Accéder directement au contenu

Cécile BERRI

Cécile Berri
11
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Fonction : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Centre INRAE Val de Loire, 37380 Nouzilly Domaine d'expertises : Biologie du muscle et qualité des viandes de volailles Thématique et travaux : Etude des processus biologiques qui contrôlent la qualité des viandes de volailles - Etudier l'influence des facteurs de production et proposer des outils d'amélioration utilisables en sélection et en élevage. Mots clefs : volaille, viande, qualité, métabolisme, croissance, nutrition, génétique, génomique Formation universitaire (Université Clermont-Ferrand) : 1995- Doctorat en sciences des aliments ; 2007- Habilitation à Diriger des Recherches Carrière : 1995-1998 : Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA ; 1998-2010 : Chargée de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; depuis 2011 : Directrice de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; Depuis 2017 : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture. Position : Director of the UMR Avian Biology and Poultry Science, INRAE Val de Loire Center, 37380 Nouzilly Field of expertise: Muscle biology and poultry meat quality. Theme and work: Study of the biological processes that control the quality of poultry meat - Study of the influence of production factors and proposal of improvement tools that can be used in selection and breeding. Key words : poultry, meat, quality, metabolism, growth, nutrition, genetics, genomics Academic background (University of Clermont-Ferrand) : 1995- PhD in food science ; 2007- Habilitation to supervise research Career: 1995-1998: Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA; 1998-2010: Research Associate, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; since 2011: Research Director, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; Since 2017: Director of the Avian Biology and Poultry Science

Domaines de recherche


Compétences

Publications

xavier-fernandez

Breed differences in the biochemical determinism of ultimate pH in breast muscles of broiler chickens - a key role of AMP deaminase?

R. El Rammouz , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , R. Babile , Xavier Fernandez
Poultry Science, 2004, 83, pp.1445-1451
Article dans une revue hal-02672100v1
Image document

Genetic parameters of meat technological quality traits in a grand-parental commercial line of turkey

Elisabeth Le Bihan-Duval , Cécile Berri , Elisabeth Baéza , Véronique Santé-Lhoutellier , Thierry Astruc
Genetics Selection Evolution, 2003, 35 (6), pp.623-635. ⟨10.1051/gse:2003043⟩
Article dans une revue hal-02677240v1

Effects of the rate of post mortem pH fall on the processing ability of turkey meat

Xavier Fernandez , Véronique Santé-Lhoutellier , Elisabeth Baéza , Elisabeth Le Bihan-Duval , Cécile Berri
British Poultry Science, 2002, 43, pp.245-252
Article dans une revue hal-02672470v1

Effect of the rate of muscle postmortem pH fall on the technological quality of turkey meat

Xavier Fernandez , Véronique Santé-Lhoutellier , Elisabeth Baéza , Elisabeth Duval , Cécile Berri
British Poultry Science, 2002, 43, pp.245-252. ⟨10.1080/00071660120121463⟩
Article dans une revue hal-01594141v1

Post mortem metabolism and meat quality in three genotypes of turkey.

Xavier Fernandez , Véronique Santé-Lhoutellier , Elisabeth Baéza , Elisabeth Le Bihan-Duval , Cécile Berri
British Poultry Science, 2001, 42, pp.462-469
Article dans une revue hal-02681087v1

Post mortem muscle metabolism and meat quality in three genetic types of turkey

Xavier Fernandez , Véronique Santé-Lhoutellier , Elisabeth Baéza , E. Lebihan-Duval , Cécile Berri
British Poultry Science, 2001, 42, pp.462-469. ⟨10.1080/00071660120070604⟩
Article dans une revue hal-02670134v1

Caractérisation des réponses du muscle à un stress de contention chez le poulet : 2- Métabolisme musculaire et indicateurs de qualité des viandes

Xavier Fernandez , Cécile Berri , Maamer Jlali , Caroline Molette , Dominique Hazard
8. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2009, Saint-Malo, France
Communication dans un congrès hal-02757744v1

Biochemical determinism of ultimate pH in breast muscle of broiler chicken.

R. El Rammouz , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , R. Babile , Xavier Fernandez
Proceedings, XVIth European Symposium on the Quality of Poultry Meat & Xth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, 2003, Proceedings
Communication dans un congrès hal-02761003v1

Selection on the technological quality of the meat in poultry.

Elisabeth Le Bihan-Duval , Cécile Berri , Elisabeth Baéza , Michel Jacques M.J. Duclos , Véronique Santé-Lhoutellier
7th World Congress on Genetics Applied to Livestock Production, 2002, Montpellier, France. pp.Inconnu
Communication dans un congrès hal-02833819v1

Métabolisme post mortem et qualités des viandes chez la dinde - comparaison d'une souche standard fermière et du produit de leur croisement

Xavier Fernandez , Véronique Santé-Lhoutellier , Elisabeth Baéza , E. Lebihan-Duval , Cécile Berri
4. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2001, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02762072v1

Relationships between rate of muscle Ph fall post-mortem and processing ability of turkey meat

Xavier Fernandez , Véronique Santé-Lhoutellier , Elisabeth Baéza , E. Lebihan-Duval , Cécile Berri
15. European symposium on the quality of poultry meat, Sep 2001, Kusadasi, Turkey
Communication dans un congrès hal-02761839v1