Accéder directement au contenu

Arnaud VERBAERE

36
Documents

Présentation

.

Publications

nicolassommerer
Image document

Shades of Fine Dark Chocolate Colors: Polyphenol Metabolomics and Molecular Networking to Enlighten the Brown from the Black

Aecio Luís de Sousa Dias , Julie-Anne Fenger , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere , Pierre Costet
Metabolites, 2023, 13 (5), pp.667. ⟨10.3390/metabo13050667⟩
Article dans une revue hal-04312157v1
Image document

Improved Analysis of Isomeric Polyphenol Dimers Using the 4th Dimension of Trapped Ion Mobility Spectrometry—Mass Spectrometry

Aécio L de Sousa Dias , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Stacy Deshaies , Cédric Saucier
Molecules, 2022, 27 (13), ⟨10.3390/molecules27134176⟩
Article dans une revue hal-03839259v1
Image document

Multi-method study of the impact of fermentation on the polyphenol composition and color of Grenache, Cinsault, and Syrah rosé wines

Cécile Leborgne , Marie-Agnès Ducasse , Emmanuelle Meudec , Stéphanie Carrillo , Arnaud Verbaere
Food Chemistry, 2022, 403, pp.134396. ⟨10.1016/j.foodchem.2022.134396⟩
Article dans une revue hal-03831949v1
Image document

Elucidating the Color of Rosé Wines Using Polyphenol-Targeted Metabolomics

Cécile Leborgne , Marine Lambert , Marie-Agnès Ducasse , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere
Molecules, 2022, 27 (4), ⟨10.3390/molecules27041359⟩
Article dans une revue hal-03630403v1
Image document

Cultivar diversity of grape skin polyphenol composition and changes in response to drought investigated by LC-MS based metabolomics

Lucie Pinasseau , Anna Vallverdu Queralt , Arnaud Verbaere , Maryline Roques , Emmanuelle Meudec
Frontiers in Plant Science, 2017, 8, 24 p. ⟨10.3389/fpls.2017.01826⟩
Article dans une revue hal-01628673v1

Quantification of hydroxycinnamic derivatives in wines by UHPLC-MRM-MS

Nayla Ferreira Lima , Anna Vallverdu Queralt , Emmanuelle Meudec , Lucie Pinasseau , Arnaud Verbaere
Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2017, 8 p. ⟨10.1007/s00216-017-0759-y⟩
Article dans une revue hal-01837832v1

Le Polyéthylène Téréphtalate, un emballage pour le vin de qualité ? Partie 2/2 : Évolution au cours du stockage d’un vin rosé conditionné en bouteilles PET avec absorbeur d’oxygène

Clara Dombre , Jérémie Wirth , Marie Toussaint , Camille Lixon , Arnaud Verbaere
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2016, 158, pp.47-50
Article dans une revue hal-01608592v1
Image document

A fast and robust UHPLC-MRM-MS method to characterize and quantify grape skin tannins after chemical depolymerization

Lucie Pinasseau , Arnaud Verbaere , Maryline Roques , Emmanuelle Meudec , Anna Vallverdu Queralt
Molecules, 2016, 21 (10), 13 p. ⟨10.3390/molecules21101409⟩
Article dans une revue hal-01397454v1

La couleur des vins rosés : apports de la spectrométrie de masse

Veronique Cheynier , Marine Lambert , Jérémie Wirth , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere
Revue Française d'Oenologie, 2015, 272, pp.11-14
Article dans une revue hal-01605366v1

Le Polyéthylène Téréphtalate, un emballage pour le vin de qualité ? Partie 1/2 : Propriétés barrière, sécurité sanitaire, analyse du cycle de vie

Clara Dombre , Jérémie Wirth , Marie Toussaint , Camille Lixon , Arnaud Verbaere
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2015, 157, pp.41-44
Article dans une revue hal-01605375v1

Straightforward Method To Quantify GSH, GSSG, GRP, and Hydroxycinnamic Acids in Wines by UPLC-MRM-MS

Anna Vallverdú-Queralt , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Veronique Cheynier , Nicolas Sommerer
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, 63, pp.142-149. ⟨10.1021/jf504383g⟩
Article dans une revue hal-01837727v1

Le polyéthylène téréphtalate, un emballage pour le vin ? Partie 1/2 : propriétés barrière, sécurité sanitaire, analyse du cycle de vie

Clara Dombre , Jérémy Wirth , Marie Toussaint , Camille Lixon , Arnaud Verbaere
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2015, 42 (157), pp.41-44
Article dans une revue hal-02601875v1

Le Polyéthylène Téréphtalate, un emballage pour le vin de qualité ?

Clara Dombre , Jérémie Wirth , Marie Toussaint , Camille Lixon , Arnaud Verbaere
Revue Française d'Oenologie, 2015, 272, pp.6-8
Article dans une revue hal-01605371v1
Image document

A High-Throughput UHPLC-QqQ-MS Method for Polyphenol Profiling in Rosé Wines

Marine Lambert , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere , Gerard Mazerolles , Jérémie Wirth
Molecules, 2015, 20, pp.7890-7914. ⟨10.3390/molecules20057890⟩
Article dans une revue hal-01162586v2

ULPC-MS/MS phenolic quantification and in vitro anticancer potential of Gmelina arborea Roxb. (Verbenaceae)

K C.C. N'Gaman , Gui Roger M. Kabran , Amani Kadja , J A Mamyrbékova-Békro , Jean-Luc Pirat
Der Chemica Sinica, 2014, Pelagia Research Library, 5 (6), pp.13-17
Article dans une revue hal-01138926v1

Amazonian palm Oenocarpus bataua ("patawa"): Chemical and biological antioxidant activity - Phytochemical composition

A. Rezaire , J.C. Robinson , D. Bereau , Arnaud Verbaere , Nicolas Sommerer
Food Chemistry, 2014, 149, pp.62-70. ⟨10.1016/j.foodchem.2013.10.077⟩
Article dans une revue hal-01837693v1
Image document

Identification de composés phénoliques extraits de deux plantes de la pharmacopée ivoirienne

Gui Roger M. Kabran , J A Mamyrbékova-Békro , Jean-Luc Pirat , Yves-Alain Bekro , Nicolas Sommerer
Journal de la Société Ouest-Africaine de Chimie, 2014, 038, pp.57-63
Article dans une revue hal-01138937v1

Composition chimique de deux Fabaceae africaines employées comme cure-dents

Amani Brice Kadja , Jean-Luc Pirat , Jean-Noël Null Volle , J A Mamyrbékova-Békro , Yves-Alain Békro
Journal de la Société Ouest-Africaine de Chimie, 2013, 036, pp.47-54
Article dans une revue hal-01138917v1

Les composés responsables de la couleur des vins Rosés. Interaction avec l’oxygène

Veronique Cheynier , Jérémie Wirth , Cecile Morel-Salmi , Jean Marc Souquet , Jean Paul Mazauric
Revue Française d'Oenologie, 2013, 260, pp.30-33
Article dans une revue hal-01605354v1
Image document

Cultivar diversity of grape polyphenol composition and changes in response to drought investigated by LC-MS based metabolomics

Veronique Cheynier , Lucie Pinasseau , Anna Vallverdu Queralt , Arnaud Verbaere , Maryline Roques
Macrowine 2018, May 2018, Saragoze, Spain
Communication dans un congrès hal-02790239v1
Image document

Unravelling the color of a worldwide Rosé wine collection by UHPLC-MRM-MS polyphenol profiling

Nicolas Sommerer , Marine Lambert , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Marie-Agnès Ducasse
64. ASMS conference on Mass Spectrometry and Allied Topics, Jun 2016, San Antonio (TX), United States
Communication dans un congrès hal-01837813v1

Screening germplasm for adaptation to drought and temperature

Lucie Pinasseau , Agnes Doligez , Angelique Adiveze , Agnès Ageorges , Dalel Ahmed
Innovine, innovation in vineyard, 2016, Toulouse, France. 2 p
Communication dans un congrès hal-02798435v1

Unravelling the color of Rosé wine: Polyphenol profiling by UHPLC-MRM-MS gives new insights into the color diversity of worldwide Rosé wines

Nicolas Sommerer , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Veronique Cheynier , Jean Claude Boulet
2. International symposium on profiling, Sep 2015, Lisbonne, Portugal
Communication dans un congrès hal-01837772v1

Les polyphénols du raisin : Analyse MRM rapide pour explorer la réponse métabolique de résistance à la sècheresse

Nicolas Sommerer , Lucie Pinasseau , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Veronique Cheynier
Congrès français de Spectrométrie de Masse et d'Analyse Protéomique (SMAP 2015), Sep 2015, Ajaccio, France
Communication dans un congrès hal-01837773v1

Analyse quantitative des tanins du raisin : une nouvelle approche MRM rapide pour explorer la réponse métabolique de résistance à la sècheresse

Lucie Pinasseau , Arnaud Verbaere , M. Roques , Emmanuelle Meudec , Anna Vallverdu Queralt
Congrès français de Spectrométrie de Masse et d'Analyse Protéomique (SMAP 2015), Sep 2015, Ajaccio, France
Communication dans un congrès hal-01603510v1

An UPLC-MRM-MS method to quantify GSH, GSSG, GRP and hydroxycinnamic acids in white, rose and red wines

Anna Vallverdu Queralt , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Veronique Cheynier , Nicolas Sommerer
In vino analytica Scientia 2015, Jul 2015, San Michele d’Adige, Italy
Communication dans un congrès hal-01602155v1

Les tanins du raisin : MRM rapide pour explorer la réponse métabolique de résistance à la sécheresse

Nicolas Sommerer , Lucie Pinasseau , Arnaud Verbaere , Emmanuelle Meudec , Veronique Cheynier
Congrès français de Spectrométrie de Masse et d'Analyse Protéomique (SMAP 2015), Sep 2015, Ajaccio, France
Communication dans un congrès hal-01837774v1

Rosé Wines: impact of storage conditions in tank on the polyphenol composition and color

Marie-Agnès Ducasse , L. Cayla , G. Masson , C. Anneraud , P. Chrétien
Congrès d'Oenologie, Jun 2015, Bordeaux, France
Communication dans un congrès hal-01603497v1

Pigment composition of rosé wines; influence of oxygen exposure

Veronique Cheynier , Jérémie Wirth , Emmanuelle Meudec , Jean Marc Souquet , Jean Paul Mazauric
219. American chemical Society national meeting, Aug 2014, San Francisco, United States
Communication dans un congrès hal-01601532v1

Unraveling the color of Rosé wines

Veronique Cheynier , Marine Lambert , Marie-Agnès Ducasse , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere
7. International Workshop on Anthocyanins - IWA 2013, 2013, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-01601762v1

High-throughput MS analysis for characterizing the phenolic composition and color of rose wines from around the world.

Veronique Cheynier , Marine Lambert , Marie-Agnès Ducasse , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere
Meeting annueAnnual Meeting American Society for Enology and Viticulture, Jun 2013, Monterey, CA, United States
Communication dans un congrès hal-01601757v1

Identification of variety of anthocyanin’s profiles in coloured inflorescences of Hydrangea species

L. Ogé , Y. Cadot , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere , Veronique Cheynier
7. International Workshop on Anthocyanins - IWA 2013, Sep 2013, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-01603727v1
Image document

Linking cocoa polyphenol composition to chocolate quality with Average-Mass-Spectra fingerprints

Noémie Fayeulle , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere , Jean Claude Boulet , Clotilde Hue
CoCoTea 2019 (5. International Congress on Cocoa Coffee and Tea), Jun 2019, Brême, Germany. , 2019
Poster de conférence hal-02170450v1

Linking cocoa polyphenol composition to chocolate quality with Average-Mass-Spectra fingerprints

Noémie Fayeulle , Emmanuelle Meudec , Arnaud Verbaere , Jean Claude Boulet , Clotilde Hue
EuroFoodChem XX (European Food Chemistry Conference), Jun 2019, Porto, Portugal. Sociedade Potuguesa de Quimica, 2019, EuroFoodChem XX Book of Abstracts
Poster de conférence hal-02170455v1
Image document

Polyphenomics based on UPLC-QqQ-MS for deciphering the genetic bases of grapevine response to drought

Lucie Pinasseau , Arnaud Verbaere , M. Roques , Emmanuelle Meudec , Anna Vallverdu Queralt
ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Apr 2016, Bordeaux, France. 152 p., 2016, Sustainable grape and wine production in the context of climate change
Poster de conférence hal-01837792v1