Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

195 résultats
Image document

Tailoring cream by modifying the composition of the fat and interfacial proteins to modulate stirred milk gel texture

Marine Moussier , Delphine Huc-Mathis , Camille Michon , Cyril Chaudemanche , Véronique Bosc
International Dairy Journal, 2019, 96, pp.102-113. ⟨10.1016/j.idairyj.2019.04.007⟩
Article dans une revue hal-02620126v1

Tailored model sponge cake for studying reactivity

Josselin Bousquières , Camille Michon , Catherine Bonazzi
12. International Congress on Engineering and Food (ICEF12), Jun 2015, Québec, Canada
Communication dans un congrès hal-01536588v1

Potential of model cakes to study reaction kinetics through the dynamic on-line extraction of volatile markers and TD-GC-MS analysis

J. Lee , J. Bousquières , N. Descharles , S. Roux , C. Michon , et al.
Food Research International, 2020, 132, pp.109087. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109087⟩
Article dans une revue hal-03363141v1

Taking into account upstream variability of flours with processing Variables in legume-enriched soft cakes: Conception of a multiobjective model for the monitoring of physical properties

Anne-Flore Monnet , Camille Michon , Marie-Helene Jeuffroy , David Blumenthal
Food and Bioprocess Technology, 2019, 12 (4), pp.625-635. ⟨10.1007/s11947-018-2230-2⟩
Article dans une revue hal-02617784v1

Factors affecting adhesion of food gels on solid surfaces

Rubi Malevil Sam , Camille Michon , Véronique Bosc
26. Kerala Science Congress, Jan 2014, Pookode, India
Communication dans un congrès hal-02740662v1

Development of chemical-physics knowledge to design the structure and the texture of neutral dairy desserts

Anne A. Matignon , Jean-Marc J.-M. Sieffermann , Philippe Barey , Marc Desprairies , Stéphane Mauduit , et al.
Food Colloids Conference 2014 : Design of Food Colloid Functionality, Apr 2014, Karlsruhe, Germany
Communication dans un congrès hal-02793377v1

Première étape d'une démarche raisonnée de formulation de steaks d'insectes intégrant les pratiques et les attentes des consommateurs de steaks hachés

Charlotte Floret , Samir Mezdour , Camille Michon , A. Leblanc Talludec , B. Rabastens , et al.
Insectinov 2 - Production d'insectes : Alimentation - Applications - Nouvelles filières industrielles, Adebiotech. FRA.; AgroParisTech. FRA., Oct 2017, Romainville, France
Communication dans un congrès hal-01790307v1

Investigation of curd grains in Swiss-type cheese using light and confocal laser scanning microscopy

Delphine Huc-Mathis , Gabrielle Moulin , François Mariette , C. Michon
International Dairy Journal, 2013, 33 (1), pp.10-15
Article dans une revue hal-02598735v1

Dessous cachés du maïs et de la pomme de terre: de l'assiette à la voiture

Camille Michon
Cycle de 12 concerts, conférences et projections sur le thème "du maïs à la pomme de terre: iinéraired'une alimentation globalisée", Association Pavillon Suisse, Apr 2012, Paris France
Communication dans un congrès hal-01566930v1

Structuration des interfaces huile / eau et air / eau en présence de mélanges de tensioactifs: l'apport de la rhéologie interfaciales dynamique couplée à la mesure de tension surface

C. Michon , S. Mezdour
45ème colloque du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2012, Pau France
Communication dans un congrès hal-01566920v1
Image document

Un modèle couplé pour l'évolution de produits liquides alimentaires sous traitement thermique continu

Artemio Plana-Fattori , Fabrice Ducept , Christophe Doursat , Denis Flick , Camille Michon , et al.
49ème Congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie : Rhéologie et approches multiphysiques couplées, Oct 2014, Grenoble, France. 2014
Poster de conférence hal-01635205v1
Image document

Modelling the evolution of liquid food products under continuous thermal treatment. Towards a predictive model for cream dessert structuration

Artemio Plana-Fattori , Fabrice F. Ducept , Q. Li , Denis Flick , Camille Michon , et al.
Food Colloids Conference 2014 : Design of Food Colloid Functionality, Apr 2014, Karlsruhe, Germany. 2014
Poster de conférence hal-02797093v1

Baked product texture: Correlations between instrumental and sensory characterization using Flash Profile

Nejla Lassoued , Julien J. Delarue , Bernard Launay , Camille C. Michon
Journal of Cereal Science, 2008, 48 (1), pp.133-143. ⟨10.1016/j.jcs.2007.08.014⟩
Article dans une revue istex hal-02665419v1

De l’intérêt d’une caractérisation rhéologique empirique et relative

Patrice Estellé , Camille Michon , Christophe Lanos , Jl Grossiord
La mesure en rhéologie : des avancées récentes aux perspectives, EDP Science, 2013, Science des Matériaux, 978-2-7598-0623-2
Chapitre d'ouvrage hal-02807234v1

Damaged starch in pea versus wheat flours: fragmentation behavior and contribution of fine and coarse fractions

Anne-Flore Monnet , Alexandre Eurieult , Sophie Berland , Giana Almeida , Marie-Helene Jeuffroy , et al.
Cereal Chemistry, 2019, 96 (3), pp.465-477. ⟨10.1002/cche.10146⟩
Article dans une revue hal-02625484v1
Image document

Comparing different models of starch swelling

Artemio Plana-Fattori , Giana Almeida , Gabrielle Moulin , Camille Michon , Denis Flick
12. International Congress on Engineering and Food, Jun 2015, Québec City, Canada. 2015
Poster de conférence hal-01646890v1

In vitro digestion of short-dough biscuits enriched in proteins and/or fibres using a multi-compartmental and dynamic system (2): Protein and starch hydrolyses

Cindy C. Villemejane , S. Denis , Agnès A. Marsset-Baglieri , M. Alric , P. Aymard , et al.
Food Chemistry, 2016, 190, pp.164-172. ⟨10.1016/j.foodchem.2015.05.050⟩
Article dans une revue hal-01564970v1

In vitro digestion of biscuit with satiety benefit enriched in protein and in fibres

Cindy Villemejane , Sylvain Denis , Agnès Marsset-Baglieri , R. Wahl , Pierre Aymard , et al.
5. International Dietary Fibre Conference, May 2012, Rome, Italy
Communication dans un congrès hal-01648174v1

Phase and rheological behaviors of xanthan/amylose and xanthan/starch mixed systems

I Mandala , Camille Michon , B Launay
Carbohydrate Polymers, 2004, 58 (3), pp.285-292. ⟨10.1016/j.carbpol.2004.07.003⟩
Article dans une revue istex hal-01632240v1
Image document

Gastro-intestinal in vitro digestions of protein emulsions monitored by pH-stat: Influence of structural properties and interplay between proteolysis and lipolysis

Damien.J.L. Mat , Isabelle Souchon , Camille Michon , Steven Le Feunteun
Food Chemistry, 2020, 311, pp.125946. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.125946⟩
Article dans une revue hal-02628178v1

Thermo-desorption (TD-GC-MS) as a tool for following the kinetics of release of volatile compounds during baking: study on a model food imitative a sponge cake

Josselin Bousquières , Nicolas Descharles , Camille Michon , Barbara Rega , Catherine Bonazzi
1. Food Chemistry Conference, Oct 2016, Amsterdam, Netherlands
Communication dans un congrès hal-01646884v1

Flexibilité de procédés de 2ème transformation de matières premières issues de cultures associées au champ et qualité nutritionnelle des cakes

Anne-Flore Monnet , Marie-Helene Jeuffroy , Camille Michon
Séminaire Carnots 3BCAR-Qualiment, Instituts Carnot. FRA., Jun 2016, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01635203v1

Effect of thermomechanical treatment on microstructure of guar gum/acid milk gels

Anne Rohart , Camille Michon
Journal of Food Engineering, 2016, 171, pp.14-21. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2015.10.003⟩
Article dans une revue hal-01269514v1

Monitoring protein hydrolysis by pepsin using pH-stat: In vitro gastric digestions in static and dynamic pH conditions

Damien Mat , Thomas Cattenoz , Isabelle Souchon , Camille Michon , Steven Le Feunteun
Food Chemistry, 2018, 239, pp.268-275. ⟨10.1016/j.foodchem.2017.06.115⟩
Article dans une revue hal-01621904v1

Structure evolution of carrageenan/milk gels: effect of shearing, carrageenan concentration and nu fraction on rheological behavior

Camille Michon , C Chapuis , V Langendorff , P Boulenguer , Gérard Cuvelier
Food Hydrocolloids, 2005, 19 (3), pp.541-547. ⟨10.1016/j.foodhyd.2004.10.018⟩
Article dans une revue istex hal-01630636v1

Influence of thermo-mechanical treatment and skim milk components on the swelling behavior and rheological properties of starch suspensions

Anne Matignon , A. Neveu , Fabrice Ducept , Etienne E. Chantoiseau , P. Barey , et al.
Journal of Food Engineering, 2015, 150, pp.1 - 8. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2014.11.001⟩
Article dans une revue hal-01173935v1

Effects of carrageenan type on the behaviour of carrageenan/milk mixtures

V Langendorff , Gérard Cuvelier , Camille Michon , B. Launay , A. Parker , et al.
Food Hydrocolloids, 2000, 14 (4), pp.273-280. ⟨10.1016/S0268-005X(99)00064-8⟩
Article dans une revue istex hal-01678094v1

Rhéométrie interfaciale

Nicolas Huang , Sandra Domenek , Jl Grossiord , Camille Michon
La mesure en rhéologie : des avancées récentes aux perspectives, EDP Science, 2013, Science des Matériaux, 9782759806232
Chapitre d'ouvrage hal-02807001v1

Controlling sponge cake reactivity through composition and structure management

Josselin Bousquières , Catherine Bonazzi , Camille Michon
Journée DIM ASTREA, Mar 2014, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01646892v1

Designing microstructure into acid skim milk/guar gum gels

Anne Rohart , Camille Michon
Insidefood Symposium 2013, Apr 2013, Louvain, Belgium
Communication dans un congrès hal-01621912v1