- 37
- 11
- 4
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Eric Verger
65
Documents
Identifiants chercheurs
- eric-verger
- ResearcherId : J-9163-2016
- 0000-0002-8689-8290
- ResearcherId : http://www.researcherid.com/rid/J-9163-2016
Présentation
### Chargé de recherche - Nutrition et santé publique - IRD
#### UMR 266 - MoISA - Montpellier Interdisciplinary center on Sustainable Agri-food systems (Social and nutritional sciences)
Institut de Recherche pour le Développement (IRD)
911, avenue d'Agropolis 34394 MONTPELLIER CEDEX 5 - FRANCE
**eric.verger@ird.fr**
Publications
- 8
- 7
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 24
- 18
- 12
- 6
- 6
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 22
- 15
- 5
- 7
- 12
- 1
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 5
- 7
- 7
- 6
- 2
- 4
- 2
- 6
- 8
- 5
- 3
- 6
- 3
- 1
|
Development and validation of a dietary diversity score for French older adults17th World Congress on Public Health, May 2023, Rome, Italy. pp.53-53, ⟨10.18332/popmed/165588⟩
Communication dans un congrès
hal-04138827v1
|
Développement et validation d’un score de diversité alimentaire saine (ORCHID) pour les seniors françaisCongrès de la Société Française de Santé Publique (SFSP) – Santé Publique et Territoires : des concepts à l’action, Oct 2023, Saint-Etienne, France
Communication dans un congrès
hal-04395299v1
|
|
|
Impact environnemental des consommations alimentaires selon le statut d'insécurité alimentaire et le niveau de revenu chez les adultes en France [eposter]Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès
hal-03463514v1
|
|
Diversité alimentaire et risque de décès en population générale âgée [eposter]Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès
hal-03463592v1
|
|
Évaluation de la validité du score de diversité ALAPAGE avec des indicateurs de qualité nutritionnelle de l’alimentation de seniors en France (INCA3) [eposter]Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès
hal-03463619v1
|
Dietary diversity indicators and their associations with nutritional adequacy of the diet and health outcomes – a systematic reviewInternational Conference on diet & activity methods, Feb 2021, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès
ird-04525794v1
|
|
|
ContrepointReterritorialisation de l'alimentation : quelles contributions à la durabilité des systèmes alimentaires ?, Institut National de la Recherche Agronomique, Nov 2019, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02942164v1
|
|
Promoting sustainable food systems in Mediterranean countries: a framework to implement recommendations and actionsDevelopment of voluntary guidelines for the sustainability of the Mediterranean diet in the Mediterranean region, Food and Agriculture Organization (FAO). ITA.; International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM). INT., Mar 2017, Bari, Italy. 141 p
Communication dans un congrès
hal-01595254v1
|
Promoting sustainable food systems for good nutrition and health in the mediterranean region: a conceptual framework from the medina study group21st International Congress of Nutrition, Buenos Aires, October 2017: Abstracts, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. 672 p
Communication dans un congrès
hal-02733917v1
|
|
|
Consumption of wild edible plants is common among women in a rural area in tunisia: the sidi bouzid case study7. Africa Nutritional Epidemiology Conference, Oct 2016, Marrakesh, Morocco
Communication dans un congrès
hal-01601396v1
|
|
Dietary scores at midlife and healthy aging in a French prospective cohort12th Europ12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1
Communication dans un congrès
hal-02740208v1
|
Akkermansia muciniphila and gut microbiota richness are associated with improved metabolic status after calorie restrictionExperimental Biology Meeting, Mar 2015, Boston, United States
Communication dans un congrès
hal-02743451v1
|
|
P226: Grossesse et adéquation nutritionnelle des femmes françaises : évaluation et simulation d’amélioration par des modifications diététiques simplesJournées Francophones de Nutrition, Dec 2014, Bruxelles, Belgique. pp.S187, ⟨10.1016/s0985-0562(14)70868-4⟩
Communication dans un congrès
hal-01576904v1
|
|
Plant and animal protein intakes are differently associated with nutrient adequacy in French adultsExperimental Biology 2016 Meeting, Apr 2013, Boston, United States. Supplement 1075.2, ⟨10.1096/fj.1530-6860⟩
Communication dans un congrès
hal-01584421v1
|
|
Dietary intake of plant proteins as a marker of diet quality in french adultsJoint Nutrition Society, Belgian and French Nutrition Societies meeting, May 2013, Lille, France. pp.E323, ⟨10.1017/S0029665113003571⟩
Communication dans un congrès
hal-01577765v1
|
|
Les apports en protéines animales et végétales sont associés différemment à l’adéquation des apports en nutriments chez les adultes françaisJournées Francophones de Nutrition, Dec 2012, Lyon, France
Communication dans un congrès
hal-01598853v1
|
|
Sécurité alimentaire et ressources naturelles : stratégies de diversificationAlban Thomas; Arlène Alpha; Aleksandra Barczak; Nadine Zakhia-Rozis. Durabilité des systèmes pour la sécurité alimentaire. Combiner les approches locales et globales, Ed. Quae, pp.189-205, 2024, Synthèses, 978-2-7592-3852-1
Chapitre d'ouvrage
hal-04470656v1
|
Food security and natural resources: diversification strategiesAlban Thomas; Arlène Alpha; Aleksandra Barczak; Nadine Zakhia-Rozis. Sustainable food systems for food security. Need for combination of local and global approaches, Ed. Quae, 220 p., 2022, Synthèses, 9782759235759
Chapitre d'ouvrage
hal-03718285v1
|
|
Healthy diet metrics: a suitability assessment of indicators for global and national monitoring purposesWorld Heath Organization; UNICEF; FAO. 2023, 84 p
Rapport
hal-04167728v1
|