Accéder directement au contenu

Cécile BERRI

Cécile Berri
45
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Fonction : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Centre INRAE Val de Loire, 37380 Nouzilly Domaine d'expertises : Biologie du muscle et qualité des viandes de volailles Thématique et travaux : Etude des processus biologiques qui contrôlent la qualité des viandes de volailles - Etudier l'influence des facteurs de production et proposer des outils d'amélioration utilisables en sélection et en élevage. Mots clefs : volaille, viande, qualité, métabolisme, croissance, nutrition, génétique, génomique Formation universitaire (Université Clermont-Ferrand) : 1995- Doctorat en sciences des aliments ; 2007- Habilitation à Diriger des Recherches Carrière : 1995-1998 : Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA ; 1998-2010 : Chargée de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; depuis 2011 : Directrice de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; Depuis 2017 : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture. Position : Director of the UMR Avian Biology and Poultry Science, INRAE Val de Loire Center, 37380 Nouzilly Field of expertise: Muscle biology and poultry meat quality. Theme and work: Study of the biological processes that control the quality of poultry meat - Study of the influence of production factors and proposal of improvement tools that can be used in selection and breeding. Key words : poultry, meat, quality, metabolism, growth, nutrition, genetics, genomics Academic background (University of Clermont-Ferrand) : 1995- PhD in food science ; 2007- Habilitation to supervise research Career: 1995-1998: Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA; 1998-2010: Research Associate, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; since 2011: Research Director, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; Since 2017: Director of the Avian Biology and Poultry Science

Domaines de recherche


Compétences

Publications

957356
Image document

Genetic parameters of white striping in relation to body weight, carcass composition, and meat quality traits in two broiler lines divergently selected for the ultimate pH of the pectoralis major muscle

Nabeel Alnahhas , Cécile Berri , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Pascal P. Chartrin , Maryse Boulay
BMC Genetics, 2016, 17 (61), 9 p. ⟨10.1186/s12863-016-0369-2⟩
Article dans une revue hal-02636800v1

Oxydation des viandes de dindes : Quels sont les facteurs impliqués ?

Marie Bourin , Elisabeth Baéza , Amandine Mika , Estelle Godet , Pascal P. Chartrin
TeMA, 2016, 37, pp.43-50
Article dans une revue hal-02630206v1

The ability of genetically lean or fat slow-growing chickens to synthesize and store lipids is not altered by the dietary energy source

Elisabeth Baéza , Florence Gondret , Pascal P. Chartrin , Elisabeth Duval , Cécile Berri
Animal, 2015, 9 (10), pp.1643-1652. ⟨10.1017/S1751731115000683⟩
Article dans une revue hal-01211037v1

Impact of divergent selection for ultimate pH of pectoralis major muscle on biochemical, histological, and sensorial attributes of broiler meat

Nabeel Alnahhas , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Pascal P. Chartrin
Journal of Animal Science, 2015, 93 (9), pp.4524 - 4531. ⟨10.2527/jas.2015-9100⟩
Article dans une revue hal-02641511v1
Image document

Thermal manipulation during embryogenesis has long-term effects on muscle and liver metabolism in fast-growing chickens.

Thomas Loyau , Sonia Metayer-Coustard , Cécile Berri , Sabine Crochet , Estelle Cailleau-Audouin
PLoS ONE, 2014, 9 (9), 13 p. ⟨10.1371/journal.pone.0105339⟩
Article dans une revue hal-02640949v1

Effects of dietary enrichment with n-3 fatty acids on the quality of raw and processed breast meat of high and low growth rate chickens

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Vérane Gigaud , Sébastien Tauty , Karine Meteau
British Poultry Science, 2013, 54 (2), pp.190-198. ⟨10.1080/00071668.2013.775695⟩
Article dans une revue hal-02645843v1
Image document

Influence of increasing slaughter age of chickens on meat quality, welfare, and technical and economic results

Elisabeth Baéza , Cécile Arnould , Maamer Jlali , Pascal P. Chartrin , Verane Gigaud
Journal of Animal Science, 2012, 90 (6), pp.2003-2013. ⟨10.2527/jas.2011-4192⟩
Article dans une revue hal-01129628v1
Image document

Analysis of a slow-growing line reveals wide genetic variability of carcass and meat quality-related traits

Marie Chabault-Dhuit , Elisabeth Baéza , Verane Gigaud , Pascal P. Chartrin , Hervé Chapuis
BMC Genetics, 2012, 13, online (october), Non paginé. ⟨10.1186/1471-2156-13-90⟩
Article dans une revue hal-01129685v1

Effect of sex and genotype on carcase composition and nutritional characteristics of chicken meat

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Karine Meteau , Thierry Bordeau , Herve H. Juin
British Poultry Science, 2010, 51 (3), pp.344-353. ⟨10.1080/00071668.2010.503472⟩
Article dans une revue hal-02665029v1

Does the chicken genotype ‘Géline de Touraine’ have specific carcass and meat characteristics?

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire , Joël Besnard
Animal, 2009, 3 (5), pp.764-771. ⟨10.1017/S1751731109004029⟩
Article dans une revue hal-02664690v1

Adenosine monophosphate-activated protein kinase involved in variations of muscle glycogen and breast meat quality between lean and fat chickens

Vonick Sibut , Elisabeth Le Bihan-Duval , Sophie Tesseraud , Estelle Godet , Thierry Bordeau
Journal of Animal Science, 2008, 86 (11), pp.2888-2896. ⟨10.2527/jas.2008-1062⟩
Article dans une revue hal-02660502v1
Image document

Further processing characteristics of breast and leg meat from fast-, medium- and slow-growing commercial chickens

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Laurent Picgirard
Animal Research, 2005, 54, pp.123-134
Article dans une revue hal-02681041v1
Image document

Further processing characteristics of breast and leg meat from fast-, medium- and slow-growing commercial chickens

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Laurent Picgirard
Animal Research, 2005, 54 (2), pp.123-134
Article dans une revue hal-00890028v1

Lipid and fatty acid composition of fresh and cured-cooked breast meat of standard, certified and label chickens

Pascal P. Chartrin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michael Quentin , Elisabeth Baéza
Archiv für Geflügelkunde. Sonderheft, 2005, 69 (5), pp.219-225
Article dans une revue hal-02680586v1

Incidence du mode de production (label, standard, certifié) sur la teneur en lipides et la composition en acides gras du filet et du blanc de poulet.

Pascal P. Chartrin , Michael Quentin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2002, pp.61-62
Article dans une revue hal-02673368v1

Incidence de la souche, du système et de la saison d'élevage sur la qualité des carcasses et de la viande de pintade

Elisabeth Baéza , Michel Lessire , Herve Juin , Pascal P. Chartrin , Thierry Bordeau
Sciences et Techniques Avicoles, 2002, 39, pp.19-27
Article dans une revue hal-02679489v1

Qualité technologique de la viande de poulet en relation avec le mode de production.

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Michael Quentin
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2002, pp.115-116
Article dans une revue hal-02678174v1

Incidence de l'âge sur la qualité des carcasses et de la viande de pintade label

Elisabeth Baéza , Michel Lessire , Herve Juin , Pascal P. Chartrin , Thierry Bordeau
Sciences et Techniques Avicoles, 2002, 41, pp.19-24
Article dans une revue hal-02669353v1
Image document

Genetic parameters of white striping in relation to body weight, carcass composition and meat quality traits in broiler chickens

Nabeel Alnahhas , Cécile Berri , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Pascal P. Chartrin , Maryse Boulay
22th European Symposium on the Quality of Poultry Meat - 16th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 2015, Nantes, France. 190 p
Communication dans un congrès hal-02741863v1

Quels sont les facteurs d’élevage qui conduisent à l’oxydation des brochettes de dinde ?

Marie Bourin , Elisabeth Baéza , A. Mika , Estelle Godet , Pascal P. Chartrin
11. Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2015, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02741615v1

What are the rearing factors that favor oxidation of turkey meat?

Elisabeth Baéza , Marie Bourin , Amandine Mika , Estelle Godet , Pascal P. Chartrin
22.European Symposium on the Quality of Poultry Meat, May 2015, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02739116v1

Quels facteurs de risque pourraient favoriser l’apparition de l’oxydation des brochettes de dinde ?

Cécile Berri , Agathe Maudouit , Elisabeth Baéza , Estelle Godet , Amandine Mika
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02742401v1

Performance, carcass traits and meat quality of genetically fat and lean broilers are unaffected by dietary energy source

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Anne Collin , Sonia Metayer-Coustard , Cécile Berri
14. European Poultry Conference, Jun 2014, Stavanger, Norway
Communication dans un congrès hal-01210608v1

Conséquence d’une sélection sur le pH ultime de la viande sur la typologie et le métabolisme énergétique du muscle chez le poulet de chair

Stéphane Beauclercq , Elisabeth Baéza , Thierry Bordeau , Pascal P. Chartrin , Estelle Godet
11. Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, Institut Technique de l'Aviculture et des Elevages de Petits Animaux (ITAVI). FRA., Mar 2013, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02743982v1

Embryo thermalmanipulation has long-lasting effects on energy metabolism in chickens

Thomas Loyau , Sonia Metayer-Coustard , Christophe Praud , Cécile Berri , Michel Jacques M.J. Duclos
4th International Symposium on energy and protein metabolism and nutrition, Sep 2013, Sacramento, United States
Communication dans un congrès hal-02747273v1

Thermal manipulations during embryogenesis induce long-lasting changes in the regulation of energy metabolism

Thomas Loyau , Sonia Metayer-Coustard , Sabine Crochet , Estelle Cailleau-Audouin , Christophe Praud
6th Combined Workshop on Fundamental Physiology and Perinatal development in Poultry, Oct 2013, Göttingen, Germany
Communication dans un congrès hal-02747457v1

Effects of dietary enrichment with n-3 fatty acids on the quality of raw and processed breast meat of high and slow growth rate chickens

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , V. Gigaud , S. Tauty , Karine Meteau
15. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products. 21. European Symposium on the Quality of Poultry Meat, 2013, Bergamo, Italy. 124 p
Communication dans un congrès hal-02747329v1

Augmentation de l'âge à l'abattage d'une souche lourde de poulet et conséquences sur le rendement et la qualité de la viande

Elisabeth Baéza , Maamer Jlali , Pascal P. Chartrin , Verane Gigaud , Frederic Mercerand
9. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2011, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02750250v1

Analyse génétique des caractères de découpe, de qualité de la viande et de comportement à l'abattoir au sein d'une souche de poulet Label à croissance lente

Marie Chabault-Dhuit Chabault , Verane Gigaud , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Hervé Chapuis
9. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2011, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02750296v1

Analysis of an alternative slow-growing chicken line reveals a large genetic variability of carcass and meat quality related traits

Marie Chabault-Dhuit Chabault , Verane Gigaud , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Hervé Chapuis
13. European Poultry Conference (EPC 2010), Aug 2010, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02751492v1

Influence of increased slaughter age on meat yield and breast meat quality from a heavy line of broiler chicken

Elisabeth Baéza , Maamer Jlali , Pascal P. Chartrin , Verane Gigaud , Frederic Mercerand
13. European Poultry Conference (EPC 2010), Aug 2010, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02754232v1

Improvement of muscle oxidative stability and processing yield in relation with dietary methionine sources

Yvan Mercier , Cécile Berri , Elisabeth Baéza , Thierry Bordeau , Pascal P. Chartrin
Poultry Science Association 98th Annual Meeting, Jul 2009, Raleigh, United States
Communication dans un congrès hal-02751985v1

Quelles sont les caractéristiques de viande spécifiques de la Géline de Touraine?

Pascal P. Chartrin , Karine Meteau , Thierry Bordeau , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire
8. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2009, Saint-Malo, France
Communication dans un congrès hal-02750943v1

Quelles sont les caractéristiques de carcasse spécifiques de la Géline de Touraine?

Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Thierry Bordeau , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire
8. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2009, Saint-Malo, France
Communication dans un congrès hal-02755996v1

Additional methionine sources combinaison allows improving oxidative stability and processing yield of broiler Pectoralis muscle

Cécile Berri , Elisabeth Baéza , Thierry Bordeau , Frederic Mercerand , Pascal P. Chartrin
17.European Symposium on Poultry Nutrition, Aug 2009, Edinburgh, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02754134v1

Does the chicken genotype "Geline de Touraine" have specific carcass and meat characteristics?

Pascal P. Chartrin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire , Karine Meteau
19. European Symposium on the Quality of Poultry Meat. 13. European Symposium on the Quality of Eggs and Eggs Products., Jun 2009, Turku, Finland
Communication dans un congrès hal-02754264v1

Effect of selection for or against abdominal fatness on muscle and meat characteristics of broilers

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , N. Millet
17. European Symposium on the Quality of Poultry Meat, May 2005, Doowerth, Netherlands
Communication dans un congrès hal-02761547v1

Incidence du mode de production (label, standard, certifié) sur la teneur en lipides et la composition en acides gras du filet et du blanc de poulet.

Pascal P. Chartrin , Michael Quentin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza
5èmes Journées de la Recherche Avicole, 2003, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02760401v1

Incidence du mode de production (label, standard, certifié) sur la teneur en lipides et la composition en acides gras du filet et du blanc de poulet.

Pascal P. Chartrin , Michael Quentin , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza
9èmes Journées des Sciences du Muscle et Technologie de la Viande Clermont-Ferrand, Oct 2002, France, France
Communication dans un congrès hal-02832373v1

Qualité technologique de la viande de poulet en relation avec le mode de production.

Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Pascal P. Chartrin , Michael Quentin
9èmes Journées des Sciences du Muscle et Technologie de la Viande, Oct 2002, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02827997v1
Image document

THERMOCHICK : Acclimatation embryonnaire à la chaleur. Quels sont les mécanismes modifiés chez le poulet de chair en finition ?

Thomas Loyau , Christelle Hennequet-Antier , Sonia Metayer-Coustard , Marie Leduc , Sabine Crochet
Journées du Métaprogramme ACCAF, Mar 2016, Marne-La-Vallée, France. 2016
Poster de conférence hal-02800296v1

La capacité de stockage des lipides par des poulets maigres ou gras n'est pas influencée par la source d'énergie de l'aliment

Elisabeth Baéza , Florence Gondret , Pascal P. Chartrin , Elisabeth Duval , Cécile Berri
11. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2015, Tours, France. ITAVI - Institut Technique de l'Aviculture, Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, 2015, Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras
Poster de conférence hal-01210973v1

Acclimatation embryonnaire à la chaleur : quels sont les mécanismes moléculaires modifiées chez le poulet de chair en finition ?

Thomas Loyau , Christelle Hennequet-Antier , Sonia Metayer-Coustard , Marie Leduc , Sabine Crochet
11. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2015, Tours, France. ITAVI, Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, 2015, Journées de la Recherche Avicole et Palmidèdes à Foie Gras
Poster de conférence hal-01194100v1

Impact d’une sélection divergente sur le pH ultime sur les qualités nutritionnelles et sensorielles du filet de poulet

Nabeel Alnahhas , Elisabeth Le Bihan-Duval , Elisabeth Baéza , Marie Chabault-Dhuit Chabault , Thierry Bordeau
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. , Viandes et Produits Carnés, 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence hal-02743623v1

Les manipulations thermiques embryonnaires modifient la physiologie et la composition corporelle des poulets de chair sans altérer la qualité de la viande

Thomas Loyau , Cécile Berri , Larbi Bedrani , Sonia Metayer-Coustard , Christophe Praud
10. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2013, La Rochelle, France. , Journées de la Recherche Avicole et des Palmipèdes à Foie Gras, 2013, 10. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras
Poster de conférence hal-02747584v1