Antifungal lactic acid bacteria combinations as biopreservation tool in dairy products
Marcia Leyva Salas
,
Mathilde Lemaitre
,
Gilles Garric
,
Marielle Harel-Oger
,
Sébastien Lê
,
et al.
5ième Rencontre Nutrition Alimnetation Métabolisme Santé , Oct 2019, Rennes, France.
, 2019
Poster de conférence
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Le CIRM : préserver la biodiversité microbienne pour soutenir l'innovation
Sophie Roussel
,
Anne Favel
,
Emmanuelle Helloin
,
Perrine Portier
,
Marion Le Saux
,
et al.
Journées Recherche-Industrie Management des ressources microbiennes , May 2018, Narbonne, France
Communication dans un congrès
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Capacité des bactéries lactiques à affecter la formation de biofilm chez Staphylococcus aureus: souche- et espèce-dépendance
Jennifer Thouin
,
Lucie Rault
,
Pauline Goodwin
,
Sébastien Nouaille
,
Florence Valence
,
et al.
Colloque Ecosystèmes Microbiens et Bioprotection des Aliments , Nov 2011, Nantes, France
Communication dans un congrès
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Biogenic amine and antibiotic resistance profiles determined for lactic acid bacteria and a propionibacterium prior to use as antifungal bioprotective cultures
Monika Coton
,
Mégane Lebreton
,
Marcia Leyva Salas
,
Lucille Garnier
,
Marion Navarri
,
et al.
Article dans une revue
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[i]Streptococcus thermophilus[/i] strains reduce expression of NF-κB in human intestinal epithelial cells
Victoria Chuat
,
Sophie Bobet
,
Nicolas Lapaque
,
Herve Blottiere
,
Sylvie Lortal
,
et al.
FoodMicro 2016 , Jul 2016, Dublin, Ireland. 2016
Poster de conférence
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Place des aliments fermentés en alimentation humaine
Anne Thierry
,
Florence Valence
Les 22e Entretiens de Nutrition , AgeingFit est un événement annuel organisé en alternance entre les villes de Lille, Jun 2021, Lille (webinaire), France
Communication dans un congrès
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Electrophoretic pattern of peptidoglycan hydrolases, a new tool for bacterial species identification: Application to 10 Lactobacillus species
Sylvie S. Lortal
,
Florence Valence
,
Chantal Bizet
,
J.L. Maubois
Research in Microbiology , 1997, 148, pp.461-474
Article dans une revue
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Development of antifungal ingredients for dairy products: From in vitro screening to pilot scale application
Lucille Garnier
,
Jérôme Mounier
,
Sébastien Lê
,
Audrey Pawtowski
,
Nicolas Pinon
,
et al.
Article dans une revue
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New insights about phenotypic heterogeneity within [i]Propionibacterium freudenreichii[/i] argue against its division into subspecies
Rosangela de Freitas
,
Marie-Noelle Madec
,
Victoria Chuat
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Maria Claudia Abeijon Muksdi
,
et al.
Article dans une revue
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Microflora variability among grape musts in Languedoc: the case of two grape varieties during two years
Jean-Luc Legras
,
Victoria Chuat
,
M N Madec
,
C Grondin
,
C Marais
,
et al.
Microbes 2021 16ème Congrès National de la SFM , Sep 2021, Nantes, France.
, 2021
Poster de conférence
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Aliments fermentés et effet santé : quelques aspects sur les recherches INRAE
Anne Thierry
,
Florence Valence
Fermentation : applications, nouveaux marchés & potentiel santé, Polytech Lille , Clubster NSL, Feb 2022, Lille, France
Communication dans un congrès
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La fermentation de matières premières végétales
Florence Valence
,
Anne Thierry
CTCPA: Journée produits végétaux fermentés non pasteurisés , Jun 2019, Nantes, France
Communication dans un congrès
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Selection of effective antifungal cultures in fermented dairy products and identification of antifungal metabolites
Marcia Leyva Salas
,
Jérôme Mounier
,
Gilles Garric
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Florence Valence
,
et al.
Microbes, 15 congrès national de la SFM , Sep 2019, Paris, France
Communication dans un congrès
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Identification and quantification of metabolites produced by antifungal bioprotective cultures in dairy products
Marcia Leyva Salas
,
Jerome Mounier
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Baptiste Rebours
,
Florence Valence
,
et al.
22ème édition du colloque du Club des Bactéries Lactiques , Jun 2019, Caen, France.
, 2019
Poster de conférence
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Action mechanisms involved in the bioprotective effect of Lactobacillus harbinensis K.V9.3.1.Np against Yarrowia lipolytica in fermented milk
Sophie Mieszkin
,
Nolwenn Hymery
,
Stella Debaets
,
Emmanuel Coton
,
Gwenaelle Le Blay
,
et al.
Article dans une revue
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High-throughput screening for antifungal activities of bacterial and fungal isolates in a cheese-like medium.
L. Garnier
,
J. Mounier
,
A. Pawtowski
,
N. Pinon
,
N. Frotté
,
et al.
3.International Conference on Microbial Diversity The challenge of Complexity , Oct 2015, Pérouse, Italy.
, 2015
Poster de conférence
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A methodological approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds
Tomislav Pogacic
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Aurelie Leclerc
,
Christophe Herve
,
Victoria Chuat
,
et al.
Article dans une revue
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Presence of strains producing bacteriocins within tina biofilm: role in the competitiveness ?
N. Fuca
,
C. Pediliggieri
,
Marie-Noelle Madec
,
Victoria Chuat
,
Sylvie Lortal
,
et al.
1 st WwTCa International Conference ( World-wide Traditional Cheeses association) , Jan 2012, Ragusa, Italy
Communication dans un congrès
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A methodological approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds
Tomislav Pogacic
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Aurélie Leclerc
,
Christophe Hervé
,
Victoria Chuat
,
et al.
24.International ICFMH conference, Food Micro 2014 , Sep 2014, Nantes, France.
, 2014
Poster de conférence
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An approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds
Tomislav Pogacic
,
Alison Yee
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Aurelie Leclerc
,
Christophe Hervé
,
et al.
9.Cheese Symposium , Nov 2014, Cork, Ireland.
, 2014
Poster de conférence
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Production de molécules antifongiques par des bactéries levains dans les matrices laitières : Identification, mode d’action des molécules et interactions avec la matrice
Marcia Leyva Salas
,
Florence Valence
,
Jerome Mounier
,
Anne Thierry
,
Emmanuel Coton
Journée PROFIL - La plasticité des protéines du lait : un atout majeur pour concevoir des assemblages fonctionnels , Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Sep 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Potential of antifungal lactic acid bacteria combinations as bioprotective agents in pilot scale dairy products
Marcia Leyva Salas
,
Anne Thierry
,
Mathilde Lemaître
,
Gilles Garric
,
Marielle Harel-Oger
,
et al.
ICFM Conference on Food- and Airborne Fungi – Challenges for Food Safety and Supply , Jun 2019, Freising, Germany.
, 2019
Poster de conférence
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Bonnes pratiques en valorisation de micro-organismes. Que faire quand je veux inclure des micro-organismes d’intérêt dans mon projet de recherche ou de valorisation ?
Angèle Charrier
,
Florence Valence
,
Victoria Chuat
,
Stephanie Mercier
,
Héloïse Simonson
,
et al.
NOV'AE , 2022, 2, pp.183-186
Article dans une revue
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Microbial communities of homemade fermented vegetables
Anne Thierry
,
Marie-Noëlle Madec
,
Anne-Sophie Bage
,
Victoria Chuat
,
Laurent Marché
,
et al.
16ème colloque National SFM , Sep 2021, Nantes, France.
, 2022
Poster de conférence
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Lactofermentation des légumes, De la transformation à la vente
Fanny Cabillic
,
Nelly Chargé
,
Solen Lehérrisey
,
Stéphane Pantais
,
Anne Thierry
,
et al.
EDUCAGRI EDITIONS , 2022, Lactofermentation des légumes, Christine RAIFFAUD, 979-10-275-0427-5
Ouvrages
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Microbial communities of home-made fermented vegetables
Anne Thierry
,
Marie Noëlle Madec
,
Anne-Sophie Bage
,
Victoria Chuat
,
Laurent Marché
,
et al.
6th Conference on Microbial Diversity (MD2021) , Dec 2021, Virtual Event https://md21.simtrea.org/, Italy.
, 2022
Poster de conférence
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Screening of Lactic acid bacteria to produce sustainable fermented whey-based drinks
Marine Penland
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Fabienne Garnier-Lambrouin
,
Sandrine Parayre
,
Nadine Leconte
,
et al.
36th EFFoST International Conference 2022 , Nov 2022, Dublin, Ireland.
, 2022
Poster de conférence
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Nouveau traitement de la mucite
Gwénaël Jan
,
Yves Le Loir
,
Florence Valence
,
Vasco Ariston de Carvalho Azevedo
,
Rodrigo Dias de Oliveira Carvalho
,
et al.
France, N° de brevet: FR3085387 (A1); FR3085387 (B1). 2020
Brevet
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La fermentation au coeur de l'alimentation durable
Yves Le Loir
,
Didier Dupont
,
Florence Valence
,
Catherine Petillon
Radio france Culture , 2023
Article dans une revue
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A large diversity of lactic acid bacteria species is involved in the fermentation of wheat used for the manufacture of lemzeiet
Ryma Merabti
,
Farida Bekhouche
,
Victoria Chuat
,
Marie-Noelle Madec
,
Marie-Bernadette Maillard
,
et al.
Article dans une revue
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