Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

26 résultats
Image document

Calcium lactate as an attractive compound to partly replace salt in blue-veined cheese

Ecaterina Gore , Julie Mardon , Bord Cécile , Annick Lebecque
Journal of Dairy Science, 2019, 102, pp.1 - 13. ⟨10.3168/jds.2018-15008⟩
Article dans une revue hal-03921397v1
Image document

Bio‐sourced polymers in cosmetic emulsions: a hidden potential of the alginates as thickeners and gelling agents

Daria Terescenco , Lalia Hadj Benali , Fabien Canivet , Maud Benoit Le Gelebart , Nicolas Hucher , et al.
International Journal of Cosmetic Science, 2021, 43 (5), pp.573-587. ⟨10.1111/ics.12732⟩
Article dans une revue hal-04131291v1
Image document

Réduire le potentiel acidifiant des fromages pour améliorer leurs fonctionnalités nutritionnelles : identification des leviers biochimiques et perspectives technologiques

Ecaterina Gore
Ingénierie des aliments. Université Blaise Pascal (Clermont Ferrand 2), 2016. Français. ⟨NNT : ⟩
Thèse tel-02331414v1

Biobased polymers for cosmetic formulation: an alternative to silicones

Floriane Rischard , Amandine L. Flourat , Ecaterina Gore , Florent Allais , Géraldine Savary
ISGC 2022, May 2022, La Rochelle (France), France
Communication dans un congrès hal-04295669v1

Biobased polymers for cosmetic formulations: an alternative to silicones

Floriane Rischard , Ecaterina Gore , Amandine L. Flourat , Géraldine Savary
COSM'ING 2021, Dec 2021, Saint-Malo (France), France
Communication dans un congrès hal-04295633v1
Image document

New challenges in cosmetic formulations: Innovative, environmentally friendly and non-toxic microparticles

Adeline Delaporte , Marie-Carole Kouassi , Michel Grisel , Ecaterina Gore
Journées Formulation 2021, Nov 2021, Compiègne, France
Poster de conférence hal-03464487v1

Calcium lactate as an attractive compound to partly replace salt in blue-veined cheese

Ecaterina Gore , Julie Mardon , Cécile C. Bord , Annick Lebecque
Journal of Dairy Science, 2018, 98 (3), pp.963-975
Article dans une revue hal-01948785v1

Calcium lactate as an attractive compound to partly replace salt in blue-veined cheese

Ecaterina Gore , Julie Mardon , Cécile Bord , Annick Lebecque
Journal of Dairy Science, 2019, 102 (1), pp.1-13. ⟨10.3168/jds.2018-15008⟩
Article dans une revue hal-02272588v1
Image document

Exploratory study of acid-forming potential of commercial cheeses: impact of cheese type

Ecaterina Gore , Julie Mardon , Delphine Guerinon , Annick Lebecque
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2016, 67 (4), pp.1465 - 3478. ⟨10.3109/09637486.2016.1166188⟩
Article dans une revue hal-02366018v1

Biobased polymers for cosmetic formulations: an alternative to silicones

Floriane Rischard , Ecaterina Gore , Amandine L. Flourat , Géraldine Savary
Journées de Formulation 2021, Nov 2021, Compiègne, France
Poster de conférence hal-04295565v1

Spreading behavior of cosmetic emulsions Impact of the oil phase

Ecaterina Gore , Celine Picard , Géraldine Savary
Biotribology, 2018, 16, pp.17-24. ⟨10.1016/j.biotri.2018.09.003⟩
Article dans une revue hal-02413306v1
Image document

Complementary approaches to understand the spreading behavior on skin of O/W emulsions containing different emollientss

Ecaterina Gore , Céline Picard , Géraldine Savary
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 2020, 193, pp.111132 -. ⟨10.1016/j.colsurfb.2020.111132⟩
Article dans une revue hal-03490811v1

Draining and salting as responsible key steps in the generation of the acid-forming potential of cheese: Application to a soft blue-veined cheese

Ecaterina Gore , Julie Mardon , Bord Cécile , Annick Lebecque
Journal of Dairy Science, 2016, 99 (9), pp.6927-6936. ⟨10.3168/jds.2016-11094⟩
Article dans une revue hal-02331365v1

Enjeux formulatoire autour des lignines, ingrédients biosourcés multifonctionnels

Ecaterina Gore , Michel Grisel , Florian Pion , Paul-Henri Ducrot , Caroline Hadjiefstathiou , et al.
journée de formulation UTC, Nov 2021, Compiègne, France
Communication dans un congrès hal-04440853v1

Spreading behavior of cosmetic emulsions: Impact of the oil phase

Ecaterina Gore , Celine Picard , Géraldine Savary
Biotribology, 2018, 16, pp.17-24. ⟨10.1016/j.biotri.2018.09.003⟩
Article dans une revue hal-02507807v1

Synthesis of new bio-based ingredients for cosmetic formulation: an alternative to silicones

Floriane Rischard , Ecaterina Gore , Amandine L. Flourat , Géraldine Savary
JNOEJC 2022, Jun 2022, Caen (FR), France
Poster de conférence hal-04295764v1

Synthèse et caractérisation de nouveaux émollients biosourcés multifonctionnels

Floriane Rischard , Amandine L. Flourat , Ecaterina Gore , Géraldine Savary
6e colloque du GDR Cosm'actifs, Nov 2022, Reims (France), France
Communication dans un congrès hal-04295793v1

valorization of lignin for cosmetic application

Michel Grisel , Caroline Hadjiefstathiou , Ecaterina Gore , Florian Pion , Paul-Henri Ducrot , et al.
Journées de l'école doctorale de Normandie, Jul 2021, Le Havre, France
Communication dans un congrès hal-04440832v1
Image document

Encapsulated Vitamin C : interaction with topical delivery systems and skin

Adeline Delaporte , Elsa Vrignaud , Sana El-Mana , Michel Grisel , Ecaterina Gore
Skin Forum 2022, Jun 2022, Malmö, Sweden
Poster de conférence hal-03727703v1

Mécanisme de stabilisation et de structuration des interfaces par le xanthane Impact de la conformation du polymère

Mira Aboudib , Michel Grisel , Ecaterina Gore
Séminaire Cargill, Nov 2019, Baupte, France
Communication dans un congrès hal-02566540v1

Lignin dericatives as multifunctional polymers in emulsions

Caroline Hadjiefstathiou , Florian Pion , Paul-Henri Ducrot , Audrey Manière , Michel Grisel , et al.
International Colloids Conference Elsevier, Jun 2022, Lisboa, Portugal
Communication dans un congrès hal-04440877v1

Controlling stabilization of oil‐in‐water emulsions with lignins through fractionation, functionalization, and formulation

Caroline Hadjiefstathiou , Audrey Manière , Joan Attia , Florian Pion , Paul‐henri Ducrot , et al.
Journal of Applied Polymer Science, 2024, ⟨10.1002/app.55235⟩
Article dans une revue hal-04440511v1

Surface tension decrease with dispersed lignin colloids and their potential capacity as emulsifiers

Caroline Hadjiefstathiou , Florian Pion , Paul-Henri Ducrot , Audrey Manière , Ecaterina Gore , et al.
European Colloids and Interface Science, Sep 2022, Crete Island, Greece
Communication dans un congrès hal-04440895v1

Lignins interfacial behavior tailored by formulation parameters

Caroline Hadjiefstathiou , Audrey Manière , Joan Attia , Florian Pion , Florian Pion , et al.
Journal of Molecular Liquids, 2024, pp.124415. ⟨10.1016/j.molliq.2024.124415⟩
Article dans une revue hal-04497876v1

Novel Biobased Multifunctional Emollients for Cosmetic Applications: Toward the Ingredient-List Reduction

Floriane Rischard , Amandine Flourat , Léa Broche , Abdouramane Dosso , Blandine Godon , et al.
ACS Sustainable Chemistry & Engineering, 2023, ⟨10.1021/acssuschemeng.3c04259⟩
Article dans une revue hal-04295931v1

Valorization of lignins as sustainable multifunctional ingredients for cosmetic formulations

Caroline Hadjiefstathiou , Audrey Manière , Paul-Henri Ducrot , Florian Pion , Ecaterina Gore , et al.
Formula XI, Jul 2023, Lille, France
Communication dans un congrès hal-04440924v1