Skip to Main content

Keywords

Co-authors

Researcher identifiers

Social networks

Number of documents

31

My papers in HAL


short description of my background


Journal articles15 documents

  • Barbara Redlingshofer, Sabine Barles, Helga Weisz. Are waste hierarchies effective in reducing environmental impacts from food waste? A systematic review for OECD countries. Resources, Conservation and Recycling, Elsevier, 2020, 156, ⟨10.1016/j.resconrec.2020.104723⟩. ⟨hal-02468527⟩
  • Barbara Redlingshofer. La méthodologie utilisée dans l’étude INRA pour l’analyse des pertes alimentaires dans les filières. Innovations Agronomiques, INRAE, 2015, 48, pp.11-22. ⟨10.15454/1.4622704219926074E12⟩. ⟨hal-02634690⟩
  • Frédéric Fine, Jean-Louis Lucas, Jean-Michel Chardigny, Barbara Redlingshofer, Michel Renard. Food losses and waste in the French oilcrops sector. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, EDP, 2015, 22 (3), pp.A302. ⟨10.1051/ocl/2015012⟩. ⟨hal-01506633⟩
  • Barbara Redlingshofer, Bernard Coudurier, Martine Georget. Etat des lieux et leviers pour réduire les pertes alimentaires dans les filières françaises. Innovations Agronomiques, INRAE, 2015, 48, pp.23-57. ⟨10.15454/1.462270509589515E12⟩. ⟨hal-02636281⟩
  • F. Fine, J.L Lucas, Jean-Michel Chardigny, Barbara Redlingshofer, Michel Renard. Pertes alimentaires dans la filière oléagineuse. Innovations Agronomiques, INRAE, 2015, 48, pp.97-114. ⟨10.15454/1.4622709266161074E12⟩. ⟨hal-02629820⟩
  • Nathalie Bareille, Geneviève Gésan-Guiziou, Gilles Foucras, Bernard Coudurier, Baptiste Randriamampita, et al.. Les pertes alimentaires en filière laitière. Innovations Agronomiques, INRAE, 2015, 48, pp.143-160. ⟨10.15454/1.4622711884167021E12⟩. ⟨hal-02635036⟩
  • Frédéric Zahm, Adeline Alonso Ugaglia, Héloïse Boureau, Bernard Del'Homme, Jean Marc Barbier, et al.. Agriculture et exploitation agricole durables : état de l’art et proposition de définitions revisitées à l’aune des valeurs, des propriétés et des frontières de la durabilité en agriculture. Innovations Agronomiques, INRAE, 2015, pp.105-125. ⟨10.15454/1.462267509242779E12⟩. ⟨hal-02637332⟩
  • Barbara Redlingshofer, Ariane Métais, Jean-Claude Anrdé. Complexité, risques incertains, précaution et débat public. Environnement, Risques and Santé, John Libbey Eurotext, 2014, 13 (3), pp.222-231. ⟨10.1684/ers.2014.0697⟩. ⟨hal-02630661⟩
  • Ariane Métais, Jean-Claude Andre, Barbara Redlingshofer. La démocratie à l‘épreuve du débat public Cigeo : Mise en scène d’un débat et d’un choix politique. Droit de l'environnement, Victoires édition, 2014, 224, pp.2-10. ⟨hal-02634800⟩
  • Barbara Redlingshofer, Ariane Métais, Jean-Claude Andre. Un, deux, trois tours et hop? Débattre autrement? : Leçons du débat public CIGÉO. Le Courrier de l'environnement de l'INRA, Paris : Institut national de la recherche agronomique Délégation permanente à l'environnement, 2014, 64, pp.119-131. ⟨hal-02633872⟩
  • Catherine Esnouf, Sébastien Jean, Barbara Redlingshofer. Les nouveaux enjeux liés à la durabilité des systèmes alimentaires. Innovations Agronomiques, INRAE, 2012, 24, pp.121-132. ⟨hal-01001329⟩
  • Florent Vieux, Louis Georges Soler, Marketa Supkova, Marie Russel, Barbara Redlingshofer, et al.. Is there a relation between the nutritional adequacy of diets and their greenhouse gas emissions?. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.150. ⟨hal-02643478⟩
  • Barbara Redlingshofer, Hayo van der Werf. Quoi de neuf du côté des analyses de cycle de vie dans l'agriculture et l'alimentation ?. Le Courrier de l'environnement de l'INRA, Paris : Institut national de la recherche agronomique Délégation permanente à l'environnement, 2009, 57, pp.147-150. ⟨hal-02653507⟩
  • Barbara Redlingshofer. Vers une alimentation durable ? Ce qu'enseigne la littérature scientifique. Le Courrier de l'environnement de l'INRA, Paris : Institut national de la recherche agronomique Délégation permanente à l'environnement, 2006, pp.83-102. ⟨hal-02669080⟩
  • Barbara Redlingshöfer. Vers une alimentation durable ? Ce qu'enseigne la littérature scientifique. Le Courrier de l'environnement de l'INRA, Paris : Institut national de la recherche agronomique Délégation permanente à l'environnement, 2006, 53 (53), pp.83-102. ⟨hal-01199229⟩

Conference papers9 documents

  • Frédéric Zahm, A. Alonso Ugaglia, J.M. Barbier, H. Boureau, B. Del'Homme, et al.. Un nouveau cadre conceptuel d’évaluation de la durabilité en agriculture basé sur les propriétés et les objectifs de la durabilité. La méthode IDEA - version 4. Séminaire RMT Erytage, Nov 2016, Paris, France. pp.27. ⟨hal-02605620⟩
  • Xavier Malher, Bernard Coudurier, Barbara Redlingshofer. Food losses and waste in the poultry production chain: from farm to retail. 16. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 2015, Nantes, France. ⟨hal-02738847⟩
  • Stéphane Guilbert, Claire Fuentes, Mélanie Gracieux, Barbara Redlingshofer. Food loss and waste reduction in a context of growing urbanization. 29. EFFoST International Conference, EFFoST, The European Federation of Food Science & Technology., Nov 2015, Athène, Greece. ⟨hal-01506498⟩
  • Barbara Redlingshofer, Stéphane Guilbert, Claire Fuentes, Mélanie Gracieux. New paradigms on how to achieve zero food waste in future cities: Optimizing food use by waste prevention and valorization. RAMIRAN 2015 16. International Conference Rural-Urban Symbiosis, Sep 2015, Hambourg, Germany. 197 p. ⟨hal-01837450⟩
  • Barbara Redlingshofer, Mélanie Gracieux, Claire Fuentes, Stéphane Guilbert. Urban food systems: socio-technological innovation for cities to tackle the zero waste challenge. 2. International Conference on Global Food Security, Oct 2015, New York, United States. 59 p. ⟨hal-01837451⟩
  • Nathalie Bareille, Geneviève Gésan-Guiziou, Gilles Foucras, Bernard Coudurier, Baptiste Randriamampita, et al.. Pertes alimentaires dans la filière laitière. Carrefours de l'Innovation Agronomique, Dec 2015, Paris, France. ⟨hal-02739999⟩
  • Barbara Redlingshofer, Annie Soyeux. Food losses and wastage as a sustainability indicator of food and farming systems. 10.European IFSA Symposium : Producing and reproducing farming systems. New modes of organisation for sustainable food systems of tomorrow, Jul 2012, Aarhus, Denmark. ⟨hal-02745544⟩
  • Barbara Redlingshofer. Choix de consommation alimentaire, quel impact sur l'effet de serre ?. Colloque international, scientifique et professionnel "agriculture biologique et changement climatique", Apr 2008, Clermont-Ferrand, France. 6 p. ⟨hal-02823351⟩
  • Barbara Redlingshofer, . Académie d'Agriculture de France. Le rôle, la place et les enjeux futurs de l'énergie dans la chaîne alimentaire. Alimentation et énergie demain : du champ à la table du consommateur, Jan 2008, Paris, France. 15 p. ⟨hal-02824924⟩

Poster communications2 documents

  • Frédéric Zahm, A. Alonso Ugaglia, Jm. Barbier, H Bourreau, B. Del'Homme, et al.. La méthode IDEA version 4 (Indicateurs de Durabilité des Exploitations Agricoles). Séminaire Enseigner et Apprendre l'Agroécologie et référencement des outils pédagogiques sur agreen U, Oct 2018, Toulouse-Auzeville, France. pp.1, 2018. ⟨hal-02610213⟩
  • Barbara Redlingshofer, Jean Baptiste Traversac, Jean Guillaume Messmer, Christine Aubry. Multi-actor organization for urban food systems : short but collaborative supply chains. 11th European IFSA Symposium: Farming systems facing global challenges: Capacities and strategies., Apr 2014, Berlin, Germany. 2014, Farming systems facing global challenges: Capacities and strategies. ⟨hal-01198240⟩

Book sections2 documents

  • Nicole Darmon, Louis Georges Soler, Armelle Champenois, Sarah Martin, Jerome Mousset, et al.. Impact carbone et qualité nutritionnelle des régimes alimentaires en France. Pour une alimentation durable. Réflexion stratégique DuALIne, Editions Quae, 2011, Matière à Débattre et Décider, 978-2-7592-1670-3. ⟨hal-02811088⟩
  • Barbara Redlingshofer, Annie Soyeux, Sophie Le Perchec, Armelle Champenois. Pertes et gaspillages. Pour une alimentation durable. Réflexion stratégique duALIne, Editions Quae, 2011, Matière à Débattre et Décider, 978-2-7592-1670-3. ⟨hal-02808804⟩

Reports3 documents

  • Carl Jensen, Tom Quested, Graham Moates, Michael Buksti, Balázs Cseh, et al.. Estimates of European food waste levels. Project report FUSIONS. [Contract] 31032016, 2016. ⟨hal-02801611⟩
  • Jenny Gustavsson, Hilke Bos-Brouwers, Toine Timmermans, Ole-Jørgen Hansen, Hanne Møller, et al.. FUSIONS Definitional framework for food waste - full report. Project report FUSIONS. [Contract] 03072014, 2014. ⟨hal-02800861⟩
  • Hanne Møller, Ole-Jørgen Hansen, Erik Svanes, Hanna Hartikainen, Kirsi Silvennoinen, et al.. Standard approach on quantitative techniques to be used to estimate food waste levels. Project report FUSIONS. [Contract] 31072014, 2014. ⟨hal-02799764⟩