Accéder directement au contenu

Caroline Mejean

35
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

Directrice de recherche INRAE caroline.mejean@inrae.fr Caroline Méjean est chercheuse en épidémiologie et nutrition publique Thèmes de recherche : \- Interactions entre **environnement alimentaire** et **durabilité des comportements** alimentaires \- Déterminants et effets des **transitions nutritionnelles et alimentaires** \- **Nexus Agriculture-Alimentation** - Relations entre stratégies agricoles et stratégies d’approvisionnement des ménages

Publications

benjamin-alles
"emmanuelle-kesse-guyot"
Image document

The association between consideration of future consequences and food intake is mediated by food choice motives in a French adult population

Marc Bénard , Margaux Robert , Caroline Méjean , Benjamin Allès , Emmanuelle Kesse-Guyot
Public Health Nutrition, 2024, 27 (1), pp.e82, 1-11. ⟨10.1017/S1368980023002501⟩
Article dans une revue hal-04447169v1
Image document

Stages of change toward meat reduction: associations with motives and longitudinal dietary data on animal-based and plant-based food intakes in French adults

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot
Journal of Nutrition, 2023, 153 (11), pp.3295-3307. ⟨10.1016/j.tjnut.2023.09.017⟩
Article dans une revue hal-04222209v1
Image document

Rebalancing meat and legume consumption: change-inducing food choice motives and associated individual characteristics in non-vegetarian adults

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrère , Lucie Sirieix , Nathalie Druesne-Pecollo
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2022, 19 (1), 17 p. ⟨10.1186/s12966-022-01317-w⟩
Article dans une revue hal-03768059v1
Image document

Ultra-processed food intake in association with BMI change and risk of overweight and obesity: A prospective analysis of the French NutriNet-Santé cohort

Marie Beslay , Bernard Srour , Caroline Méjean , Benjamin Allès , Thibault Fiolet
PLoS Medicine, 2020, 17 (8), ⟨10.1371/journal.pmed.1003256⟩
Article dans une revue hal-02926835v1
Image document

Individual characteristics associated with changes in the contribution of plant foods to dietary intake in a French prospective cohort

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Wendy Si Hassen , Aurélie Lampuré , Emmanuelle Kesse-Guyot
European Journal of Nutrition, 2019, 58 (5), pp.1. ⟨10.1007/s00394-018-1752-8⟩
Article dans une revue hal-01839190v1
Image document

Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé)

Bernard Srour , Leopold Fezeu , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Caroline Mejean
BMJ, 2019, 365, pp.l1451. ⟨10.1136/bmj.l1451⟩
Article dans une revue hal-02177544v1

Déterminants et corrélats de la consommation d’aliments issus de l’agriculture biologique. Résultats du projet BioNutriNet

Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Benjamin Allès , Sandrine Peneau , Mathilde Touvier
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2018, 53 (1), pp.43-52. ⟨10.1016/j.cnd.2017.04.001⟩
Article dans une revue hal-01608167v1
Image document

Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort

Thibault Fiolet , Bernard Srour , Laury Sellem , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès
BMJ, 2018, 360, ⟨10.1136/bmj.k322⟩
Article dans une revue hal-02178347v1
Image document

Exposure to contaminants and nutritional intakes in a French vegetarian population

Ségolène Fleury , Gilles Rivière , Benjamin Allès , Emmanuelle Kesse-Guyot , Caroline Méjean
Food and Chemical Toxicology, 2017, 109 (1), pp.218-229. ⟨10.1016/j.fct.2017.07.048⟩
Article dans une revue hal-01604582v1
Image document

Dietary intakes and diet quality according to levels of organic food consumption by French adults: cross-sectional findings from the NutriNet-Sante Cohort Study

Julia Baudry , Benjamin Allès , Sandrine Peneau , Mathilde Touvier , Caroline Méjean
Public Health Nutrition, 2017, 20 (4), pp.638 - 648. ⟨10.1017/S1368980016002718⟩
Article dans une revue hal-01511399v1

Contribution of ultra-processed foods in the diet of adults from the French NutriNet-Santé study

Chantal Julia , Lucien Martinez , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Public Health Nutrition, 2017, 21 (1), pp.1-11. ⟨10.1017/S1368980017001367⟩
Article dans une revue hal-01606764v1
Image document

Food choice motives including sustainability during purchasing are associated with a healthy dietary pattern in French adults

Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Serge Hercberg
Nutrition Journal, 2017, 16 (1), pp.1-12. ⟨10.1186/s12937-017-0279-9⟩
Article dans une revue hal-02622539v1
Image document

Comparison of Sociodemographic and Nutritional Characteristics between Self-Reported Vegetarians, Vegans, and Meat-Eaters from the NutriNet-Santé Study

Benjamin Allès , Julia Baudry , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Sandrine Peneau
Nutrients, 2017, 9 (9), pp.1-18. ⟨10.3390/nu9091023⟩
Article dans une revue hal-01592223v1
Image document

Food Choice Motives When Purchasing in Organic and Conventional Consumer Clusters: Focus on Sustainable Concerns (The NutriNet-Sante Cohort Study)

Julia Baudry , Sandrine Peneau , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Nutrients, 2017, 9 (2), ⟨10.3390/nu9020088⟩
Article dans une revue hal-01595546v1
Image document

Dilemma between health and environmental motives when purchasing animal food products: sociodemographic and nutritional characteristics of consumers

Sandrine Péneau , Philippine Fassier , Benjamin Allès , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg
BMC Public Health, 2017, 17 (1), pp.1-11. ⟨10.1186/s12889-017-4875-6⟩
Article dans une revue hal-02625352v1
Image document

Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults

Pauline Ducrot , Caroline Méjean , Vani Aroumougame , Gladys Ibanez , Benjamin Allès
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2017, 14, pp.12. ⟨10.1186/s12966-017-0461-7⟩
Article dans une revue hal-01501388v1
Image document

Lessons learned from methodological validation research in E-Epidemiology

Emmanuelle Kesse-Guyot , Karen Assmann , Valentina Andreeva , Katia Castebon , Caroline Méjean
JMIR Public Health and Surveillance, 2016, 2 (2), pp.e160. ⟨10.2196/publichealth.5880⟩
Article dans une revue hal-01606204v1
Image document

The 5-CNL front-of-pack nutrition label appears an effective tool to achieve food substitutions towards healthier diets across dietary profiles

Chantal Julia , Caroline Mejean , Sandrine Péneau , Camille Buscail , Benjamin Allès
PLoS ONE, 2016, 11 (6), ⟨10.1371/journal.pone.0157545⟩
Article dans une revue hal-02634850v1
Image document

Impact of the front-of-pack 5-colour nutrition label (5-CNL) on the nutritional quality of purchases: an experimental study

Chantal Julia , Olivier Blanchet , Caroline Méjean , Sandrine Péneau , Pauline Ducrot
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2016, 13, pp.1-9. ⟨10.1186/s12966-016-0416-4⟩
Article dans une revue hal-02640379v1

Typology of eaters based on conventional and organic food consumption: results from the NutriNet-Santé cohort study

Julia Baudry , Mathilde Touvier , Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Caroline Mejean
British Journal of Nutrition, 2016, 116 (04), pp.700-709. ⟨10.1017/S0007114516002427⟩
Article dans une revue hal-02634568v1
Image document

Contribution of organic food to the diet in a large sample of French adults (the NutriNet-Santé cohort study)

Julia Baudry , Caroline Mejean , Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Mathilde Touvier
Nutrients, 2015, 7 (10), pp.8615-8632. ⟨10.3390/nu7105417⟩
Article dans une revue hal-02634476v1

Changes in animal and healthy plant food consumptions over time: associations with stages of change towards meat reduction and their motives

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot
ISBNPA 2022 : 21st meeting of the International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity, ISBNPA, May 2022, Phoenix, Arizona, United States
Communication dans un congrès hal-03691773v1
Image document

Identification de profils motivationnels en lien avec la diminution de la consommation de viande : associations avec les caractéristiques nutritionnelles, sociodémographiques et du mode de vie

Clémentine Prioux , Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Emmanuelle Kesse-Guyot
2021-11-12, 2021-11-12, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463848v1

Identifying attitudes and their ability to decrease meat consumption among non-vegetarians from the NutriNet-Santé cohort

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrere , Lucie Sirieix , Nathalie Pecollo
VegMed Web 2021, Feb 2021, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-03264955v1
Image document

Stades de changement de la diminution de consommation de viande : motifs et caractéristiques nutritionnelles, sociodémographiques et du mode de vie dans la cohorte NutriNet-Santé [eposter]

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463340v1

Identification des préoccupations ayant un impact sur la diminution de la consommation de viande, association avec les caractéristiques sociodémographiques dans la cohorte NutriNet-Santé

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrere , Lucie Sirieix , Nathalie Druesne-Pecollo
Journées Francophones de Nutrition 2020, Nov 2020, En ligne, France
Communication dans un congrès hal-03264963v1

Consommation d'aliments ultra-transformés et risque de cancer : résultats de la cohorte prospective NutriNet-Santé

Thibault Fiolet , Bernard Srour , Laury Sellem , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2017), Société Française de Nutrition (SFN). et Société Française de Nutrition Entérale et Parentale (SFNEP), FRA., Dec 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02738217v1

Première étude sur les profils sociodémographiques et nutritionnels de végétariens et végétaliens français, résultats de Nutrinet-Santé

Benjamin Allès , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Sandrine Peneau , Julia Baudry
Journées francophones de la nutrition 2016, Nov 2017, Montpellier, France. ⟨10.1016/j.nupar.2017.06.074⟩
Communication dans un congrès hal-01606094v1
Image document

Consommation d'aliments ultra-transformés et risque de cancer : résultats de la cohorte prospective NutriNet-Santé

Thibault Fiolet , Bernard Srour , Laury Sellem , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès
Cancer : Les Actualités de la Recherche en Nutrition, Fondation ARC.; Réseau National Alimentation Cancer Recherche (réseau NACRe). FRA., Nov 2017, Paris, France. 48 p
Communication dans un congrès hal-02738260v1

Association between sustainable food choice motives during purchasing and dietary patterns in French adults

Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Serge Hercberg
The future of animal products in the human diet: health and environmental concern, Nutrition Society. Londres, GBR., Jul 2015, Nottingham, United Kingdom. 1 p., ⟨10.1017/S0029665115004000⟩
Communication dans un congrès hal-02740862v1
Image document

Ultra-processed food intake and risk of type 2 diabetes in a French cohort of middle-aged adults

Bernard Srour , Leopold Fezeu , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Caroline Méjean
13th European Nutrition Conference (FENS 2019). Malnutrition in an obese world : European perspectives, Oct 2019, Dublin, Ireland. Cambridge University Press (CUP), Proceedings of the Nutrition Society, 79 (OCE2), pp.E533, 2020, ⟨10.1017/S0029665120004826⟩
Poster de conférence hal-02908797v1

Consumption of ultra-processed foods and the risk of overweight and obesity, and weight trajectories in the French cohort NutriNet-Santé

Bernard Srour , Marie Beslay , Caroline Méjean , Benjamin Allès , Thibault Fiolet
13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. Proceedings of the Nutrition Society, 79 (OCE2), pp.E212, 2020, 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives. ⟨10.1017/S0029665120003559⟩
Poster de conférence hal-02377022v1

Comparison of sociodemographic and nutritional characteristics between vegetarians, vegans, and meat-eaters from the NutriNet-Santé study

Benjamin Allès , Julia Baudry , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Sandrine Péneau
21. International Congress of Nutrition (ICN), Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 71 (Suppl. 2), 1433 p., 2017, IUNS 21st International Congress of Nutrition Buenos Aires, Argentina, October 15–20, 2017. Abstracts
Poster de conférence hal-02733907v1

Association prospective entre consommation de produits ultra-transformés et risque de surpoids et d’obésité dans la cohorte NutriNet-Santé

Marie Beslay , Caroline Méjean , Mathilde Touvier , Benjamin Allès , Thibault Fiolet
JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France. 2017
Poster de conférence hal-02735150v1

Motivations intervenant dans les choix alimentaires lors des achats, y compris celles liées à la durabilité, chez des groupes de consommateurs bio et conventionnels (NutriNet-Santé)

Julia Baudry , Sandrine Peneau , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg
Journées francophones de nutrition (JFN 2016), Nov 2016, Montpellier, France. , 441 p., 2016, Journées francophones de nutrition : livre des résumés
Poster de conférence hal-01603021v1