Accéder directement au contenu

Cécile BERRI

Cécile Berri
24
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Fonction : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Centre INRAE Val de Loire, 37380 Nouzilly Domaine d'expertises : Biologie du muscle et qualité des viandes de volailles Thématique et travaux : Etude des processus biologiques qui contrôlent la qualité des viandes de volailles - Etudier l'influence des facteurs de production et proposer des outils d'amélioration utilisables en sélection et en élevage. Mots clefs : volaille, viande, qualité, métabolisme, croissance, nutrition, génétique, génomique Formation universitaire (Université Clermont-Ferrand) : 1995- Doctorat en sciences des aliments ; 2007- Habilitation à Diriger des Recherches Carrière : 1995-1998 : Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA ; 1998-2010 : Chargée de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; depuis 2011 : Directrice de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; Depuis 2017 : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture. Position : Director of the UMR Avian Biology and Poultry Science, INRAE Val de Loire Center, 37380 Nouzilly Field of expertise: Muscle biology and poultry meat quality. Theme and work: Study of the biological processes that control the quality of poultry meat - Study of the influence of production factors and proposal of improvement tools that can be used in selection and breeding. Key words : poultry, meat, quality, metabolism, growth, nutrition, genetics, genomics Academic background (University of Clermont-Ferrand) : 1995- PhD in food science ; 2007- Habilitation to supervise research Career: 1995-1998: Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA; 1998-2010: Research Associate, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; since 2011: Research Director, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; Since 2017: Director of the Avian Biology and Poultry Science

Domaines de recherche


Compétences

Publications

elisabeth-duval
"sophie-tesseraud"
Image document

Allantoic fluid metabolome reveals specific metabolic signatures in chicken lines different for their muscle glycogen content

Angélique Petit , Sophie Tesseraud , Stéphane Beauclercq , Lydie Nadal-Desbarats , Estelle Cailleau-Audouin
Scientific Reports, 2023, 13 (1), pp.8867. ⟨10.1038/s41598-023-35652-0⟩
Article dans une revue hal-04121199v1
Image document

Nutrient sources differ in the fertilised eggs of two divergent broiler lines selected for meat ultimate pH

Angélique Petit , Sophie Réhault-Godbert , Lydie Nadal-Desbarats , Estelle Cailleau-Audouin , Pascal Chartrin
Scientific Reports, 2022, 12 (1), pp.5533. ⟨10.1038/s41598-022-09509-x⟩
Article dans une revue hal-03635531v1
Image document

A Divergent Selection on Breast Meat Ultimate pH, a Key Factor for Chicken Meat Quality, is Associated With Different Circulating Lipid Profiles

Stéphane Beauclercq , Sandrine Mignon-Grasteau , Angélique Petit , Quentin Berger , Antoine Lefèvre
Frontiers in Physiology, 2022, 13, ⟨10.3389/fphys.2022.935868⟩
Article dans une revue hal-03701919v1

Early Growth and Protein-Energy Metabolism in Chicken Lines Divergently Selected on Ultimate pH

Sonia Metayer-Coustard , Sophie Tesseraud , Christophe Praud , David Royer , Thierry Bordeau
Frontiers in Physiology, 2021, 12 (643580), ⟨10.3389/fphys.2021.643580⟩
Article dans une revue hal-03163029v1
Image document

Muscle transcriptome analysis reveals molecular pathways and biomarkers involved in extreme ultimate pH and meat defect occurrence in chicken

Stéphane Beauclercq , Christelle Hennequet-Antier , Christophe Praud , Estelle Godet , Anne Collin
Scientific Reports, 2017, 7 (1), ⟨10.1038/s41598-017-06511-6⟩
Article dans une revue hal-01595496v1

Serum and Muscle Metabolomics for the Prediction of Ultimate pH, a Key Factor for Chicken-Meat Quality

Stéphane Beauclercq , Lydie Nadal-Desbarats , Christelle Hennequet-Antier , Anne Collin , Sophie Tesseraud
Journal of Proteome Research, 2016, 15 (4), pp.1168-1178. ⟨10.1021/acs.jproteome.5b01050⟩
Article dans une revue hal-02639588v1

Modulation of glycogen and breast meat processing ability by nutrition in chickens: Effect of crude protein level in 2 chicken genotypes

Maamer Jlali , V. Gigaud , Sonia Metayer-Coustard , Nadine N. Sellier , Sophie Tesseraud
Journal of Animal Science, 2012, 90 (2), pp.447-455. ⟨10.2527/jas.2011-4405⟩
Article dans une revue hal-02649894v1

Adenosine monophosphate-activated protein kinase involved in variations of muscle glycogen and breast meat quality between lean and fat chickens

Vonick Sibut , Elisabeth Le Bihan-Duval , Sophie Tesseraud , Estelle Godet , Thierry Bordeau
Journal of Animal Science, 2008, 86 (11), pp.2888-2896. ⟨10.2527/jas.2008-1062⟩
Article dans une revue hal-02660502v1

Nutritional effects on broiler quality.

Sophie Tesseraud , K. Bigot , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire
Archiv für Geflügelkunde. Sonderheft, 2002, Special Issue, pp.59
Article dans une revue hal-02673508v1

Effet des conditions pré et post-incubation et d'une supplémentation nutritionnelle, sur les performances et le statut antioxydant des poulets

Angélique Travel , Anne Collin , Eva Pampouille , Emilie Raynaud , Estelle Cailleau-Audouin
14. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2022, Tours, France
Communication dans un congrès hal-03953878v1
Image document

Early carbohydrate metabolism in chicken lines divergently selected on ultimate pH, a proxy for muscle glycogen reserves

Angélique Petit , Sophie Tesseraud , Thierry Bordeau , Estelle Cailleau Audouin , Estelle Godet
7. EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition (ISEP 2022), ISEP, Sep 2022, Grenade, Spain
Communication dans un congrès hal-04228752v1
Image document

Leviers précoces d'amélioration de la santé et du bien-être du poulet de chair en système de production biologique

Anne Collin , Claire Bonnefous , Karine Germain , Laure Ravon , Elisabeth Le Bihan-Duval
Fiche Café PIAnHealth, réseau du métaprogramme METABIO, Mar 2022, On line, France
Communication dans un congrès hal-04129517v1
Image document

Nutrition précoce et orientation métabolique d'embryons de poulets divergents pour leurs réserves énergétiques musculaires

Angélique Petit , Sophie Tesseraud , Stéphane Beauclercq , Lydie Nadal-Desbarats , Estelle Cailleau-Audouin
Colloque Biotechnocentre, Biotechnocentre, Oct 2022, Nouan-le-Fuzelier, France
Communication dans un congrès hal-04227113v1

Leviers précoces d'amélioration de la santé et du bien-être du poulet de chair en système de production biologique

Claire Bonnefous , Laurence L.A. Guilloteau , Karine Germain , Laure Ravon , Elisabeth Le Bihan-Duval
Café PIAnHealth, réseau du métaprogramme METABIO, Mar 2022, On line, France
Communication dans un congrès hal-03954044v1

Applications of omics technologies to face the challenges of poultry production

Stéphane Beauclercq , Lydie Nadal-Desbarats , Christelle Hennequet-Antier , Sophie Tesseraud , Laurence L.A. Guilloteau
OVUM 2019 - XXVI congreso latinoamericano de avicultura, Oct 2019, Lima, Peru
Communication dans un congrès hal-02791410v1
Image document

Managing poultry meat quality by nutrition

Cécile Berri , Sonia Metayer-Coustard , Michel Lessire , Elisabeth Duval , Isabelle Bouvarel
22th European Symposium on the Quality of Poultry Meat - 16. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, World's Poultry Science Association (WPSA). INT., May 2015, Nantes, France. 190 p
Communication dans un congrès hal-02742739v1

Genetic and nutritional strategies to control glycogen metabolism and meat quality in chickens

Cécile Berri , Elisabeth Baéza , Sonia Metayer-Coustard , Michel Lessire , Isabelle Bouvarel
14. European Poultry Conference, Jun 2014, Stavanger, Norway
Communication dans un congrès hal-02742530v1

Improving meat quality by regulating animal feeding recent advances in poultry

Cécile Berri , Mameer Jlali , Elisabeth Baéza , Sonia Metayer-Coustard , Sophie Tesseraud
11. Simposio Brasil Sul de Avicultura, Embrapa Suínos e Aves, Apr 2010, Chapeco, Brazil
Communication dans un congrès hal-02909956v1

Régulation du glycogène musculaire et relation avec la qualité de la viande de poulet

Maamer Jlali , Vonick Sibut , Vérane Gigaud , Nadine N. Sellier , Sophie Tesseraud
8. Journées de la Recherche Avicole, Mar 2009, Saint-Malo, France
Communication dans un congrès hal-02756175v1

Régulation du glycogène musculaire et relation avec la qualité de la viande de poulet

Maamer Jlali , Vonick Sibut , Nadine N. Sellier , Sophie Tesseraud , Sonia Metayer-Coustard
12. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Oct 2008, Tours, France
Communication dans un congrès hal-02758068v1

Nutritional effects on broiler quality.

Sophie Tesseraud , K. Bigot , Cécile Berri , Elisabeth Le Bihan-Duval , Michel Lessire
11th European Poultry Conference, Sep 2002, Bremen, Germany
Communication dans un congrès hal-02834058v1