Cécile BERRI
Cécile Berri
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Identifiants chercheurs
- cecile-berri
- IdRef : 129007722
Présentation
Fonction : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Centre INRAE Val de Loire, 37380 Nouzilly
Domaine d'expertises : Biologie du muscle et qualité des viandes de volailles
Thématique et travaux : Etude des processus biologiques qui contrôlent la qualité des viandes de volailles - Etudier l'influence des facteurs de production et proposer des outils d'amélioration utilisables en sélection et en élevage.
Mots clefs : volaille, viande, qualité, métabolisme, croissance, nutrition, génétique, génomique
Formation universitaire (Université Clermont-Ferrand) : 1995- Doctorat en sciences des aliments ; 2007- Habilitation à Diriger des Recherches
Carrière : 1995-1998 : Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA ; 1998-2010 : Chargée de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; depuis 2011 : Directrice de Recherche, UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture, Nouzilly, France ; Depuis 2017 : Directrice de l'UMR Biologie des Oiseaux et Aviculture.
Position : Director of the UMR Avian Biology and Poultry Science, INRAE Val de Loire Center, 37380 Nouzilly
Field of expertise: Muscle biology and poultry meat quality.
Theme and work: Study of the biological processes that control the quality of poultry meat - Study of the influence of production factors and proposal of improvement tools that can be used in selection and breeding.
Key words : poultry, meat, quality, metabolism, growth, nutrition, genetics, genomics
Academic background (University of Clermont-Ferrand) : 1995- PhD in food science ; 2007- Habilitation to supervise research
Career: 1995-1998: Post-doc, Muscle Biology laboratory, University of Wisconsin, Madison, WI, USA; 1998-2010: Research Associate, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; since 2011: Research Director, Avian Biology and Poultry Science, Nouzilly, France; Since 2017: Director of the Avian Biology and Poultry Science
Domaines de recherche
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A Divergent Selection on Breast Meat Ultimate pH, a Key Factor for Chicken Meat Quality, is Associated With Different Circulating Lipid ProfilesFrontiers in Physiology, 2022, 13, ⟨10.3389/fphys.2022.935868⟩
Article dans une revue
hal-03701919v1
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Range use relationship with welfare and performance indicators in four organic broilers strains74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès
hal-04193907v1
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Principal characteristics of suitable broiler genotypes adapted to outdoor systemPPILOW autumn school - How to improve welfare in poultry and pig low input outdoor and organic farms?, EAAP – European Federation of Animal Science, Oct 2023, Assisi, Italy
Communication dans un congrès
hal-04372822v1
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Welfare barriers and levers for improvement in organic and low-input outdoor pig and poultry production systems74. Annual meeting of the european federation of animal science (EAAP 2023), EAAP, Aug 2023, Lyon, France. pp.731
Communication dans un congrès
hal-04198015v1
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Leviers précoces d'amélioration de la santé et du bien-être du poulet de chair en système de production biologiqueCafé PIAnHealth, réseau du métaprogramme METABIO, Mar 2022, On line, France
Communication dans un congrès
hal-03954044v1
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Leviers précoces d'amélioration de la santé et du bien-être du poulet de chair en système de production biologiqueFiche Café PIAnHealth, réseau du métaprogramme METABIO, Mar 2022, On line, France
Communication dans un congrès
hal-04129517v1
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Effets souche et densité sur les performances et la qualité de viande de poulets élevés avec lumière naturelle et enrichissements14. Journées de la Recherche Avicole et Palmipèdes à Foie Gras, Mar 2022, Tours, France
Communication dans un congrès
hal-03601335v1
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The PPILOW project: Innovations improving welfare in low input and organic pig and poultry farms73. Annual meeting of the european federation of animal science (EAAP), EAAP, Sep 2022, Porto, Portugal. pp.350
Communication dans un congrès
hal-04128847v1
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PPILOW: innovations for improving animal welfare and human well-being in low-input outdoor and organic poultry and pig production systemsOne Welfare World Conference, 2021, One Welfare CIC, Sep 2021, Online meeting, Spain. pp.46
Communication dans un congrès
hal-03632430v1
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Applications of omics technologies to face the challenges of poultry productionOVUM 2019 - XXVI congreso latinoamericano de avicultura, Oct 2019, Lima, Peru
Communication dans un congrès
hal-02791410v1
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How does broiler range use impact forage intake, outdoor excretion and gaseous emissions?74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Aug 2023, Lyon, France
Poster de conférence
hal-04193917v1
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Range use relationship with welfare and performances in four strains of organic broilersXI. European Symposium on Poultry Welfare 2023, Jun 2023, Prague, République Tchèque, France
Poster de conférence
hal-04186874v1
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Influence of strain and stocking density on performances and meat quality of broilers reared with enrichments and natural light26. World's Poultry Congress, Aug 2022, Paris, France. pp.60, 2022
Poster de conférence
hal-03752633v1
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Projet PPILOW : des innovations pour améliorer le bien-être des porcs et volailles en élevage et expérimentation en systèmes de production plein air et biologiques à bas intrants (2019-2024)Défis scientifiques Phase, Nov 2019, Rennes, France. pp.83, Recueil des résumés
Poster de conférence
hal-03502878v1
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Dossier d'évaluation HCERES de l'Unité de Recherches Avicoles (Vague C : campagne d’évaluation 2016 - 2017)2016, 212 p
Autre publication scientifique
hal-01607296v1
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Performance, meat quality and blood parameters in four strains of organic broilers differ according to range use2023
Pré-publication, Document de travail
hal-04199787v1
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