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169 résultats
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Antifungal lactic acid bacteria combinations as biopreservation tool in dairy products

Marcia Leyva Salas , Mathilde Lemaitre , Gilles Garric , Marielle Harel-Oger , Sébastien Lê , et al.
5ième Rencontre Nutrition Alimnetation Métabolisme Santé, Oct 2019, Rennes, France. , 2019
Poster de conférence hal-02437589v1

Le CIRM : préserver la biodiversité microbienne pour soutenir l'innovation

Sophie Roussel , Anne Favel , Emmanuelle Helloin , Perrine Portier , Marion Le Saux , et al.
Journées Recherche-Industrie Management des ressources microbiennes, May 2018, Narbonne, France
Communication dans un congrès hal-01806299v1
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Capacité des bactéries lactiques à affecter la formation de biofilm chez Staphylococcus aureus: souche- et espèce-dépendance

Jennifer Thouin , Lucie Rault , Pauline Goodwin , Sébastien Nouaille , Florence Valence , et al.
Colloque Ecosystèmes Microbiens et Bioprotection des Aliments, Nov 2011, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01454340v1

Biogenic amine and antibiotic resistance profiles determined for lactic acid bacteria and a propionibacterium prior to use as antifungal bioprotective cultures

Monika Coton , Mégane Lebreton , Marcia Leyva Salas , Lucille Garnier , Marion Navarri , et al.
International Dairy Journal, 2018, 85, pp.21-26. ⟨10.1016/j.idairyj.2018.05.001⟩
Article dans une revue hal-01824179v1

[i]Streptococcus thermophilus[/i] strains reduce expression of NF-κB in human intestinal epithelial cells

Victoria Chuat , Sophie Bobet , Nicolas Lapaque , Herve Blottiere , Sylvie Lortal , et al.
FoodMicro 2016, Jul 2016, Dublin, Ireland. 2016
Poster de conférence hal-01349147v1

Place des aliments fermentés en alimentation humaine

Anne Thierry , Florence Valence
Les 22e Entretiens de Nutrition, AgeingFit est un événement annuel organisé en alternance entre les villes de Lille, Jun 2021, Lille (webinaire), France
Communication dans un congrès hal-03279806v1
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Electrophoretic pattern of peptidoglycan hydrolases, a new tool for bacterial species identification: Application to 10 Lactobacillus species

Sylvie S. Lortal , Florence Valence , Chantal Bizet , J.L. Maubois
Research in Microbiology, 1997, 148, pp.461-474
Article dans une revue hal-02694632v1
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Development of antifungal ingredients for dairy products: From in vitro screening to pilot scale application

Lucille Garnier , Jérôme Mounier , Sébastien Lê , Audrey Pawtowski , Nicolas Pinon , et al.
Food Microbiology, 2019, 81, pp.97-107. ⟨10.1016/j.fm.2018.11.003⟩
Article dans une revue hal-01998876v1
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New insights about phenotypic heterogeneity within [i]Propionibacterium freudenreichii[/i] argue against its division into subspecies

Rosangela de Freitas , Marie-Noelle Madec , Victoria Chuat , Marie-Bernadette Maillard , Maria Claudia Abeijon Muksdi , et al.
Dairy Science & Technology, 2015, 95 (4), pp.465-477. ⟨10.1007/s13594-015-0229-2⟩
Article dans une revue hal-01150804v2
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Microflora variability among grape musts in Languedoc: the case of two grape varieties during two years

Jean-Luc Legras , Victoria Chuat , M N Madec , C Grondin , C Marais , et al.
Microbes 2021 16ème Congrès National de la SFM, Sep 2021, Nantes, France. , 2021
Poster de conférence hal-03379832v1
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Aliments fermentés et effet santé : quelques aspects sur les recherches INRAE

Anne Thierry , Florence Valence
Fermentation : applications, nouveaux marchés & potentiel santé, Polytech Lille, Clubster NSL, Feb 2022, Lille, France
Communication dans un congrès hal-03626536v1
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La fermentation de matières premières végétales

Florence Valence , Anne Thierry
CTCPA: Journée produits végétaux fermentés non pasteurisés, Jun 2019, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02166487v1

Selection of effective antifungal cultures in fermented dairy products and identification of antifungal metabolites

Marcia Leyva Salas , Jérôme Mounier , Gilles Garric , Marie-Bernadette Maillard , Florence Valence , et al.
Microbes, 15 congrès national de la SFM, Sep 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02308970v1
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Identification and quantification of metabolites produced by antifungal bioprotective cultures in dairy products

Marcia Leyva Salas , Jerome Mounier , Marie-Bernadette Maillard , Baptiste Rebours , Florence Valence , et al.
22ème édition du colloque du Club des Bactéries Lactiques, Jun 2019, Caen, France. , 2019
Poster de conférence hal-02158186v1

Action mechanisms involved in the bioprotective effect of Lactobacillus harbinensis K.V9.3.1.Np against Yarrowia lipolytica in fermented milk

Sophie Mieszkin , Nolwenn Hymery , Stella Debaets , Emmanuel Coton , Gwenaelle Le Blay , et al.
International Journal of Food Microbiology, 2017, 248, pp.47-55. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2017.02.013⟩
Article dans une revue hal-01506637v1

High-throughput screening for antifungal activities of bacterial and fungal isolates in a cheese-like medium.

L. Garnier , J. Mounier , A. Pawtowski , N. Pinon , N. Frotté , et al.
3.International Conference on Microbial Diversity The challenge of Complexity, Oct 2015, Pérouse, Italy. , 2015
Poster de conférence hal-01454548v1

A methodological approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds

Tomislav Pogacic , Marie-Bernadette Maillard , Aurelie Leclerc , Christophe Herve , Victoria Chuat , et al.
Food Microbiology, 2015, 46, pp.145-153. ⟨10.1016/j.fm.2014.07.018⟩
Article dans une revue hal-01209696v1

Presence of strains producing bacteriocins within tina biofilm: role in the competitiveness ?

N. Fuca , C. Pediliggieri , Marie-Noelle Madec , Victoria Chuat , Sylvie Lortal , et al.
1 st WwTCa International Conference ( World-wide Traditional Cheeses association), Jan 2012, Ragusa, Italy
Communication dans un congrès hal-01209324v1

A methodological approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds

Tomislav Pogacic , Marie-Bernadette Maillard , Aurélie Leclerc , Christophe Hervé , Victoria Chuat , et al.
24.International ICFMH conference, Food Micro 2014, Sep 2014, Nantes, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209695v1

An approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds

Tomislav Pogacic , Alison Yee , Marie-Bernadette Maillard , Aurelie Leclerc , Christophe Hervé , et al.
9.Cheese Symposium, Nov 2014, Cork, Ireland. , 2014
Poster de conférence hal-01209691v1

Production de molécules antifongiques par des bactéries levains dans les matrices laitières : Identification, mode d’action des molécules et interactions avec la matrice

Marcia Leyva Salas , Florence Valence , Jerome Mounier , Anne Thierry , Emmanuel Coton
Journée PROFIL - La plasticité des protéines du lait : un atout majeur pour concevoir des assemblages fonctionnels, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Sep 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01609600v1
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Potential of antifungal lactic acid bacteria combinations as bioprotective agents in pilot scale dairy products

Marcia Leyva Salas , Anne Thierry , Mathilde Lemaître , Gilles Garric , Marielle Harel-Oger , et al.
ICFM Conference on Food- and Airborne Fungi – Challenges for Food Safety and Supply, Jun 2019, Freising, Germany. , 2019
Poster de conférence hal-02289515v1
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Bonnes pratiques en valorisation de micro-organismes. Que faire quand je veux inclure des micro-organismes d’intérêt dans mon projet de recherche ou de valorisation ?

Angèle Charrier , Florence Valence , Victoria Chuat , Stephanie Mercier , Héloïse Simonson , et al.
NOV'AE, 2022, 2, pp.183-186
Article dans une revue hal-03736197v1
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Microbial communities of homemade fermented vegetables

Anne Thierry , Marie-Noëlle Madec , Anne-Sophie Bage , Victoria Chuat , Laurent Marché , et al.
16ème colloque National SFM, Sep 2021, Nantes, France. , 2022
Poster de conférence hal-03789330v1

Lactofermentation des légumes, De la transformation à la vente

Fanny Cabillic , Nelly Chargé , Solen Lehérrisey , Stéphane Pantais , Anne Thierry , et al.
EDUCAGRI EDITIONS, 2022, Lactofermentation des légumes, Christine RAIFFAUD, 979-10-275-0427-5
Ouvrages hal-03789576v1

Microbial communities of home-made fermented vegetables

Anne Thierry , Marie Noëlle Madec , Anne-Sophie Bage , Victoria Chuat , Laurent Marché , et al.
6th Conference on Microbial Diversity (MD2021), Dec 2021, Virtual Event https://md21.simtrea.org/, Italy. , 2022
Poster de conférence hal-03789528v1
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Screening of Lactic acid bacteria to produce sustainable fermented whey-based drinks

Marine Penland , Marie-Bernadette Maillard , Fabienne Garnier-Lambrouin , Sandrine Parayre , Nadine Leconte , et al.
36th EFFoST International Conference 2022, Nov 2022, Dublin, Ireland. , 2022
Poster de conférence hal-03854004v1

Nouveau traitement de la mucite

Gwénaël Jan , Yves Le Loir , Florence Valence , Vasco Ariston de Carvalho Azevedo , Rodrigo Dias de Oliveira Carvalho , et al.
France, N° de brevet: FR3085387 (A1); FR3085387 (B1). 2020
Brevet hal-03253355v1
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La fermentation au coeur de l'alimentation durable

Yves Le Loir , Didier Dupont , Florence Valence , Catherine Petillon
Radio france Culture, 2023
Article dans une revue hal-04025836v1

A large diversity of lactic acid bacteria species is involved in the fermentation of wheat used for the manufacture of lemzeiet

Ryma Merabti , Farida Bekhouche , Victoria Chuat , Marie-Noelle Madec , Marie-Bernadette Maillard , et al.
European Food Research and Technology, 2015, 241 (1), pp.137-149. ⟨10.1007/s00217-015-2442-x⟩
Article dans une revue hal-01209793v1