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Caroline Mejean

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Présentation

Directrice de recherche INRAE caroline.mejean@inrae.fr Caroline Méjean est chercheuse en épidémiologie et nutrition publique Thèmes de recherche : \- Interactions entre **environnement alimentaire** et **durabilité des comportements** alimentaires \- Déterminants et effets des **transitions nutritionnelles et alimentaires** \- **Nexus Agriculture-Alimentation** - Relations entre stratégies agricoles et stratégies d’approvisionnement des ménages

Publications

benjamin-alles
"sandrine-peneau"
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The association between consideration of future consequences and food intake is mediated by food choice motives in a French adult population

Marc Bénard , Margaux Robert , Caroline Méjean , Benjamin Allès , Emmanuelle Kesse-Guyot
Public Health Nutrition, 2024, 27 (1), pp.e82, 1-11. ⟨10.1017/S1368980023002501⟩
Article dans une revue hal-04447169v1
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Stages of change toward meat reduction: associations with motives and longitudinal dietary data on animal-based and plant-based food intakes in French adults

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot
Journal of Nutrition, 2023, 153 (11), pp.3295-3307. ⟨10.1016/j.tjnut.2023.09.017⟩
Article dans une revue hal-04222209v1
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Rebalancing meat and legume consumption: change-inducing food choice motives and associated individual characteristics in non-vegetarian adults

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrère , Lucie Sirieix , Nathalie Druesne-Pecollo
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2022, 19 (1), 17 p. ⟨10.1186/s12966-022-01317-w⟩
Article dans une revue hal-03768059v1
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Individual characteristics associated with changes in the contribution of plant foods to dietary intake in a French prospective cohort

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Wendy Si Hassen , Aurélie Lampuré , Emmanuelle Kesse-Guyot
European Journal of Nutrition, 2019, 58 (5), pp.1. ⟨10.1007/s00394-018-1752-8⟩
Article dans une revue hal-01839190v1
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Adherence to the french eating model is inversely associated with overweight and obesity: results from a large sample of french adults

Pauline Ducrot , Caroline Méjean , France Bellisle , Benjamin Allès , Serge Hercberg
British Journal of Nutrition, 2018, 120 (2), pp.231-239. ⟨10.1017/S0007114518000909⟩
Article dans une revue hal-02621444v1

Déterminants et corrélats de la consommation d’aliments issus de l’agriculture biologique. Résultats du projet BioNutriNet

Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Benjamin Allès , Sandrine Peneau , Mathilde Touvier
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2018, 53 (1), pp.43-52. ⟨10.1016/j.cnd.2017.04.001⟩
Article dans une revue hal-01608167v1
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Dilemma between health and environmental motives when purchasing animal food products: sociodemographic and nutritional characteristics of consumers

Sandrine Péneau , Philippine Fassier , Benjamin Allès , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg
BMC Public Health, 2017, 17 (1), pp.1-11. ⟨10.1186/s12889-017-4875-6⟩
Article dans une revue hal-02625352v1
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Food choice motives including sustainability during purchasing are associated with a healthy dietary pattern in French adults

Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Serge Hercberg
Nutrition Journal, 2017, 16 (1), pp.1-12. ⟨10.1186/s12937-017-0279-9⟩
Article dans une revue hal-02622539v1
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Comparison of Sociodemographic and Nutritional Characteristics between Self-Reported Vegetarians, Vegans, and Meat-Eaters from the NutriNet-Santé Study

Benjamin Allès , Julia Baudry , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Sandrine Peneau
Nutrients, 2017, 9 (9), pp.1-18. ⟨10.3390/nu9091023⟩
Article dans une revue hal-01592223v1
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Dietary intakes and diet quality according to levels of organic food consumption by French adults: cross-sectional findings from the NutriNet-Sante Cohort Study

Julia Baudry , Benjamin Allès , Sandrine Peneau , Mathilde Touvier , Caroline Méjean
Public Health Nutrition, 2017, 20 (4), pp.638 - 648. ⟨10.1017/S1368980016002718⟩
Article dans une revue hal-01511399v1
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Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults

Pauline Ducrot , Caroline Méjean , Vani Aroumougame , Gladys Ibanez , Benjamin Allès
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2017, 14, pp.12. ⟨10.1186/s12966-017-0461-7⟩
Article dans une revue hal-01501388v1

Associations between motives for dish choice during home-meal preparation and diet quality in French adults: findings from the NutriNet-Santé study

Pauline Ducrot , Caroline Méjean , Philippine Fassier , Benjamin Allès , Serge Hercberg
British Journal of Nutrition, 2017, 117 (06), pp.851-861. ⟨10.1017/S0007114517000666⟩
Article dans une revue hal-01606759v1
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Food Choice Motives When Purchasing in Organic and Conventional Consumer Clusters: Focus on Sustainable Concerns (The NutriNet-Sante Cohort Study)

Julia Baudry , Sandrine Peneau , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Nutrients, 2017, 9 (2), ⟨10.3390/nu9020088⟩
Article dans une revue hal-01595546v1
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Lessons learned from methodological validation research in E-Epidemiology

Emmanuelle Kesse-Guyot , Karen Assmann , Valentina Andreeva , Katia Castebon , Caroline Méjean
JMIR Public Health and Surveillance, 2016, 2 (2), pp.e160. ⟨10.2196/publichealth.5880⟩
Article dans une revue hal-01606204v1
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Socio-economic indicators are independently associated with intake of animal foods in French adults

Caroline Mejean , Wendy Si Hassen , Christelle Lecossais , Benjamin Allès , Sandrine Péneau
Public Health Nutrition, 2016, 19 (17), pp.3146-3157. ⟨10.1017/S1368980016001610⟩
Article dans une revue hal-02637666v1
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Association between Motives for Dish Choices during Home Meal Preparation and Weight Status in the NutriNet-Santé Study

Pauline Ducrot , Philippine Fassier , Caroline Mejean , Benjamin Allès , Serge Hercberg
Nutrients, 2016, 8 (7), ⟨10.3390/nu8070413⟩
Article dans une revue hal-02631945v1
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Impact of the front-of-pack 5-colour nutrition label (5-CNL) on the nutritional quality of purchases: an experimental study

Chantal Julia , Olivier Blanchet , Caroline Méjean , Sandrine Péneau , Pauline Ducrot
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2016, 13, pp.1-9. ⟨10.1186/s12966-016-0416-4⟩
Article dans une revue hal-02640379v1

Typology of eaters based on conventional and organic food consumption: results from the NutriNet-Santé cohort study

Julia Baudry , Mathilde Touvier , Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Caroline Mejean
British Journal of Nutrition, 2016, 116 (04), pp.700-709. ⟨10.1017/S0007114516002427⟩
Article dans une revue hal-02634568v1
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The 5-CNL front-of-pack nutrition label appears an effective tool to achieve food substitutions towards healthier diets across dietary profiles

Chantal Julia , Caroline Mejean , Sandrine Péneau , Camille Buscail , Benjamin Allès
PLoS ONE, 2016, 11 (6), ⟨10.1371/journal.pone.0157545⟩
Article dans une revue hal-02634850v1
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Motives for dish choices during home meal preparation: results from a large sample of the NutriNet-Santé study

Pauline Ducrot , Caroline Méjean , Benjamin Allès , Philippine Fassier , Serge Hercberg
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2015, 12 (120), ⟨10.1186/s12966-015-0270-9⟩
Article dans une revue inserm-01259345v1
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Contribution of organic food to the diet in a large sample of French adults (the NutriNet-Santé cohort study)

Julia Baudry , Caroline Mejean , Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Mathilde Touvier
Nutrients, 2015, 7 (10), pp.8615-8632. ⟨10.3390/nu7105417⟩
Article dans une revue hal-02634476v1

Diet-related greenhouse gases emissions according to individual readiness to reduce meat consumption

Anouk Reuzé , Julia Baudry , Caroline Méjean , Joséphine Brunin , Sandrine Péneau
16th European Public Health Conference 2023; Our Food, Our Health, Our Earth: A Sustainable Future for Humanity, European Public Health Association (EUPHA), Nov 2023, Dublin, Ireland. pp.Meeting abstract: 90-90, ⟨10.1093/eurpub/ckad160.234⟩
Communication dans un congrès hal-04373878v1

Changes in animal and healthy plant food consumptions over time: associations with stages of change towards meat reduction and their motives

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot
ISBNPA 2022 : 21st meeting of the International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity, ISBNPA, May 2022, Phoenix, Arizona, United States
Communication dans un congrès hal-03691773v1

Identifying attitudes and their ability to decrease meat consumption among non-vegetarians from the NutriNet-Santé cohort

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrere , Lucie Sirieix , Nathalie Pecollo
VegMed Web 2021, Feb 2021, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-03264955v1
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Identification de profils motivationnels en lien avec la diminution de la consommation de viande : associations avec les caractéristiques nutritionnelles, sociodémographiques et du mode de vie

Clémentine Prioux , Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Emmanuelle Kesse-Guyot
2021-11-12, 2021-11-12, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463848v1
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Stades de changement de la diminution de consommation de viande : motifs et caractéristiques nutritionnelles, sociodémographiques et du mode de vie dans la cohorte NutriNet-Santé [eposter]

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463340v1

Identification des préoccupations ayant un impact sur la diminution de la consommation de viande, association avec les caractéristiques sociodémographiques dans la cohorte NutriNet-Santé

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrere , Lucie Sirieix , Nathalie Druesne-Pecollo
Journées Francophones de Nutrition 2020, Nov 2020, En ligne, France
Communication dans un congrès hal-03264963v1

Première étude sur les profils sociodémographiques et nutritionnels de végétariens et végétaliens français, résultats de Nutrinet-Santé

Benjamin Allès , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Sandrine Peneau , Julia Baudry
Journées francophones de la nutrition 2016, Nov 2017, Montpellier, France. ⟨10.1016/j.nupar.2017.06.074⟩
Communication dans un congrès hal-01606094v1

Association between sustainable food choice motives during purchasing and dietary patterns in French adults

Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Serge Hercberg
The future of animal products in the human diet: health and environmental concern, Nutrition Society. Londres, GBR., Jul 2015, Nottingham, United Kingdom. 1 p., ⟨10.1017/S0029665115004000⟩
Communication dans un congrès hal-02740862v1

Comparison of sociodemographic and nutritional characteristics between vegetarians, vegans, and meat-eaters from the NutriNet-Santé study

Benjamin Allès , Julia Baudry , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Sandrine Péneau
21. International Congress of Nutrition (ICN), Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 71 (Suppl. 2), 1433 p., 2017, IUNS 21st International Congress of Nutrition Buenos Aires, Argentina, October 15–20, 2017. Abstracts
Poster de conférence hal-02733907v1

Motivations intervenant dans les choix alimentaires lors des achats, y compris celles liées à la durabilité, chez des groupes de consommateurs bio et conventionnels (NutriNet-Santé)

Julia Baudry , Sandrine Peneau , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Journées francophones de nutrition (JFN 2016), Nov 2016, Montpellier, France. , 441 p., 2016, Journées francophones de nutrition : livre des résumés
Poster de conférence hal-01603021v1