Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

152 résultats
Image document

Comparing nutritional, economic, and environmental performances of diets according to their levels of greenhouse gas emissions

Louise Seconda , Julia Baudry , Benjamin Allès , Christine Boizot-Szantai , Louis-Georges Soler , et al.
Climatic Change, 2018, 148 (1-2), pp.155-172. ⟨10.1007/s10584-018-2195-1⟩
Article dans une revue hal-02091331v1
Image document

Association between Motives for Dish Choices during Home Meal Preparation and Weight Status in the NutriNet-Santé Study

Pauline Ducrot , Philippine Fassier , Caroline Mejean , Benjamin Allès , Serge Hercberg , et al.
Nutrients, 2016, 8 (7), ⟨10.3390/nu8070413⟩
Article dans une revue hal-02631945v1
Image document

Association between self-reported vegetarian diet and the irritable bowel syndrome in the French NutriNet cohort

Camille Buscail de Brauer , Jean-Marc Sabate , Michel Bouchoucha , Marion Torres , Benjamin Allès , et al.
PLoS ONE, 2017, 12 (8), pp.e0183039. ⟨10.1371/journal.pone.0183039⟩
Article dans une revue hal-01604803v1
Image document

Impact of the front-of-pack 5-colour nutrition label (5-CNL) on the nutritional quality of purchases: an experimental study

Chantal Julia , Olivier Blanchet , Caroline Méjean , Sandrine Péneau , Pauline Ducrot , et al.
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2016, 13, pp.1-9. ⟨10.1186/s12966-016-0416-4⟩
Article dans une revue hal-02640379v1
Image document

Greenhouse gas emissions, energy demand and land use associated with omnivorous, pesco-vegetarian, vegetarian, and vegan diets accounting for farming practices

Anaëlle Rabès , Louise Seconda , Brigitte Langevin , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , et al.
Sustainable Production and Consumption, 2020, 22, pp.138-146. ⟨10.1016/j.spc.2020.02.010⟩
Article dans une revue hal-02881838v1

Does diet quality mediate socioeconomic differences in metabolic syndrome in the French West Indies?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével , et al.
12th European Public Health Conference Building bridges for solidarity and public health, Nov 2019, Marseille, France. ⟨10.1093/eurpub/ckz186.604⟩
Communication dans un congrès hal-02962283v1

Relations entre pratiques d’approvisionnement alimentaire et caractéristiques sociodémographiques et modes de vie des consommateurs (Etude Nutrinet-Santé)

J. Bernard , Benjamin Allès , Yuna Chiffoleau , Emmanuel Raynaud , Serge Hercberg , et al.
Journées Francophones de Nutrition, JFN 2015, Société Francophone Nutrition Clinique et Métabolisme (SFNEP). FRA.; Société Française de Nutrition (SFN). FRA., Dec 2015, Marseille, France. 639 p
Communication dans un congrès hal-01580639v1

Socioeconomic disparities in diet quality in the French West Indies

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével , et al.
EGEA VIII. Nutrition et santé, de la science à la pratique, Agence Pour la Recherche et l'Information en Fruits et Légumes (APRIFEL). FRA., Nov 2018, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01959663v1
Image document

Stades de changement de la diminution de consommation de viande : motifs et caractéristiques nutritionnelles, sociodémographiques et du mode de vie dans la cohorte NutriNet-Santé [eposter]

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Lucie Sirieix , Julia Baudry , Emmanuelle Kesse-Guyot , et al.
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463340v1
Image document

Identification des caractéristiques individuelles associées à la sous-déclaration dans les Antilles françaises

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével , et al.
JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés
Poster de conférence hal-01947492v1

Durabilité des nouvelles recommandations nutritionnelles françaises : Résultats du projet BioNutriNet

Emmanuelle Kesse-Guyot , Dan Chaltiel , Juhui Wang , Philippe Pointereau , Benjamin Allès , et al.
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-04525686v1
Image document

Déterminants sociodémographiques des profils alimentaires dans un échantillon national des personnes âgées

Valentina Andreeva , Benjamin Allès , Gilles Feron , Rebeca Gonzales , Claire Sulmont-Rossé , et al.
36èmes journées annuelles de la Société française de gériatrie et gérontologie (SFGG), Nov 2016, Paris, France. 1 p., 2016
Poster de conférence hal-01581538v1

Gluten-free diet in French adults without coeliac disease: sociodemographic characteristics, motives and dietary profile

Laëtitia Perrin , Benjamin Allès , Camille Buscail , Catherine Ravel , Serge Hercberg , et al.
British Journal of Nutrition, 2019, 122 (2), pp.231-239. ⟨10.1017/S0007114519001053⟩
Article dans une revue hal-02981960v1

Les déterminants de la transition nutritionnelle dans les Antilles françaises

Zoé Colombet , Viola Lamani , Benjamin Allès , Philippe Terrieux , Alexandre Ducrot , et al.
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2022, 57 (1), pp.37-58. ⟨10.1016/j.cnd.2021.11.003⟩
Article dans une revue hal-03520462v1

Caractéristiques et motivation des végétariens

Benjamin Allès
Journées Francophones de nutrition (JFN 2018), Nov 2018, Nice, France
Communication dans un congrès hal-02786325v1

Contribution of ultra-processed foods in the diet of adults from the French NutriNet-Santé study

Chantal Julia , Lucien Martinez , Benjamin Allès , Mathilde Touvier , Serge Hercberg , et al.
Public Health Nutrition, 2017, 21 (1), pp.1-11. ⟨10.1017/S1368980017001367⟩
Article dans une revue hal-01606764v1
Image document

Association between sustainable dietary patterns and body weight, overweight, and obesity risk in the NutriNet-Santé prospective cohort

Louise Seconda , Manon Egnell , Chantal Julia , Mathilde Touvier , Serge Hercberg , et al.
The American Journal of Clinical Nutrition, 2019, pp.nqz259. ⟨10.1093/ajcn/nqz259⟩
Article dans une revue inserm-02502490v1
Image document

Corrigendum : Environmental Impacts of Plant-Based Diets: How Does Organic Food Consumption Contribute to Environmental Sustainability ?

Camille Lacour , Louise Seconda , Benjamin Allès , Serge Hercberg , Brigitte Langevin , et al.
Frontiers in Nutrition, 2018, 5, ⟨10.3389/fnut.2018.00026⟩
Article dans une revue hal-02091333v1
Image document

Food choice motives including sustainability during purchasing are associated with a healthy dietary pattern in French adults

Benjamin Allès , Sandrine Péneau , Emmanuelle Kesse-Guyot , Julia Baudry , Serge Hercberg , et al.
Nutrition Journal, 2017, 16 (1), pp.1-12. ⟨10.1186/s12937-017-0279-9⟩
Article dans une revue hal-02622539v1
Image document

Individual characteristics associated with changes in the contribution of plant foods to dietary intake in a French prospective cohort

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Wendy Si Hassen , Aurélie Lampuré , Emmanuelle Kesse-Guyot , et al.
European Journal of Nutrition, 2019, 58 (5), pp.1. ⟨10.1007/s00394-018-1752-8⟩
Article dans une revue hal-01839190v1

Prises alimentaires hors repas dans les Antilles françaises : caractérisation et déterminants

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Edwige Landais , Yves Martin Prevel , Benjamin Allès , et al.
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019)
Poster de conférence hal-02736293v1
Image document

Comparaison de la qualité nutritionnelle des profils alimentaires des adultes Antillais selon leur statut migratoire vers la France hexagonale dans un contexte de transition nutritionnelle

Benjamin Allès , Zoé Colombet , Nathalie Arnault , Louis-Georges Soler , Serge Hercberg , et al.
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463724v1

La consommation en circuits courts et de proximité, pratiques émergentes et risques associés

Grégori Akermann , Benjamin Allès , Marie-Christine Champomier-Verges
Reterritorialisation de l'alimentation : quelles contributions à la durabilité des systèmes alimentaires ?, Nov 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02791560v1
Image document

Rebalancing meat and legume consumption: change-inducing food choice motives and associated individual characteristics in non-vegetarian adults

Anouk Reuzé , Caroline Méjean , Myriam Carrère , Lucie Sirieix , Nathalie Druesne-Pecollo , et al.
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2022, 19 (1), 17 p. ⟨10.1186/s12966-022-01317-w⟩
Article dans une revue hal-03768059v1

Consumption of ultra-processed foods and the risk of overweight and obesity, and weight trajectories in the French cohort NutriNet-Santé

Bernard Srour , Marie Beslay , Caroline Méjean , Benjamin Allès , Thibault Fiolet , et al.
13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. Proceedings of the Nutrition Society, 79 (OCE2), pp.E212, 2020, 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives. ⟨10.1017/S0029665120003559⟩
Poster de conférence hal-02377022v1

Que nous apprennent les profils alimentaires sur la transition nutritionnelle aux Antilles françaises ?

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Marlène Perignon , Edwige Landais , Yves Martin Prevel , et al.
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019)
Poster de conférence hal-02392212v1
Image document

Identifier et accompagner les nouvelles tendances dans la consommation alimentaire

Grégori Akermann , Benjamin Allès
Nouvelles attentes des consommateurs, nouveaux systèmes alimentaires, Alliance Nationale de Recherche pour l'Environnement (AllEnvie). FRA., Dec 2017, Paris, France. pp.29 vues
Communication dans un congrès hal-02791262v1
Image document

Improvement of diet sustainability with increased level of organic food in the diet: findings from the BioNutriNet cohort

Julia Baudry , Philippe Pointereau , Louise Seconda , Rodolphe Vidal , Bruno Taupier-Letage , et al.
The American Journal of Clinical Nutrition, 2019, 109 (4), pp.1173-1188. ⟨10.1093/ajcn/nqy361⟩
Article dans une revue hal-02487493v1

Association between ultra-processed food consumption and functional gastrointestinal disorders: results from the French NutriNet-Santé cohort

Laure Schnabel , Camille Buscail , Jean-Marc Sabaté , Michel Bouchoucha , Emmanuelle Kesse-Guyot , et al.
The American Journal of Gastroenterology, 2018, 113 (8), pp.1217-1228. ⟨10.1038/s41395-018-0137-1⟩
Article dans une revue hal-02625818v1
Image document

Prospective association between organic food consumption and the risk of type 2 diabetes: findings from the NutriNet-Santé cohort study

Emmanuelle Kesse-Guyot , Pauline Rebouillat , Laurence Gamet-Payrastre , Benjamin Allès , Léopold Fezeu , et al.
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2020, 17 (1), ⟨10.1186/s12966-020-01038-y⟩
Article dans une revue hal-02999698v1