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Emmanuelle BANCEL

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Documents

Présentation

INRAE Clermont-Ferrand, UMR 1095 GDEC, Equipe QualiGrain

Publications

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Améliorer le blé pour limiter les intolérances au gluten

Catherine Ravel , Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel
Médecine des Maladies Métaboliques, 2023, 17 (7), pp.576-581. ⟨10.1016/j.mmm.2023.09.004⟩
Article dans une revue hal-04304269v1
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Bread wheat (T. aestivum) variability: Phenotypic and genotypic data from 75 varieties

Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel , Hélène Rimbert , Sandrine Bagnon , Michaël Benigna
Data in Brief, 2023, 46, pp.108807. ⟨10.1016/j.dib.2022.108807⟩
Article dans une revue hal-04027932v1

Sulfur in determining seed protein composition: present understanding of its interaction with abiotic stresses and future directions

Titouan Bonnot , Fanélie Bachelet , Julie Boudet , Christine Le Signor , Emmanuelle Bancel
Journal of Experimental Botany, 2023, 74 (11), pp.3276-3285. ⟨10.1093/jxb/erad098⟩
Article dans une revue hal-04157889v1

Differences in bread protein digestibility traced to wheat cultivar traits

Mélanie Lavoignat , Sylvain Denis , Annie Faye , Laura Halupka , Sibille Perrochon
Journal of Cereal Science, 2022, 107, pp.103533. ⟨10.1016/j.jcs.2022.103533⟩
Article dans une revue hal-03753712v1
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Omics data reveal putative regulators of einkorn grain protein composition under sulfur deficiency

Titouan Bonnot , Pierre Martre , Victor Hatte , Mireille Dardevet , Philippe Leroy
Plant Physiology, 2020, 183 (2), pp.501-516. ⟨10.1104/pp.19.00842⟩
Article dans une revue hal-02553742v1
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Proteomic Data Integration Highlights Central Actors Involved in Einkorn (Triticum monococcum ssp. monococcum) Grain Filling in Relation to Grain Storage Protein Composition

Emmanuelle Bancel , Titouan Bonnot , Marlene Davanture , David Alvarez , Michel Zivy
Frontiers in Plant Science, 2019, 10, ⟨10.3389/fpls.2019.00832⟩
Article dans une revue hal-02323440v1

Wheat glutenin: The "tail" of the 1By protein subunits

Júlio D Nunes-Miranda , Emmanuelle Bancel , Didier Viala , Christophe Chambon , José L Capelo
Journal of Proteomics, 2017, 169, ⟨10.1016/j.jprot.2017.05.019⟩
Article dans une revue hal-01607741v1
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Grain subproteome responses to nitrogen and sulfur supply in diploid wheat Triticum monococcum ssp. monococcum

Titouan Bonnot , Emmanuelle Bancel , David Alvarez , Marlène Davanture , Julie Boudet
Plant Journal, 2017, 91 (5), pp.894-910. ⟨10.1111/tpj.13615⟩
Article dans une revue hal-01602778v1
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Proteogenomic Characterization of Novel x-Type High Molecular Weight Glutenin Subunit 1Ax1.1

Miguel M. Ribeiro , Emmanuelle Bancel , Annie A. Faye , Mireille M. Dardevet , Catherine Ravel
International Journal of Molecular Sciences, 2013, 14 (3), pp.5650 - 5667. ⟨10.3390/ijms14035650⟩
Article dans une revue hal-00964236v1
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GlutN: GlutN: A translational approach from plant to patient to improve knowledge on non-coeliac gluten/wheat sensitivity

Emmanuelle Bancel , Mélanie Lavoignat , Marie-Agnès Peyron , Bruno Novales , Brigitte Chanteranne
XIV International Gluten Workshop, Jun 2023, Madrid, Spain
Communication dans un congrès hal-04303039v1
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GlutNSafe : Vers la sélection de variétés de blés au gluten plus digestible?

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
8ème rencontre scientifique du FSOV, Fonds de soutien à l'obtention végétale, May 2022, PARIS, France
Communication dans un congrès hal-03677157v1
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GlutNsafe : « Vers la sélection de variétés de blés au gluten plus digestible ? »

Mélanie Lavoignat , Sylvain Denis , Annie A. Faye , Laura Halupka , Sibille Perrochon
8ème rencontre scientifique du FSOV, Fonds de soutien à l'obtention végétale, May 2022, PARIS, France
Communication dans un congrès hal-03676774v1

Intégration de données pour caractériser la digestibilité des protéines du pain.

Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel , Monique Alric , Sandrine Bagnon , Michael Benigna
Colloque Graine 2021, Oct 2021, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-03420134v1

Intégration de données pour caractériser la digestibilité des protéines du pain.

Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel , Monique Alric , Sandrine Bagnon , Michael Benigna
Colloque Graine 2021, Oct 2021, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04357975v1

Proteomic and peptidomic tools combined with immuno-chemistry to analyze in vitro gastrointestinal digestibility of bread wheat.

Emmanuelle Bancel , Thierry Sayd , Sylvain Denis , Christophe Chambon , Sibille Perrochon
Journées annuelles du Protéome Vert, Jun 2021, Virtual conference, France
Communication dans un congrès hal-03420132v1

Quels caractères améliorer pour un gluten plus digeste

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
Phloème 2020 : biennales de l’innovation céréalière, Arvalis - Institut du végétal, Jan 2020, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03080358v1

La recherche variétale pour une meilleure tolérance au gluten

Emmanuelle Bancel , Catherine Ravel
Séminaire technique Céréales Vallée. Gluten, Mieux le connaitre pour (ré)agir, Céréales Vallée Nutravita., Nov 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02293543v1

Using c-terminomics of grain storage proteins to explore wheat quality

Julio Miranda , Emmanuelle Bancel , Didier Viala , Christophe Chambon , Jose Capelo
COST FA1306 final meeting, COST FA 1306., Mar 2018, Leuven, Belgium
Communication dans un congrès hal-02293539v1

Following the c-terminomics of wheat storage proteins– a new quality field to explore

Julio Miranda , Emmanuelle Bancel , Didier Viala , Christophe Chambon , José L Capelo
13. International Gluten Workshop, Mar 2018, Mexico, Mexico
Communication dans un congrès hal-02310111v1

Proteomic data integration to highlight central actors involved in einkorn grain filling in relation to quality

Emmanuelle Bancel , Titouan Bonnot , Pierre Martre , Catherine Ravel
3. International Plant Proteomics Organization World Congress, Fédération Italienne des Sciences de la Vie (FISSV)., Sep 2018, Padova, Italy
Communication dans un congrès hal-02293577v1

Projet GlutN : comprendre la sensibilité au gluten et proposer des produits adaptés à base de blé

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
Séminaire technique Céréales Vallée. Gluten Mieux le connaitre pour (ré)agir, Céréales Vallée., Nov 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02293561v1

GlutNsafe : Vers la sélection de variétés de blés au gluten plus digestible?

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
6. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2017, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02293552v1

Recherche d’interactions protéines-protéines par une approche protéomique : Développement méthodologique

Nathan Papon , Emmanuelle Bancel , Catherine Ravel
6. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2017, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02310115v1

Integration of “omics” data provides tools for understanding effects of variable nitrogen (N) and sulphur (S) supply during wheat grain development

Titouan Bonnot , Emmanuelle Bancel , David Alvarez , Mireille Dardevet , Julie Boudet
COST FA1306 meeting, Feb 2016, Versailles, France
Communication dans un congrès hal-02340464v1

Les problèmes de santé induits par les protéines du gluten

Emmanuelle Bancel , Gerard Branlard , Catherine Ravel
Journée Association Sélectionneurs Français section Céréales à Paille, Débouchés alimentaires et non-alimentaires des Céréales, Association Sélectionneurs Français., May 2016, Pomacle, France
Communication dans un congrès hal-02306174v1

How einkorn (Triticum monoccocum) deals with variable nitrogen (N) and sulphur (S) supply during grain development? Exploration through proteome investigation

Emmanuelle Bancel , Titouan Bonnot , David Alvarez , Marlène Davanture , Michel Zivy
2. International Plant Proteomics Organization World Congress, Sep 2016, Bratislava, Slovakia
Communication dans un congrès hal-02340489v1

Evidence of post-translational cleavage at the C-terminal domain of the 1By high molecular weight subunits of wheat glutenin (HMW-GS)

Julio Miranda , Emmanuelle Bancel , José L Capelo , Catherine Ravel , Gerard Branlard
5. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02340457v1