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170 résultats

Trichothecene chemotypes of Fusarium culmorum infecting wheat in Tunisia

Lobna Gargouri Kammoun , Samia Gargouri , Christian C. Barreau , Florence Forget Richard-Forget , Mohamed Rabeh Hajlaoui
International Journal of Food Microbiology, 2010, 140 (1), pp.84-89. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.040⟩
Article dans une revue hal-02664263v1

Phenotypic and biochemical characterization of new advanced durum wheat breeding lines from Algeria that show resistance to fusarium head blight and to mycotoxin accumulation

S. Hadjout , Sylvain Chéreau , Vessela Atanasova-Penichon , Gisele Marchegay , Leila Mekliche , et al.
Journal of Plant Pathology, 2017, 99 (3), pp.671-680. ⟨10.4454/jpp.v99i3.3954⟩
Article dans une revue hal-02622538v1

Two lipoxygenases from germinated barley-heat and kilning stability

M. Hugues , P. Boivin , Frederic Gauillard , J. Nicolas , J.M. Thiry , et al.
Journal of Food Science, 1994, 59 (4), pp.885-889
Article dans une revue hal-02706034v1

Pathogenicity and trichothecenes production of Fusarium culmorum strains causing head blight on wheat and evaluation of resistance of the varieties cultivated in Algeria

Sihem Touati-Hattab , Christian C. Barreau , Marie-Noëlle Verdal-Bonnin , Sylvain Chéreau , Florence Forget Richard-Forget , et al.
European Journal of Plant Pathology, 2016, 145 (4), pp.797-814. ⟨10.1007/s10658-016-0869-y⟩
Article dans une revue hal-02637620v1

Ten decadal advances in fungal biology leading towards human well-being

Ausana Mapook , Kevin Hyde , Khadija Hassan , Blondelle Matio Kemkuignou , Adéla Čmoková , et al.
Fungal Diversity, 2022, 116 (1), pp.547-614. ⟨10.1007/s13225-022-00510-3⟩
Article dans une revue hal-03806234v1

Metabolomics of growth and type B trichothecenes production in Fusarium graminearum

Laurie Legoahec , Vessela Atanasova-Penichon , Nadia Ponts , Catherine C. Deborde , Mickael M. Maucourt , et al.
7. Journées scientifiques du Réseau Français de Métabolomique et Fluxomique, Jun 2013, Amiens, France. 2013
Poster de conférence hal-02804120v1

Interaction between the Accumulation of Cadmium and Deoxynivalenol Mycotoxin Produced by Fusarium graminearum in Durum Wheat Grains

Valérie Nicaise , Sylvain Chéreau , Laetitia Pinson-Gadais , Marie-Noelle Verdal-Bonnin , Christine Ducos , et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2022, 70 (26), pp.8085-8096. ⟨10.1021/acs.jafc.2c01673⟩
Article dans une revue hal-03745416v1

Biosynthesis of deoxynivalenol and its acetylated forms requires H2O2 and is modulated by Tri101 gene product

Vessela Atanasova-Penichon , Nadia Ponts , Laetitia L. Pinson-Gadais , Christian C. Barreau , Florence Forget Richard-Forget
9. Fusarium european seminar, Sep 2006, Wageningen, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès hal-02813163v1

Ferulic acid, an efficient inhibitor of type B trichothecene biosynthesis and Tri gene expression in Fusarium liquid cultures

Anne-Laure Boutigny , Christian C. Barreau , Vessela Atanasova-Penichon , Marie-Noëlle Verdal-Bonnin , Laëtitia Pinson-Gadais , et al.
Mycological Research, 2009, 113 (6-7), pp.746-753. ⟨10.1016/j.mycres.2009.02.010⟩
Article dans une revue istex hal-02663752v1

Contamination des farines céréalières des marchés d’Abidjan : mycoflore et mycotoxines

Marc K. Koffi , Sylvain Chéreau , Laetitia Pinson-Gadais , Nathalie Ferrer , Vessela Atanasova-Penichon , et al.
7. Journées Mycotoxines (Mycotox), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Mycologie et Sécurité des Aliments (1264)., Jan 2018, Villenave d'Ornon, France
Communication dans un congrès hal-02787715v1

Changes in the carotenoid content of apricot (Prunus armeniaca, var Bergeron) during enzymatic browning: beta-carotene inhibition of chlorogenic acid degradation

D. de Rigal , Frederic Gauillard , F. Richard-Forget
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2000, 80, pp.763-768
Article dans une revue hal-02693520v1

Molecular cloning and characterization of apricot fruit polyphenol oxidase

T. Chevalier , D. de Rigal , D. Mbéguié-Mbéguié , Frederic Gauillard , F. Richard-Forget , et al.
Plant Physiology, 1999, 119, pp.1261-1269
Article dans une revue hal-02688754v1

Polyphenols, oxidation and colour : progress in the chemistry of enzymatic and non-enzymatic derived products

Marie Josèphe Amiot , F. Forget-Richard , Pascale Goupy
Herba Polonica, 1996, 4, pp.237-247
Article dans une revue hal-02695027v1

Mécanismes moléculaires contrôlant la biosynthèse de mycotoxines par Fusarium graminearum

Jawad Merhej , Christian C. Barreau , Florence Forget Richard-Forget
Mycotoxines 2012 - 19 Janvier 2012, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Mycologie et Sécurité des Aliments (1264)., 2012, Bordeaux, France. 48 p
Communication dans un congrès hal-02748906v1

Inhibition of Fusarium culmorum toxinogenesis by endogenous compounds of durum wheat bran

Anne-Laure Boutigny , Vessela Atanasova-Penichon , Nadia Ponts , Christian C. Barreau , Florence Forget Richard-Forget
13. World congress of food science and technology, Sep 2006, Nantes, France. 1 p
Communication dans un congrès hal-02814526v1

Efficiency of hydroxycinnamic phenolic acids to inhibit the production of ochratoxin A by Aspergillus westerdijkiae and Penicillium verrucosum

Saranyaphat Boonmee , Vessela Atanasova , Sylvain Chéreau , Gisèle Marchegay , Kevin D Hyde , et al.
International Journal of Molecular Sciences, 2020, 21 (22), pp.8548. ⟨10.3390/ijms21228548⟩
Article dans une revue hal-03313699v1

Corrigendum to “Qualified presumption of safety (QPS): a generic risk assessment approach for biological agents notified to the European Food Safety Authority (EFSA)” [Trends in Food Science & Technology, 21 (2010) 425–435]

Renata G.K. Leuschner , Tobin P. Robinson , Marta Hugas , Pier Sandro Cocconcelli , Florence Forget Richard-Forget , et al.
Trends in Food Science and Technology, 2011, 22 (1), pp.51-52. ⟨10.1016/j.tifs.2010.11.001⟩
Article dans une revue istex hal-02644123v1

New insights supporting the contribution of carotenoids to the resistance of maize to Gibberella ear rot and deoxynivalenol contamination

Jean-Marie Savignac , Stéphane Bernillon , Véronique Ortéga , Christine Ducos , Nathalie Gallegos , et al.
EFS16 16th European Fusarium Seminar, Sapienza University of Rome, Jun 2023, Rome, Italy
Communication dans un congrès hal-04134947v1

High moisture maize grain ensiling is a process conductive to fumonisin B1 biodegradation

Ccori Martinez-Tuppia , Sébastien Theil , Nadia Ponts , Vessela Atanasova-Penichon , Nathalie Ferrer , et al.
9. Conference of the World Mycotoxin Forum, Jun 2016, Winnipeg, Canada. 2016
Poster de conférence hal-02793940v1

High-performance liquid chromatographic analysis of oxidative degradation of phenolic compounds in model situations

F. Richard-Forget , Marie Josèphe Amiot , D. de Rigal , J. Nicolas
Seminars in Food Analysis, 1999, 4 (1), pp.3-12
Article dans une revue hal-02695739v1

Using metabolomics to guide strategies to tackle the issue of the contamination of food and feed with mycotoxins: A review of the literature with specific focus on Fusarium mycotoxins

Florence Richard-Forget , Vessela Atanasova , Sylvain Chéreau
Food Control, 2021, 121, pp.1-7. ⟨10.1016/j.foodcont.2020.107610⟩
Article dans une revue hal-03106766v1
Image document

Mycotoxines : quelles avancées scientifiques pour une meilleure maîtrise des risques ?

Florence Forget-Richard , Isabelle P. Oswald
Innovations Agronomiques, 2012, 24, pp.17-33
Article dans une revue hal-02653129v1

The world’s ten most feared fungi

Kevin D. Hyde , Abdullah M. S. Al-Hatmi , Birgitte Andersen , Teun Boekhout , Walter Buzina , et al.
Fungal Diversity, 2018, 93 (1), pp.161-194. ⟨10.1007/s13225-018-0413-9⟩
Article dans une revue hal-02626369v1
Image document

Chlorogenic acid and maize ear rot resistance : a dynamic study investigating Fusarium graminearum development, deoxynivalenol production, and phenolic acid accumulation

Vessela Atanasova-Penichon , Sébastien Pons , Laetitia L. Pinson-Gadais , Adeline A. Picot , Gisele Marchegay , et al.
Molecular Plant-Microbe Interactions, 2012, 25 (12), pp.1605-1616. ⟨10.1094/MPMI-06-12-0153-R⟩
Article dans une revue hal-02646747v1

Approche multicontaminants : impact d’une contamination des sols en cadmium sur la sensibilité des grains de blé à la contamination en mycotoxines

Laetitia L. Pinson-Gadais , Stéphane Claude , Margaux Bernard , Vessela Atanasova-Penichon , Christine Ducos , et al.
5èmes Rencontres RAFT du RMT Quasaprove Anticiper et gérer la multicontamination des céréales et des oléagineux en plein champ par les mycotoxines et les métaux lourds, Dec 2014, Villenave d’Ornon, France
Communication dans un congrès hal-02739107v1

Biosynthèse des mycotoxines par Fusarium graminearum. Effet du PH sur la voie des trichothécènes

Christian C. Barreau , Cédric Bernarde , Anne-Laure Boutigny , Florence Forget Richard-Forget , Laetitia L. Pinson-Gadais
Colloque Scientifique : Progrès et Perspectives de la recherche sur les mycotoxines de Fusarium dans les céréales", Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Mycologie et Sécurité des Aliments (1264)., Sep 2007, Arcachon, France. 128 p
Communication dans un congrès hal-02752368v1

Magnesium represses trichothecene biosynthesis and modulates Tri5, Tri6, and Tri12 genes expression in Fusarium graminearum

Laetitia L. Pinson-Gadais , Florence Forget Richard-Forget , Pierre Frasse , Christian C. Barreau , Bernard Cahagnier , et al.
Mycopathologia, 2008, 165 (1), pp.51-59. ⟨10.1007/s11046-007-9076-x⟩
Article dans une revue istex hal-02662747v1

Transcriptomic profiling of fumonisin B biosynthesis by Fusarium verticillioides

Nadia Ponts , Enric Zehraoui , Laetitia L. Pinson-Gadais , Florence Forget Richard-Forget , Christian C. Barreau
12. European Fusarium Seminar, May 2013, Bordeaux, France
Communication dans un congrès hal-02806569v1

Impact des opérations de fractionnement sur la répartition du déoxyvalénol dans les produits de mouture

Gisela Rios , Nadine Zakhia , Joel Abecassis , Marc Chaurand , Marie-Françoise Samson , et al.
Colloque Scientifique : Progrès et Perspectives de la recherche sur les mycotoxines de Fusarium dans les céréales", Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Mycologie et Sécurité des Aliments (1264)., Sep 2007, Arcachon, France. 128 p
Communication dans un congrès hal-02751392v1
Image document

Impact of durum wheat milling on the deoxynivalenol distribution in the outcoming fractions

Gisella Rios , Nadine Zakhia-Rozis , Marc Chaurand , Florence Richard-Forget , Marie-Françoise Samson , et al.
Food additives & contaminants. Part A. Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 2009, 26 (04), pp.487-495. ⟨10.1080/02652030802382717⟩
Article dans une revue hal-00577326v1