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Caroline Mejean

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Présentation

Directrice de recherche INRAE caroline.mejean@inrae.fr Caroline Méjean est chercheuse en épidémiologie et nutrition publique Thèmes de recherche : \- Interactions entre **environnement alimentaire** et **durabilité des comportements** alimentaires \- Déterminants et effets des **transitions nutritionnelles et alimentaires** \- **Nexus Agriculture-Alimentation** - Relations entre stratégies agricoles et stratégies d’approvisionnement des ménages

Publications

amelie-deglaire
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Relationship between sensory liking for fat, sweet or salt and cardiometabolic diseases: mediating effects of diet and weight status

Aurélie Lampuré , Solia Adriouch , Katia Castetbon , Amélie Deglaire , Pascal Schlich
European Journal of Nutrition, 2020, 59 (1), pp.249-261. ⟨10.1007/s00394-019-01904-x⟩
Article dans une revue hal-02622372v1

Variation des corrélations entre l’attirance sensorielle déclarée et l’attirance sensorielle mesurée pour le gras, le salé et le sucré selon le niveau de désirabilité sociale

Aurélie Lampure , Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Christine Urbano , Sandrine Peneau
Nutrition Clinique et Métabolisme, 2017, 31 (1), pp.59. ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.069⟩
Article dans une revue hal-01514238v1
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Relative Influence of Socioeconomic, Psychological and Sensory Characteristics, Physical Activity and Diet on 5-Year Weight Gain in French Adults

Aurélie Lampuré , Katia Castetbon , Mohamed Hanafi , Amélie Deglaire , Pascal Schlich
Nutrients, 2017, 9 (11), pp.99 - 106. ⟨10.3390/nu9111179⟩
Article dans une revue hal-01629374v1
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Associations between liking for fat, sweet or salt and obesity risk in French adults

Aurélie Lampuré , Katia Castetbon , Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Sandrine Péneau
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2016, 13 (74), pp.74. ⟨10.1186/s12966-016-0406-6⟩
Article dans une revue hal-01392307v1

Associations between weight status and liking scores for sweet, salt and fat according to the gender in adults (The Nutrinet-Santé study)

Amélie Deglaire , Caroline Méjean , Katia Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg
European Journal of Clinical Nutrition, 2015, 69 (1), pp.40-46. ⟨10.1038/ejcn.2014.139⟩
Article dans une revue hal-01123448v1

Socio-Demographic, Psychological, and Lifestyle Characteristics Are Associated with a Liking for Salty and Sweet Tastes in French Adults

Aurélie Lampuré , Pascal Schlich , Amélie Deglaire , Katia Castetbon , Sandrine Peneau
Journal of Nutrition, 2015, 145 (3), pp.587-594. ⟨10.3945/jn.114.201269⟩
Article dans une revue hal-01209779v1

Liking for fat is associated with sociodemographic, psychological, lifestyle and health characteristics

Aurélie Lampure , Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Katia Castetbon , Sandrine Peneau
British Journal of Nutrition, 2014, 112 (8), pp.1353-1363. ⟨10.1017/S0007114514002050⟩
Article dans une revue hal-01123453v1

Association between intake of nutrients and food groups and liking for fat (The Nutrinet-Santé Study)

Caroline Méjean , Amélie Deglaire , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg , Pascal Schlich
Appetite, 2014, 78, pp.147-155. ⟨10.1016/j.appet.2014.03.017⟩
Article dans une revue hal-01209653v1

Development of a questionnaire to assay recalled liking for salt, sweet and fat

Amélie Deglaire , Caroline Mejean , Katia Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , Christine Urbano
Food Quality and Preference, 2012, 23 (2), pp.110-124. ⟨10.1016/j.foodqual.2011.08.006⟩
Article dans une revue hal-02650515v1

Development of a questionnaire to assay recalled liking for salt, sweet and fat.

Amélie Deglaire , C. Méjean , K. Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , C. Urbano
Food Quality and Preference, 2012, 23 (2), pp.110-124
Article dans une revue hal-00924762v1

Individual characteristics associated with fat liking

Aurélie Lampuré , Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Katia Castetbon , Sandrine Péneau
12. European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. 601 p
Communication dans un congrès hal-01594223v1

The risk of obesity is associated with fat and sweet liking

Aurélie Lampuré , Katia Castetbon , Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Sandrine Péneau
12. European Nutrition Conference FENS 2015, Oct 2015, Berlin, Germany. 1 p
Communication dans un congrès hal-01573566v1

Associations entre attirance sensorielle et consommations alimentaires. Etude Nutrinet-Santé, France

Caroline Méjean , Amélie Deglaire , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg , Pascal Schlich
5. congrès international d'Épidémiologie, Sep 2012, Bruxelles, Belgique. pp.S87, ⟨10.1016/j.respe.2012.06.161⟩
Communication dans un congrès hal-01594326v1

L'attirance pour le gras, le salé et le sucré augmente avec la corpulence. Étude de la cohorte française Nutrinet-Santé

Amélie Deglaire , Caroline Mejean , Katia Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg
9. Journées Francophones de Nutrition (JFN), 2011, Paris, France. 2 p., ⟨10.1016/S0985-0562(11)70023-1⟩
Communication dans un congrès hal-02747840v1

L’attirance pour le gras, le salé et le sucré est associé à la corpulence. Etude de la cohorte française Nutrinet-Santé

Amélie Deglaire , Caroline Mejean , Katia Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , Serge Hercberg
9. Journées Francophones de Nutrition (JFN), Labo/service de l'auteur, Ville service, Pays service., Dec 2011, Reims, France. 14 p
Communication dans un congrès hal-02806186v1

The analysis of a set of questionnaires composed of 151 items on salt-, sweet- and fat-liking using LISREL-type and PLS-PM techniques leads to equivalent results

Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Caroline Mejean , Serge Hercberg
The 10th Sensometrics Meeting, Labo/service de l'auteur, Ville service., 2010, Rotterdam, Netherlands
Communication dans un congrès hal-02753776v1

Association entre l’attirance pour le gras, le sucré et le salé et les fluctuations pondérales sur 4 ans

Aurélie Lampure , Katia Castetbon , Amélie Deglaire , Pascal Schlich , Sandrine Peneau
Journées Francophone de Nutrition, Nov 2016, Montpellier, France. 2016
Poster de conférence hal-01519332v1

Rôle relatif des facteurs individuels, de l’alimentation et de l’activité physique sur la variation de poids sur 5 ans

Aurélie Lampure , Katia Castetbon , Mohamed Hanafi , Amélie Deglaire , Pascal Schlich
Journées Francophone de Nutrition, Nov 2016, Montpellier, France. 2016
Poster de conférence hal-01519309v1

Measuring liking for sweet, salt and fat by questionnaire and sensory test: complementary approaches

Amélie Deglaire , Christine Urbano , Caroline Mejean , Serge Hercberg , Pascal Schlich
9. Pangborn Sensory Science Symposium, Sep 2011, Toronto, Canada. 1 p., 2011
Poster de conférence hal-02810769v1

Development and internal validation of a fat-, sweet- and salt-liking questionnaire

Amélie Deglaire , Caroline Mejean , Katia Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , Christine Urbano
The 4th Conference on Sensory and Consumer Research. A sense of Quality, Sep 2010, Vitoria-Gasteiz, Spain
Poster de conférence hal-00709788v1
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Development and internal validation of a fat-, sweet- and salt-liking questionnaire

Amélie Deglaire , Caroline Méjean , Katia Castetbon , Emmanuelle Kesse-Guyot , Christine Urbano
4. Conference on sensory and consumer research. A sense of quality, Sep 2010, Vitoria-Gasteiz, Spain. 1 p., 2010
Poster de conférence hal-01186793v1