Accéder directement au contenu
ED

ELISABETH DUVAL

30
Documents

Présentation

Publications

957356
Image document

Genetic parameters of white striping in relation to body weight, carcass composition, and meat quality traits in two broiler lines divergently selected for the ultimate pH of the pectoralis major muscle

Nabeel Alnahhas , Cécile Berri , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Pascal P. Chartrin , Maryse Boulay
BMC Genetics, 2016, 17 (61), 9 p. ⟨10.1186/s12863-016-0369-2⟩
Article dans une revue hal-02636800v1

The ability of genetically lean or fat slow-growing chickens to synthesize and store lipids is not altered by the dietary energy source

Elisabeth Baéza , Florence Gondret , Pascal P. Chartrin , Elisabeth Duval , Cécile Berri
Animal, 2015, 9 (10), pp.1643-1652. ⟨10.1017/S1751731115000683⟩
Article dans une revue hal-01211037v1

Impact of divergent selection for ultimate pH of pectoralis major muscle on biochemical, histological, and sensorial attributes of broiler meat

Nabeel Alnahhas , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Pascal P. Chartrin
Journal of Animal Science, 2015, 93 (9), pp.4524 - 4531. ⟨10.2527/jas.2015-9100⟩
Article dans une revue hal-02641511v1
Image document

Analysis of a slow-growing line reveals wide genetic variability of carcass and meat quality-related traits

Marie Chabault-Dhuit , Elisabeth Baéza , Verane Gigaud , Pascal P. Chartrin , Hervé Chapuis
BMC Genetics, 2012, 13, online (october), Non paginé. ⟨10.1186/1471-2156-13-90⟩
Article dans une revue hal-01129685v1
Image document

Influence of increasing slaughter age of chickens on meat quality, welfare, and technical and economic results

Elisabeth Baéza , Cécile Arnould , Maamer Jlali , Pascal P. Chartrin , Verane Gigaud
Journal of Animal Science, 2012, 90 (6), pp.2003-2013. ⟨10.2527/jas.2011-4192⟩
Article dans une revue hal-01129628v1

Effect of sex and genotype on carcase composition and nutritional characteristics of chicken meat

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Karine Meteau , Thierry Bordeau , Herve H. Juin
British Poultry Science, 2010, 51 (3), pp.344-353. ⟨10.1080/00071668.2010.503472⟩
Article dans une revue hal-02665029v1

Does the chicken genotype ‘Géline de Touraine’ have specific carcass and meat characteristics?

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire , Joël Besnard
Animal, 2009, 3 (5), pp.764-771. ⟨10.1017/S1751731109004029⟩
Article dans une revue hal-02664690v1

Regulation of fatty acid oxidation in chicken (Gallus gallus): Interactions between genotype and diet composition

Anne Collin , Q. Swennen , Sandrine Skiba-Cassy , J. Buyse , Pascal P. Chartrin
Comparative Biochemistry and Physiology - Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 2009, 153 (2), pp.171-177. ⟨10.1016/j.cbpb.2009.02.012⟩
Article dans une revue hal-02658205v1

Adenosine monophosphate-activated protein kinase involved in variations of muscle glycogen and breast meat quality between lean and fat chickens

Vonick Sibut , Elisabeth Le Bihan-Duval , Sophie Tesseraud , Estelle Godet , Thierry Bordeau
Journal of Animal Science, 2008, 86 (11), pp.2888-2896. ⟨10.2527/jas.2008-1062⟩
Article dans une revue hal-02660502v1

Lipid and fatty acid composition of fresh and cured-cooked breast meat of standard, certified and label chickens

Pascal P. Chartrin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michael Quentin , Elisabeth Baéza
Archiv für Geflügelkunde. Sonderheft, 2005, 69 (5), pp.219-225
Article dans une revue hal-02680586v1
Image document

Further processing characteristics of breast and leg meat from fast-, medium- and slow-growing commercial chickens

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Laurent Picgirard
Animal Research, 2005, 54, pp.123-134
Article dans une revue hal-02681041v1
Image document

Further processing characteristics of breast and leg meat from fast-, medium- and slow-growing commercial chickens

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Laurent Picgirard
Animal Research, 2005, 54 (2), pp.123-134
Article dans une revue hal-00890028v1

Qualité technologique de la viande de poulet en relation avec le mode de production.

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Michael Quentin
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2002, pp.115-116
Article dans une revue hal-02678174v1

Incidence du mode de production (label, standard, certifié) sur la teneur en lipides et la composition en acides gras du filet et du blanc de poulet.

Pascal P. Chartrin , Michael Quentin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2002, pp.61-62
Article dans une revue hal-02673368v1
Image document

Genetic parameters of white striping in relation to body weight, carcass composition and meat quality traits in broiler chickens

Nabeel Alnahhas , Cécile Berri , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Pascal P. Chartrin , Maryse Boulay
22th European Symposium on the Quality of Poultry Meat - 16th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 2015, Nantes, France. 190 p
Communication dans un congrès hal-02741863v1

Performance, carcass traits and meat quality of genetically fat and lean broilers are unaffected by dietary energy source

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Anne Collin , Sonia Metayer-Coustard , Cécile Berri
14. European Poultry Conference, Jun 2014, Stavanger, Norway
Communication dans un congrès hal-01210608v1

Conséquence d’une sélection sur le pH ultime de la viande sur la typologie et le métabolisme énergétique du muscle chez le poulet de chair

Stéphane Beauclercq , Elisabeth Baéza , Thierry Bordeau , Pascal P. Chartrin , Estelle Godet
11. Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, Institut Technique de l'Aviculture et des Elevages de Petits Animaux (ITAVI). FRA., Mar 2013, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02743982v1

Analyse génétique des caractères de découpe, de qualité de la viande et de comportement à l'abattoir au sein d'une souche de poulet Label à croissance lente

Marie Chabault-Dhuit Chabault , Verane Gigaud , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Hervé Chapuis
9. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2011, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02750296v1

Augmentation de l'âge à l'abattage d'une souche lourde de poulet et conséquences sur le rendement et la qualité de la viande

Elisabeth Baéza , Maamer Jlali , Pascal P. Chartrin , Verane Gigaud , Frederic Mercerand
9. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2011, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02750250v1

Influence of increased slaughter age on meat yield and breast meat quality from a heavy line of broiler chicken

Elisabeth Baéza , Maamer Jlali , Pascal P. Chartrin , Verane Gigaud , Frederic Mercerand
13. European Poultry Conference (EPC 2010), Aug 2010, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02754232v1

Analysis of an alternative slow-growing chicken line reveals a large genetic variability of carcass and meat quality related traits

Marie Chabault-Dhuit Chabault , Verane Gigaud , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Hervé Chapuis
13. European Poultry Conference (EPC 2010), Aug 2010, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02751492v1

Quelles sont les caractéristiques de carcasse spécifiques de la Géline de Touraine?

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Thierry Bordeau , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire
8. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2009, Saint-Malo, France
Communication dans un congrès hal-02755996v1

Quelles sont les caractéristiques de viande spécifiques de la Géline de Touraine?

Pascal P. Chartrin , Karine Meteau , Thierry Bordeau , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire
8. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2009, Saint-Malo, France
Communication dans un congrès hal-02750943v1

Does the chicken genotype "Geline de Touraine" have specific carcass and meat characteristics?

Pascal P. Chartrin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire , Karine Meteau
19. European Symposium on the Quality of Poultry Meat. 13. European Symposium on the Quality of Eggs and Eggs Products., Jun 2009, Turku, Finland
Communication dans un congrès hal-02754264v1

Effect of selection for or against abdominal fatness on muscle and meat characteristics of broilers

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , N. Millet
17. European Symposium on the Quality of Poultry Meat, May 2005, Doowerth, Netherlands
Communication dans un congrès hal-02761547v1

Incidence du mode de production (label, standard, certifié) sur la teneur en lipides et la composition en acides gras du filet et du blanc de poulet.

Pascal P. Chartrin , Michael Quentin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza
5èmes Journées de la Recherche Avicole, 2003, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02760401v1

Qualité technologique de la viande de poulet en relation avec le mode de production.

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Michael Quentin
9èmes Journées des Sciences du Muscle et Technologie de la Viande, Oct 2002, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02827997v1

Incidence du mode de production (label, standard, certifié) sur la teneur en lipides et la composition en acides gras du filet et du blanc de poulet.

Pascal P. Chartrin , Michael Quentin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza
9èmes Journées des Sciences du Muscle et Technologie de la Viande Clermont-Ferrand, Oct 2002, France, France
Communication dans un congrès hal-02832373v1

La capacité de stockage des lipides par des poulets maigres ou gras n'est pas influencée par la source d'énergie de l'aliment

Elisabeth Baéza , Florence Gondret , Pascal P. Chartrin , Elisabeth Duval , Cécile Berri
11. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2015, Tours, France. ITAVI - Institut Technique de l'Aviculture, Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, 2015, Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras
Poster de conférence hal-01210973v1

Impact d’une sélection divergente sur le pH ultime sur les qualités nutritionnelles et sensorielles du filet de poulet

Nabeel Alnahhas , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Thierry Bordeau
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. , Viandes et Produits Carnés, 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence hal-02743623v1