Christine LANGE
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Documents
Domaines de recherche
Sciences du Vivant [q-bio]
Compétences
Publications
Use of sensory food imagery to drive children to choose smaller portions of healthy and unhealthy snacksAnnual conference of the association for consumer research (ACR), Association for Consumer Research, Oct 2019, Atlanta, Texas, United States
Communication dans un congrès
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Snack portion size choice, expectations and actual experiences in children: the interplay of healthiness, hunger, and sensory food imageryAnnual conference of the association for consumer research (ACR), Oct 2018, Dallas Texas, United States. 1 p
Communication dans un congrès
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How to measure food liking in a dynamic way in 8-10 year-old children? A new methodAnnual meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), Jul 2017, Montreal, Canada. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01577107v1
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Determinants of infant sweetness exposure. Results from the OPALINE mother-child cohort39. annual meeting of the british feeding and drinking group, Apr 2015, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès
hal-01595454v1
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Sweet drink exposure and liking for sweet taste in school-age children39. annual meeting of the british feeding and drinking group, Apr 2015, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès
hal-01580685v1
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Development of a new home testing method to assess infant’s food liking by mothers11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01594702v1
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Should I use touchscreen tablets rather than computers and mice in TDS trials?11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01165728v1
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Development of a questionnaire to measure attraction toward sweet, salty, and fatty foods in childrenSéminaire final du projet européen HabEat, Mar 2014, Dijon, France. 1 p
Communication dans un congrès
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A path analysis model: how liking for vegetables emerges in children13. journées européennes agro-industrie et méthodes statistiques - Agrostat 2014, Mar 2014, Rabat, Maroc. pp.97-102
Communication dans un congrès
hal-01578874v1
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Unravelling some early determinants of liking for vegetables at 2 years: a longitudinal study from pregnancy to 2 yearsSociety for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) 2014, 2014, Seattle, WA, United States. 25 p
Communication dans un congrès
hal-02795180v1
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Development of a questionnaire to measure attraction toward sweet, salty, and fatty foods in children6. european conference on sensory and consumer research: a sense of life, Sep 2014, Copenhagen, Denmark. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01165731v1
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Can improving a biscuit's nutritional characteristics be compatible with maintaining it sensory quality?The 10th Pangborn Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
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Are hedonic responses to food odours linked to food liking in infants at 12 and 22 months?The 10th Pangborn Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-00865386v1
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Are hedonic responses to food odours linked to food liking in infants at 12 and 22 months?10. Pangborn sensory science symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02806955v1
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Comparaison des préférences déclarées et mesurées vis-à-vis du gras, du salé et du sucré, entre adultes et enfantJournée d'information et d'échange sur les préférences vis-à-vis du gras, du salé, du sucré. Restitution du projet ANR 08-ALIA-006 EPIPREF, Nov 2013, Paris, France. 44 diapositives
Communication dans un congrès
hal-01249022v1
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Could a sensory education improve taste identification, willingness to taste vegetables and food memory in 5 to 7 years-oldchildren?The 10th Pangborn Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-00865833v1
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Développement des préférences pour les légumes dans la cohorte OPALINE : un modèle SEM pour intégrer les différents déterminants des préférences de la période intra utérine à l'âge de 2 ans (SESSION 1 : Comportement du consommateur : analyse et modélisation)Séminaire DID'IT "modélisation et alimentation", Jan 2013, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-00823175v1
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Complementary feeding: what, when and how in OPALINE mothers? Consequences on infant's food acceptance.Workshop Opaline: Understanding the early development of food preferences and eating behaviour in children. Abstract session 1: Experiental and environmental factors of early eating behaviour, Oct 2012, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-00824638v1
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Taste acceptance: evolution in the 1st year and influence on food acceptanceWorkshop OPALINE: Understanding the early development of food preferences and eating behaviour in children, Université de Bourgogne (UB). FRA.; Université Paris Ouest Nanterre La Défense. FRA.; Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). FRA.; AgroParisTech. FRA.; Université Paris Sud - Paris 11 (UP11). FRA., Oct 2012, Dijon, France. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01591734v1
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L'amélioration de la qualité nutritionnelle est-elle compatible avec le maintien de la qualité sensorielle ? L'exemple des biscuits2ème colloque Oqali, Dec 2012, Paris, France. 29 p
Communication dans un congrès
hal-00787961v1
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Modelling the early determinants of food preferences in the OPALINE cohortWorkshop OPALINE: Understanding the early development of food preferences and eating behaviour in children, Oct 2012, Dijon, France. 35 p
Communication dans un congrès
hal-01123199v1
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EveilSens: an ongoing project to investigate the effects of a sensory education in 5-6 year-old childrenWorkshop OPALINE, Oct 2012, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-00746945v1
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Can we increase liking of fat or sugar reduced biscuits by either a progressive or a direct exposure?5th European Conference on Sensory and Consumer Research, Sep 2012, Bern, Switzerland
Communication dans un congrès
hal-00745896v1
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Taste acceptance: evolution in the 1st year and influence on food acceptance.Workshop Opaline: Understanding the early development of food preferences and eating behaviour in children. Abstract session 2: Role of chemosensory reactivity in orientation eating behaviour, Oct 2012, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-00824630v1
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Perception sensorielle et appréciation de biscuits réduits en lipides et en sucresJournée Qualiment, Sep 2012, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès
hal-00755611v1
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Reducing Fat or Sugar Content in Biscuits: Does it Impact Liking? Should Nutritional Claims Be Added to Packagings?5th European Conference on Sensory and Consumer Research 'A Sense of Inspiration', Sep 2012, Bern, Switzerland
Communication dans un congrès
hal-00746924v1
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Perception sensorielle et appréciation de biscuits réduits en lipides et en sucresJournée Qualiment, Sep 2012, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès
hal-00746938v1
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Perception sensorielle et appréciation de biscuits réduits en lipides et en sucresJournées qualiment, Sep 2012, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès
hal-02809946v1
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Comprendre la formation précoce des préférences alimentaires : l'étude OPALINE.Colloque Régional Nutrition et Santé Publique, May 2011, Dijon, France
Communication dans un congrès
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Les pratiques éducatives parentales en matière d’alimentation évaluées par les enfants : validation d’une échelle de mesure9. Journées francophones de nutrition (JFN), Dec 2011, Reims, France. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01519324v1
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The effect of Fat and Sweetness Perception on Biscuit Liking9th Pangborn Sensory Science Symposium, Sep 2011, Toronto, Canada
Communication dans un congrès
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Effet de la perception en gras/sucré sur l’appréciation des biscuits17. Forum des jeunes chercheurs « Jeunes chercheurs, explorons la bulle professionnelle », Jun 2011, Dijon, France
Communication dans un congrès
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Effet d'une éducation sensorielle sur les préférences et les comportements alimentaires d'enfants âgés de 8 à 10 ansFunFood 2010, Apr 2010, Angoulème, France. pp. 20
Communication dans un congrès
hal-00709323v1
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Effect of sensory education on categorisation of unknown odors in children20. Congress of the European Chemoreception Research Organisation (ECRO), Sep 2010, Avignon, France. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02747672v1
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Maternal weaning practices and their impact on infant's acceptance of new foodConference on feeding and eating in infancy and early childhood, Mar 2010, Londres, United Kingdom. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02820588v1
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Déterminants précoces de la formation des préférences alimentaires : rôle des facteurs expérientiels, sensoriels et éducatifsRencontres d’Arôme, Dec 2010, Marseille, France
Communication dans un congrès
hal-01577101v1
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Qualité et représentation nutritionnelles, perception sensorielle et acceptabilité des biscuits16e Forum des Jeunes Chercheurs, Jun 2010, Besançon, France
Communication dans un congrès
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Maternal weaning practices and their impact on infant's acceptance of new foodConference on Feeding and Eating in Infancy and Early Childhood, Mar 2010, Londres, United Kingdom
Communication dans un congrès
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Effect of sensory education on food preferences in childrenThe 3rd European Conference on Sensory and Consumer Research: A Sense of Innovation, Sep 2008, Hamburg, Germany
Communication dans un congrès
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Are reactions to new foods at weaning related to infants’ taste reactivity at the age of 6 months?3. european conference on sensory and consumer research (eurosense), Sep 2008, Hamburg, Germany
Communication dans un congrès
hal-01579322v1
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Effect of sensory education on food preferences in childrenThird European Conference on Sensory and Consumer Research: A Sense of Innovation, Sep 2008, Hamburg, Germany
Communication dans un congrès
hal-00323906v1
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Relationship between olfactory reactivity and food rejections in infants17. Congress of the European Chemoreception Research Organisation (ECRO), Sep 2006, Grenade, Spain
Communication dans un congrès
hal-01189288v1
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Effet d'une éducation sensorielle sur les préférences et comportements alimentaires d'enfants (8-10 ans)Approche sensorielle de l'alimentation chez l'enfant, Sep 2006, Sion, France
Communication dans un congrès
hal-00125067v1
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Relationship between olfactory reactivity and food rejections in infant17th Congress of the European Chemoreception Research Organisation, 2006, Grenada, Spain
Communication dans un congrès
hal-00094997v1
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Impact of the information provided to the consumers on their preference and purchase behaviour for burgundy red wines10. Food choice conference, Jun 2002, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès
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Impact of the information provided to the consumers on their willingness to pay : comparison of two methods applied on Champagne4. Pangborn sensory science symposium, Jul 2001, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-02762671v1
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Trade-off perceived quality and price3. Pangborn Sensory Science Symposium, Aug 1998, Alesund, Norway. pp.142
Communication dans un congrès
hal-02841327v1
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Effect of sensory learning on food behaviour in children1 p., 2007, 7. Pangborn sensory science symposium. Delegate manual
Proceedings/Recueil des communications
hal-03838069v1
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Effet de la prématurité et du poids de naissance ou de la croissance intra utérine sur le comportement alimentaire à 2 ans2013
Autre publication scientifique
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Etude de l'effet des caractéristiques sensorielles, des attentes induites par l'information et du prix sur l'acceptabilité et le comportement d'achat du consommateurSciences du Vivant [q-bio]. Université de Bourgogne, 2000. Français. ⟨NNT : ⟩
Thèse
tel-02842408v1
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L'imagerie sensorielle : Un nudge pour inciter les enfants à mieux manger à l'heure du goûterSingler, Eric. Guide de l'Économie Comportementale 2020, Labrador, 2020
Chapitre d'ouvrage
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Chapter 24: Assessing the effect of information on the reservation price for champagne: What are consumers actually paying for?Handbook of the Economics of Wine : Volume 1: Prices, Finance, and Expert Opinion, 6, , 584 p., 2018, World Scientific Handbook in Financial Economics Series, ⟨10.1142/9789813232747_0024⟩
Chapitre d'ouvrage
hal-02785866v1
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