Cécile BERRI
Cécile Berri
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Documents
Identifiants chercheurs
- cecile-berri
- IdRef : 129007722
Présentation
Fonction : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Centre INRAE Val de Loire, 37380 Nouzilly
Domaine d'expertises : Biologie du muscle et qualité des viandes de volailles
Thématique et travaux : Etude des processus biologiques qui contrôlent la qualité des viandes de volailles - Etudier l'influence des facteurs de production et proposer des outils d'amélioration utilisables en sélection et en élevage.
Mots clefs : volaille, viande, qualité, métabolisme, croissance, nutrition, génétique, génomique
Formation universitaire (Université Clermont-Ferrand) : 1995- Doctorat en sciences des aliments ; 2007- Habilitation à Diriger des Recherches
Carrière : 1995-1998 : Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA ; 1998-2010 : Chargée de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; depuis 2011 : Directrice de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; Depuis 2017 : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture.
Position : Director of the UMR Avian Biology and Poultry Science, INRAE Val de Loire Center, 37380 Nouzilly
Field of expertise: Muscle biology and poultry meat quality.
Theme and work: Study of the biological processes that control the quality of poultry meat - Study of the influence of production factors and proposal of improvement tools that can be used in selection and breeding.
Key words : poultry, meat, quality, metabolism, growth, nutrition, genetics, genomics
Academic background (University of Clermont-Ferrand) : 1995- PhD in food science ; 2007- Habilitation to supervise research
Career: 1995-1998: Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA; 1998-2010: Research Associate, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; since 2011: Research Director, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; Since 2017: Director of the Avian Biology and Poultry Science
Domaines de recherche
Compétences
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Allantoic fluid metabolome reveals specific metabolic signatures in chicken lines different for their muscle glycogen contentScientific Reports, 2023, 13 (1), pp.8867. ⟨10.1038/s41598-023-35652-0⟩
Article dans une revue
hal-04121199v1
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Nutrient sources differ in the fertilised eggs of two divergent broiler lines selected for meat ultimate pHScientific Reports, 2022, 12 (1), pp.5533. ⟨10.1038/s41598-022-09509-x⟩
Article dans une revue
hal-03635531v1
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Serum and Muscle Metabolomics for the Prediction of Ultimate pH, a Key Factor for Chicken-Meat QualityJournal of Proteome Research, 2016, 15 (4), pp.1168-1178. ⟨10.1021/acs.jproteome.5b01050⟩
Article dans une revue
hal-02639588v1
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Principal characteristics of suitable broiler genotypes adapted to outdoor systemPPILOW autumn school - How to improve welfare in poultry and pig low input outdoor and organic farms?, EAAP – European Federation of Animal Science, Oct 2023, Assisi, Italy
Communication dans un congrès
hal-04372822v1
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Nutrition précoce et orientation métabolique d'embryons de poulets divergents pour leurs réserves énergétiques musculairesColloque Biotechnocentre, Biotechnocentre, Oct 2022, Nouan-le-Fuzelier, France
Communication dans un congrès
hal-04227113v1
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Applications of omics technologies to face the challenges of poultry productionOVUM 2019 - XXVI congreso latinoamericano de avicultura, Oct 2019, Lima, Peru
Communication dans un congrès
hal-02791410v1
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INOVE : Recherche d’INdicateurs in OVo du statut Energétique de l’animal pour des applications en sélection et en élevageJournées d'Animation Scientifique du Département Phase, May 2022, Poitiers, France
Poster de conférence
hal-04227268v1
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Nutrition précoce et orientation métabolique d'embryons de poulets divergents pour leurs réserves énergétiques musculaires34. Colloque Biotechnocentre, Oct 2022, Nouan Le Fuzelier, France
Poster de conférence
hal-04227134v1
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Identification of biomarkers of meat quality by high throughput analyses of muscle transcripts and serum metabolites of two lines of broilers divergently selected on breast meat ultimate pH22. European Symposium on the Quality of Poultry Meat, May 2015, Nantes, France. World's Poultry Science Journal, 71 (1), 191 p., 2015, World's Poultry Science Journal
Poster de conférence
hal-01194113v1
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