Accéder directement au contenu

Cécile BERRI

Cécile Berri
5
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Fonction : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Centre INRAE Val de Loire, 37380 Nouzilly Domaine d'expertises : Biologie du muscle et qualité des viandes de volailles Thématique et travaux : Etude des processus biologiques qui contrôlent la qualité des viandes de volailles - Etudier l'influence des facteurs de production et proposer des outils d'amélioration utilisables en sélection et en élevage. Mots clefs : volaille, viande, qualité, métabolisme, croissance, nutrition, génétique, génomique Formation universitaire (Université Clermont-Ferrand) : 1995- Doctorat en sciences des aliments ; 2007- Habilitation à Diriger des Recherches Carrière : 1995-1998 : Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA ; 1998-2010 : Chargée de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; depuis 2011 : Directrice de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; Depuis 2017 : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture. Position : Director of the UMR Avian Biology and Poultry Science, INRAE Val de Loire Center, 37380 Nouzilly Field of expertise: Muscle biology and poultry meat quality. Theme and work: Study of the biological processes that control the quality of poultry meat - Study of the influence of production factors and proposal of improvement tools that can be used in selection and breeding. Key words : poultry, meat, quality, metabolism, growth, nutrition, genetics, genomics Academic background (University of Clermont-Ferrand) : 1995- PhD in food science ; 2007- Habilitation to supervise research Career: 1995-1998: Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA; 1998-2010: Research Associate, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; since 2011: Research Director, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; Since 2017: Director of the Avian Biology and Poultry Science

Domaines de recherche


Compétences

Publications

1019302

Effect of vitamin D status on chicken growth and breast meat quality

Cécile Berri , Christophe Praud , Michel Jacques M.J. Duclos , Agnès Narcy , Sophie Réhault-Godbert
26. World's Poultry Congress, Aug 2022, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03757996v1

Re-expression of early myogenic factors at the onset of muscle defects in standard chickens

Christophe Praud , Michel Jacques M.J. Duclos , Estelle Godet , Thierry Bordeau , Jean Marc Thoby
14. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2022, Tours, France
Communication dans un congrès hal-03606230v1

Effect of vitamin D source on embryo and early chicken development

Sophie Réhault-Godbert , Agnès Narcy , Christophe Praud , Michel Jacques M.J. Duclos , Estelle Godet
Combined Workshop of WPSA “Fundamental Physiology and Perinatal Development in Poultry” and “Incubation and Fertility Research Group”, Aug 2019, Tours, France
Communication dans un congrès hal-03624779v1