat show no protection
Océane Martin
,
Raphaëlle L. Santarelli
,
Sylviane Taché
,
Nathalie Naud
,
Françoise Guéraud
,
et al.
4. Symposium on Veterinary Sciences , Apr 2013, Toulouse, France
Communication dans un congrès
hal-02746281v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Modulation de l’association positive entre consommation de viande rouge et risque de cancer par l’anxiété générale dans la cohorte NutriNet-Santé
Marie Beslay
,
Bernard Srour
,
Mélanie Deschasaux
,
Edwin Fouché
,
Nathalie Naud
,
et al.
Journées francophones de Nutrition 2019 , Nov 2019, Rennes, France
Poster de conférence
hal-02941487v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Suppression by calcium and α-tocopherol of cured meat promotion of faecal biomarkers in human and rat is associated to protection against promotion of dimethylhydrazine-induced mucin-depleted foci in rat colons
Océane Martin
,
Raphaëlle L. Santarelli
,
Sylviane Taché
,
Nathalie Naud
,
Françoise Guéraud
,
et al.
4. Health Food Symposium , Pôle Aliment Sécurité Sanitaire et Santé. FRA., Jul 2012, Toulouse, France. n.p
Communication dans un congrès
hal-01065479v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Charcuterie et nitrosylation du fer héminique : toxicité in vitro du fer nitrosylé.
Jacques Dupuy
,
Julien Vignard
,
Tina Kostka
,
Gladys Mirey
,
Françoise Guéraud
,
et al.
Journées Francophones de Nutrition , Nov 2022, Toulouse, France
Poster de conférence
hal-04206466v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Non-digestible carbohydrates interfere with colon cancer in two different animal models
Jean Menanteau
,
P. Perrin
,
Fabrice H.F. Pierre
,
Martine Champ
,
G. Pradal
,
et al.
Functional properties on non digestible carbohydrates , Profibre, 1998, 2-7380-0809-7
Chapitre d'ouvrage
hal-02840183v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Short-chain fructo-oligosaccharides reduce the occurence of colon tumors and develop gut-associated lymphoid tissue in min mice
Fabrice H.F. Pierre
,
P. Perrin
,
Martine Champ
,
Frédéric Bornet
,
K. Meflah
,
et al.
Cancer Research , 1997, 57, pp.225-228
Article dans une revue
hal-02685051v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Animal models for the relationship betwen fibre and colon carcinogenesis
Jean Menanteau
,
Pascale Perrin
,
Fabrice H.F. Pierre
,
Francis Bornet
,
Khaled Meflah
Plant polysaccharides in human nutrition:structure, function, digestive fate and metabolic effects : European Air Concerted Action AIR3CT-2203, European commission - DG XII , Profibre, 243 p., 1997
Chapitre d'ouvrage
hal-02840755v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Heme iron increase intestinal permeability, inflammation and biomarkers associated with colorectal cancer in rats
Océane Martin
,
Nathalie Naud
,
Sylviane Taché
,
Valérie Tondereau
,
Vassilia Theodorou
,
et al.
Joint Meeting International HNE Club/Health and Food Symposium (SAS) 2014 , Sep 2014, toulouse, France
Communication dans un congrès
hal-02800132v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Les modèles in vivo et in vitro de carcinogenèse colorectal
Fabrice H.F. Pierre
Conférence à Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire – UMR CNRS 6097 , 2005, Nice, France
Communication dans un congrès
hal-02825906v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Viandes rouges, charcuteries et cancer colorectal
Fabrice H.F. Pierre
Conseil Scientifique de l’IFIP , Nov 2016, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-01603606v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Meat consumption and health outcomes
Marie-Christine Boutron-Ruault
,
Sylvie Mesrine
,
Fabrice H.F. Pierre
Chapitre d'ouvrage
hal-01605028v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More