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Denis Lourdin

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Publications

Monitoring of water sorption and swelling of potato starch-glycerol extruded blend by magnetic resonance imaging and multivariate curve resolution

Sílvia Mas Garcia , Jean-Michel Roger , Ruzica Ferbus , Denis Lourdin , Corinne C. Rondeau-Mouro
Talanta, 2023, 259, pp.124464. ⟨10.1016/j.talanta.2023.124464⟩
Article dans une revue hal-04102887v1
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Unraveling the control of reversibility for actuators based on cellulose nanofibers

Lisa Lopes da Costa , Céline Moreau , Denis Lourdin , Bernard Cathala , Ana Villares
Carbohydrate Polymers, 2023, 314, pp.120951. ⟨10.1016/j.carbpol.2023.120951⟩
Article dans une revue hal-04193857v1
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Electroactive trilayer actuators taking advantage of the ionic conductivity and self-adhesion of ionic liquid plasticized starch

C. Catry , Denis Lourdin , G. Roelens , Giao T.M. Nguyen , Cédric Plesse
Carbohydrate Polymer Technologies and Applications, 2023, 5, pp.100295. ⟨10.1016/j.carpta.2023.100295⟩
Article dans une revue hal-04053166v1
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Release kinetics of [lidocainium][ibuprofenate] as Active Pharmaceutical Ingredient-Ionic Liquid from a plasticized zein matrix in simulated digestion

Mélanie Thadasack , Laurent Chaunier , Hanitra Rabesona , Lydie Viau , Marion De-Carvalho
International Journal of Pharmaceutics, 2022, 629, pp.122349. ⟨10.1016/j.ijpharm.2022.122349⟩
Article dans une revue hal-03842280v1

Injection molding versus extrusion in the manufacturing of soy protein‐based bioplastics with zinc incorporated

Mercedes Jiménez‐rosado , Jean-Eudes Maigret , Denis Lourdin , Antonio Guerrero , Alberto Romero
Journal of Applied Polymer Science, 2022, 139 (7), pp.51630. ⟨10.1002/app.51630⟩
Article dans une revue hal-03451081v1

Revaluation of a Soy Protein By-product in Eco-friendly Bioplastics by Extrusion

Mercedes Jiménez-Rosado , Jean-Eudes Maigret , Víctor Perez-Puyana , Alberto Romero , Denis Lourdin
Journal of Polymers and the Environment, 2021, pp.Early Access. ⟨10.1007/s10924-021-02303-2⟩
Article dans une revue hal-03451176v1
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Bioinspired co-polyesters of hydroxy-fatty acids extracted from tomato peel agro-wastes and glycerol with tunable mechanical, thermal and barrier properties

Mathilde Marc , Regis Risani , Eric Desnoes , Xavier Falourd , Bruno Pontoire
Industrial Crops and Products, 2021, 170, pp.113718. ⟨10.1016/j.indcrop.2021.113718⟩
Article dans une revue hal-03318668v1
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Drug delivery system obtained by hot-melt processing of zein plasticized by a pharmaceutically active ionic liquid

Laurent Chaunier , Lydie Viau , Xavier Falourd , Denis Lourdin , Eric Leroy
Journal of materials chemistry‎ B, 2020, ⟨10.1039/D0TB00326C⟩
Article dans une revue hal-02561774v1

Chitin Pickering Emulsion for Oil Inclusion in Composite Films

Clara Jiménez-Saelices , Tatiya Trongsatitkul , Denis Lourdin , Isabelle Capron
Carbohydrate Polymers, 2020, 242, pp.116366. ⟨10.1016/j.carbpol.2020.116366⟩
Article dans une revue hal-03166858v1
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Influence of ionic plasticizers on the processing and viscosity of starch melts

Paul Decaen , Agnès Rolland-Sabaté , Gael Colomines , Sophie Guilois , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2020, 230, pp.1-11. ⟨10.1016/j.carbpol.2019.115591⟩
Article dans une revue hal-02548900v1

Morphology and mechanical behaviour of pea-based starch-protein composites obtained by extrusion

Imen Jebalia , Jean-Eudes Maigret , Anne-Laure Reguerre , Bruno Novales , Sofiane Guessasma
Carbohydrate Polymers, 2019, 223, pp.1-9. ⟨10.1016/j.carbpol.2019.115086⟩
Article dans une revue hal-02617963v1

Macromolecular characteristics and fine structure of amylomaltase-treated cassava starch

Sureeporn Boonna , Agnès Rolland-Sabaté , Denis Lourdin , Sunanta Tongta
Carbohydrate Polymers, 2019, 205, pp.143-150. ⟨10.1016/j.carbpol.2018.10.042⟩
Article dans une revue hal-02620694v1
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Viscous sintering kinetics of biopolymer filaments extruded for 3D printing

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Anne-Laure Reguerre , Kévin Cochet
Polymer Testing, 2019, 77, pp.105873. ⟨10.1016/j.polymertesting.2019.04.020⟩
Article dans une revue hal-02352802v1

Cellulose nanocrystals-starch nanocomposites produced by extrusion: Structure and behavior in physiological conditions

Veronica Nessi , Xavier Falourd , Jean-Eudes Maigret , Karine Cahier , Angelina D’orlando
Carbohydrate Polymers, 2019, Carbohydrate Polymers, 225, pp.115123. ⟨10.1016/j.carbpol.2019.115123⟩
Article dans une revue hal-02436575v1

Internal stress effect induced by drying in starch-based composite films

Tatiya Trongsatitkul , Clara Jimenez-Saelices , Bruno Pontoire , Isabelle Capron , Denis Lourdin
European Polymer Journal, 2019, 121, pp.109261. ⟨10.1016/j.eurpolymj.2019.109261⟩
Article dans une revue hal-02895903v1

Multi-scale characterization of thermoplastic starch structure using Second Harmonic Generation imaging and NMR

Veronica Nessi , Agnès Rolland-Sabaté , Denis Lourdin , Frederic Jamme , Chloé Chevigny
Carbohydrate Polymers, 2018, 194, pp.80-88. ⟨10.1016/j.carbpol.2018.04.030⟩
Article dans une revue hal-02622187v1

Macromolecular structure and film properties of enzymatically-engineered high molar mass dextrans

Pauline Faucard , Florent Grimaud , Denis Lourdin , Jean-Eudes Maigret , Claire Moulis
Carbohydrate Polymers, 2018, 181, pp.337-344. ⟨10.1016/j.carbpol.2017.10.065⟩
Article dans une revue hal-01886432v1

Etude des propriétés rhéologiques et des modifications structurales de protéines de maïs plastifiées en vue de leur impression 3D par dépôt de fil fondu.

Laurent Chaunier , Michèle Dalgalarrondo , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Didier Marion
Rhéologie, 2018, 0033, pp.1-7
Article dans une revue hal-01823463v1

Material extrusion of plant biopolymers: Opportunities & challenges for 3D printing

Laurent Chaunier , Sofiane Guessasma , Sofiane Belhabib , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Additive Manufacturing, 2018, 21, pp.220 - 233. ⟨10.1016/j.addma.2018.03.016⟩
Article dans une revue hal-01823436v1
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In-Situ Quantitative and Multiscale Structural Study of Starch-Based Biomaterials Immersed in Water

Chloé Chevigny , Laurent Chaunier , Ruzica Ferbus , Pierre Roblin , Corinne C. Rondeau-Mouro
Biomacromolecules, 2018, 19 (3), pp.838-848. ⟨10.1021/acs.biomac.7b01635⟩
Article dans une revue hal-01982667v1
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Design, fabrication, and implantation of tube-shaped devices for the treatment of salivary duct diseases

Diego Velasquez , Laurent Chaunier , Sofiane Guessasma , Frederic Faure , Alain Bizeau
BioImpacts, 2018, 8 (2), pp.91-98. ⟨10.15171/bi.2018.11⟩
Article dans une revue hal-02620050v1
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Enzymatic synthesis of polysaccharide-based copolymers

Florent Grimaud , Pauline Faucard , Laurence Tarquis , Sandra Pizzut Serin , Pierre Roblin
Green Chemistry, 2018, 20 (17), pp.4012-4022. ⟨10.1039/C8GC01251B⟩
Article dans une revue hal-01889263v1
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Choline chloride vs choline ionic liquids for starch thermoplasticization

Paul Decaen , Agnès Rolland-Sabaté , Sophie Guilois , Vanessa Jury , Nadine Allanic
Carbohydrate Polymers, 2017, 177, pp.424 - 432. ⟨10.1016/j.carbpol.2017.09.012⟩
Article dans une revue hal-01636798v1
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Thermomechanical characterization of an amylose-free starch extracted from cassava (Manihot esculenta, Crantz)

Adriana Pulido Diaz , Denis Lourdin , Guy Della Valle , Alejandro Fernandez Quintero , Hernan Ceballos
Carbohydrate Polymers, 2017, 157, pp.1777-1784. ⟨10.1016/j.carbpol.2016.11.058⟩
Article dans une revue hal-01603936v1

Rheology and structural changes of plasticized zeins in the molten state

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Michèle Dalgalarrondo , Denis Lourdin , Didier Marion
Rheologica Acta, 2017, 56 (11), pp.941 - 953. ⟨10.1007/s00397-017-1045-9⟩
Article dans une revue hal-01636800v1

All-natural bio-plastics using starch-betaglucan composites

Domenico Sagnelli , Jacob J. K. Kirkensgaard , Concetta Valeria L. Giosafatto , Natalia Ogrodowicz , Krzysztof Kruczala
Carbohydrate Polymers, 2017, 172, pp.237-245. ⟨10.1016/j.carbpol.2017.05.043⟩
Article dans une revue hal-02628124v1

Relationship between Young's Modulus and Film Architecture in Cellulose Nanofibril-Based Multilayered Thin Films

Firas Azzam , Laurent Chaunier , Céline Moreau , Denis Lourdin , Patricia Bertoncini
Langmuir, 2017, 33 (17), pp.4138-4145. ⟨10.1021/acs.langmuir.7b00049⟩
Article dans une revue hal-01602558v1
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Small-scale food process engineering — Challenges and perspectives

Hugo de Vries , Michel Mikolajczak , Jean-Michel Salmon , Joel Abecassis , Laurent Chaunier
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2017, 46, pp.122-130. ⟨10.1016/j.ifset.2017.09.009⟩
Article dans une revue hal-01608579v1

Glass transition of anhydrous starch by fast scanning calorimetry

Xavier Monnier , Jean-Eudes Maigret , Denis Lourdin , Allisson Saiter
Carbohydrate Polymers, 2017, 173, pp.77 - 83. ⟨10.1016/j.carbpol.2017.05.042⟩
Article dans une revue hal-01766045v1

On the representative elementary size concept to evaluate the compatibilisation of a plasticised biopolymer blend

Justin Favero , Sofiane Belhabib , Sofiane Guessasma , Paul Decaen , Anne-Laure Reguerre
Carbohydrate Polymers, 2017, 172, pp.120-129. ⟨10.1016/j.carbpol.2017.05.018⟩
Article dans une revue hal-01607362v1

Nanostructured cellulose-xyloglucan blends via ionic liquid/water processing

Amine Bendaoud , Rene Kehrbusch , Anton Baranov , Benoît Duchemin , Jean Eudes Maigret
Carbohydrate Polymers, 2017, 168, pp.163-172. ⟨10.1016/j.carbpol.2017.03.080⟩
Article dans une revue hal-03336355v2

Humidity-activated shape memory effects on thermoplastic starch/EVA blends and their compatibilized nanocomposites

Valentina Sessini , Jean-Marie Raquez , Denis Lourdin , Jean-Eudes Maigret , José Maria Kenny
Macromolecular Chemistry and Physics, 2017, 218 (24), pp.1-12. ⟨10.1002/macp.201700388⟩
Article dans une revue hal-02619670v1

Linear viscoelastic properties of extruded amorphous potato starch as a function of temperature and moisture content

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Sofiane Guessasma
Rheologica Acta, 2016, 55 (7), pp.597-611. ⟨10.1007/s00397-016-0935-6⟩
Article dans une revue hal-01362489v1

Plant-crafted starches for bioplastics production

Domenico Sagnelli , Kim H. Hebelstrup , Eric Leroy , Agnès Rolland-Sabaté , Sophie Guilois-Dubois
Carbohydrate Polymers, 2016, 157, pp.903 - 903. ⟨10.1016/j.carbpol.2016.10.077⟩
Article dans une revue hal-01603945v1

Concentration driven cocrystallisation and percolation in all-cellulose nanocomposites

Denis Lourdin , Jorge Peixinho , Joël Bréard , Bernard Cathala , Éric Leroy
Cellulose, 2016, 23 (1), pp.529 - 543. ⟨10.1007/s10570-015-0805-x⟩
Article dans une revue hal-01528950v1

Shape-memory effect in amorphous potato starch: The influence of local orders and paracrystallinity

Chloé Chevigny , Loic Foucat , Agnès Rolland-Sabaté , Alain Buleon , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2016, 146, pp.411 - 419. ⟨10.1016/j.carbpol.2016.03.065⟩
Article dans une revue hal-02632147v1

Plant-crafted starches for bioplastics production

Domenico Sagnelli , Kim H Hebelstrup , Éric Leroy , Agnès Rolland-Sabaté , Sophie Guilois
Carbohydrate Polymers, 2016, 152, pp.398 - 408. ⟨10.1016/j.carbpol.2016.07.039⟩
Article dans une revue hal-01528963v1

Variations des propriétés rhéologiques et de la structure alvéolaire de pâtes de farine de blé au cours du laminage

Aleida J. Sandovala , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Rhéologie, 2015, 28, pp.1-7
Article dans une revue hal-02629855v1

Effect of crystallinity and plasticizer on mechanical properties and tissue integration of starch-based materials from two botanical origins

Diego Velasquez , Graciela Pavon-Djavid , Laurent Chaunier , Anne Meddahi-Pelle , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2015, 124, pp.180-187. ⟨10.1016/j.carbpol.2015.02.006⟩
Article dans une revue hal-02637485v1

Interphase vs confinement in starch-clay bionanocomposites

Gildas Coativy , Chloé Chevigny , Agnès Rolland-Sabaté , Eric Leroy , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2015, 117, pp.746-752. ⟨10.1016/j.carbpol.2014.10.052⟩
Article dans une revue hal-02548929v1

Flow and foam properties of extruded maize flour and its biopolymer blends expanded by microwave

Helene Chanvrier , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Food Research International, 2015, 76, pp.567 - 575. ⟨10.1016/j.foodres.2015.07.019⟩
Article dans une revue hal-02629924v1

Structural origin of stress and shape recovery in shape memory starch

Gildas Coativy , Bruno Pontoire , Denis Lourdin , Eric Leroy
Polymer, 2015, 77, pp.361-365. ⟨10.1016/j.polymer.2015.09.044⟩
Article dans une revue hal-02548920v1

Shape memory starch–clay bionanocomposites

Gildas Coativy , Nicolas Gautier , Bruno Pontoire , Alain Buleon , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2015, 116, pp.307 - 313. ⟨10.1016/j.carbpol.2013.12.024⟩
Article dans une revue hal-01725773v1

A resorbable shape-memory starch-based stent for the treatment of salivary ducts under sialendoscopic surgery

Anne Beilvert , Frédéric Faure , Anne Meddahi-Pelle , Laurent Chaunier , Sophie Guilois
Laryngoscope, 2014, 124 (4), pp.875-881. ⟨10.1002/lary.24380⟩
Article dans une revue hal-02637778v1

Shape-memory starch for resorbable biomedical devices

Anne Beilvert , F. Chaubet , Laurent Chaunier , Sophie Guilois , G. Pavon-Djavid
Carbohydrate Polymers, 2014, 99, pp.242-248. ⟨10.1016/j.carbpol.2013.08.015⟩
Article dans une revue hal-02637968v1

Starch-based foods presenting shape memory capabilities

Laurent Chaunier , Cyril Vechambre , Denis Lourdin
Food Research International, 2012, 47 (2), pp.194-196. ⟨10.1016/j.foodres.2011.05.035⟩
Article dans une revue hal-02650576v1

Energetical and rheological approaches of wheat flour dough mixing with a spiral mixer

Aamir A. Shehzad , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Bouchra B. Lamrini , Denis Lourdin
Journal of Food Engineering, 2012, 110 (1), pp.60 - 70. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2011.12.008⟩
Article dans une revue hal-01004202v1

Mechanical Properties of Thermo-moulded Biofilms in Relation to Proteins/Starch Interactions

Ming Zeng , Yiwan Huang , Liyuan Lu , Liren Fan , Cecile C. Mangavel
Food Biophysics, 2011, 6 (1), pp.49 - 57. ⟨10.1007/s11483-010-9174-z⟩
Article dans une revue hal-02645187v1

Mechanical modelling of cereal solid foods

Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Trends in Food Science and Technology, 2011, 22 (4), pp.142 - 153. ⟨10.1016/j.tifs.2011.01.005⟩
Article dans une revue hal-02651528v1

Effects of filler-matrix morphology on mechanical properties of corn starch-zein thermo-moulded films

Ming Zeng , Yiwan Huang , Liyuan Lu , Liren Fan , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2011, 84 (1), pp.323-328. ⟨10.1016/j.carbpol.2010.11.038⟩
Article dans une revue hal-02648304v1

Influence of Dehydration Treatment on Intermolecular Interaction and Morphology of Pills Prepared from Proteins and Corn Starch

Ming Zeng , Yaoqing Wu , Huina Gao , Liren Fan , Cecile C. Mangavel
Science of advanced materials, 2010, 4, pp.514-521. ⟨10.1166/sam.2010.1117⟩
Article dans une revue hal-02664724v1

Effective Young's modulus of biopolymer composites with imperfect interface

S. Guessasma , Noureddine Benseddiq , Denis Lourdin
International Journal of Solids and Structures, 2010, 47 (18-19), pp.2436-2444. ⟨10.1016/j.ijsolstr.2010.05.002⟩
Article dans une revue hal-00526373v1

Novel Shape-Memory Materials Based on Potato Starch

Cyril Vechambre , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Macromolecular Materials and Engineering, 2010, 295 (2), pp.115-122. ⟨10.1002/mame.200900191⟩
Article dans une revue hal-02658125v1

Macromolecular Orientation in Glassy Starch Materials That Exhibit Shape Memory Behavior

Cyril Vechambre , Alain Buleon , Laurent Chaunier , Frederic Jamme , Denis Lourdin
Macromolecules, 2010, 43 (23), pp.9854-9858. ⟨10.1021/ma101704k⟩
Article dans une revue hal-02658610v1

Finite element modelling of the mechanical behaviour of vitreous starch/protein composite

Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Journal of Food Engineering, 2010, 98 (2), pp.150-158. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2009.12.020⟩
Article dans une revue hal-02660296v1

Dough/crumb transition during French bread baking

Jocelyn Rouillé , Hubert H. Chiron , Paul Colonna , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Journal of Cereal Science, 2010, 52 (2), pp.161-169. ⟨10.1016/j.jcs.2010.04.008⟩
Article dans une revue hal-02668917v1

Linear modelling of biopolymer systems and related mechanical properties

Sofiane Guessasma , Adel Hamdi , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2009, 76 (3), pp.381-388. ⟨10.1016/j.carbpol.2008.10.027⟩
Article dans une revue hal-02664952v1

The Shape Memory of Starch

Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Starch/Stärke, 2009, 61 (2), pp.116-118. ⟨10.1002/star.200800074⟩
Article dans une revue hal-02660386v1

Effective properties of biopolymer composites: A three-phase finite element model

Saïd Rjafiallah , Sofiane Guessasma , Denis Lourdin
Composites Part A: Applied Science and Manufacturing, 2009, 40 (2), pp.130-136. ⟨10.1016/j.compositesa.2008.10.010⟩
Article dans une revue hal-02664240v1

Glass transition temperatures of a ready to eat breakfast cereal formulation and its main components determined by DSC and DMTA

Aleida Sandoval , Martin Nuñez , Alejandro Müller , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2009, 76 (4), pp.528-534. ⟨10.1016/j.carpol.2008.11.019⟩
Article dans une revue hal-02655020v1

Viscoelasticity properties of biopolymer composite materials determined using finite element calculation and nanoindentation

Sofiane Guessasma , Madjid Sehaki , Denis Lourdin , Alain Bourmaud
Computational Materials Science, 2008, 44 (2), pp.371-377
Article dans une revue hal-02660530v1

Influence of dehydration rate on the vitrification of corn protein

Marcos Sabino , Ludovic Pauchard , Catherine Allain , Cecile C. Mangavel , Ming Zeng
Journal of Applied Polymer Science, 2008, 110 (1), pp.1-7. ⟨10.1002/app.27374⟩
Article dans une revue hal-02659351v1

X-ray tomography study of the cellular structure of extruded starches and its relations with expansion phenomenon and foam mechanical properties

P. Babin , Guy G. Della Valle , Rémy Dendievel , Denis Lourdin , Luc Salvo
Carbohydrate Polymers, 2007, 68 (2), pp.329-340. ⟨10.1016/j.carbpol.2006.12.005⟩
Article dans une revue hal-02663148v1

Relationships between texture, mechanical properties and structure of cornflakes

Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Food Research International, 2007, 40 (4), pp.493-503. ⟨10.1016/j.foodres.2006.07.014⟩
Article dans une revue hal-02666460v1

Viscous properties of thermoplastic starches from different botanical origin

Guy Della Valle , Bruno Vergnes , Denis Lourdin
International Polymer Processing, 2007, 22 (5), pp.Pages 471-479. ⟨10.3139/217.2057⟩
Article dans une revue hal-00510570v1

La texture des corn flakes : relations avec la structure et le procédé de fabrication pour différentes variétés de maïs

Laurent Chaunier , Helene Chanvrier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Industries des Céréales, 2007, 151, pp.2-9
Article dans une revue hal-02667233v1

Structure and mechanical properties of hydroxypropylated starch films

David Lafargue , Bruno Pontoire , Alain Buleon , Jean Louis Doublier , Denis Lourdin
Biomacromolecules, 2007, 8 (12), pp.3950-3958. ⟨10.1021/bm7009637⟩
Article dans une revue hal-02668811v1

Film-forming properties of a modified starch kappa-carrageenan mixture in relation to its rheological behaviour

David Lafargue , Denis Lourdin , Jean Louis Doublier
Carbohydrate Polymers, 2007, 70 (1), pp.101-111. ⟨10.1016/j.carbpol.2007.03.019⟩
Article dans une revue hal-02655563v1

Mechanical behaviour of corn flour and starch-zein based materials in the glassy state: A matrix-particle interpretation

Helene Chanvrier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2006, 65 (3), pp.346-356
Article dans une revue hal-02665631v1

Imbibition, desiccation and mechanical deformations of zein pills in relation to their porosity

M.A. Sabino , L. Pauchard , C. Allain , Paul Colonna , Denis Lourdin
European Physical Journal E: Soft matter and biological physics, 2006, 20 (1), pp.29-36. ⟨10.1140/epje/i2004-10160-7⟩
Article dans une revue hal-02662683v1

Paired comparisons for the evaluation of crispness of cereal flakes by untrained assessors : correlation with descriptive analysis and acoustic measurements

Philippe Courcoux , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Michel Semenou
Journal of Chemometrics, 2005, 19, pp.129-137
Article dans une revue hal-02671300v1

Physical and sensory evaluation of cornflakes crispness

Laurent Chaunier , Philippe Courcoux , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Journal of Texture Studies, 2005, 36 (1), pp.93-118
Article dans une revue hal-02680910v1

Structure and mechanical behaviour of corn flour and starch-zein based materials in the glassy state

H. Chanvrier , Paul Colonna , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2005, 59 (1), pp.109-119
Article dans une revue hal-02674946v1

Lignin incorporation combined with electron-beam irradiation improves the surface water resistance of starch films

S. Lepifre , M. Froment , M. Cazaux , Sabine Houot , Denis Lourdin
Biomacromolecules, 2004, 5 (5), pp.1678-1686
Article dans une revue hal-02673484v1

Volumetric behaviour of maltose-water, maltose-glycerol and starch-sorbitol-water systems mixtures in relation to structural relaxation

Denis Lourdin , Paul Colonna , S.G. Ring
Carbohydrate Research, 2003, 338 (24), pp.2883-2887
Article dans une revue hal-02673708v1

Molecular mobility in starchy materials studied by electron spin resonance

A.M. Riquet , Alexandre Feigenbaum , Paul Colonna , Denis Lourdin
Journal of Applied Polymer Science, 2003, 88, pp.990-997
Article dans une revue hal-02674702v1

Structural relaxation and physical ageing of starchy materials

Denis Lourdin , Paul Colonna , J. Brownsey , T.R. Noel , S.G. Ring
Carbohydrate Research, 2002, 337 (9), pp.827-833
Article dans une revue hal-02671924v1

Relationship between thermomechanical properties and baking expansion of sour cassava starch (Polvilho azedo)

A.C. Bertolini , Christian Mestres , Denis Lourdin , Guy Della Valle , Paul Colonna
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2001, 81 (4), pp.429-435
Article dans une revue hal-02680345v1

Antiplasticisation and oxygen permeability of starch-sorbitol films

S. Gaudin , Denis Lourdin , P.M. Forssell , Paul Colonna
Carbohydrate Polymers, 2000, 43 (1), pp.33-37
Article dans une revue hal-02694138v1

Esterification of cellulose-enriched agricultural by-products and characterization of mechanical properties of cellulosic films

G. Chauvelon , N. Gergaud , L. Saulnier , Denis Lourdin , Alain Buleon
Carbohydrate Polymers, 2000, 42 (4), pp.285-392
Article dans une revue hal-02692739v1

Contribution of major ingredients during baking of biscuit dough systems

S. Chevallier , Paul Colonna , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Journal of Cereal Science, 2000, 31 (3), pp.241-252
Article dans une revue hal-02698469v1

Plasticisation and mobility in starch-sorbitol films

S. Gaudin , Denis Lourdin , D. Le Botlan , J.L. Ilari , Paul Colonna
Journal of Cereal Science, 1999, 29 (3), pp.273-284
Article dans une revue hal-02698741v1

Effect of polymer-plasticizer interactions on the oxygen permeability of starch-sorbitol-water films

S. Gaudin , Denis Lourdin , D. Le Botlan , P. Forssell , J.L. Ilari
Macromolecular Symposia, 1999, 138, pp.245-248
Article dans une revue hal-02693030v1

Polymères biodégradables. Mise en oeuvre et propriétés de l'amidon

Denis Lourdin , Guy Della Valle , Paul Colonna , Danièle Poussin
Caoutchoucs et Plastiques, 1999, 780, pp.39-42
Article dans une revue hal-02698458v1

Study of plasticizer-oligomer and plasticizer-polymer interactions by dielectric analysis : maltose-glycerol and amylose-glycerol-water systems

Denis Lourdin , S.G. Ring , Paul Colonna
Carbohydrate Research, 1998, 306 (4), pp.551-558
Article dans une revue hal-02697340v1

"Antiplasticization" in starch-glycerol films?

Denis Lourdin , Herve Bizot , Paul Colonna
Journal of Applied Polymer Science, 1997, 63 (8), pp.1047-1053
Article dans une revue hal-02694996v1

Influence of equilibrium relative humidity and plasticizer concentration on the water content and glass transition of starch materials

Denis Lourdin , L. Coignard , Herve Bizot , Paul Colonna
Polymer, 1997, 38 (21), pp.5401-5406
Article dans une revue hal-02690754v1

Correlation between static mechanical properties of starch-glycerol materials and low-temperature relaxation

Denis Lourdin , Herve Bizot , Paul Colonna
Macromolecular Symposia, 1997, 114, pp.179-185
Article dans une revue hal-02684033v1

Preparation and properties of thermally moulded and cast lignosulfates-starch blends

Stéphanie S. Baumberger , Catherine Lapierre , Bernard B. Monties , Denis Lourdin , Paul Colonna
Industrial Crops and Products, 1997, 6 (3-4), pp.253-258
Article dans une revue hal-02697251v1

Thermal transitions of cassava starch at intermediate water contents

V. Garcia , Paul Colonna , Denis Lourdin , Alain Buleon , Herve Bizot
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 1996, 47, pp.1213-1228
Article dans une revue hal-02692310v1

Influence of amylose contents on starch films and foams

Denis Lourdin , Guy Della Valle , Paul Colonna
Carbohydrate Polymers, 1995, 27, pp.261-270
Article dans une revue hal-02708566v1

Potential industrial uses of pea starches

Paul Colonna , Denis Lourdin , Alain Buleon
Grain Légumes, 1993, 2, pp.10-11
Article dans une revue hal-02700989v1
Image document

Experimental study on starch/tetradecane phase change material for cold energy storage

Anthony Delahaye , Hong-Minh Hoang , Denis Lourdin , Jean-Eudes Maigret , Isabelle Capron
ICR2023, AFF, Aug 2023, PARIS, France. ⟨10.18462/iir.icr.2023.0428⟩
Communication dans un congrès hal-04190623v1
Image document

Encapsulation de matériaux à changement de phase dans un emballage alimentaire

Hong-Minh Hoang , Anthony Delahaye , Isabelle Capron , Jean-Eudes Maigret , Denis Lourdin
Congrès Annuel de la Société Française de Thermique 2022, May 2022, Valanciennes, France
Communication dans un congrès hal-04227526v1

Rheological behaviour of molten pea composites for extrusion processing

Imen Jebalia , Jean-Eudes Maigret , Anne-Laure Réguerre , Sofiane Guessasma , Denis Lourdin
18th International Congress on Rheology, Dec 2020, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès hal-03330745v1

Plasticization of zein by acetate based ionic liquids

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy
ILMAT V, 4th International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02549126v1

Trilayer actuators based on ionic liquid and starch

Eric Leroy , Corentin Catry , Denis Lourdin , Tran-Minh Giao Nguyen , Frederic Vidal
ILMAT V, 4th International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02549141v1

Élaboration de différentes morphologies de composites d’amidon et de protéines de pois guidée par la simulation numérique de l’extrusion

Imen Jebalia , Jean-Eudes Maigret , Anne-Laure Réguerre , Sofiane Guessasma , Denis Lourdin
Congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP), Oct 2019, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-03330717v1

Détermination de la fenêtre d’ouvrabilité d’un biopolymère thermoplastique pour la fabrication additive par dépôt de fil fondu.

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy
XVIIéme Congrès de la Société Française de Génie des Procédés, 2019, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02549193v1

Fusion Bonding Behavior of Plasticized Corn Proteins in Fused Deposition Modeling Process

Laurent Chaunier , Benoit Duchemin , Estelle Couallier , Guy Della Valle , Denis Lourdin
34th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS-34), May 2018, Taipei, Taiwan. pp.030055-1, ⟨10.1063/1.5088313⟩
Communication dans un congrès hal-01823576v1

Détermination des propriétés de fusion-adhésion de filaments extrudés à base de protéines de maïs

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy
53éme Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2018, Brest, France
Communication dans un congrès hal-01963937v1

Electroactive polymer materials based on ionic liquid plasticized starch

Eric Leroy , Denis Lourdin , Tran-Minh Giao Nguyen , Cedric Plesse , Frederic Vidal
Journées Scientifiques du GDR-LIPS, Oct 2018, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01963960v1

Melt processed zein plasticized by pharmaceutically active ionic liquid for drug delivery.

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy , Lydie Viau
Journées Scientifiques du GDR-LIPS, Oct 2018, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01963951v1

Entirely bio-sourced nanocomposites for the elaboration of biomaterials

Veronica Nessi , Chloé Chevigny , Nicolas Descamps , Valérie Gaucher , Denis Lourdin
EPNOE Junior Scientists Meeting, May 2018, Maribor, Slovenia
Communication dans un congrès hal-03356117v1

Propriétés rhéologiques et modifications structurales de protéines de maïs plastifiées en vue de leur impression 3D par dépôt de fil fondu

Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin , Michèle M. Dalgalarrondo , Didier Marion
52éme Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2017, Nice, France
Communication dans un congrès hal-01636846v1

Bioinspired cellulose-xyloglucan polymer blends obtained using an ionic liquid as processing aid

A. Bendaoud , Rene P Kehrbusch , Benoit Duchemin , Jean-Eudes Maigret , Xavier Falourd
5th EPNOE International Polysaccharide Conference, Aug 2017, Jena, Germany
Communication dans un congrès hal-01636836v1

Thermoplasticized zeins and their rheological properties in the molten state for 3D printing by Fused Deposition Modeling

Laurent Chaunier , Michèle M. Dalgalarrondo , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin , Didier D. Marion
4th International Conference on Bioabsed Materials and Composites ICBMC 2017, Mar 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01636838v1

Rheological Characterization of Plasticized Corn Proteins for Fused Deposition Modeling

Laurent Chaunier , Michèle Dalgalarrondo , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Didier Marion
ESAFORM 2017, European Scientific Association For Material Forming (ESAFORM). INT., Apr 2017, Dublin, Ireland. ⟨10.1063/1.5008028⟩
Communication dans un congrès hal-01823526v1

Shape-Memory effects in amorphous Potato starch: influence of local orders and paracrystallinity

Chloé Chevigny , Loïc Foucat , Agnès Rolland-Sabaté , Alain Buléon , Denis Lourdin
Starch Convention, Apr 2017, Detmold, Germany
Communication dans un congrès hal-03356070v1

Cellulose/Xyloglucan blends obtained using an ionic liquid as processing aid

Amine Bendaoud , Rene P Kehrbusch , Benoit Duchemin , Jean-Eudes Maigret , Xavier Falourd
Journées Scientifiques du GDR LIPS, Nov 2016, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01963970v1
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Cellulose-xyloglucan composite film processing using ionic liquids as co-solvents

Amine Bendaoud , Jean-Eudes Maigret , Eric Leroy , Bernard Cathala , Denis Lourdin
32. International Conference of the Polymer Processing Society (PPS 32), Polymer Processing Society. Akron, Ohio, USA., Jul 2016, Lyon, France. ⟨10.1063/1.5016735⟩
Communication dans un congrès hal-02733662v1
Image document

3D printing of maize protein by fused deposition modeling

Laurent Chaunier , Eric Leroy , Guy Della Valle , Michèle Dalgalarrondo , Benedicte Bakan
32th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS 32), Polymer Processing Society. Akron, Ohio, USA., Jul 2016, Lyon, France. ⟨10.1063/1.5016792⟩
Communication dans un congrès hal-02737411v1
Image document

Plasticized protein for 3D printing by fused deposition modeling

Laurent Chaunier , Eric Leroy , Guy Della Valle , Denis Lourdin
19. International ESAFORM Conference on Material Forming (ESAFORM), Apr 2016, Nantes, France. ⟨10.1063/1.4963611⟩
Communication dans un congrès hal-01602509v1

Ionic liquids as plasticizers for starch based materials.

Paul Decaen , Agnès Rolland-Sabaté , Sophie Guilois-Dubois , Bruno Pontoire , G. Colomines
ILMAT III, 3rd International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2015, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-02549170v1

Effect of confinement on mechanical relaxation of starch-clay bionanocomposites.

Eric Leroy , Gildas Coativy , Denis Lourdin
Eurofillers/Polymer blends, 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02549181v1

Starch destructuration by ionic liquids

Agnès Rolland-Sabaté , L. Sciarini , Sophie Guilois-Dubois , Denis Lourdin , Patricia Le Bail
66th Starch Convention, 2015, Detmold, Germany
Communication dans un congrès hal-02549000v1

Cellulose / Xyloglucan blends obtained using ionic liquids as processing aids

Amine Bendaoud , Denis Lourdin , Eric Leroy
ILMAT III, 3rd International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2015, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-02549163v1

Ionic liquids as processing aids for polysaccharide based materials : The case of starch plasticization

Paul Decaen , Agnès Rolland-Sabaté , Sophie Guilois-Dubois , Bruno Pontoire , G. Colomines
ISGC 2015, International Symposium on Green Chemistry, 2015, La Rochelle, France
Communication dans un congrès hal-02549175v1

Ionic liquids as plasticizers for starch based materials

Paul Decaen , Guy Della Valle , Agnès Rolland-Sabaté , Sophie Guilois-Dubois , Bruno Pontoire
66th Starch Convention, 2015, Detmold, Germany
Communication dans un congrès hal-02548992v1

Modélisation des propriétés viscoélastiques linéaire d’amidon de pomme de terre amorphe en fonction de la température et la teneur en eau

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Sofiane Guessasma
48. Congrès du groupe français de rhéologie : Modèles et Rhéologie, Groupe Français de Rhéologie (GFR). Paris, FRA., Oct 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01512111v1

In vivo and in vitro studies of corn and potato starch thermoplastic materials for biomedical applications

Diego Velasquez , Laurent Chaunier , G. Pavon-Djavid , A. Meddahi-Pelle , Denis Lourdin
Biopolymers 2013 : Assemblages de biopolymères pour l'élaboration de matériaux, Dec 2013, Nantes, France. pp.1
Communication dans un congrès hal-02746406v1

Effect of macromolecular orientation on shape memory properties of starch based materials

Denis Lourdin , Alain Buleon , Laurent Chaunier , Cyril Vechambre
ICBM 2012, Feb 2012, Marrakech, Morocco
Communication dans un congrès hal-02804148v1

Des matériaux à mémoire de forme en amidon

Denis Lourdin , Alain Buleon , Laurent Chaunier , Cyril Vechambre
Polymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, Centre de Biotechnologies en Bretagne (CBB Développement). Rennes, FRA., May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02811424v1

Les Polysaccharides du Grain : de la Nutrition aux matériaux

Luc L. Saulnier , Denis Lourdin
Graines 2011 : 3. colloque national du réseau français de biologie des graines --, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Oct 2011, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02804907v1

Extrusion of starch-based products preventing shape memory properties

Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Cyril Vechambre , Denis Lourdin
Join the Ludovic Community, MINES ParisTech - École nationale supérieure des mines de Paris. Centre de Mise en Forme des Matériaux, CEMEF, Sophia Antipolis, FRA. Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)., Feb 2011, Sophia Antipolis, France
Communication dans un congrès hal-02806194v1

Toward deterministic understanding of the correlation between mechanical properties and structure of biopolymer based materials

Saïd Rjafiallah , Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
1. Joint Chinese-Dutch Workshop on Composites, Materials and Structures, Apr 2009, Delft, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès hal-02812152v1

Structural Basis and Process Requirements for Corn-Based Products Crispness

Laurent Chaunier , Helene Chanvrier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Bubbles in Food II, Sep 2006, Windermere, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02751826v1

La texture des corn flakes : relations avec la structure et le procédé de fabrication pour différentes variétés de maïs

Laurent Chaunier , Helene Chanvrier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
57. Journées Techniques des Industries Céréalières, Nov 2006, France
Communication dans un congrès hal-02811605v1

Crispness of cereal products: correlation with descriptive analysis, sensory and acoustic measurements

Philippe P. Courcoux , Laurent Chaunier , Denis Lourdin , Guy G. Della Valle , Huguette Nicod
3. International Symposium, May 2005, Louvain, Belgium
Communication dans un congrès hal-02763856v1

Structure-processing-properties relationships of starchy materials for bioplastics applications

Guy Della Valle , Paul Colonna , Denis Lourdin
IFCPAR Workshop : Bio/environmentally degradable polymers, Feb 2003, Chennai/Pune, India
Communication dans un congrès hal-02759899v1

Role and reactivity of low molecular weight phenolics during the processing of starch thermoplastics

S. Lepifre , Stéphanie S. Baumberger , Catherine Lapierre , Patrice Dole , Denis Lourdin
12. ISWPC International symposium on wood and pulping chemistry, Jun 2003, Madison, United States
Communication dans un congrès hal-02762753v1

L'eau dans les produits céréaliers secs : ingrédient, additif ou agent technologique ?

Paul Colonna , J. Abecassis , S. Guilbert , Herve Bizot , Alain Buleon
11. Rencontres Scientifiques et Techniques des Industries Alimentaires, Mar 1999, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02766781v1

Influence de l'humidité relative de conservation sur les propriétés texturales de films d'amidon plastifiés par du sorbitol

S. Gaudin , Denis Lourdin , J.L. Ilari , Paul Colonna
10. Rencontres Agoral, Apr 1998, Massy, France
Communication dans un congrès hal-02769126v1

Relationships between oxygen permeability and polymer-plasticizer interactions on starch-sorbitol-water films

S. Gaudin , Denis Lourdin , D. Le Botlan , P. Forssell , J.L. Ilari
Colloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02767651v1

Structural modifications of biscuit doughs during baking - Role of ingredients

S. Chevallier , Paul Colonna , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Colloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02767190v1

Melt rheology - foam structure - texture relationships in extruded starchy materials

Denis Lourdin , Guy Della Valle , Paul Colonna
Colloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02765250v1
Image document

Study of (SSD) biscuit baking by dynamic thermal analyses (DMTA, DSC, TGA)

S. Chevallier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Paul Colonna
5. European Rheology Conference, Sep 1998, Portoroz, Slovenia
Communication dans un congrès hal-02771155v1

Plasticization of high amylose starch

Denis Lourdin , Guy Della Valle , Paul Colonna , Danièle Poussin
Symposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02768773v1

Blending lignins into starchy materials : effect on macroscopic and ultrastructural characteristics

Stéphanie S. Baumberger , Catherine Lapierre , Bernard B. Monties , Denis Lourdin , Paul Colonna
Symposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02771662v1

Importance of amylose in non food uses of pea starches for thermoplastic materials

Paul Colonna , Denis Lourdin , Guy Della Valle , Alain Buleon
2. European Conference on Grain Legumes, Jul 1995, Copenhagen, Denmark
Communication dans un congrès hal-02779281v1

Modes d'obtention de matériaux amylacés aux échelles laboratoire et pilote

Denis Lourdin , Paul Colonna , Guy Della Valle
Colloque, May 1994, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02776760v1

Phase transitions of tapioca starch

V. Garcia , Alain Buleon , Paul Colonna , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Conference of the Food Chemistry Group of the Royal Society of Chemistry, Mar 1994, Dijon, France
Communication dans un congrès hal-02772235v1

Morphology & mechanical properties of pea starch-protein composites

Imen Jebalia , Jean-Eudes Maigret , Anne-Laure Réguerre , Sofiane Guessasma , Denis Lourdin
18th International Congress on Rheology, Dec 2020, Rio de Janeiro, Brazil
Poster de conférence hal-03330726v1

Nanofiller effect on structure-properties relationship of bio-sourced nanocomposites

Veronica Nessi , Chloé Chevigny , Nicolas Descamps , Valérie Gaucher , Denis Lourdin
ACS Spring Meeting, Mar 2019, Orlando, United States
Poster de conférence hal-03356007v1

Caractérisations structurale et thermomécanique de dérivés d'amidon

Adélina David , Julie Meimoun , Vincent Wiatz , René Saint-Loup , Julien Parcq
DEPOS28, Sep 2018, La Bresse, France
Poster de conférence hal-02330751v1

3D Printing Of Maize Protein By Fused Deposition Modeling

Laurent Chaunier , Eric Leroy , Guy G. Della Valle , Michèle M. Dalgalarrondo , Benedicte Bakan
XVIIéme International Congress on Rheology (ICR2016), Aug 2016, Kyoto, Japan
Poster de conférence hal-01636851v1

Starch based materials: ionic liquids as processing aids

Paul Decaen , Guy Della Valle , Agnès Rolland-Sabaté , G. Colomines , Denis Lourdin
ECCE Nice 2015, 10th European Congress of Chemical Engineering, 2015, Nice, France
Poster de conférence hal-02549208v1

Variations des propriétés rhéologiques et de la structure alvéolaire de pâtes de farine de blé au cours du laminage

Aleida J. Sandovala , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
49. Congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie : Rhéologie et approches multiphysiques couplées, Oct 2014, Grenoble, France. 2014
Poster de conférence hal-02792773v1

Influence de plastifiants ioniques sur la rhéologie de l’amidon de maïs en phase fondue

Paul Decaen , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin , E. Leroy
49. Congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie : Rhéologie et approches multiphysiques couplées, Oct 2014, Grenoble, France. , 1 p., 2014
Poster de conférence hal-02797658v1

NMR imaging as a tool to measure the water uptake into extruded starch-based materials

Corinne C. Rondeau-Mouro , C. Malveau , S. Quellec , Chloé Chevigny , Denis Lourdin
Biopolymers 2013, Dec 2013, Nantes, France. 2013
Poster de conférence hal-02600394v1
Image document

Effect of water content on viscoelastic properties of amorphous potato starch: DMA measurement

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Sofiane Guessasma , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Meeting of working Group Medicago sativa, Jun 2013, Paris, France. , 2013
Poster de conférence hal-02803770v1
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Structure-properties of polysaccharides with various branching schemes

Agnès Rolland-Sabaté , F. Grimaud , R. Irague , Sophie Guilois , Denis Lourdin
11. International Hydrocolloïds Conference 2012, Apr 2012, Purdue, United States. 2012
Poster de conférence hal-02806188v1
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Extruded starch as novel shape-memory bioresorbable biomedical device

Anne Beilvert , Frederic Chaubet , Laurent Chaunier , Didier Letourneur , Anne Meddahi-Pelle
ICYRAM 2012 International Conference of Young Researchers on Advanced Materials, Jul 2012, Singapour, Singapore. 1 p., 2012
Poster de conférence hal-02803728v1
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Shape memory and thermomechanical properties of starch-based foams

Laurent Chaunier , Anne-Laure A.-L. Reguerre , Denis Lourdin
9. European Conference on Foams, Emulsions and Applications, Jul 2012, Lisbonne, Portugal. 1 p., 2012
Poster de conférence hal-02804918v1

Détermination des propriétés rhéologiques des pâtes alimentaires en cours de cuisson

Magali Wagner , Guy G. Della Valle , Joel Abecassis , Alain Buleon , Denis Lourdin
Journées Techniques de l'AEMIC (60. Journées Techniques des Industries Céréalières), Oct 2009, Reims, France. 1 p., 2009
Poster de conférence hal-02822788v1

Comportement rhéologique des pâtes non levurées à faibles et grandes déformations

Aamir A. Shehzad , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Journées Techniques de l'AEMIC (60. Journées Techniques des Industries Céréalières), Oct 2009, Reims, France. 1 p., 2009
Poster de conférence hal-02818705v1

Shape memory properties of starch materials

Cyril Vechambre , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
4. EPF Summer School (European Polymer Federation): “Bioplastics and Related Materials”, May 2009, Gargnano, Italy. 1 p., 2009
Poster de conférence hal-02817535v1

Etude des transitions de phase des substrats amylacés par analyse calorimétrique différentielle (ACD)

Alain Buleon , Herve Bizot , Paul Colonna , V. Garcia , P. Lebail
60, pp.28-37, 1996, Bulletin de l'Association Française de Calorimétrie et d'Analyse Thermique (AFCAT)
Ouvrages hal-02841563v1

Crystalline structure in starch

Denis Lourdin , Jean-Luc Putaux , Gabrielle Veronese , Chloé Chevigny , Agnès Rolland-Sabaté
Starch, Springer Japan, 451p., 2015, 978-4-431-55494-3
Chapitre d'ouvrage hal-01280652v1

la mémoire des céréales du petit-déjeuner

Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Science culinaire : Matière, procédés, dégustation, Editions Belin, 400 p., 2014, Echelles, 978-2-7011-7533-1
Chapitre d'ouvrage hal-02792617v1

Matériaux à base d'amidons et de leurs dérivés

Denis Lourdin , Paul Colonna
La chimie verte, Lavoisier, 2006, 2-7430-0834-2
Chapitre d'ouvrage hal-02816471v1

Envisioning the developments of research into starch

Paul Colonna , Herve Bizot , Alain Buleon , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Starch 96. the book, Carbohydrate Research Foundation, 1997
Chapitre d'ouvrage hal-02839002v1