Accéder directement au contenu

DOMINIQUE GRUFFAT

14
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Publications

donato-andueza

Validation of two laboratory methods for beef intramuscular fat quantification

Sylvie Bardou-Valette , Carole Delavaud , Agnès Thomas , Donato Andueza , Denys Durand
Article dans une revue hal-02929442v1
Image document

What are the drivers of beef sensory quality using metadata of intramuscular connective tissue, fatty acids and muscle fiber characteristics?

Anne Listrat , Mohammed Gagaoua , Donato Andueza , Dominique Gruffat , Jérôme Normand
Livestock Science, 2020, 240, pp.104209. ⟨10.1016/j.livsci.2020.104209⟩
Article dans une revue hal-02926858v1
Image document

Contribution of connective tissue components, muscle fibres and marbling to beef tenderness variability in longissimus thoracis, rectus abdominis, semimembranosus and semitendinosus muscles

Anne Listrat , Mohammed Gagaoua , Jérôme Normand , Dominique Gruffat , Donato Andueza
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2020, 100 (6), pp.2502-2511. ⟨10.1002/jsfa.10275⟩
Article dans une revue hal-02556426v1
Image document

Are there consistent relationships between major connective tissue components, intramuscular fat content and muscle fibre types in cattle muscle?

Anne Listrat , Mohammed Gagaoua , Jérôme Normand , Donato Andueza , Dominique Gruffat
Animal, 2020, 14 (6), pp.1204-1212. ⟨10.1017/S1751731119003422⟩
Article dans une revue hal-02622916v1

Prediction of beef meat fatty acid composition by visible-near-infrared spectroscopy was improved by preliminary freeze-drying

Donato Andueza , Anne Listrat , Denys Durand , J. Normand , B.P. Mourot
Meat Science, 2019, 158, pp.107910. ⟨10.1016/j.meatsci.2019.107910⟩
Article dans une revue hal-02618931v1

Breeds and muscle types modulate performance of near-infrared reflectance spectroscopy to predict the fatty acid composition of bovine meat

Benoît-Pierre Mourot , Dominique Gruffat , Denys Durand , Guillaume Chesneau , Guillaume Mairesse
Meat Science, 2015, 99, pp.104-112. ⟨10.1016/j.meatsci.2014.08.014⟩
Article dans une revue hal-02631637v1

New approach to improve the calibration of main fatty acids by near-infrared reflectance spectroscopy in ruminant meat

Benoît-Pierre Mourot , Dominique Gruffat , Denys Durand , Guillaume Chesneau , Sophie Prache
Animal Production Science, 2014, 54 (10), pp.1848-1852. ⟨10.1071/AN14328⟩
Article dans une revue hal-02639405v1

Prédiction des qualités nutritionnelles et sensorielles de la viande de ruminants par une méthode non invasive : la spectrophotométrie procge infrarouge (SPIR)

Denys Durand , Jérôme Normand , Christophe Denoyelle , Guillaume Mairesse , Cécile Guillon
Journées CREa-viande, 2018, clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02790653v1

New approach to improve the calibration of main fatty acids by near-infrared reflectance spectroscopy in ruminant meat.

Benoît-Pierre Mourot , Dominique Gruffat , Denys Durand , Guillaume Chesneau , Sophie Prache
Joint ISNH/ISRP International Conference 2014 : Harnessing the Ecology and Physiology of Herbivores, Sep 2014, Canberra, Australia
Communication dans un congrès hal-02743723v1

Teneurs en composés d’intérêt nutritionnel des laits et viandes de ruminants : prédiction par différentes méthodes spectrales

Anne Ferlay , Benoit Graulet , Donato Andueza , Dominique Gruffat , Dominique Bauchart
5. Journées d'Animation Scientifique du département Phase (JAS Phase 2013), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UAR Département Physiologie Animale et Systèmes d'Elevage (0558)., Oct 2013, Paris, France. 2 p
Communication dans un congrès hal-01210703v1

Traçabilité de l'alimentation des herbivores

Sophie Prache , Donato Andueza , Dominique Bauchart , Jean-Michel Besle , Isabelle Cassar-Malek
1. Journées d'Animation Scientifique du Département de Physiologie Animale et Systèmes d'Elevage, Mar 2005, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02764453v1

Performance appraisal of NIRS to predict polyunsaturated fatty acid content in beef and fish

Benoît-Pierre Mourot , Denys Durand , Geneviève Corraze , Françoise Médale , Guillaume Mairesse
Joint ISNH/ISRP International Conference 2014 : Harnessing the Ecology and Physiology of Herbivores, Sep 2014, Canberra, Australia. , 1 p., 2014, Harnessing the Ecology and Physiology of Herbivores
Poster de conférence hal-02740931v1

Prédiction de la composition en acides gras des lipides de la viande bovine par spectroscopie proche infrarouge (SPIR)

Benoît-Pierre Mourot , Dominique Gruffat , Denys Durand , Guillaume Chesneau , Guillaume Mairesse
11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 48, 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique. ⟨10.1016/S0007-9960(13)70341-9⟩
Poster de conférence hal-01607118v1

Utilisation de la spectrométrie proche infra-rouge pour la prévision de la valeur nutritionnelle de la viande

Donato Andueza , Benoît-Pierre Mourot , Dominique Gruffat , Denys Durand
11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. 2013, 11èmes. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013
Poster de conférence hal-01607244v1