Denis Lourdin
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Publications
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Experimental study on starch/tetradecane phase change material for cold energy storageICR2023, AFF, Aug 2023, PARIS, France. ⟨10.18462/iir.icr.2023.0428⟩
Communication dans un congrès
hal-04190623v1
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Encapsulation de matériaux à changement de phase dans un emballage alimentaireCongrès Annuel de la Société Française de Thermique 2022, May 2022, Valanciennes, France
Communication dans un congrès
hal-04227526v1
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Rheological behaviour of molten pea composites for extrusion processing18th International Congress on Rheology, Dec 2020, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-03330745v1
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Plasticization of zein by acetate based ionic liquidsILMAT V, 4th International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2019, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02549126v1
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Trilayer actuators based on ionic liquid and starchILMAT V, 4th International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2019, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02549141v1
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Élaboration de différentes morphologies de composites d’amidon et de protéines de pois guidée par la simulation numérique de l’extrusionCongrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP), Oct 2019, Nantes, France
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hal-03330717v1
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Détermination de la fenêtre d’ouvrabilité d’un biopolymère thermoplastique pour la fabrication additive par dépôt de fil fondu.XVIIéme Congrès de la Société Française de Génie des Procédés, 2019, Nantes, France
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hal-02549193v1
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Fusion Bonding Behavior of Plasticized Corn Proteins in Fused Deposition Modeling Process34th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS-34), May 2018, Taipei, Taiwan. pp.030055-1, ⟨10.1063/1.5088313⟩
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hal-01823576v1
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Détermination des propriétés de fusion-adhésion de filaments extrudés à base de protéines de maïs53éme Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2018, Brest, France
Communication dans un congrès
hal-01963937v1
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Electroactive polymer materials based on ionic liquid plasticized starchJournées Scientifiques du GDR-LIPS, Oct 2018, Lyon, France
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hal-01963960v1
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Melt processed zein plasticized by pharmaceutically active ionic liquid for drug delivery.Journées Scientifiques du GDR-LIPS, Oct 2018, Lyon, France
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hal-01963951v1
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Entirely bio-sourced nanocomposites for the elaboration of biomaterialsEPNOE Junior Scientists Meeting, May 2018, Maribor, Slovenia
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hal-03356117v1
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Propriétés rhéologiques et modifications structurales de protéines de maïs plastifiées en vue de leur impression 3D par dépôt de fil fondu52éme Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2017, Nice, France
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hal-01636846v1
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Bioinspired cellulose-xyloglucan polymer blends obtained using an ionic liquid as processing aid5th EPNOE International Polysaccharide Conference, Aug 2017, Jena, Germany
Communication dans un congrès
hal-01636836v1
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Thermoplasticized zeins and their rheological properties in the molten state for 3D printing by Fused Deposition Modeling4th International Conference on Bioabsed Materials and Composites ICBMC 2017, Mar 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-01636838v1
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Rheological Characterization of Plasticized Corn Proteins for Fused Deposition ModelingESAFORM 2017, European Scientific Association For Material Forming (ESAFORM). INT., Apr 2017, Dublin, Ireland. ⟨10.1063/1.5008028⟩
Communication dans un congrès
hal-01823526v1
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Shape-Memory effects in amorphous Potato starch: influence of local orders and paracrystallinityStarch Convention, Apr 2017, Detmold, Germany
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hal-03356070v1
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Cellulose/Xyloglucan blends obtained using an ionic liquid as processing aidJournées Scientifiques du GDR LIPS, Nov 2016, Paris, France
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hal-01963970v1
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Cellulose-xyloglucan composite film processing using ionic liquids as co-solvents32. International Conference of the Polymer Processing Society (PPS 32), Polymer Processing Society. Akron, Ohio, USA., Jul 2016, Lyon, France. ⟨10.1063/1.5016735⟩
Communication dans un congrès
hal-02733662v1
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3D printing of maize protein by fused deposition modeling32th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS 32), Polymer Processing Society. Akron, Ohio, USA., Jul 2016, Lyon, France. ⟨10.1063/1.5016792⟩
Communication dans un congrès
hal-02737411v1
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Plasticized protein for 3D printing by fused deposition modeling19. International ESAFORM Conference on Material Forming (ESAFORM), Apr 2016, Nantes, France. ⟨10.1063/1.4963611⟩
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hal-01602509v1
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Ionic liquids as plasticizers for starch based materials.ILMAT III, 3rd International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2015, Berlin, Germany
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hal-02549170v1
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Effect of confinement on mechanical relaxation of starch-clay bionanocomposites.Eurofillers/Polymer blends, 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-02549181v1
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Starch destructuration by ionic liquids66th Starch Convention, 2015, Detmold, Germany
Communication dans un congrès
hal-02549000v1
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Cellulose / Xyloglucan blends obtained using ionic liquids as processing aidsILMAT III, 3rd International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2015, Berlin, Germany
Communication dans un congrès
hal-02549163v1
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Ionic liquids as processing aids for polysaccharide based materials : The case of starch plasticizationISGC 2015, International Symposium on Green Chemistry, 2015, La Rochelle, France
Communication dans un congrès
hal-02549175v1
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Ionic liquids as plasticizers for starch based materials66th Starch Convention, 2015, Detmold, Germany
Communication dans un congrès
hal-02548992v1
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Modélisation des propriétés viscoélastiques linéaire d’amidon de pomme de terre amorphe en fonction de la température et la teneur en eau48. Congrès du groupe français de rhéologie : Modèles et Rhéologie, Groupe Français de Rhéologie (GFR). Paris, FRA., Oct 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-01512111v1
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In vivo and in vitro studies of corn and potato starch thermoplastic materials for biomedical applicationsBiopolymers 2013 : Assemblages de biopolymères pour l'élaboration de matériaux, Dec 2013, Nantes, France. pp.1
Communication dans un congrès
hal-02746406v1
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Effect of macromolecular orientation on shape memory properties of starch based materialsICBM 2012, Feb 2012, Marrakech, Morocco
Communication dans un congrès
hal-02804148v1
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Des matériaux à mémoire de forme en amidonPolymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, Centre de Biotechnologies en Bretagne (CBB Développement). Rennes, FRA., May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès
hal-02811424v1
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Les Polysaccharides du Grain : de la Nutrition aux matériauxGraines 2011 : 3. colloque national du réseau français de biologie des graines --, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Oct 2011, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02804907v1
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Extrusion of starch-based products preventing shape memory propertiesJoin the Ludovic Community, MINES ParisTech - École nationale supérieure des mines de Paris. Centre de Mise en Forme des Matériaux, CEMEF, Sophia Antipolis, FRA. Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)., Feb 2011, Sophia Antipolis, France
Communication dans un congrès
hal-02806194v1
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Toward deterministic understanding of the correlation between mechanical properties and structure of biopolymer based materials1. Joint Chinese-Dutch Workshop on Composites, Materials and Structures, Apr 2009, Delft, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02812152v1
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Structural Basis and Process Requirements for Corn-Based Products CrispnessBubbles in Food II, Sep 2006, Windermere, United Kingdom
Communication dans un congrès
hal-02751826v1
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La texture des corn flakes : relations avec la structure et le procédé de fabrication pour différentes variétés de maïs57. Journées Techniques des Industries Céréalières, Nov 2006, France
Communication dans un congrès
hal-02811605v1
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Crispness of cereal products: correlation with descriptive analysis, sensory and acoustic measurements3. International Symposium, May 2005, Louvain, Belgium
Communication dans un congrès
hal-02763856v1
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Structure-processing-properties relationships of starchy materials for bioplastics applicationsIFCPAR Workshop : Bio/environmentally degradable polymers, Feb 2003, Chennai/Pune, India
Communication dans un congrès
hal-02759899v1
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Role and reactivity of low molecular weight phenolics during the processing of starch thermoplastics12. ISWPC International symposium on wood and pulping chemistry, Jun 2003, Madison, United States
Communication dans un congrès
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L'eau dans les produits céréaliers secs : ingrédient, additif ou agent technologique ?11. Rencontres Scientifiques et Techniques des Industries Alimentaires, Mar 1999, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02766781v1
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Influence de l'humidité relative de conservation sur les propriétés texturales de films d'amidon plastifiés par du sorbitol10. Rencontres Agoral, Apr 1998, Massy, France
Communication dans un congrès
hal-02769126v1
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Relationships between oxygen permeability and polymer-plasticizer interactions on starch-sorbitol-water filmsColloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-02767651v1
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Structural modifications of biscuit doughs during baking - Role of ingredientsColloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-02767190v1
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Melt rheology - foam structure - texture relationships in extruded starchy materialsColloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-02765250v1
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Study of (SSD) biscuit baking by dynamic thermal analyses (DMTA, DSC, TGA)5. European Rheology Conference, Sep 1998, Portoroz, Slovenia
Communication dans un congrès
hal-02771155v1
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Plasticization of high amylose starchSymposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02768773v1
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Blending lignins into starchy materials : effect on macroscopic and ultrastructural characteristicsSymposium, Jul 1996, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02771662v1
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Importance of amylose in non food uses of pea starches for thermoplastic materials2. European Conference on Grain Legumes, Jul 1995, Copenhagen, Denmark
Communication dans un congrès
hal-02779281v1
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Modes d'obtention de matériaux amylacés aux échelles laboratoire et piloteColloque, May 1994, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02776760v1
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Phase transitions of tapioca starchConference of the Food Chemistry Group of the Royal Society of Chemistry, Mar 1994, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-02772235v1
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Morphology & mechanical properties of pea starch-protein composites18th International Congress on Rheology, Dec 2020, Rio de Janeiro, Brazil
Poster de conférence
hal-03330726v1
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Nanofiller effect on structure-properties relationship of bio-sourced nanocompositesACS Spring Meeting, Mar 2019, Orlando, United States
Poster de conférence
hal-03356007v1
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Caractérisations structurale et thermomécanique de dérivés d'amidonDEPOS28, Sep 2018, La Bresse, France
Poster de conférence
hal-02330751v1
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3D Printing Of Maize Protein By Fused Deposition ModelingXVIIéme International Congress on Rheology (ICR2016), Aug 2016, Kyoto, Japan
Poster de conférence
hal-01636851v1
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Starch based materials: ionic liquids as processing aidsECCE Nice 2015, 10th European Congress of Chemical Engineering, 2015, Nice, France
Poster de conférence
hal-02549208v1
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Variations des propriétés rhéologiques et de la structure alvéolaire de pâtes de farine de blé au cours du laminage49. Congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie : Rhéologie et approches multiphysiques couplées, Oct 2014, Grenoble, France. 2014
Poster de conférence
hal-02792773v1
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Influence de plastifiants ioniques sur la rhéologie de l’amidon de maïs en phase fondue49. Congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie : Rhéologie et approches multiphysiques couplées, Oct 2014, Grenoble, France. , 1 p., 2014
Poster de conférence
hal-02797658v1
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NMR imaging as a tool to measure the water uptake into extruded starch-based materialsBiopolymers 2013, Dec 2013, Nantes, France. 2013
Poster de conférence
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Effect of water content on viscoelastic properties of amorphous potato starch: DMA measurementPoster de conférence hal-02803770v1 |
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Structure-properties of polysaccharides with various branching schemes11. International Hydrocolloïds Conference 2012, Apr 2012, Purdue, United States. 2012
Poster de conférence
hal-02806188v1
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Extruded starch as novel shape-memory bioresorbable biomedical deviceICYRAM 2012 International Conference of Young Researchers on Advanced Materials, Jul 2012, Singapour, Singapore. 1 p., 2012
Poster de conférence
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Shape memory and thermomechanical properties of starch-based foams9. European Conference on Foams, Emulsions and Applications, Jul 2012, Lisbonne, Portugal. 1 p., 2012
Poster de conférence
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Détermination des propriétés rhéologiques des pâtes alimentaires en cours de cuissonJournées Techniques de l'AEMIC (60. Journées Techniques des Industries Céréalières), Oct 2009, Reims, France. 1 p., 2009
Poster de conférence
hal-02822788v1
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Comportement rhéologique des pâtes non levurées à faibles et grandes déformationsJournées Techniques de l'AEMIC (60. Journées Techniques des Industries Céréalières), Oct 2009, Reims, France. 1 p., 2009
Poster de conférence
hal-02818705v1
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Shape memory properties of starch materials4. EPF Summer School (European Polymer Federation): “Bioplastics and Related Materials”, May 2009, Gargnano, Italy. 1 p., 2009
Poster de conférence
hal-02817535v1
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Etude des transitions de phase des substrats amylacés par analyse calorimétrique différentielle (ACD)60, pp.28-37, 1996, Bulletin de l'Association Française de Calorimétrie et d'Analyse Thermique (AFCAT)
Ouvrages
hal-02841563v1
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Crystalline structure in starchStarch, Springer Japan, 451p., 2015, 978-4-431-55494-3
Chapitre d'ouvrage
hal-01280652v1
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la mémoire des céréales du petit-déjeunerScience culinaire : Matière, procédés, dégustation, Editions Belin, 400 p., 2014, Echelles, 978-2-7011-7533-1
Chapitre d'ouvrage
hal-02792617v1
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Matériaux à base d'amidons et de leurs dérivésLa chimie verte, Lavoisier, 2006, 2-7430-0834-2
Chapitre d'ouvrage
hal-02816471v1
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Envisioning the developments of research into starchStarch 96. the book, Carbohydrate Research Foundation, 1997
Chapitre d'ouvrage
hal-02839002v1
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Shape memory composition comprising starchPatent n° : EP2280814. 2009
Brevet
hal-02809509v1
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Co-Polyesters of Hydroxy-Fatty Acids Extracted from Tomato Peel Agro-Wastes and Glycerol with Tunable 16 Mechanical, Thermal and Barrier Properties2020
Pré-publication, Document de travail
hal-02980994v2
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