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Catherine RAVEL

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Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Entre à l’INRA en 1989 à Clermont-Ferrand comme ingénieur de recherche en charge d’un programme d’amélioration du ray grass anglais. A conduit un programme de recherche sur les champignons endophytes des graminées fourragères de 1990 à 2000, puis a travaillé sur la synthèse des protéines de réserve du blé en lien avec la qualité technologique et la qualité nutritionnelle

Publications

Different wheat loci are associated to heritable free asparagine content in grain grown under different water and nitrogen availability

Mélanie Lavoignat , Cédric Cassan , Pierre Pétriacq , Yves Gibon , Emmanuel Heumez
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2024, 137 (2), pp.46. ⟨10.1007/s00122-024-04551-x⟩
Article dans une revue hal-04461297v1
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Storage protein activator controls grain protein accumulation in bread wheat in a nitrogen dependent manner

Anne Plessis , Catherine Ravel , Thierry Risacher , Nathalie Duchateau , Mireille Dardevet
Scientific Reports, 2023, 13 (1), pp.22736. ⟨10.1038/s41598-023-49139-5⟩
Article dans une revue hal-04372143v1
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Améliorer le blé pour limiter les intolérances au gluten

Catherine Ravel , Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel
Médecine des Maladies Métaboliques, 2023, 17 (7), pp.576-581. ⟨10.1016/j.mmm.2023.09.004⟩
Article dans une revue hal-04304269v1
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Bread wheat (T. aestivum) variability: Phenotypic and genotypic data from 75 varieties

Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel , Hélène Rimbert , Sandrine Bagnon , Michaël Benigna
Data in Brief, 2023, 46, pp.108807. ⟨10.1016/j.dib.2022.108807⟩
Article dans une revue hal-04027932v1

Sulfur in determining seed protein composition: present understanding of its interaction with abiotic stresses and future directions

Titouan Bonnot , Fanélie Bachelet , Julie Boudet , Christine Le Signor , Emmanuelle Bancel
Journal of Experimental Botany, 2023, 74 (11), pp.3276-3285. ⟨10.1093/jxb/erad098⟩
Article dans une revue hal-04157889v1
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Wheat DOF transcription factors TaSAD and WPBF regulate glutenin gene expression in cooperation with SPA

Marielle Merlino , Jean-Charles Gaudin , Mireille Dardevet , Pierre Martre , Catherine Ravel
PLoS ONE, 2023, 18 (6), pp.e0287645. ⟨10.1371/journal.pone.0287645⟩
Article dans une revue hal-04140811v1

Training population optimization for genomic selection improves the predictive ability of a costly measure in bread wheat, the gliadin to glutenin ratio

Pierre Lemeunier , Etienne Paux , Selver Babi , Jérôme Auzanneau , Ellen Goudemand-Dugué
Euphytica, 2022, 218 (8), ⟨10.1007/s10681-022-03062-4⟩
Article dans une revue hal-03740380v1
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Breeding for Economically and Environmentally Sustainable Wheat Varieties: An Integrated Approach from Genomics to Selection

Etienne Paux , Stéphane Lafarge , François Balfourier , Jérémy Derory , Gilles Charmet
Biology, 2022, 11 (1), pp.1-28. ⟨10.3390/biology11010149⟩
Article dans une revue hal-03529813v1

Differences in bread protein digestibility traced to wheat cultivar traits

Mélanie Lavoignat , Sylvain Denis , Annie Faye , Laura Halupka , Sibille Perrochon
Journal of Cereal Science, 2022, 107, pp.103533. ⟨10.1016/j.jcs.2022.103533⟩
Article dans une revue hal-03753712v1
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Validation de la méthode de quantification de l’azote par analyseur élémentaire méthode Dumas et détermination des conditions d’utilisation d’après son incertitude de mesure et son seuil de discrimination

David Alvarez , Stéphane Andanson , Sibille Perrochon , Jacques Le Gouis , Catherine Ravel
Cahier des Techniques de l'INRA, 2021, 105
Article dans une revue hal-03184227v1
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SNP markers for early identification of high molecular weight glutenin subunits (HMW-GSs) in bread wheat

Catherine Ravel , Annie Faye , Sarah Ben-Sadoun , Marion Ranoux , Mireille Dardevet
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2020, 133 (3), pp.751-770. ⟨10.1007/s00122-019-03505-y⟩
Article dans une revue hal-02528930v1
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Omics data reveal putative regulators of einkorn grain protein composition under sulfur deficiency

Titouan Bonnot , Pierre Martre , Victor Hatte , Mireille Dardevet , Philippe Leroy
Plant Physiology, 2020, 183 (2), pp.501-516. ⟨10.1104/pp.19.00842⟩
Article dans une revue hal-02553742v1
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Economical optimization of a breeding scheme by selective phenotyping of the calibration set in a multi-trait context: application to bread making quality

S. Ben-Sadoun , Renaud Rincent , J. Auzanneau , François-Xavier Oury , B. Rolland
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2020, 133 (7), pp.2197-2212. ⟨10.1007/s00122-020-03590-4⟩
Article dans une revue hal-02553534v1

Deciphering carbohydrate metabolism during wheat grain development via integrated transcriptome and proteome dynamics

Ayesha Tahir , Jun Kang , Frédéric Choulet , Catherine Ravel , Isabelle Romeuf
Molecular Biology Reports, 2020, 47 (7), pp.5439-5449. ⟨10.1007/s11033-020-05634-w⟩
Article dans une revue hal-02904006v1

The bZIP transcription factor SPA Heterodimerizing Protein represses glutenin synthesis in Triticum aestivum

Julie Boudet , M. M. Merlino , Anne Plessis , Jean-Charles Gaudin , Mireille Dardevet
Plant Journal, 2019, 97 (5), pp.858-871. ⟨10.1111/tpj.14163⟩
Article dans une revue hal-02622847v1

Quelle hypothèse approfondir pour appréhender la sensibilité non céliaque au gluten. 2. Les polymères des gluténines

Gerard G. Branlard , L. Rhazi , Benoît Meleard , Jacques Le Gouis , Francois-Xavier Oury
Industries des Céréales, 2019, 212
Article dans une revue hal-02619161v1
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Genome-wide analysis, expansion and expression of the NAC family under drought and heat stresses in bread wheat (T. aestivum L.)

Claire Guerin , Jane Roche , Vincent Allard , Catherine Ravel , Saïd Mouzeyar
PLoS ONE, 2019, 14 (3), pp.e0213390. ⟨10.1371/journal.pone.0213390⟩
Article dans une revue hal-02284511v1

Gluten-free diet in French adults without coeliac disease: sociodemographic characteristics, motives and dietary profile

Laëtitia Perrin , Benjamin Allès , Camille Buscail , Catherine Ravel , Serge Hercberg
British Journal of Nutrition, 2019, 122 (2), pp.231-239. ⟨10.1017/S0007114519001053⟩
Article dans une revue hal-02981960v1
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Proteomic Data Integration Highlights Central Actors Involved in Einkorn (Triticum monococcum ssp. monococcum) Grain Filling in Relation to Grain Storage Protein Composition

Emmanuelle Bancel , Titouan Bonnot , Marlene Davanture , David Alvarez , Michel Zivy
Frontiers in Plant Science, 2019, 10, ⟨10.3389/fpls.2019.00832⟩
Article dans une revue hal-02323440v1

Quelle hypothèse approfondir pour appréhender la sensibilité non céliaque au gluten : 1. L’abondance du gluten et la diversité des prolamines

Gerard G. Branlard , Annie Faye , Benoît Meleard , Jacques Le Gouis , Francois-Xavier Oury
Industries des Céréales, 2018, 211
Article dans une revue hal-02619137v1
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Grain subproteome responses to nitrogen and sulfur supply in diploid wheat Triticum monococcum ssp. monococcum

Titouan Bonnot , Emmanuelle Bancel , David Alvarez , Marlène Davanture , Julie Boudet
Plant Journal, 2017, 91 (5), pp.894-910. ⟨10.1111/tpj.13615⟩
Article dans une revue hal-01602778v1

Wheat glutenin: The "tail" of the 1By protein subunits

Júlio D Nunes-Miranda , Emmanuelle Bancel , Didier Viala , Christophe Chambon , José L Capelo
Journal of Proteomics, 2017, 169, ⟨10.1016/j.jprot.2017.05.019⟩
Article dans une revue hal-01607741v1

1H-NMR screening for the high-throughput determination of genotype and environmental effects on the content of asparagine in wheat grain

Delia I. Corol , Catherine Ravel , Marianna Rakszegi , Gilles Charmet , Zoltan Bedo
Plant Biotechnology Journal, 2016, 14 (1), pp.128-139. ⟨10.1111/pbi.12364⟩
Article dans une revue hal-01276727v1

Transcriptional and metabolic alternations rebalance wheat grain storage protein accumulation under variable nitrogen and sulfur supply

Zhanwu Dai , Anne A. Plessis , Jonathan Vincent , Nathalie N. Duchateau , Alicia Besson
Plant Journal, 2015, 83 (2), pp.326-343. ⟨10.1111/tpj.12881⟩
Article dans une revue hal-02042399v1
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RulNet: A Web-Oriented Platform for Regulatory Network Inference, Application to Wheat –Omics Data

Jonathan Vincent , Pierre Martre , Benjamin Gouriou , Catherine Ravel , Zhanwu Dai
PLoS ONE, 2015, 10 (5), pp.20. ⟨10.1371/journal.pone.0127127⟩
Article dans une revue hal-01260267v1
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Detection of NAM-A1 Natural Variants in Bread Wheat Reveals Differences in Haplotype Distribution between a Worldwide Core Collection and European Elite Germplasm

Fabien Cormier , Mickaël Throude , Catherine Ravel , Jacques Le Gouis , Magalie Leveugle
Agronomy, 2015, 5 (2), pp.143-151. ⟨10.3390/agronomy5020143⟩
Article dans une revue hal-01244507v1
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Predictions of heading date in bread wheat (Triticum aestivum L.) using QTL-based parameters of an ecophysiological model

Matthieu M. Bogard , Catherine Ravel , Etienne Paux , Jacques J. Bordes , François Balfourier
Journal of Experimental Botany, 2014, 65 (20), pp.5849 - 5865. ⟨10.1093/jxb/eru328⟩
Article dans une revue hal-02632186v1
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Conserved cis-regulatory modules in promoters of genes encoding wheat high-molecular-weight glutenin subunits

Catherine Ravel , Samuel Fiquet , Julie Boudet , Mireille M. Dardevet , Jonathan J. Vincent
Frontiers in Plant Science, 2014, 5, pp.1-17. ⟨10.3389/fpls.2014.00621⟩
Article dans une revue hal-02636796v1
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dbWFA: a web-based database for functional annotation of Triticum aestivum transcripts

Jonathan J. Vincent , Zhanwu Z. Dai , Catherine Ravel , Frédéric Choulet , Saïd S. Mouzeyar
Database - The journal of Biological Databases and Curation, 2013, 2013, 12 p. ⟨10.1093/database/bat014⟩
Article dans une revue hal-00964169v1

Strong presence of the high grain protein content allele of NAM-B1 in Fennoscandian wheat

Jenny J. Hagenblad , Linnéa L. Asplund , François Balfourier , Catherine Ravel , Matti W. M. W. Leino
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2013, 125 (8), pp.1677-1686. ⟨10.1007/s00122-012-1943-2⟩
Article dans une revue hal-00964452v1

Association study of wheat grain protein composition reveals that gliadin and glutenin composition are trans-regulated by different chromosome regions

Anne A. Plessis , Catherine Ravel , Jacques J. Bordes , François Balfourier , Pierre Martre
Journal of Experimental Botany, 2013, 64 (12), pp.3627-3644. ⟨10.1093/jxb/ert188⟩
Article dans une revue hal-00964453v1

Genomic regions associated with the nitrogen limitation response revealed in a global wheat core collection

Jacques J. Bordes , Catherine Ravel , J. P. J. P. Jaubertie , B. B. Duperrier , Olivier O. Gardet
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2013, 126 (3), pp.805 - 822. ⟨10.1007/s00122-012-2019-z⟩
Article dans une revue hal-00964316v1

Improving the yellow pigment content of bread wheat flour by selecting the three homoeologous copies of Psy1

Catherine Ravel , Mireille M. Dardevet , Fanny F. Leenhardt , Jacques J. Bordes , Jean-Louis J.-L. Joseph
Molecular Breeding, 2013, 31 (1), pp.87-99. ⟨10.1007/s11032-012-9772-1⟩
Article dans une revue hal-00964462v1
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Proteogenomic Characterization of Novel x-Type High Molecular Weight Glutenin Subunit 1Ax1.1

Miguel M. Ribeiro , Emmanuelle Bancel , Annie A. Faye , Mireille M. Dardevet , Catherine Ravel
International Journal of Molecular Sciences, 2013, 14 (3), pp.5650 - 5667. ⟨10.3390/ijms14035650⟩
Article dans une revue hal-00964236v1

Down-regulation of the TaGW2 gene by RNA interference results in decreased grain size and weight in wheat

Julie J. Bednarek , Aurélia A. Boulaflous , Christine Girousse , Catherine Ravel , Caroline C. Tassy
Journal of Experimental Botany, 2012, 63 (16), pp.5945 - 5955. ⟨10.1093/jxb/ers249⟩
Article dans une revue hal-00964409v1

Effects of Genotype and Environment on the Contents of Betaine, Choline, and Trigonelline in Cereal Grains

Delia-Irina D.-I. Corol , Catherine Ravel , Mariann M. Raksegi , Zoltan Z. Bedo , Gilles Charmet
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012, 60 (21), pp.5471 - 5481. ⟨10.1021/jf3008794⟩
Article dans une revue hal-00964345v1
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Variabilité génétique et environnementale de la teneur des blés en nutriments

Gilles Charmet , Marie-Reine M.-R. Perretant , Catherine Ravel
Innovations Agronomiques, 2012, 19, pp.27-36
Article dans une revue hal-00964458v1

Genome-wide association analysis to identify chromosomal regions determining components of earliness in wheat

Jacques Le Gouis , Jacques J. Bordes , Catherine Ravel , Emmanuel E. Heumez , S. S. Faure
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2012, 124 (3), pp.597 - 611. ⟨10.1007/s00122-011-1732-3⟩
Article dans une revue hal-00964255v1

Anthesis date mainly explained correlations between post-anthesis leaf senescence, grain yield, and grain protein concentration in a winter wheat population segregating for flowering time QTLs

Matthieu M. Bogard , Matthieu M. Jourdan , Vincent Allard , Pierre P. Martres , Marie-Reine M.-R. Perretant
Journal of Experimental Botany, 2011, 62 (10), pp.3621 - 3636. ⟨10.1093/jxb/err061⟩
Article dans une revue hal-00964410v1

Use of a global wheat core collection for association analysis of flour and dough quality traits

Jacques J. Bordes , Catherine Ravel , Jacques Le Gouis , Annie A. Lapierre , Gilles Charmet
Journal of Cereal Science, 2011, 54 (1), pp.137 - 147. ⟨10.1016/j.jcs.2011.03.004⟩
Article dans une revue hal-00964127v1

Variation in crossover rates across a 3-Mb contig of bread wheat (Triticum aestivum) reveals the presence of a meiotic recombination hotspot

Cyrille C. Saintenac , Sébastien S. Faure , Arnaud A. Remay , Frédéric Choulet , Catherine Ravel
Chromosoma, 2011, 120 (2), pp.185 - 198. ⟨10.1007/s00412-010-0302-9⟩
Article dans une revue hal-00964315v1

Genotype and Environment Effects on the Contents of Vitamins B1, B2, B3,and B6 in Wheat Grain

Rakszegi Mariann , Bedo Zoltan , Peter R. Shewry , Frank van Schaik , Catherine Ravel
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, 59 (19), pp.10564 - 10571. ⟨10.1021/jf202762b⟩
Article dans une revue hal-01189732v1

The HEALTHGRAIN Wheat Diversity Screen: Effects of Genotype and Environment on Phytochemicals and Dietary Fiber Components

Peter Shewry , Vieno Piironen , Anna-Maija Lampi , Minnamari Edelmann , Susanna Kariluoto
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58 (17), pp.9291-9298. ⟨10.1021/jf100039b⟩
Article dans une revue hal-01189509v1
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wDBTF: an integrated database resource for studying wheat transcription factor families

Isabelle I. Romeuf , Dominique D. Tessier , Mireille M. Dardevet , Gerard G. Branlard , Gilles Charmet
BMC Genomics, 2010, 11 (185), 15 p. ⟨10.1186/1471-2164-11-185⟩
Article dans une revue hal-00964124v1

Effects of Genotype and Environment on the Content and Composition of Phytochemicals and Dietary Fiber Components in Rye in the HEALTHGRAIN Diversity Screen

Peter Shewry , Vieno Piironen , Anna-Maija Lampi , Minnamari Edelmann , Susanna Kariluoto
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58 (17), pp.9372-9383. ⟨10.1021/jf100053d⟩
Article dans une revue hal-01189497v1

Nucleotide Polymorphism in the Wheat Transcriptional Activator Spa Influences Its Pattern of Expression and Has Pleiotropic Effects on Grain Protein Composition, Dough Viscoelasticity, and Grain Hardness

Catherine Ravel , Pierre Martre , Isabelle I. Romeuf , Mireille M. Dardevet , Redouane R. El-Malki
Plant Physiology, 2009, 151 (4), pp.2133-2144. ⟨10.1104/pp.109.146076⟩
Article dans une revue hal-00964250v1

High-throughput single nucleotide polymorphism genotyping in wheat (Triticum spp.)

Aurélie A. Berard , Marie-Christine Le Paslier , Mireille M. Dardevet , Florence F. Exbrayat-Vinson , Isabelle I. Bonnin
Plant Biotechnology Journal, 2009, 7 (4), pp.364-374. ⟨10.1111/j.1467-7652.2009.00404.x⟩
Article dans une revue hal-00964174v1

A quantitative genetic study for elucidating the contribution of glutamine synthetase, glutamate dehydrogenase and other nitrogen-related physiological traits to the agronomic performance of common wheat

Jean-Xavier J.-X. Fontaine , Catherine Ravel , Karine K. Pageau , Emmanuel E. Heumez , Frédéric Dubois
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2009, 119 (4), pp.645-662. ⟨10.1007/s00122-009-1076-4⟩
Article dans une revue hal-00964336v1

High level of conservation between genes coding for the GAMYB transcription factor in barley (Hordeum vulgare L.) and bread wheat (Triticum aestivum L.) collections

Grit G. Haseneyer , Catherine Ravel , Mireille M. Dardevet , François Balfourier , Pierre Sourdille
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2008, 117 (3), pp.321-331. ⟨10.1007/s00122-008-0777-4⟩
Article dans une revue hal-00964220v1

Inheritance of the number and thickness of cell layers in barley aleurone tissue (Hordeum vulgare L.): an approach using F2-F3 progeny

Louis L. Jestin , Catherine Ravel , Sylvie S. Auroy , Bastien B. Laubin , Marie-Reine M.-R. Perretant
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2008, 116 (7), pp.991-1002. ⟨10.1007/s00122-008-0730-6⟩
Article dans une revue hal-00964388v1
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New insights into the origin of the B genome of hexaploid wheat: Evolutionary relationships at the SPA genomic region with the S genome of the diploid relative Aegilops speltoides

Jerome J. Salse , Véronique V Chaqué , Stéphanie S. Bolot , Ghislaine Magdelenat , Cécile C. Huneau
BMC Genomics, 2008, 9:555, 12 p. ⟨10.1186/1471-2164-9-555⟩
Article dans une revue hal-00964177v1

New Neotyphodium endophyte species from the grass tribes Stipeae and Meliceae

Christina D. C. D. Moon , Jean-Jacques Guillaumin , Catherine Ravel , Chunjie C. Li , Kelly D. K. D. Craven
Mycologia, 2007, 99 (6), pp.895-905. ⟨10.3852/mycologia.99.6.895⟩
Article dans une revue hal-00964461v1

A worldwide bread wheat core collection arrayed in a 384-well plate

François Balfourier , Valérie V. Roussel , Pjotr P. Strelchenko , Florence F. Exbrayat-Vinson , Pierre Sourdille
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2007, 114 (7), pp.1265-1275. ⟨10.1007/s00122-007-0517-1⟩
Article dans une revue hal-00964182v1

DNA sequence polymorphisms and their application to bread wheat quality

Catherine Ravel , Sébastien Praud , Aurelie Canaguier , Philippe Dufour , Sandra Giancola
Euphytica, 2007, 158 (3), pp.331-336. ⟨10.1007/s10681-006-9288-z⟩
Article dans une revue hal-01189423v1

Unravelling environmental and genetic relationships between grain yield and nitrogen concentration for wheat

Eugeniu Triboi , Pierre Martres , Christine Girousse , Catherine Ravel , Anne-Marie Triboi
European Journal of Agronomy, 2006, 25 (2), pp.108-118. ⟨10.1016/j.eja.2006.04.004⟩
Article dans une revue hal-01189203v1

Single-nucleotide polymorphism frequency in a set of selected lines of bread wheat (Triticum aestivum L.)

Catherine Ravel , Sébastien Praud , Alain Murigneux , Aurelie Canaguier , Frederic Sapet
Genome, 2006, 49 (9), pp.1131-1139. ⟨10.1139/G06-067⟩
Article dans une revue hal-01189248v1

Single nucleotide polymorphism, genetic mapping, and expression of genes coding for the DOF wheat prolamin-box binding factor

Catherine Ravel , Ila Nagy , Pierre Martres , Pierre Sourdille , Mireille Dardevet
Functional and Integrative Genomics, 2006, 6 (4), pp.310-321. ⟨10.1007/s10142-006-0022-7⟩
Article dans une revue hal-01189205v1

Transferable bread wheat EST-SSRs can be useful for phylogenetic studies among the Triticeae species

Ling Yan Zhang , Catherine Ravel , M. M. Bernard , François Balfourier , Philippe Leroy
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2006, 113 (3), pp.407-418. ⟨10.1007/s00122-006-0304-4⟩
Article dans une revue hal-00964330v1

Types and rates of sequence evolution at the high-molecular-weight glutenin locus in hexaploid wheat and its ancestral genomes

Yong Qiang Y. Q. Gu , Jerome J. Salse , Devin D. Coleman-Derr , Adeline A. Dupin , Curt C. Crossman
Genetics, 2006, 174 (3), pp.1493-1504. ⟨10.1534/genetics.106.060756⟩
Article dans une revue hal-00964162v1

Identification of glu-B1-1 as a candidate gene for the quantity of high-molecular-weight glutenin in bread wheat (Triticum aestivum L.) by means of an association study

Catherine Ravel , Sébastien Praud , Alain Murigneux , Laurent Linossier , Mireille Dardevet
TAG Theoretical and Applied Genetics, 2006, 112 (4), pp.738-743. ⟨10.1007/s00122-005-0178-x⟩
Article dans une revue hal-01189201v1

Colocation between a gene encoding the bZip factor SPA and an eQTL for a high-molecular-weight glutenin subunit in wheat ( Triticum aestivum )

Sabine Guillaumie , Gilles Charmet , Laurent Linossier , Valérie Torney , Nathalie Robert
Genome, 2004, 47 (4), pp.705-713. ⟨10.1139/g04-031⟩
Article dans une revue hal-04468725v1

The relationship between mycotoxin synthesis and isolate morphology in fungal endophytes of Lolium perenne

S. S. Bony , N. N. Pichon , Catherine C. Ravel , A. A. Durix , François Balfourier
New Phytologist, 2001, 152, pp.125-137. ⟨10.1046/j.0028-646x.2001.00231.x⟩
Article dans une revue hal-00964244v1
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Peroxidase activity of perennial ryegrass and tall fescue seedlings artificially infected with endophytes

Walid Naffaa , Catherine Ravel , Nicole Boyer , Jean-Jacques Guillaumin
Agronomie, 1999, 19 (7), pp.611-619
Article dans une revue hal-00885956v1
Image document

Creation of stable associations between perennial ryegrass or tall fescue and fungal endophytes

Walid Naffaa , Claude Astier , Catherine Ravel , Jean-Jacques Guillaumin
Agronomie, 1999, 19 (2), pp.133-144
Article dans une revue hal-00885921v1
Image document

Enhancement of yield and persistence of perennial ryegrass inoculated with one endophyte isolate in France

Catherine Ravel , François Balfourier , Jean Jacques Guillaumin
Agronomie, 1999, 19 (7), pp.635-344
Article dans une revue hal-00885958v1

Expected response to selection in synthetic populations of perennial ryegrass

Gilles Charmet , Catherine Ravel
Plant Breeding, 1991, 107, pp.148-155
Article dans une revue hal-02702860v1
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GlutN: GlutN: A translational approach from plant to patient to improve knowledge on non-coeliac gluten/wheat sensitivity

Emmanuelle Bancel , Mélanie Lavoignat , Marie-Agnès Peyron , Bruno Novales , Brigitte Chanteranne
XIV International Gluten Workshop, Jun 2023, Madrid, Spain
Communication dans un congrès hal-04303039v1

Wheat DOF transcription factor TaSAD and WPBF regulate glutenin gene expression in cooperation with SPA

Marielle Merlino , Jean-Charles Gaudin , Mireille Dardevet , Pierre Martre , Catherine Ravel
XIV International Gluten Workshop, The Wheat initiative, Jun 2023, Madrid, Spain
Communication dans un congrès hal-04459895v1
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GlutNSafe : Vers la sélection de variétés de blés au gluten plus digestible?

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
8ème rencontre scientifique du FSOV, Fonds de soutien à l'obtention végétale, May 2022, PARIS, France
Communication dans un congrès hal-03677157v1
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GlutNsafe : « Vers la sélection de variétés de blés au gluten plus digestible ? »

Mélanie Lavoignat , Sylvain Denis , Annie A. Faye , Laura Halupka , Sibille Perrochon
8ème rencontre scientifique du FSOV, Fonds de soutien à l'obtention végétale, May 2022, PARIS, France
Communication dans un congrès hal-03676774v1
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Gluten: faisons le point

Catherine Ravel
Journées Portes Ouvertes, INRAE, May 2022, Clermont-ferrand, France
Communication dans un congrès hal-03695137v1
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Effet du changement climatique sur la concentration et la composition en protéines du grain de blé tendre - Perspectives pour la sélection variétale

Jacques Le Gouis , Catherine Ravel
71ème Journées Techniques des Industries Céréalières, AEMIC, Nov 2021, Tours, France
Communication dans un congrès hal-04181882v1

Intégration de données pour caractériser la digestibilité des protéines du pain.

Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel , Monique Alric , Sandrine Bagnon , Michael Benigna
Colloque Graine 2021, Oct 2021, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04357975v1

Intégration de données pour caractériser la digestibilité des protéines du pain.

Mélanie Lavoignat , Emmanuelle Bancel , Monique Alric , Sandrine Bagnon , Michael Benigna
Colloque Graine 2021, Oct 2021, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-03420134v1

Proteomic and peptidomic tools combined with immuno-chemistry to analyze in vitro gastrointestinal digestibility of bread wheat.

Emmanuelle Bancel , Thierry Sayd , Sylvain Denis , Christophe Chambon , Sibille Perrochon
Journées annuelles du Protéome Vert, Jun 2021, Virtual conference, France
Communication dans un congrès hal-03420132v1

Quels caractères améliorer pour un gluten plus digeste

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
Phloème 2020 : biennales de l’innovation céréalière, Arvalis - Institut du végétal, Jan 2020, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03080358v1

Bread-making quality predictions of multi-trait assisted genomic selection

Sarah Ben Sadoun , Renaud Rincent , Jerome Auzanneau , Francois-Xavier Oury , Bernard Rolland
1. International Wheat Congress, International Wheat Congress; Wheat inititive, Jul 2019, Saskatoon, Canada
Communication dans un congrès hal-02942672v1

Could storage protein composition be modified by acting at the transcriptional level?

Julie Boudet , A. Mazuel , Annie Faye , Titouan Bonnot , Pierre Martre
7. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, May 2019, Angers, France
Communication dans un congrès hal-02289533v1

Bread-making quality predictions: multi-trait assisted genomic selection in bread wheat

Sarah Ben Sadoun , Renaud Rincent , Jerome Auzanneau , Francois-Xavier Oury , Bernard Rolland
"Quantitative Genetics and Genomics" Gordon Research Conference, Gordon Research Conference., Feb 2019, Barga, Italy
Communication dans un congrès hal-02289536v1

[B-Dul] Blé Durable de Qualité : Sélection de blés productifs de qualité sous contrainte de nutrition azotée

Ellen Goudemand-Dugue , Jerome Auzanneau , Lemeunier Pierre , Francois-Xavier Oury , Jacques J. Bordes
7. Rencontre scientifiques du FSOV, FSOV, Mar 2019, Paris, France. 104 p
Communication dans un congrès hal-02932061v1

La recherche variétale pour une meilleure tolérance au gluten

Catherine Ravel
Séminaire technique Céréales Vallée. Gluten Mieux le connaitre pour (ré)agir, Céréales Vallée., Nov 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02289537v1

Rapid identification of high-molecular-weight glutenin subunits by SNP markers to breed for high quality

Catherine Ravel , Annie Faye , Marion Ranoux Martel , Céline Dupuits , Mireille Dardevet
Eucarpia Cereal Section - Breeding cereals for sustainable agriculture, Mar 2018, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02340501v1

Projet GlutN : comprendre la sensibilité au gluten et proposer des produits adaptés à base de blé

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
Séminaire technique Céréales Vallée. Gluten Mieux le connaitre pour (ré)agir, Céréales Vallée., Nov 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02293561v1

La recherche variétale pour une meilleure tolérance au gluten

Emmanuelle Bancel , Catherine Ravel
Séminaire technique Céréales Vallée. Gluten, Mieux le connaitre pour (ré)agir, Céréales Vallée Nutravita., Nov 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02293543v1

Grain protein concentration and composition from a bread wheat perspective

Jacques Le Gouis , Catherine Ravel
Durum wheat quality the 2020’s: genomics and management for a sustainable durum wheat nutrition, May 2018, Foggia, Italy
Communication dans un congrès hal-02293537v1

Following the c-terminomics of wheat storage proteins– a new quality field to explore

Julio Miranda , Emmanuelle Bancel , Didier Viala , Christophe Chambon , José L Capelo
13. International Gluten Workshop, Mar 2018, Mexico, Mexico
Communication dans un congrès hal-02310111v1

Using c-terminomics of grain storage proteins to explore wheat quality

Julio Miranda , Emmanuelle Bancel , Didier Viala , Christophe Chambon , Jose Capelo
COST FA1306 final meeting, COST FA 1306., Mar 2018, Leuven, Belgium
Communication dans un congrès hal-02293539v1

Améliorer le blé pour une alimentation durable

Catherine Ravel
Journée scientifique de l'Association des Sélectionneurs Français, Association des Selectionneurs Francais (ASF). Paris, FRA., Feb 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02285615v1

Proteomic data integration to highlight central actors involved in einkorn grain filling in relation to quality

Emmanuelle Bancel , Titouan Bonnot , Pierre Martre , Catherine Ravel
3. International Plant Proteomics Organization World Congress, Fédération Italienne des Sciences de la Vie (FISSV)., Sep 2018, Padova, Italy
Communication dans un congrès hal-02293577v1

Identification et caractérisation fonctionnelle de SPA Heterodimerizing Protein, nouveau régulateur bZIP de la synthèse des gluténines chez le blé

Julie Boudet , M. M. Merlino , Anne Plessis , Jean-Charles Gaudin , Mireille Dardevet
6. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2017, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02340477v1

GlutNsafe : Vers la sélection de variétés de blés au gluten plus digestible?

Catherine Ravel , Emmanuelle Bancel
6. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2017, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02293552v1

Recherche de protéines régulant le facteur de transcription SHP impliqué dans la synthèse des protéines de réserve chez le blé tendre

Céline Dupuits , M. M. Merlino , Julie Boudet , Mireille Dardevet , Jane Roche
6. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2017, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02310117v1

Recherche d’interactions protéines-protéines par une approche protéomique : Développement méthodologique

Nathan Papon , Emmanuelle Bancel , Catherine Ravel
6. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2017, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02310115v1

Moduler les protéines de réserve du blé tendre par la sélection

Catherine Ravel
Association Internationale du Pain Français, Association Internationale du Pain Français., Mar 2017, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02293550v1

Integration of “omics” data provides tools for understanding effects of variable nitrogen (N) and sulphur (S) supply during wheat grain development

Titouan Bonnot , Emmanuelle Bancel , David Alvarez , Mireille Dardevet , Julie Boudet
COST FA1306 meeting, Feb 2016, Versailles, France
Communication dans un congrès hal-02340464v1

Quoi de neuf en qualité blé ?

Catherine Ravel
Journée Association Sélectionneurs Français section Céréales à Paille, Débouchés alimentaires et non-alimentaires des Céréales, Association Sélectionneurs Français., May 2016, Pomacle, France
Communication dans un congrès hal-02299632v1

How einkorn (Triticum monoccocum) deals with variable nitrogen (N) and sulphur (S) supply during grain development? Exploration through proteome investigation

Emmanuelle Bancel , Titouan Bonnot , David Alvarez , Marlène Davanture , Michel Zivy
2. International Plant Proteomics Organization World Congress, Sep 2016, Bratislava, Slovakia
Communication dans un congrès hal-02340489v1

Les problèmes de santé induits par les protéines du gluten

Emmanuelle Bancel , Gerard Branlard , Catherine Ravel
Journée Association Sélectionneurs Français section Céréales à Paille, Débouchés alimentaires et non-alimentaires des Céréales, Association Sélectionneurs Français., May 2016, Pomacle, France
Communication dans un congrès hal-02306174v1
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QTL analyses for nitrogen use and grain protein in bread wheat

Jacques Le Gouis , Jacques Bordes , Agathe Mini , Fabien Cormier , Katia Beauchêne
60. Annual Congress of Italian Society for Agricultural Genetics (SIGA), Societa Italiana di Genetica Agraria (SIGA). ITA., Sep 2016, Catania, Italy
Communication dans un congrès hal-02739817v1

Impacts de la surexpression du gène codant le facteur de transcription GAMYB sur la synthèse des protéines de réserve chez le blé tendre (Triticum aestivum)

David Alvarez , Mireille Dardevet , Pierre Barret , Caroline Tassy , Richard Blanc
5. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02340480v1

Evidence of post-translational cleavage at the C-terminal domain of the 1By high molecular weight subunits of wheat glutenin (HMW-GS)

Julio Miranda , Emmanuelle Bancel , José L Capelo , Catherine Ravel , Gerard Branlard
5. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02340457v1

Amélioration de la qualité du blé dur par introgression de gluténines de haut poids moléculaire du blé tendre

Jean-Claude Dusautoir , Gerard Branlard , Olivier Coriton , Annie Faye , Virginie Huteau
5. Colloque National Réseau Français de Biologie des Graines "Graines 2015", Oct 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-01837498v1

Peut-on prédire la composition de la farine du blé?

Selver Babi , Renaud Rincent , van Giang Tran , David Alvarez , Jacques Bordes
5. Colloque du Réseau Français de Biologie des Graines, Oct 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02299641v1
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The complex regulation of wheat grain storage protein synthesis unraveled through GWAS

Catherine Ravel , Anne A. Plessis , Jacques J. Bordes , Nathalie N. Duchateau , Rémi Boussicut
EUCARPIA Cereal Section & ITMI, Jun 2014, Wernigerode, Germany. 359 p
Communication dans un congrès hal-02743144v1

Unravelling environmental and genetic relationships between grain yield and nitrogen concentration for wheat

Eugeniu E. Triboi , Pierre Martre , Christine Girousse , Catherine Ravel , Anne-Marie Triboi-Blondel
International Workshop on Modelling Quality Traits and Their Genetic Variability for Wheat, Jul 2004, Clermont-Ferrand, France. ⟨10.1016/j.eja.2006.04.004⟩
Communication dans un congrès hal-02824887v1

Wheat glutenprotein structure and function: is there anything new under the sun?

Ramune Kuktaite , Catherine Ravel
Gilberto Igrejas; Tatsuya M. Ikeda; Carlos Guzmán. . Wheat quality for improving processing and human health, Springer International Publishing, 557 p., 2020, 978-3-030-34162-6 ; 978-3-030-34163-3. ⟨10.1007/978-3-030-34163-3_2⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02936158v1

Improving the benefits of wheat as a source of dietary fibre

P.R. Shewry , Luc Saulnier , Fabienne Guillon , Kurt Gebruers , Christophe Courtin
Dietary fibre: new frontiers for food and health, Academic Publishers, 400 p., 2010, 978-90-8686-692-2
Chapitre d'ouvrage hal-01351178v1