Accéder directement au contenu

Claire Mouquet-Rivier

18
Documents

Présentation

**Diplômes et Titres universitaires** **2016** HDR en Nutrition &amp; Sciences des Aliments – Université de Montpellier **1995** Doctorat spécialisé en Sciences des Aliments. ENSIA-Massy. **1991** Mastère spécialisé en Technologies Alimentaires - Régions Chaudes. ENSIA-SIARC, Montpellier. **1989** DESS de Nutrition et Alimentation dans les Pays en Développement. Université Montpellier. **1988** Maîtrise de Biophysiologie appliquée aux Productions Végétales. Université d’Angers. **1986** DEUG B "Sciences de la Nature et de la Vie". Université de Caen. **1984** Baccalauréat, série C. <a name="_Toc447678971"></a><a name="_Toc447097836"></a><a name="_Toc428617394"></a><a name="_Toc428606216"></a><a name="_Toc428605774"></a><a name="_Toc428605693"></a><a name="_Toc428605623"></a> **Cursus professionnel** **Depuis décembre 1997 *:* Chargée de Recherche** au sein de l’Unité de Nutrition de l’IRD (actuellement UMR Nutripass) - **Titularisation** en décembre 1999; passage en **CR1** en décembre 2001 ***Thème de recherche*** *:* Développement et évaluation de recommandations et de stratégies pour *améliorer la qualité nutritionnelle de l’alimentation des jeunes enfants dans les pays du Sud.* **Affectations :** depuis le 1 sept. 2006 : IRD France-Sud, Montpellier. du 2 janv. 2002 au 31 août 2006 : centre IRD de Ouagadougou, Burkina Faso. du 1 déc 1997 au 31 déc 2001 : IRD France-Sud, Montpellier. ***Depuis septembre 2018 : Responsable de l’équipe Nutrition &amp; Aliments de l’UMR Nutripass*** ***Depuis Avril 2016 : Animatrice de l’axe thématique transversal « Mère, enfant, environnement alimentaire en Afrique"***

Publications

Image document

Antioxidant Capacity of Polar and Non-Polar Extracts of Four African Green Leafy Vegetables and Correlation with Polyphenol and Carotenoid Contents

Nelly Fioroni , Claire Mouquet-Rivier , Emmanuelle Meudec , Véronique Cheynier , Frédéric Boudard
Antioxidants , 2023, 12 (9), pp.1726. ⟨10.3390/antiox12091726⟩
Article dans une revue hal-04370560v1
Image document

Estimation of food portion sizes in women of childbearing age and young children in Ouagadougou (Burkina Faso) using a food photography atlas and salted replicas: comparison with weighed records

Stéphanie Zoungrana , Jérome W Somé , Yves Martin-Prével , Hermann B Lanou , Séni Kouanda
PLoS ONE, 2023, 18 (9), pp.e0291375. ⟨10.1371/journal.pone.0291375⟩
Article dans une revue hal-04213172v1
Image document

Increasing pulse agrobiodiversity to improve food security and sustainable agriculture in Sub-Saharan Africa

Peter Biu Ngigi , Claire Mouquet-Rivier , Marie-Josephe Amiot , Céline Termote , Dominique Pallet
Frontiers in Sustainable Food Systems, 2022, 6, pp.1-7. ⟨10.3389/fsufs.2022.948808⟩
Article dans une revue hal-03846149v1
Image document

Evaluation of vitamin D bioaccessibility and mineral solubility from test meals containing meat and/or cereals and/or pulses using in vitro digestion

Tiffany Antoine , Christèle Icard-Vernière , Giulia Scorrano , Amal Salhi , Charlotte Halimi
Food Chemistry, 2021, 347, pp.128621. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.128621⟩
Article dans une revue hal-03146299v1

Evaluation of vitamin D bioaccessibility and iron solubility from test meals containing meat and/or cereals and/or legumes

Tiffany Antoine , Giulia Scorrano , Cristèle Icard-Vernière , Charlotte Halimi , Stéphane Georgé
Proceedings of the Nutrition Society, 2020, 79 (OCE2), ⟨10.1017/S0029665120004942⟩
Article dans une revue hal-03162887v1

Formulation and processing of gruels made from local ingredients, thin enough to flow by gravity in enteral tube feeding

Cybèle Maka Taga , Yvette Jiokap Nono , Christèle Icard-Vernière , Hélène Desmorieux , César Kapseu
Journal of Food Science and Technology, 2019, 56 (8), pp.3609-3619. ⟨10.1007/s13197-019-03787-6⟩
Article dans une revue hal-02388152v1
Image document

Fréquence et formes de consommation du niébé en milieu urbain au Bénin et freins potentiels à cette consommation.

F.L Akissoe , M.y Hemery , Christèle Icard-Vernière , Y. Madode , A. Roger
Innovations Agronomiques, 2019, 74, pp.176-182. ⟨10.15454/nqgjap⟩
Article dans une revue hal-02338180v1
Image document

Soaking and cooking modify the alpha-galacto-oligosaccharide and dietary fibre content in five Mediterranean legumes

Sondos Njoumi , Marie Josephe Amiot , Isabelle Rochette , Sihem Bellagha , Claire Mouquet-Rivier
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2019, 70 (5), pp.551-561. ⟨10.1080/09637486.2018.1544229⟩
Article dans une revue hal-02310096v1

Effects of cooking and food matrix on estimated mineral bioavailability in Mloukhiya, a Mediterranean dish based on jute leaves and meat

Sondos Njoumi , Sihem Bellagha , Christèle Icard-Vernière , Christian Picq , Marie Josèphe Amiot
Food Research International, 2018, 105, pp.233 - 240. ⟨10.1016/j.foodres.2017.11.020⟩
Article dans une revue hal-01913831v1
Image document

Adequacy of some locally produced complementary foods marketed in Benin, Burkina Faso, Ghana, and Senegal

Sara Antonio Dimaria , Hélène Schwartz , Christèle Icard-Vernière , Christian Picq , Noël Marie Zagre
Nutrients, 2018, 10 (6), ⟨10.3390/nu10060785⟩
Article dans une revue hal-01913834v1
Image document

Energy and nutrient intake increased by 47-67% when amylase was added to fortified blended foods-a study among 12- to 35-month-old Burkinabe children

Nynke A Kampstra , Nguyen van Hoan , Damiet J P C Koenders , Rotraut Rotraut Schoop , Britt C Broersen
Maternal and Child Nutrition, 2018, 14 (1), ⟨10.1111/mcn.12459⟩
Article dans une revue hal-01913956v1

Culinary practices mimicking a polysaccharide-rich recipe enhance the bioaccessibility of fat-soluble micronutrients

Claudie Dhuique-Mayer , Adrien Servent , Adriana Descalzo , Claire Mouquet-Rivier , Marie-Josèphe Amiot
Food Chemistry, 2016, 210, pp.182-188. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.04.037⟩
Article dans une revue hal-02032074v1
Image document

Effect of extrusion cooking and amylase addition to gruels to increase energy density and nutrient intakes by Vietnamese infants

van Hoan Nguyen , Claire Mouquet Rivier , Sabrina Eymard-Duvernay , Serge Trêche
Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2010, 19 (3), pp.308-315
Article dans une revue ird-01225696v1
Image document

Consumption pattern, biochemical composition and nutritional value of fermented pearl millet gruels in Burkina Faso

Claire Mouquet Rivier , Christèle Icard-Vernière , Jean-Pierre Guyot , E. Hassane Tou , Isabelle Rochette
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2008, 59 (7-8), pp.716-729
Article dans une revue ird-01225661v1

Evaluation de la teneur en fer et de sa biodisponibilité d’un plat traditionnel méditerranéen à base de corète

Sondos Njoumi , Sihem Bellagha , Marie Josephe Amiot-Carlin , Christèle Icard-Vernière , Claire Mouquet-Rivier
Journées francophones de nutrition (JFN 2016), Nov 2016, Montpellier, France. , 441 p., 2016, Journées francophones de nutrition : livre des résumés
Poster de conférence hal-01604121v1
Image document

Sécurité alimentaire et ressources naturelles : stratégies de diversification

Rémi Cardinael , Olivier Deheuvels , Louise Leroux , Julie Subervie , Akiko Suwa-Eisenmann
Alban Thomas; Arlène Alpha; Aleksandra Barczak; Nadine Zakhia-Rozis. Durabilité des systèmes pour la sécurité alimentaire. Combiner les approches locales et globales, Ed. Quae, pp.189-205, 2024, Synthèses, 978-2-7592-3852-1
Chapitre d'ouvrage hal-04470656v1

Food security and natural resources: diversification strategies

Rémi Cardinael , Olivier Deheuvels , Louise Leroux , Julie Subervie , Akiko Suwa-Eisenmann
Alban Thomas; Arlène Alpha; Aleksandra Barczak; Nadine Zakhia-Rozis. Sustainable food systems for food security. Need for combination of local and global approaches, Ed. Quae, 220 p., 2022, Synthèses, 9782759235759
Chapitre d'ouvrage hal-03718285v1