Skip to Main content
Number of documents

12

Colin Duval - CV Archéozoologie


Journal articles9 documents

  • Colin Duval, Benoit Clavel. Birds as status symbols in northern France: Boves Castle during the High Middle Ages, in its regional context. Quaternary International, Elsevier, 2020, ⟨10.1016/j.quaint.2020.10.008⟩. ⟨hal-03194446⟩
  • Colin Duval, Benoit Clavel. Gallic cattle and French cattle. Animal morphology and economic change during prehistoric and historical periods. Gallia - Archéologie des Gaules, CNRS Éditions, 2018, 75 (75), pp.141-171. ⟨10.4000/gallia.3904⟩. ⟨hal-03194806⟩
  • Colin Duval, Benoît Clavel. Bœufs gaulois et bœufs français : morphologies animales et dynamiques économiques au cours de La Tène et des périodes historiques. Gallia - Archéologie des Gaules, CNRS Éditions, 2018, 75, pp.141-171. ⟨10.4000/gallia.3904⟩. ⟨hal-01933917⟩
  • Colin Duval, Thomas Cucchi, Marie-Pierre Horard-Herbin, Sébastien Lepetz. The development of new husbandry and economic models in Gaul between the Iron Age and the Roman Period: New insights from pig bones and teeth morphometrics. Journal of Archaeological Science, Elsevier, 2018, 99, pp.10-18. ⟨hal-03082810⟩
  • Colin Duval. La taille du bétail est loin d’être un détail. Les Nouvelles de l'archéologie, Maison des Sciences de l'Homme, 2017, pp.56-61. ⟨10.4000/nda.3730⟩. ⟨hal-03216024⟩
  • Delphine Frémondeau, Pauline Nuviala, Colin Duval. Pigs and Cattle in Gaul: The Role of Gallic Societies in the Evolution of Husbandry Practices. European Journal of Archaeology, SAGE Publications, 2017, 20 (3), pp.494-509. ⟨10.1017/eaa.2016.10⟩. ⟨halshs-03215955⟩
  • Colin Duval, Sébastien Lepetz, Marie-Pierre Horard-Herbin, Thomas Cucchi. Did Romanization impact Gallic pig morphology? New insights from molar geometric morphometrics. Journal of Archaeological Science, Elsevier, 2015, 57, pp.345-354. ⟨10.1016/j.jas.2015.03.004⟩. ⟨hal-02489423⟩
  • Colin Duval, Marie-Pierre Horard-Herbin, Sébastien Lepetz. Morphological changes in domestic cattle in Gaul, from the second century BC to the fifth century AD: diversity of herds in the Seine valley (France) and northern Gaul. Journal of Archaeological Science, Elsevier, 2013, pp.3977-3990. ⟨halshs-01015502⟩
  • Colin Duval, Sébastien Lepetz, Marie-Pierre Horard-Herbin. Diversité des cheptels et diversification des morphotypes bovins dans le tiers nord-ouest des Gaules entre la fin de l’âge du Fer et la période romaine. Gallia - Archéologie de la France antique, CNRS Éditions, 2012, 69 (2), pp.79-114. ⟨halshs-01015522⟩

Book sections2 documents

  • Colin Duval, Marie-Pierre Horard-Herbin, Thomas Cucchi, Sébastien Lepetz. La consommation de viande de porc en Gaule entre la fin de l’Âge du Fer et la période romaine. Marie-Pierre Horard-Herbin; Bruno Laurioux. Pour une Histoire de la viande : fabrique et représentations de l’Antiquité à nos jours, Presses Universitaires François-Rabelais; Presses Universitaires de Rennes, pp.93-116, 2017, Collection Tables des Hommes. ⟨hal-03078711⟩
  • Colin Duval, Delphine Frémondeau, Sébastien Lepetz, Marie-Pierre Horard-Herbin. L’élevage du porc : un savoir-faire gaulois ? Apport croisé des études isotopique et ostéométrique des os de cochon. G. Blancquaert et F. Malrain (dir). Evolution des sociétés gauloises du Second âge du Fer, entre mutations internes et influences externes. Actes du 38e colloque international de l’AFEAF – Amiens 29 mai - 1er juin 2014, Revue Archéologique de Picardie (N° Spécial 30), pp.583-597, 2016. ⟨hal-03082830⟩

Reports1 document

  • Daniel Morleghem, Philippe Husi, Colin Duval, Alain Kermorvant. Les carrières de sarcophages du haut Moyen Âge de Panzoult (Indre-et-Loire). Campagne 2010. [Rapport de recherche] UMR 7324 CITERES. 2012, pp.2 vol. ⟨halshs-01654020⟩