Estelle Bonnin
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Documents
Présentation
**Chercheur senior - INRAE Nantes**
Déconstruction enzymatique de la paroi végétale et de ses polysaccharides :
-> enzymes comme acteurs du remodelage de la paroi au cours du développement de la plante
-> enzymes comme outils analytiques pour l’élucidation de la structure chimique des polysaccharides
-> enzymes comme outil pour la liquéfaction de la biomasse
**Senior scientist - INRAE Nantes (France)**
Enzymatic deconstruction of the plant cell wall and its polysaccharides:
-> enzymes as actors in wall remodeling during plant development
-> enzymes as analytical tools for the elucidation of the chemical structure of polysaccharides
-> enzymes as a tool for biomass liquefaction
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Extraction and functional properties of "green labelled" pectin from plant by-productsPectins and pectinases, Wageningen Academic Publishers, 2009, 978-90-8686-108-8
Chapitre d'ouvrage
hal-02822734v1
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Purification and cloning of a rhamnogalacturonase tolerant to an acetylated rhamnogalacturonanPectins and pectinases, Wageningen Academic Publishers, 2009, 978-90-8686-108-8
Chapitre d'ouvrage
hal-02822966v1
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Enzymes for the valorization of fruit and vegetable-based food waste co-productsHandbook of waste management and co-product recovery in food processing, 2, Woodhead Publishing Limited, 651 p., 2009, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-84569-391-6
Chapitre d'ouvrage
hal-02820541v1
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Behavior of pectin methylesterases in pectic gelsPectins and pectinases, Wageningen Academic Publishers, 2009, 978-90-8686-108-8. ⟨10.3920/978-90-8686-677-9⟩
Chapitre d'ouvrage
hal-02821487v1
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Recovery and reuse of trimmings and pulps from fruits and vegetable processingHandbook of waste management and co-product recovery in food porcessing, 1, Woodhead publishing Limited, 680 p., 2007, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-84569-025-0
Chapitre d'ouvrage
hal-01195491v1
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Recovery and reuse of trimmings and pulps from fruit and vegetable processingHandbook of waste management and co-product recovery in food processing, volume 1, Woodhead Publishing Ltd, 2007, 978-1-84569-025-0 1-84569-025-7
Chapitre d'ouvrage
hal-02820366v1
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Fonctionnalisation des composés végétaux feruloylés en vanilline par les basidiomycètesLa chimie verte, Lavoisier, 2006, 2-7430-0834-2
Chapitre d'ouvrage
hal-02817311v1
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PectinsBiopolymers, 6, Wiley-VCH Verlag Gmbh, 236 p., 2003, 978-3527302307
Chapitre d'ouvrage
hal-02826615v1
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Degradation of pectins with different nature, amount and distribution of the substituents by endopolygalacturonase of Fusarium moniliformeAdvances in Pectin and Pectinase research, Kluwer Academic Publishers, 506 p., 2003, 9789048162291
Chapitre d'ouvrage
hal-02829185v1
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Les enzymes, nouveaux outils ? Nouveaux procédés, Nouveaux produits ?La main à la pate. Vingt ans de recherches au centre INRA de Nantes, INRA, 1997, 2-7380-0756-2
Chapitre d'ouvrage
hal-02839916v1
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Les enzymes de dégradation des parois végétales : mode d'action et utilisations alimentairesEnzymes en agroalimentaire, Lavoisier, 1997, 2-7430-0210-7
Chapitre d'ouvrage
hal-02843023v1
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Apple cell division and elongation during fruit development is associated with marked changes in hemicelluloses composition, structure and related gene expression8. International Rosaceae Genomics Conference (RGC8), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR Institut de Recherche en Horticulture et Semences (1345)., Jun 2016, Angers, France
Communication dans un congrès
hal-02793255v1
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Dry separation of ground maize stems provides fractions with distinct enzymatic degradation patterns3. International Symposium on Green Chemistry (ISGC 2015), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., May 2015, La Rochelle, France
Communication dans un congrès
hal-01608798v1
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Native hemicelluloses from fleshy fruits: a source of diverse structures3. International Symposium on Green Chemistry, May 2015, La Rochelle, France
Communication dans un congrès
hal-02801257v1
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Synthons production from lignocellulosic biomass by microbial consortia: assessing the impact of innovative reactive-extrusion pre-treatment and high-solid load processesBiorefinery for Food, Fuels and Materials, BFFM2015, Jun 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-01605427v1
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New enzymes from hemicellulolytic bacteria to enhance the biomass saccharification3. International Symposium on Green Chemistry, May 2015, La Rochelle, France
Communication dans un congrès
hal-01268904v1
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Evolution des propriétés mécaniques de la paroi lors de la maturation de la pomme10. Congrès Réseau Français des Parois, Jul 2014, Amiens, France. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02800621v1
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Evolution des propriétés mécaniques de la paroi au cours de la maturation de la pommeJournées du Réseau Français des Parois, Université de Picardie Jules Verne (UPJV). Amiens, FRA., Jul 2014, Amiens, France. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01209991v1
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Structurally colored nanometric thin films composed of plant cell wall polymers for enzymatic activities detection247. National Spring Meeting of the American-Chemical-Society (ACS), American Chemical Society (ACS). USA., May 2014, Dallas, United States
Communication dans un congrès
hal-02743068v1
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Novel fine structure in apple hemicelluloses as revealed by enzymatic profilingThe International conference on challenges in chemistry and biology of carbohydrates CARBO-XXVIII 2014, Jan 2014, Dehra Dun, India
Communication dans un congrès
hal-02797097v1
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Plant and fungal Pectin Methylesterase diffusion in pectin gels : a multiscale approach13. Cell Wall Meeting, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Jul 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02747792v1
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Diffusion of molecular probes in cell wall mimicking matrixes13. Cell Wall Meeting, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Jul 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02747899v1
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Dry separation of ground maize stems provides fractions with distinct enzymatic degradation patterns13. Cell Wall Meeting, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Jul 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-01837444v1
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Approches in vitro pour appréhender le remodelage enzymatique des pectines au sein des parois végétalesJournées du Groupe Français des Glucides, May 2010, Saint-Valery-sur-Somme, France. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02820773v1
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Behaviour of pectinmethylesterases in pectic gelsFood colloids 2008 creating structure, delivering functionality, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Apr 2008, Le Mans, France
Communication dans un congrès
hal-02758065v1
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Use of molecular modeling to elucidate the action pattern of "Fusarian moniliforme" endopolygalacturonaseMeeting, Apr 2005, Barcelona, Spain
Communication dans un congrès
hal-02762587v1
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Special issue: Enzymes in grain processing - Foreword4. European Symposium of Enzymes in Grain Processing (ESEGP-4) (http://www.nantes.inra.fr/colloques/esegp4/), Jun 2005, Nantes, France. ⟨10.1002/jsfa.2495⟩
Communication dans un congrès
hal-02812651v1
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Which factors determine the fermentation pattern of pea hulls?Symposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02767989v1
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Arabinoxylans-degrading enzymes in wheat grain : extraction and preliminary characterizationSymposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02764547v1
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Kinetic parameters of an exo-galactanase catalysing transfer reactionsSymposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02766499v1
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Les "arabinoxylanases" du grain de blé : extraction et caractérisation préliminaire46. Journées de l'ENSMIC (Ecole Nationale Supérieure de Meunerie et des Industries Céréalières), Nov 1995, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02834582v1
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