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Cécile Barron

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Publications

3D printing of flax shives conjugated to fluorophores to design 4D pH-responsive biobased materials

Claire Mayer-Laigle , Eric Rondet , Cecile Barron , Alain Bourmaud , Gabriel Paës
10th International Conference on Advanced Materials and Nanotechnology, Feb 2023, Rotorua, New Zealand
Poster de conférence hal-03979918v1
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Mechanical properties of miscanthus rind : relation to tissue structure and composition

Cecile Barron , Paul-Louis Lopez-Marnet , Kasper van der Cruijsen , Cyril Grandjean , Abdelkrim Sadoudi
10th International Plant Biomechanics Conference, Aug 2022, Lyon, France.
Poster de conférence hal-04066475v1
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Contribution of Multispectral Autofluorescence Imaging to Histochemistry in Understanding Sorghum Internode Hydrolysis Pattern

Cecile Barron , Juline Auverlot , David Pot , M.F. Devaux , Sylvie Jaffuel
3rd International Plant Spectroscopy Conference IPSC 2022, Sep 2022, Nantes, France.
Poster de conférence hal-04066495v1

Using darkfield and fluorescence macrovision on large images to assess anatomical and chemical variability of tissues in whole cross sections of maize stems

Marie Berger , M.F. Devaux , David Legland , Cécile Barron , Benoit Delord
7th International Conference on Plant Cell Wall Biology, Jul 2021, Online, Japan
Poster de conférence hal-04151726v1

Imagerie multispectrale : de la caractérisation du grain de blé à l’évaluation de la qualité des fractions de mouture

Aurélie Putois , Oscar de Jesus Laguna , Claire Mayer-Laigle , Cecile Barron
10èmes Journées Scientifiques et Techniques du Réseau des Microscopistes INRAE, Nov 2021, Tours, France
Poster de conférence hal-03466841v1

Multispectral imaging to evaluate wheat grain tissue dissociation in processed-bran fractions

Oscar de Jesus Laguna , Claire Mayer-Laigle , Cecile Barron
16th ICC Cereal and Bread Congress, Mar 2021, Chrischurch, New Zealand
Poster de conférence hal-03466785v1
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Imagerie multispectrale en autofluorescence de tissus végétaux : influence des modes de préparation

Cecile Barron , Fabienne Guillon , Mathias Corcel , Maroua Nouri , Marie Francoise Devaux
9. Journées scientifiques et techniques du réseau des microscopistes de l'INRA, Nov 2019, Nantes, France. , 2019
Poster de conférence hal-02437637v1

Neutral ose composition of wheat grain tissues and its use to assess tissue composition in mill streams

Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin
19. ICC conference ICC2019, Apr 2019, Vienne, Austria. , 2019
Poster de conférence hal-02154560v1

Analyse de la morphologie de particules par imagerie optique

Aurélie Putois , Cecile Barron
9. Journées scientifiques et techniques du réseau des microscopistes de l'INRA, Nov 2019, Nantes, France. , 2019
Poster de conférence hal-02437638v1

Multiscale and Multimodal Spectral Imaging for Mapping Cell Wall Polymers in Plant Organs

Marie Francoise Devaux , David Legland , Cecile Barron , Fabienne Guillon
2nd International Plant Spectroscopy Conference, Mar 2019, Berlin, Germany. 2019
Poster de conférence hal-02509528v1
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Study of the cadmium distribution into durum wheat grain tissues and processing fractions: comparison with deoxynivalenol as a mycotoxin contaminant

Marie-françoise Samson , Elodie Canaguier , Léa Ollier , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin
1st International Wheat Congress, Jul 2019, Saaskatoon, Canada. 2019
Poster de conférence hal-04143154v1

Debranning kinetics of precooked durum wheat

Dorra Sfayhi , Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin
19. ICC conference ICC2019, Apr 2019, Vienne, Austria. , 2019
Poster de conférence hal-02123209v1
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Distribution du cadmium et du deoxynivalenol dans le grain de blé dur et ses produits de mouture

Marie-françoise Samson , Elodie Canaguier , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin
Journées Techniques des Industries des Céréales, Oct 2019, Lille, France. 2019
Poster de conférence hal-04143386v1

Autofluorescence multispectral image analysis at the macroscopic scale for tracking wheat grain tissues: a novel approach for a more specific identification of wheat grain dietary fibre

Marie Francoise Devaux , Mathias Corcel , Fabienne Guillon , Luc Saulnier , Cecile Barron
International Dietary Fibre Conference 2018, Jun 2018, Rotterdam, Netherlands. , 2018
Poster de conférence hal-02154428v1

Multispectral autofluorescence analysis, a promising approach to track tissue origins of particles in ground grass lignocellulosic biomass

Cecile Barron , Mathias Corcel , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
Exploring Lignocellulosic Biomass - ELB 2018, Jun 2018, Reims, France. , 2018
Poster de conférence hal-02154431v1

Multispectral image analysis of series of large images of plant sections

Marie Francoise Devaux , Cecile Barron , Mathias Corcel , David Legland , Fabienne Guillon
International Workshop on Image Analysis Methods for the Plant Sciences, Jan 2018, Nottingham, United Kingdom. , 2018
Poster de conférence hal-02154432v1

Preserving the structural variability in maize stalk through dry fractionation processes

Amélie Breysse , Claire Mayer , L. Haurie Ibarra , Frederic Mabille , Cecile Barron
3. Séminaire du GDR Symbiose, May 2017, La Grande-Motte, France. , 2017
Poster de conférence hal-01603802v1

Tailormade dry fractionation of vine shoot to produce fillers for biocomposites

Amélie Breysse , Hélène Coussy , Cecile Barron , Claire Mayer
3. Séminaire du GDR Symbiose, May 2017, La Grande-Motte, France. , 2017
Poster de conférence hal-01607481v1
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Autofluorescence variability in maize stems by multispectral image analysis of series of large images at the macroscopic scale

Marie Francoise Devaux , Cecile Barron , Mathias Corcel , Fabienne Guillon
1st International Plant Spectroscopy Conference, Aug 2017, Umea, Sweden. , 2017
Poster de conférence hal-02154430v1
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Identification of tissular origin of particles based on autofluorescence multispectral image analysis at the macroscopic scale

Mathias Corcel , Marie Francoise Devaux , Fabienne Guillon , Cecile Barron
8. International Conference on Micromechanics of Granular Media (Powders & Grains), Jul 2017, Montpellier, France. EDP Sciences, EPJ Web of Conferences, 140, 2017, EPJ Web of Conferences. ⟨10.1051/epjconf/201714005012⟩
Poster de conférence hal-01602677v1
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Corn pith as insulating biomaterial: from biomass fractionation to composite production

Claire Mayer , L. Haurie Ibarra , M. Palumbo , Amélie Breysse , Frederic Mabille
4. International Conference on Biobased Materials and Composites (ICBMC 2017), Mar 2017, Nantes, France. 2017
Poster de conférence hal-01603803v1
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Deep eutectic solvents as extraction media for polar bioactives from wheat bran

Mélina Robert , Erwann Durand , Cecile Barron , Frédéric Carrière , Maria-Cruz Figueroa
12 SLACA Symposium Latin American of Food Science, Nov 2017, Campinas, Brazil. 2017
Poster de conférence hal-01837489v1

L’imagerie multispectrale en macrofluorescence, une approche prometteuse pour identifier l’origine tissulaire de particules dans des broyats provenant de tiges de graminées

Cecile Barron , Mathias Corcel , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
11. Journées du Réseau Français des Parois, Jun 2017, Orléans, France. 2017
Poster de conférence hal-02154429v1

Structure and culinary, sensory and nutritional properties of protein enriched pasta made from legume

Karima Laleg , Cecile Barron , Pascal Schlich , Stephane Walrand , Valerie Micard
5. international conference on food digestion (INFOGEST 2017), Apr 2017, Rennes, France. 2017
Poster de conférence hal-02736835v1

Histolocalization and assays of condensed tannins in Douglas fir bark (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco.

Caroline Romerales , Jean Marc Brillouet , Claire Mayer , Hélène Fulcrand , Cecile Barron
Exploring lignocellulosic biomass!, Jun 2016, Reims, France. , 2016
Poster de conférence hal-01605798v1
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Qualités culinaires, sensorielles et nutritionnelles des pâtes alimentaires sans gluten à base de légumineuses

Karima Laleg , Denis Cassan , Cecile Barron , Sylvie Cordelle , Pascal Schlich
1. Rencontres Francophones sur les Légumineuses (RFL1), May 2016, Dijon, France. , 2016
Poster de conférence hal-01608160v1
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Multi-scale k-means clustering of multispectral images

Mathias Corcel , Cecile Barron , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
6. International Conference in Spectral Imaging (IASIM 2016), Jul 2016, Chamonix, France. 2016
Poster de conférence hal-01602999v1
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Autofluorescence multispectral image analysis at the macroscopic scale for tracking tissues from plant sections to particles. Wheat grain as a case study

Mathias Corcel , Marie Francoise Devaux , Fabienne Guillon , Marie-Francoise Samson , Cecile Barron
15. International Cereal and Bread Congress (ICBC 2016), Apr 2016, Istanbul, Turkey. 353 p., 2016, Book of abstracts 15th International Cereal and Bread Congress
Poster de conférence hal-01603015v1
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Multi-scale k-means clustering of multispectral images

Mathias Corcel , Cecile Barron , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
Chimiométrie XVII, Jan 2016, Namur, Belgium. , 2016
Poster de conférence hal-01608725v1

Déconstruction mécanique d’écorces de pin Douglas pour l’isolation des polyphénols

Priscilla Faria Trivelato Batista , Caroline Romerales , Cecile Barron , Abdellatif Barakat , Chahinaz Aouf
Journées du GDR Symbiose, Apr 2016, Autrans, France. , 2016
Poster de conférence hal-01602511v1
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Imagerie multispectrale en autofluorescence à l’échelle macroscopique pour pister les tissus végétaux des organes aux particules : application au grain de blé

Mathias Corcel , Marie Francoise Devaux , Fabienne Guillon , Cecile Barron
67. Journées Techniques des Industries Céréalières, Nov 2016, Paris, France. 2016
Poster de conférence hal-01604100v1
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Impact of wheat fractions differing by their dietary fibre content and incorporated in several cereal foods on their glycaemic and insulinaemic responses

Alexandra Meynier , Martine Champ , P Chauveau , Cecile Barron , Luc Saulnier
6. International Dietary Fibre Conference (DF15), Jun 2015, Paris, France. 2015
Poster de conférence hal-01602056v1

Chemical treatment for the degradation of the mechanical properties of miscanthus stems to facilitate fragmentation

Frederic Mabille , Abdelkrim Sadoudi , Cecile Barron
8. Plant Biomechanics International Conference PBM8, Nov 2015, Nagoya, Japan. 2015
Poster de conférence hal-01601573v1
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To preserve cork properties, better keep bubbles in the cells

Claire Mayer , Jean-Charles Motte , Cecile Barron , Jean-Yves Delenne , Clothilde Balbusquier
Biorefinery for Food, Fuels and Materials, BFFM2015, Jun 2015, Montpellier, France. 2015
Poster de conférence hal-01185307v1
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Arabinoxylan content and grain tissue distribution in wheat products are good predictors for the amount and quality of dietary fiber

Cecile Barron , C. Bar-L'Helgouac'H , Luc Saulnier
6. International Dietary Fibre Conference 2015 (DF15), Jun 2015, Paris, France. 2015
Poster de conférence hal-01601474v1

Exploration of macrofluorescence variability of maize stems tissues by multispectral image analysis

Mathias Corcel , Cecile Barron , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
Chimiométrie XVI, Jan 2015, Geneve, Switzerland. , 2015
Poster de conférence hal-01601450v1
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Identification of tissular origin of maize straw by multispectral image analysis in fluorescence to understand the bioconversion of the tissues at macroscopic scale

Mathias Corcel , Fabienne Guillon , Cecile Barron , Marie Francoise Devaux
3. International Symposium on Green Chemistry (ISGC 2015), May 2015, La Rochelle, France. 2015
Poster de conférence hal-02742824v1
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Protein enriched pasta : impact of protein network structure on the in-vitro protein digestibility

Karima Laleg , Cecile Barron , Denis Cassan , Stephane Walrand , Valerie Micard
1. Congress on Food Structure Design, Innovation in food structure relationships, Oct 2014, Porto, Portugal. Universidade do Minho, 2014
Poster de conférence hal-01601495v1
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Selection of different source of enriched wheat fibre fractions using dry fractionation process

Cecile Barron , Marc Chaurand , Marie-Francoise Samson , Joel Abecassis
International Symposium on Bioactive Compounds in Cereals and Food, Apr 2014, Vienna, Austria. 2014
Poster de conférence hal-01601708v1

Localisation de l'amidon gélatinisé au sein d'un agglomérat de couscous

Ines Hafsa , Thierry Ruiz , Frederic Mabille , Cecile Barron , Bernard Cuq
64. Journées Techniques des Industries Céréalières JTIC, Nov 2013, Reims, France. Industries des Céréales, 186, 2013, Industries des Céréales
Poster de conférence hal-01607154v1

Structuring pasta with legumes to improve nutritional properties

Maud Petitot , Cecile Barron , Joel Abecassis , Valerie Micard
International Symposium of Food Science and Human Wellness, Aug 2013, Guangzhou, China. 2013
Poster de conférence hal-01601851v1

Analysis of plant cell walls by coupling hyperspectral infrared and Raman images having different spatial resolution

Marie Francoise Devaux , F. Jamme , M. Hanafi , Cecile Barron , Paul Robert
2. Nordic Conference on Vibrational Spectroscopy, Oct 2013, Uppsala, Sweden. 2013
Poster de conférence hal-01608338v1

Fractionnement par voie sèche des sons de blé pour la production d’ingrédients alimentaires.

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Christian Demarelatrous
Les rencontres Qualiméditerranée, Innovation et performances agroalimentaires., Nov 2011, Montpellier, France. 2011
Poster de conférence hal-02810609v1
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Changes in pasta protein networks induced by drying and their relationship to protein digestibility and allergenicity

Chantal C. Brossard , Maud Petitot , Cecile Barron , Marie-Anne Legoux , Evelyne Paty
4. International Symposium on Molecular Allergology, Oct 2010, Munich, Germany. 2010
Poster de conférence hal-02818282v1
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Bilan et optimisation de l’énergie de fractionnement par voie sèche des grains de céréales

Agnès Duri-Bechemilh , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Christian Demarelatrous
60. Journées Techniques des Industries Céréalières JTIC, Oct 2009, Reims, France. 2009
Poster de conférence hal-01601884v1
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Fractionnement par voie sèche du son de blé pour la production d’ingrédients alimentaires

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Christian Demarelatrous
60èmes Journées Techniques des Industries Céréalières JTIC, Oct 2009, Reims, France. 2009
Poster de conférence hal-02817992v1
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Maize Internode Autofluorescence at the Macroscopic Scale: Image Representation and Principal Component Analysis of a Series of Large Multispectral Images

Marie-Françoise Devaux , Mathias Corcel , Fabienne Guillon , Cécile Barron
Biomolecules, 2023, 13, pp.1104. ⟨10.3390/biom13071104⟩
Article dans une revue hal-04190643v1

Comparison of hydration water properties of common and durum wheat brans upon grinding with different loading modes

Reine Barbar , Claire Mayer-Laigle , Johnny Beaugrand , Bernard Cuq , Cecile Barron
Journal of Cereal Science, 2023, 114, pp.103786. ⟨10.1016/j.jcs.2023.103786⟩
Article dans une revue hal-04244956v1
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Friability of Maize Shoot (Zea mays L.) in Relation to Cell Wall Composition and Physical Properties

Marie Berger , Marie-Françoise Devaux , Claire Mayer-Laigle , Adrien Réau , Benoit Delord
Agriculture, 2022, 12 (7), pp.951. ⟨10.3390/agriculture12070951⟩
Article dans une revue hal-03714151v1
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Preserving the Cellular Tissue Structure of Maize Pith Though Dry Fractionation Processes: A Key Point to Use as Insulating Agro-Materials

Claire Mayer-Laigle , Laia Haurie Ibarra , Amélie Breysse , Marina Palumbo , Frédéric Mabille
Materials, 2021, 14 (18), pp.5350. ⟨10.3390/ma14185350⟩
Article dans une revue hal-03364874v1
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Darkfield and Fluorescence Macrovision of a Series of Large Images to Assess Anatomical and Chemical Tissue Variability in Whole Cross-Sections of Maize Stems

Marie Berger , M.F. Devaux , David Legland , Cécile Barron , Benoit Delord
Frontiers in Plant Science, 2021, 12, 22 p. ⟨10.3389/fpls.2021.792981⟩
Article dans une revue hal-03528905v1
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Flax shives-PBAT processing into 3D printed fluorescent materials with potential sensor functionalities

Claire Mayer-Laigle , Laurence Foulon , Clément Denoual , Miguel Pernes , Eric Rondet
Industrial Crops and Products, 2021, 167, pp.113482. ⟨10.1016/j.indcrop.2021.113482⟩
Article dans une revue hal-03212290v1
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Enzymatic degradation of maize shoots: monitoring of chemical and physical changes reveals different saccharification behaviors

Cécile Barron , Marie-Francoise Devaux , Loic Foucat , Xavier Falourd , Rachelle Looten
Biotechnology for Biofuels, 2021, 14 (1), ⟨10.1186/s13068-020-01854-1⟩
Article dans une revue hal-03117590v1
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Transcrystallinity in maize tissues/polypropylene composites: First focus of the heterogeneous nucleation and growth stages versus tissue type

Séverine A.E. Boyer , Jean-Marc Haudin , Vivian Song , Vincent Bourassier , Patrick Navard
Polymer Crystallization, 2021, 4 (1), pp.e10155. ⟨10.1002/pcr2.10155⟩
Article dans une revue hal-02967942v1
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Arabinoxylan content and grain tissue distribution are good predictors of the dietary fibre content and their nutritional properties in wheat products

Cecile Barron , Christine Bar-L'Helgouac'H , Martine Champ , Luc L. Saulnier
Food Chemistry, 2020, 328, pp.127111. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127111⟩
Article dans une revue hal-02887253v1

Distribution du cadmium et du déoxynivalénol dans le grain de blé dur et ses produits

Marie-françoise Samson , Elodie Canaguier , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin
Industries des Céréales, 2020, 215, pp.24-26
Article dans une revue hal-04142274v1
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DRY biorefineries: Multiscale modeling studies and innovative processing

Claire Mayer , Abdellatif Barakat , Cecile Barron , Jean-Yves Delenne , Xavier Frank
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 46, pp.131-139. ⟨10.1016/j.ifset.2017.08.006⟩
Article dans une revue hal-01606747v1
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Ferulate and lignin cross-links increase in cell walls of wheat grain outer layers during late development

Anne Laure Chateignier-Boutin , Catherine Lapierre , Camille Alvarado , Arata Yoshinaga , Cecile Barron
Plant Science, 2018, 276, pp.199-207. ⟨10.1016/j.plantsci.2018.08.022⟩
Article dans une revue hal-02625128v1
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Qualités culinaires, sensorielles et nutritionnelles de pâtes alimentaires sans gluten à base de légumineuses

Karima Laleg , Denis Cassan , Cécile Barron , Sylvie Cordelle , Pascal Schlich
Innovations Agronomiques, 2017, 60, pp.145-156. ⟨10.15454/1.5137762573906064E12⟩
Article dans une revue hal-01685939v1
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Assessment of biochemical markers identified in wheat for monitoring barley grain tissue

Cecile Barron , U. Holopainen-Mantila , S. Sahlstrøm , A.K. Holtekjølen , Valerie Lullien-Pellerin
Journal of Cereal Science, 2017, 74, pp.11-18. ⟨10.1016/j.jcs.2017.01.004⟩
Article dans une revue hal-01564571v1
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How the structure, nutritional and sensory attributes of pasta made from legume flour is affected by the proportion of legume protein

Karima Laleg , Cécile Barron , Sylvie Cordelle , Pascal Schlich , Stéphane Walrand
LWT - Food Science and Technology, 2017, 79, pp.471-478. ⟨10.1016/j.lwt.2017.01.069⟩
Article dans une revue hal-01517226v1

Elastic properties of packing of granulated cork: Effect of particle size

Jean-Charles Motte , Jean-Yves Delenne , Cecile Barron , Eric Dubreucq , Claire Mayer
Industrial Crops and Products, 2017, 99, pp.126-134. ⟨10.1016/j.indcrop.2017.01.043⟩
Article dans une revue hal-01506545v1

In-Depth Study of Durum Wheat Grain Tissue Distribution at Milling

Vincent Raggiri , Cecile Barron , Joel Abecassis , Valerie Lullien-Pellerin
Cereal Chemistry, 2016, 93 (3), pp.219 - 225. ⟨10.1094/CCHEM-08-15-0177-R⟩
Article dans une revue hal-01837446v1

Protein enriched pasta: structure and digestibility of its protein network

Karima Laleg , Cecile Barron , Véronique Santé-Lhoutellier , Stéphane Walrand , Valerie Micard
Food and Function, 2016, 7 (2), pp.1196-1207. ⟨10.1039/C5FO01231G⟩
Article dans une revue hal-02641217v1

Comparison of UV and visible autofluorescence of wheat grain tissues in macroscopic images of cross-sections and particles

Mathias Corcel , Marie Francoise Devaux , Fabienne Guillon , Cecile Barron
Computers and Electronics in Agriculture, 2016, 127, pp.281-288. ⟨10.1016/j.compag.2016.06.016⟩
Article dans une revue hal-01837447v1
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A compositional breakage equation for wheat milling

S.P. Galindez-Najera , P. Choomjaihan , Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin , G.M. Campbell
Journal of Food Engineering, 2016, 182, pp.46-64. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.03.001⟩
Article dans une revue hal-01837421v1
Image document

Structural, Culinary, Nutritional and Anti-Nutritional Properties of High Protein, Gluten Free, 100% Legume Pasta

Karima Laleg , Denis Cassan , Cecile Barron , Pichan Prabhasankar , Valerie Micard
PLoS ONE, 2016, 11 (9), 19 p. ⟨10.1371/journal.pone.0160721⟩
Article dans une revue hal-01594485v1

Quelles avancées de la recherche sur le fractionnement du blé tendre ?

Cecile Barron , Claire Mayer , Xavier Rouau , Marie-Francoise Samson , Frederic Mabille
Industries Alimentaires et Agricoles, 2016, 11/12, pp.16-19
Article dans une revue hal-01605351v1

Innovative combined dry fractionation technologies for rice straw valorization to biofuels

Santi Chuetor , Rafael Luque , Cecile Barron , Abderrahim Solhy , Xavier Rouau
Green Chemistry, 2015, 17 (2), pp.926 - 936. ⟨10.1039/c4gc01718h⟩
Article dans une revue hal-01269069v1

Multiscale characterization of arabinoxylan and beta-glucan composite films

Ruifeng Ying , Luc Saulnier , Brigitte Bouchet , Cécile Barron , Sujie Ji
Carbohydrate Polymers, 2015, 122, pp.248-254. ⟨10.1016/j.carbpol.2015.01.014⟩
Article dans une revue hal-01269286v1
Image document

Physicochemical and Structural Properties of Starch Isolated from Fresh and Dried Chestnuts and Chestnut Flour

Maria Dolores Torres , Ramon Moreira , Francisco Chenlo , Marie Helene Morel , Cecile Barron
Food Technology and Biotechnology, 2014, 52 (1), pp.135-139
Article dans une revue hal-01268738v1

Compréhension et détermination des facteurs clés de la valeur semoulière

Vincent Raggiri , Joel Abecassis , Frederic Mabille , Marie-Francoise Samson , Cecile Barron
Industries des Céréales, 2014, 189, pp.11-21
Article dans une revue hal-01601543v1

Electrostatic separation combined with ultra-fine grinding to produce beta-glucan enriched ingredients from oat bran

J. Sibakov , Joel Abecassis , Cecile Barron , K. Poutanen
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2014, 26, pp.445-455. ⟨10.1016/j.ifset.2014.10.004⟩
Article dans une revue hal-01268921v1

Accès à des molécules d’intérêt par fractionnement par voie sèche

Cecile Barron , Joel Abecassis , Marc Chaurand , Valerie Lullien-Pellerin , Frederic Mabille
Industries des Céréales, 2013, 182, pp.11-18
Article dans une revue hal-01605418v1

Ultra-fine grinding increases the antioxidant capacity of wheat bran

Natalia Rosa , Cecile Barron , Claire Gaiani , Claire Dufour , Valerie Micard
Journal of Cereal Science, 2013, 57, pp.84-90. ⟨10.1016/j.jcs.2012.10.002⟩
Article dans une revue hal-01267830v1

Hydration and mechanical properties of arabinoxylans and β-D-glucans films.

Ruifeng Ying , Corinne C. Rondeau-Mouro , Cecile Barron , Frederic Mabille , Annick Perronnet
Carbohydrate Polymers, 2013, 96 (1), pp.31-8. ⟨10.1016/j.carbpol.2013.03.090⟩
Article dans une revue hal-01268049v1

Comparaison des méthodes AOAC 985.29, 2001.03 et 2009.01 pour le dosage des fibres alimentaires dans les produits céréaliers à base de blé

Christine Bar-L'Helgouac'H , Cecile Barron , Luc Saulnier
Industries des Céréales, 2013, 185, pp.13-20
Article dans une revue hal-01605468v1

Coupling hyperspectral image data having different spatial resolutions using Multiple Co-inertia Analysis

Fatma Allouche , M. Hanafi , F. Jamme , Paul Robert , Cecile Barron
Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 2012, 117, pp.200 - 212. ⟨10.1016/j.chemolab.2012.04.004⟩
Article dans une revue hal-01268293v1
Image document

Accès à des molécules d’intérêt par fractionnement par voie sèche

Cecile Barron , Joel Abecassis , Marc Chaurand , Valerie Lullien-Pellerin , Frederic Mabille
Innovations Agronomiques, 2012, 19, pp.51-62
Article dans une revue hal-01267813v1

Water mobility within arabinoxylan and β-glucan films studied by NMR and dynamic vapour sorption

Ruifeng Ying , Cecile Barron , Luc L. Saulnier , Corinne C. Rondeau-Mouro
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2011, 91 (14), pp.2601-2605. ⟨10.1002/jsfa.4498⟩
Article dans une revue hal-02652731v1

Change in wall composition of transfer and aleurone cells during wheat grain development

Paul Robert , F Jamme , Cecile Barron , Brigitte B. Bouchet , Luc L. Saulnier
Planta, 2011, 233 (2), pp.393-406. ⟨10.1007/s00425-010-1306-7⟩
Article dans une revue hal-02650827v1

Brachypodium distachyon grain: characterization of endosperm cell walls

Fabienne F. Guillon , Brigitte B. Bouchet , Frederic Jamme , Paul Robert , Bernard Quemener
Journal of Experimental Botany, 2011, 62 (3), pp.1001-1015. ⟨10.1093/jxb/erq332⟩
Article dans une revue hal-02647331v1

Prediction of relative tissue proportions in wheat mill streams by Fourier transform mid-infrared spectroscopy

Cecile Barron
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, 59 (19), pp.10442-10447. ⟨10.1021/jf201886c⟩
Article dans une revue hal-02647233v1

Estimation of wheat grain tissue cohesion via laser induced breakdown spectroscopy

Milena R. Martelli , François Brygo , Philippe Delaporte , Xavier X. Rouau , Cecile Barron
Food Biophysics, 2011, 6 (4), pp.433-439. ⟨10.1007/s11483-011-9222-3⟩
Article dans une revue hal-02649292v1
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The Peroxidase/H2O2 system as a free radical-generating agent for gelling maize bran arabinoxylans: rheological and structural properties

Ana L. Martínez-López , Elizabeth Carvajal-Millan , Jaime Lizardi-Mendoza , Yolanda L. López-Franco , Agustín Rascón-Chu
Molecules, 2011, 16 (10), pp.8410-8418. ⟨10.3390/molecules16108410⟩
Article dans une revue hal-01218995v1

Wheat grain tissue proportions in milling fractions using biochemical marker measurements: application to different wheat cultivars

Cecile Barron , Marie Françoise Samson , Valérie Lullien-Pellerin , Xavier X. Rouau
Journal of Cereal Science, 2011, 53 (3), pp.306-311. ⟨10.1016/j.jcs.2011.01.013⟩
Article dans une revue hal-02646389v1

Laser-induced breakdown spectroscopy and chemometrics: a novel potential method to analyze wheat grains

Milena R. Martelli , François Brygo , Abdelkrim Sadoudi , Philippe Delaporte , Cecile Barron
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58 (12), pp.7126-7134. ⟨10.1021/jf100665u⟩
Article dans une revue hal-02659819v1

Impact of legume flour addition on pasta structure: consequences on its in vitro starch digestibility

Maud Petitot , Cecile Barron , Marie Helene M. H. Morel , Valerie Micard
Food Biophysics, 2010, 5 (4), pp.284-299. ⟨10.1007/s11483-010-9170-3⟩
Article dans une revue hal-02661349v1

Effet des procédés de fractionnement sur la composition et quelques propriétés nutritionnelles des produits céréaliers

Xavier X. Rouau , Nuria Mateo-Anson , Cecile Barron , Marc Chaurand , Valérie Lullien-Pellerin
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2010, 45 (5), pp.230-236. ⟨10.1016/j.cnd.2010.04.005⟩
Article dans une revue hal-02662925v1

Adherence within biological multilayered systems: development and application of peel test to analyse wheat grain peripheral layers

M.R. Martelli , Cecile Barron , Frédéric Mabille , Xavier X. Rouau , Abdelkrim Sadoudi
Journal of Cereal Science, 2010, 52 (1), pp.83-89. ⟨10.1016/j.jcs.2010.03.007⟩
Article dans une revue hal-02665512v1

Remodelling of arabinoxylan in wheat (Triticum aestivum) endosperm cell walls during grain filling

G.A. Toole , Cecile Barron , G. Le Gall , I.J. Colquhoun , P.R. Shewry
Planta, 2009, 229 (3), pp.667-680. ⟨10.1007/s00425-008-0865-3⟩
Article dans une revue hal-02663609v1

Ablation par laser impulsionnel : une nouvelle approche pour révéler les propriétés des couches périphériques du grain de blé

Milena dos Reis Martelli , Cecile Barron , Philippe Delaporte , François Brygo , Gaëlle Viennois
Industries des Céréales, 2009, 165, pp.9-12
Article dans une revue hal-01601322v1

Modification of pasta structure induced by high drying temperatures. Effects on the in vitro digestibility of protein and starch fractions and the potential allergenicity of protein hydrolysates

Maud Petitot , Chantal C. Brossard , Cecile Barron , Colette C. Larre , Marie Helene M. H. Morel
Food Chemistry, 2009, 116 (2), pp.401-412. ⟨10.1016/j.foodchem.2009.01.001⟩
Article dans une revue hal-02664182v1

Pulsed laser ablation: A new approach to reveal wheat outer layer properties

M.R. Martelli , C. Barron , P. Delaporte , G. Viennois , X. Rouau
Journal of Cereal Science, 2009, 49 (3), pp.354-362. ⟨10.1016/j.jcs.2008.12.007⟩
Article dans une revue hal-00409268v1

Biochemical markers: efficient tools for the assessment of wheat grain tissue proportions in milling fractions

Youna Hemery , Valérie Lullien-Pellerin , Xavier X. Rouau , Joel Abecassis , Marie-Françoise Samson
Journal of Cereal Science, 2009, 49 (1), pp.55-64. ⟨10.1016/j.jcs.2008.07.006⟩
Article dans une revue hal-02668759v1

Physico-chemical description of bread dough mixing using two-dimensional near-infrared correlation spectroscopy and moving-window two-dimensional correlation spectroscopy

A. Aït Kaddour , Cecile Barron , P. Robert , Bernard Cuq
Journal of Cereal Science, 2008, 48 (1), pp.10-19. ⟨10.1016/j.jcs.2007.07.008⟩
Article dans une revue hal-02662505v1

De nouveaux procédés pour exploiter le potentiel nutritionnel des céréales. Le projet intégré HEALTHGRAIN

Xavier Rouau , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Marie Francoise Devaux
Industries des Céréales, 2008, 158, pp.3-8
Article dans une revue hal-01600979v1

FTIR and Raman signatures of wheat grain peripheral tissues

Cecile Barron , Xavier X. Rouau
Cereal Chemistry, 2008, 85 (5), pp.619-625. ⟨10.1094/CCHEM-85-5-0619⟩
Article dans une revue hal-02668924v1

Dynamic monitoring of dough mixing using near-infrared spectroscopy: Physical and chemical outcomes

Abderrahmane Aït-Kaddour , Cecile Barron , Marie Helene Morel , Bernard Cuq
Cereal Chemistry, 2007, 84 (1), pp.70-79. ⟨10.1094/CCHEM-84-1-0070⟩
Article dans une revue hal-01601186v1

Dry processes to develop wheat fractions and products with enhanced nutritional quality

Youna Hemery , Xavier X. Rouau , Valérie Lullien-Pellerin , Cecile Barron , Joel Abecassis
Journal of Cereal Science, 2007, 46 (3), pp.327-347. ⟨10.1016/j.jcs.2007.09.008⟩
Article dans une revue hal-02666981v1

Relative amounts of tissues in mature wheat (Triticum aestivum L.) grain and their carbohydrate and phenolic acid composition

Cecile Barron , Anne Surget , Xavier Rouau
Journal of Cereal Science, 2007, 45, pp.88-96. ⟨10.1016/j.jcs.2006.07.004⟩
Article dans une revue hal-01601193v1

Deposition of cell wall polysaccharides in wheat endosperm during grain development : Fourier Transform-Infrared microspectroscopy study

Sully Philippe , Paul Robert , Cecile Barron , Luc Saulnier , Fabienne Guillon
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006, 54 (6), pp.2303-2308. ⟨10.1021/jf052922x⟩
Article dans une revue hal-01600045v1

Characterization using Raman microspectroscopy of arabinoxylans in the walls of different cell types during the development of wheat endosperm

Sully Philippe , Cecile Barron , Paul Robert , Marie Francoise M. F. Devaux , Luc L. Saulnier
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006, 54 (14), pp.5113-5119. ⟨10.1021/jf060466m⟩
Article dans une revue hal-02666238v1

Structural heterogeneity of wheat arabinoxylans revealed by Raman spectroscopy

Cecile Barron , Paul Robert , Fabienne F. Guillon , Luc L. Saulnier , Xavier X. Rouau
Carbohydrate Research, 2006, 341 (9), pp.1186-1191. ⟨10.1016/j.carres.2006.03.025⟩
Article dans une revue hal-02662466v1

Suivi en ligne de l'opération de pétrissage d'une pâte céréalière par spectroscopie proche infrarouge

Abderrahmane Aït-Kaddour , Houda Damiri , Cecile Barron , Denis Cassan , Paul Menut
Industries des Céréales, 2006, 148, pp.20-21
Article dans une revue hal-01607839v1

FTIR imaging of wheat endosperm cell walls in situ reveals compositional and architectural heterogeneity related to grain hardness

Cecile Barron , M.L. Parker , E.N.C. Mills , Xavier X. Rouau , R.H. Wilson
Planta, 2005, 220 (5), pp.667-677. ⟨10.1007/s00425-004-1383-6⟩
Article dans une revue hal-02681236v1

FT-IR investigation of cell wall polysaccharides from cereal grains. Arabinoxylan infrared assignment

Paul Robert , Mélanie Marquis , Cecile Barron , Fabienne F. Guillon , Luc L. Saulnier
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53 (18), pp.7014-7018. ⟨10.1021/jf051145y⟩
Article dans une revue hal-02683573v1

A dehydrotrimer of ferulic acid from maize bran

Xavier X. Rouau , Veronique V. Cheynier , Anne Surget , D. Gloux , Cecile Barron
Phytochemistry, 2003, 63 (8), pp.899-903. ⟨10.1016/S0031-9422(03)00297-8⟩
Article dans une revue hal-02670570v1

Energy balance of low hydrated starches transition under shear

C. Barron , Paul Colonna , Guy Della Valle , Bruno Vergnes
Journal of Food Science, 2002, 67 (4), p.1426-1437
Article dans une revue hal-00536021v1

Energy balance of low hydrated starches transition under shear

Cecile Barron , Guy Della Valle , Paul Colonna , Bruno Vergnes
Journal of Food Science, 2002, 67 (4), pp.1426-1437
Article dans une revue hal-02669409v1

Modified atmosphere packaging of cultivated mushroom (Agaricus bisporus L.) with hydrophilic films

Cecile Barron , Patrick Varoquaux , S. Guilbert , Nathalie Gontard , Barbara Gouble
Journal of Food Science, 2002, 67 (1), pp.251-255. ⟨10.1111/j.1365-2621.2002.tb11393.x⟩
Article dans une revue hal-02676251v1

Microscopical study of the destructing of waxy maize and smooth pea starches by shear and heat at low hydration

Cecile Barron , Brigitte Bouchet , Guy Della Valle , D.J. Gallant , Veronique Planchot
Journal of Cereal Science, 2001, 33 (3), pp.289-300
Article dans une revue hal-02674811v1

Amylose determination in genetically modified starches

C. Gérard , Cecile Barron , Paul Colonna , Veronique Planchot
Carbohydrate Polymers, 2001, 44 (1), pp.19-27
Article dans une revue hal-02677987v1

Structural modifications of low hydrated pea starch subjected to high thermomecahnical processing

Cecile Barron , Alain Buleon , Paul Colonna , Guy Della Valle
Carbohydrate Polymers, 2000, 43 (2), pp.171-181
Article dans une revue hal-02689237v1

Cuisson-extrusion : Quelques outils d'aide à la décision

Guy Della Valle , Cecile Barron , Paul Colonna , Bruno Vergnes
Industries Alimentaires et Agricoles, 2000, 5, pp.51-58
Article dans une revue hal-02694831v1

Respiratory parameters and sugar catabolism of mushroom (Agaricus bisporus Lange)

Patrick Varoquaux , Barbara Gouble , Cecile Barron , F. Yildiz
Postharvest Biology and Technology, 1999, 16 (1), pp.51-61. ⟨10.1016/S0925-5214(99)00004-6⟩
Article dans une revue hal-02695531v1

Transform plant biomass into biobased sensors through fluorescein ball mill mechanical grafting

Claire Mayer-Laigle , Charlène Fabre , Aurélie Putois , Marie-Joo Le Guen , Stefan Hill
27th Annual Green chemisty and Engineering Conference, Jun 2023, Long Beach, CA, United States
Communication dans un congrès hal-04179064v1

3D printing of flax shives conjugated to fluorophores to design 4D pH-responsive biobased materials

Claire Mayer-Laigle , Eric Rondet , Cecile Barron , Alain Bourmaud , Gabriel Paës
45th Symposium on Biomaterials, Fuels and Chemicals, Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, Apr 2023, Portland, United States
Communication dans un congrès hal-04094822v1
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La dureté du blé a-t-elle une influence sur la dépense énergétique à la mouture? Topo donnant suite à une question de Bernard Rolland, INRAE

Francois-Xavier Oury , Cecile Barron , Frédéric Mabille , Agnés Duri , Valérie Lullien-Pellerin
Journées filières céréales à paille, Mar 2023, Changins, Switzerland
Communication dans un congrès hal-04176815v1
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How does milling impact the aspect ratio of miscanthus stem particles ?

Claire Mayer-Laigle , Boubker Chilah , Cécile Barron
17th European Symposium on Comminution & Classification ESCC2022, Jun 2022, Toulouse, France. pp.28-29
Communication dans un congrès hal-03719486v1

Mechanical grafting of fluorescein onto lignocellulosic biomasses in a ball mill to design biobased sensor

Claire Mayer-Laigle , Aurélie Putois , Charlène Fabre , Gabriel Paës , Cécile Barron
17th European Symposium on Comminution & Classification, Jun 2022, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-03711733v1
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Influence of grinders loading modes on the dissociation and hydration properties of wheat brans

Reine Barbar , Claire Mayer-Laigle , Johnny Beaugrand , Bernard Cuq , Cécile Barron
17th European Symposium on Comminution & Classification (ESCC 2022), Jun 2022, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-03744493v1
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Aromatic profile of wheat flour and bran fractions

José Daniel Wicochea Rodríguez , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin , Peggy Rigou , Pascale Chalier
16th Weurman Flavour Research Symposium, May 2021, On line, France. 4 p., ⟨10.5281/zenodo.5387947⟩
Communication dans un congrès hal-04142390v1

Using darkfield and fluorescence macrovision on large images to assess anatomical and chemical variability of tissues in whole cross sections of maize stems

Marie Berger , M.F. Devaux , David Legland , Cécile Barron , Benoit Delord
13th International Conference on Agrophysics : Agriculture in changing climate, Nov 2021, Lublin, Poland
Communication dans un congrès hal-04151754v1

Apport de l'imagerie multispectrale au suivi du fractionnement du grain de blé à l'échelle histologique

Cecile Barron , M.F. Devaux , Fabienne Guillon , Valérie Lullien-Pellerin
8ème colloque du Réseau Français de Biologie des Graines (RFBG), Oct 2021, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-03466804v1

3D printing of flax shives conjugated to fluorophores to design 4D pH-responsive biobased materials

Claire Mayer-Laigle , Eric Rondet , Cecile Barron , Alain Bourmaud , Gabriel Paës
ACS spring meeting, Apr 2021, Virtual, United States
Communication dans un congrès hal-03212337v1

Fonctionnalisation enzymatique et caractérisation métabolomique des composés phénoliques de blé et de riz obtenus par extraction classique ou solvant eutectique

Millena Cristina Barros Santos , Erwann Durand , Nathalie Barouh , Valérie Lullien-Pellerin , Cecile Barron
PHLOEME, arvalis, Jan 2020, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04142401v1

Suivi du devenir des tissus du grain de blé au cours du fractionnement : des marqueurs biochimiques à l‘imagerie multispectrale

Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
Journées scientifiques du Groupe Céréales à Paille INRA, Mar 2019, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02098694v1

Macrofluorescence multispectral image analysis: a promising approach to identify the tissular origin of particles from milled lignocellulosic biomass

Cecile Barron , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
257. National Meeting of the American-Chemical-Society (ACS), Mar 2019, Orlando, United States
Communication dans un congrès hal-02737541v1

The role of Plant Tissues in Transcrystalline Crystallization of Maize /Polypropylene Composites

Séverine A.E. Boyer , Vivian Song , Jean-Marc Haudin , Patrick Navard , Cecile Barron
Polymer Processing Society meeting, Nov 2018, Boston, United States
Communication dans un congrès hal-01978217v1

Crystallization of polypropylene in the presence of plant tissue

Patrick Navard , Jordi Girones , - Loan Vo , Jean-Marc Haudin , Lionel Freire
255. National Meeting and Exposition of the American-Chemical-Society (ACS), Mar 2018, New Orleans, United States. pp.1
Communication dans un congrès hal-02738232v1
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Preserving the structural variability in maize stalk through dry fractionation processes

Amélie Breysse , Claire Mayer-Laigle , L. Haurie Ibarra , Frederic Mabille , Cecile Barron
Exploring Lignocellulosic Biomass - ELB 2018, Jun 2018, Reims, France
Communication dans un congrès hal-01982730v1

Crystallization of polypropylene in the presence of plant tissues

Patrick Navard , Jordi Girones , Loan Vo , Jean-Marc Haudin , Lionel Freire
Food, Energy, & Water, 255th ACS National Meeting, American Chemical Society, Mar 2018, New Orleans, United States
Communication dans un congrès hal-01978084v1

Protein structure versus Nutrional and sensory properties of legume enriched pasta

Karima Laleg , Cécile Barron , Sylvie Cordelle , Pascal Schlich , Stéphane Walrand
5. international conference on food digestion, Apr 2017, Rennes, France. 1 p
Communication dans un congrès hal-01582305v1

Segmentation d’images multispectrales par une méthode de k-means multi-échelle

Mathias Corcel , Cecile Barron , Fabienne Guillon , Marie Francoise Devaux
Folle journée de l'imagerie, Feb 2016, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01605796v1

New Frontier in Milling Technology to Improve Health Benefits of Wheat Products.

Joel Abecassis , Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin , Xavier Rouau
3. ISOFAR Scientific Conference at the 17. IFOAM Organic World Congress, Oct 2016, Zhengzhou, China
Communication dans un congrès hal-01603998v1

Dry separation of ground maize stems provides fractions with distinct enzymatic degradation patterns

Fabienne Guillon , Cecile Barron , Rachelle Looten , Estelle Bonnin , Catherine Lapierre
3. International Symposium on Green Chemistry (ISGC 2015), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., May 2015, La Rochelle, France
Communication dans un congrès hal-01608798v1

Cereal processing and consequences on nutritional and sensorial properties.

Joel Abecassis , Cecile Barron , Frederic Mabille , Valerie Micard , Xavier Rouau
3rd ICC Latin American Cereal Conference, Mar 2015, Curitiba, Brazil
Communication dans un congrès hal-01594238v1

How wheat breaks : new insights from compositional analysis and modeling

G.M. Campbell , S.P. Galindez-Najera , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin
2014 AACCI Annual Meeting, Oct 2014, Rhode Island, United States
Communication dans un congrès hal-03745099v1

Identification of key factors influencing endosperm extraction in durum wheat

Vincent Raggiri , Frederic Mabille , Cecile Barron , Valerie Lullien-Pellerin
Journée de l’école doctorale Sciences des Procédés-Science des aliments, Jun 2014, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01605489v1

Modélisation et simulation numérique de la fragmentation des matériaux ligno-cellulosiques

Xavier Frank , Jean-Yves Delenne , Abdellatif Barakat , Abdelkrim Sadoudi , Frederic Mabille
Séminaire Bioraffinerie des Lignocelluloses (BILI), May 2014, AgroParisTech, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01568887v1

Cell walls of maternal tissues in the developing wheat grain.

Anne Laure Chateigner Boutin , Colette Larre , Catherine Lapierre , Cecile Barron , Camille Alvarado
5th International Conference on Plant Cell Wall Biology (PCWB2014), Australian Research Council (ARC). AUS., Jul 2014, Palm Cove, Australia
Communication dans un congrès hal-01837418v1

Lignin structural analysis by Raman spectroscopy: from purified molecules to plant cell walls

Cecile Barron , Catherine Lapierre , Fabienne Guillon , Paul Robert
13. Cell Wall Meeting, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Jul 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01837445v1

The impact of arabinoxylan structure on the properties of cell walls in wheat grain endosperm

Ruifeng Ying , Corinne C. Rondeau-Mouro , Cecile Barron , Fabienne Guillon , Luc Saulnier
13. Cell Wall Meeting, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Jul 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01837443v1

Dry separation of ground maize stems provides fractions with distinct enzymatic degradation patterns

Fabienne Guillon , Cecile Barron , Rachelle Looten , Estelle Bonnin , Catherine Lapierre
13. Cell Wall Meeting, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Jul 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01837444v1

Novel dry fractionation technologies applied to wheat bran

Joel Abecassis , Cecile Barron , Frédéric Mabille , Xavier Rouau , Valérie Lullien-Pellerin
14th ICC Cereal and Bread Congress, Aug 2012, Beijing, China
Communication dans un congrès hal-03745149v1
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La digestibilité protéique des pâtes alimentaires et leur allergénicité sont-elles influencées par le séchage

Chantal C. Brossard , Maud Petitot , Cecile Barron , Colette C. Larre , Marie-Anne Legoux
5. Congrès francophone d'allergologie, Société Française d’Allergologie (SFA). FRA., Apr 2010, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02815784v1
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Legume-enriched Pasta

Maud Petitot , Chantal C. Brossard , Cecile Barron , Colette C. Larre , Marie Helene M. H. Morel
Biopolymères 2010 Matrices alimentaires : Construction, déconstruction, propriétés sensorielles et nutritionnelles, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères, Interactions Assemblages (1268)., Dec 2010, Le Croisic, France
Communication dans un congrès hal-02818916v1

New processing ways for dry fractionation of wheat bran

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Agnès Duri
AACC Iinternational Annual Meeting, Oct 2010, Savannah, United States
Communication dans un congrès hal-02753987v1

New ways to control wheat product composition through dry fractionation

Valerie Lullien-Pellerin , Cecile Barron , Marc Chaurand , Abdelkrim Sadoudi , Agnès Duri-Bechemilh
AACC Iinternational Annual Meeting, Oct 2010, Savannah, United States
Communication dans un congrès hal-02752975v1

Impact of new tool development to study wheat grain fractionation and control the product quality

Valerie Lullien-Pellerin , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Claire Desvignes
1ère rencontre BBSRC-INRA, Jun 2009, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-03745169v1
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Dry fractionation of wheat bran for the manufacture of functional ingredients

Youna Hemery , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Agnès Duri-Bechemilh
17. International Conference of IGV GmbH - Grains are functional, May 2009, Bergholz-Rehbrücke, Germany
Communication dans un congrès hal-01603365v1
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Grain fractionation revised for new healthy ingredients

Xavier Rouau , Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Youna Hemery
Cereal & Europe Spring Meeting - Whole Grain Global Summit, Mar 2009, Newcastle, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-01603373v1

Optimising grain micronutrient recovery as food ingredients

Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Youna Hemery , Valérie Lullien-Pellerin
10th European Nutrition Conference, Jul 2007, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03745555v1

Optimising micronutrient recovery in grain ingredients

Joel Abecassis , Cecile Barron , Marc Chaurand , Youna Hemery , Valérie Lullien-Pellerin
10th European Nutrition Conference, Jul 2007, Paris, France. pp.38
Communication dans un congrès hal-03744333v1

Development of new dry fractionation processes of wheat grain to address consumers' demand for healthy foods and ingredients

Xavier X. Rouau , Valérie Lullien-Pellerin , Cecile Barron , Marc Chaurand , Youna Hemery
1st Spring Meeting organized by Cereals&Europe. Consumer driven cereal innovation: where science meets industry., May 2007, Montpellier, France. pp.101-104, ⟨10.1016/B978-1-891127-61-8.50025-X⟩
Communication dans un congrès hal-02657375v1

Grain Fractionation to Improve the Nutritional Intensity of Cereal Products

Joel Abecassis , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin , Frédéric Mabille , Xavier Rouau
13th World Congress of Food Science & Technology: Food is Life, IUFOST, Sep 2006, Nantes, France. ⟨10.1051/IUFoST:20061365⟩
Communication dans un congrès hal-03745513v1

Obtention of starchy molten phase under high thermomechanical stress

Cecile Barron , Guy Della Valle , Paul Colonna , Bruno Vergnes
Colloque, Sep 1998, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02771060v1

Starch melting under shear

Cecile Barron , Guy Della Valle , Paul Colonna , Bruno Vergnes
5. European Rheology Conference, Sep 1998, Portoroz, Russia
Communication dans un congrès hal-02766031v1

Whole grain Fractions and Their Utilization in Foods

Cecile Barron , Valerie Micard , Valérie Lullien-Pellerin
Whole Grains and Health, Second Edition, Wiley, 2021, 9781118939437. ⟨10.1002/9781118939420.ch3⟩
Chapitre d'ouvrage hal-03467034v1

La transformation : le grain, du silo à l’assiette du consommateur

Jean-Philippe Leygue , Marie Françoise Samson , Cecile Barron , Valérie Lullien-Pellerin , Joel Abecassis
Blé dur - Synthèse des connaissances pour une filière durable, Editions Quae; Arvalis, 2021, Synthèses, 978-2-7592-3313-7
Chapitre d'ouvrage hal-03467048v1

Orientation under stress of cell wall polymers of the wheat aleurone cells : coupling mechanical test and infrared microspectroscopy

Cecile Barron , Abdelkrim Sadoudi , Frederic Mabille , Milena Martelli , F Jamme
Barron C., Sadoudi A., Mabille F., Martelli M. R., Jamme F., Lefrançois P. and Dumas P. (2016). Orientation under stress of cell wall polymers of the wheat aleurone cells : coupling mechanical test and infrared microspectroscopy. 10 years INRA SOLEIL: 44-45. 2016
Chapitre de rapport hal-02799401v1