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Charles VIAUT

Maître de conférences à l'Université Bretagne Sud
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Présentation

Historien et archéologue médiéviste, je suis maître de conférences à l'université Bretagne Sud. Mes travaux portent principalement sur les lieux de pouvoir médiévaux, dans leur articulation avec les questions alimentaires et les relations sociétés/milieux. Responsable de l'opération archéologique sur le site médiéval de Bialé (Saint-Justin, Landes) et membre du projet régional de recherches "AgroPast, recherches sur l'agropastoralisme landais au Moyen Âge". Membre de l'équipe de recherche sur le site médiéval de Talmont (Vendée) Membre du GIS Histoire et Sciences de la Mer (CNRS) Je travaille également sur la civilisation de l'époque classique de l'archipel des Comores (XIIIe-XVIIIe siècle).
A medieval historian and archaeologist, I am an associate professor at the University of Southern Brittany. My work focuses mainly on medieval places of power as they relate to food issues and the relationship between societies and environments. I am in charge of the archaeological operation at the medieval site of Bialé (Saint-Justin, Landes) and a member of the regional research project "AgroPast, research into Landes agropastoralism in the Middle Ages". Member of the research team on the medieval site of Talmont (Vendée). Member of the GIS Histoire et Sciences de la Mer (CNRS). I am also working on the classical civilisation of the Comoros archipelago (13th-18th centuries).

Publications

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Recipes outside books. Finding culinary recipes and their uses in fifteenth-century domestic accounts from Aquitaine

Charles Viaut
International Symposium : The Culinary Recipe from the XIIth to the XVIIth centuries. Europe, Islam, Far East, Bruno Laurioux; Helmut Klug, May 2021, Graz, Austria
Communication dans un congrès halshs-03238846v1

Roundtable : Between Reenactment and Inspiration

Charles Viaut , Fabian Müllers , Aurélie Chantran
The Culinary Recipe from the XIIth to the XVIIth centuries. Europe, Islam, Far East, Bruno Laurioux; Helmut Klug, May 2021, Graz, Austria
Communication dans un congrès halshs-03228716v1

De la salsamenta pictavensium au noël de Thouars. A la recherche des préparations culinaires dans les châteaux poitevins du Moyen Âge

Charles Viaut
Séminaire ANR : Les Jeudis de CoReMa (Cooking Recipes of the Middle Ages), Bruno Laurioux; Denise Ardesi; Corentin Poirier, Apr 2020, Tours, France
Communication dans un congrès halshs-02484179v1