Skip to Main content

Keywords

Co-authors

Number of documents

34

Mon CV


.


Journal articles17 documents

  • Aude Vernhet, Stéphanie Carrillo, Anaïs Rattier, Arnaud Verbaere, Veronique Cheynier, et al.. Fate of Anthocyanins and Proanthocyanidins during the Alcoholic Fermentation of Thermovinified Red Musts by Different Saccharomyces cerevisiae Strains. Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (11), pp.3615-3625. ⟨10.1021/acs.jafc.0c00413⟩. ⟨hal-02570392⟩
  • Lucie Pinasseau, Anna Vallverdu Queralt, Arnaud Verbaere, Maryline Roques, Emmanuelle Meudec, et al.. Cultivar diversity of grape skin polyphenol composition and changes in response to drought investigated by LC-MS based metabolomics. Frontiers in Plant Science, Frontiers, 2017, 8, 24 p. ⟨10.3389/fpls.2017.01826⟩. ⟨hal-01628673⟩
  • Nayla Ferreira Lima, Anna Vallverdu Queralt, Emmanuelle Meudec, Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, et al.. Quantification of hydroxycinnamic derivatives in wines by UHPLC-MRM-MS. Analytical and Bioanalytical Chemistry, Springer Verlag, 2017, 8 p. ⟨10.1007/s00216-017-0759-y⟩. ⟨hal-01837832⟩
  • Clara Dombre, Jérémie Wirth, Marie Toussaint, Camille Lixon, Arnaud Verbaere, et al.. Le Polyéthylène Téréphtalate, un emballage pour le vin de qualité ? Partie 2/2 : Évolution au cours du stockage d’un vin rosé conditionné en bouteilles PET avec absorbeur d’oxygène. Revue des Oenologues et des Techniques Vitivinicoles et Oenologiques, Union nationale des oenologues France Bourgogne-Publications, 2016, 158, pp.47-50. ⟨hal-01608592⟩
  • Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, Maryline Roques, Emmanuelle Meudec, Anna Vallverdu Queralt, et al.. A fast and robust UHPLC-MRM-MS method to characterize and quantify grape skin tannins after chemical depolymerization. Molecules, MDPI, 2016, 21 (10), 13 p. ⟨10.3390/molecules21101409⟩. ⟨hal-01397454⟩
  • Clara Dombre, Jérémie Wirth, Marie Toussaint, Camille Lixon, Arnaud Verbaere, et al.. Le Polyéthylène Téréphtalate, un emballage pour le vin de qualité ? Partie 1/2 : Propriétés barrière, sécurité sanitaire, analyse du cycle de vie. Revue des Oenologues et des Techniques Vitivinicoles et Oenologiques, Union nationale des oenologues France Bourgogne-Publications, 2015, 157, pp.41-44. ⟨hal-01605375⟩
  • Clara Dombre, Jérémie Wirth, Marie Toussaint, Camille Lixon, Arnaud Verbaere, et al.. Le Polyéthylène Téréphtalate, un emballage pour le vin de qualité ?. Revue Française d'Oenologie, 2015, 272, pp.6-8. ⟨hal-01605371⟩
  • Anna Vallverdú-Queralt, Arnaud Verbaere, Emmanuelle Meudec, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer. Straightforward Method To Quantify GSH, GSSG, GRP, and Hydroxycinnamic Acids in Wines by UPLC-MRM-MS. Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2015, 63, pp.142-149. ⟨10.1021/jf504383g⟩. ⟨hal-01837727⟩
  • Veronique Cheynier, Marine Lambert, Jérémie Wirth, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, et al.. La couleur des vins rosés : apports de la spectrométrie de masse. Revue Française d'Oenologie, 2015, 272, pp.11-14. ⟨hal-01605366⟩
  • Marine Lambert, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, Gerard Mazerolles, Jérémie Wirth, et al.. A High-Throughput UHPLC-QqQ-MS Method for Polyphenol Profiling in Rosé Wines. Molecules, MDPI, 2015, 20, pp.7890-7914. ⟨10.3390/molecules20057890⟩. ⟨hal-01162586v2⟩
  • Clara Dombre, J. Wirth, M. Toussaint, C. Lixon, Arnaud Verbaere, et al.. Le polyéthylène téréphtalate, un emballage pour le vin ? Partie 1/2 : propriétés barrière, sécurité sanitaire, analyse du cycle de vie. Revue des Oenologues et des Techniques Vitivinicoles et Oenologiques, Union nationale des oenologues France Bourgogne-Publications, 2015, 42 (157), pp.41-44. ⟨hal-02601875⟩
  • A. Rezaire, J.C. Robinson, D. Bereau, Arnaud Verbaere, Nicolas Sommerer, et al.. Amazonian palm Oenocarpus bataua ("patawa"): Chemical and biological antioxidant activity - Phytochemical composition. Food Chemistry, Elsevier, 2014, 149, pp.62-70. ⟨10.1016/j.foodchem.2013.10.077⟩. ⟨hal-01837693⟩
  • K N'Gaman, Gui Roger Kabran, Amani Kadja, J A Mamyrbékova-Békro, Jean-Luc Pirat, et al.. ULPC-MS/MS phenolic quantification and in vitro anticancer potential of Gmelina arborea Roxb. (Verbenaceae). Der Chemica Sinica, 2014, Pelagia Research Library, 5 (6), pp.13-17. ⟨hal-01138926⟩
  • Gui Roger Kabran, J A Mamyrbékova-Békro, Jean-Luc Pirat, Yves-Alain Bekro, Nicolas Sommerer, et al.. Identification de composés phénoliques extraits de deux plantes de la pharmacopée ivoirienne. Journal de la Société Ouest-Africaine de Chimie, Société Ouest-Africaine de Chimie, 2014, pp.57-63. ⟨hal-01138937⟩
  • Veronique Cheynier, Jérémie Wirth, Cecile Morel-Salmi, Jean Marc Souquet, Jean Paul Mazauric, et al.. Les composés responsables de la couleur des vins Rosés. Interaction avec l’oxygène. Revue Française d'Oenologie, 2013, 260, pp.30-33. ⟨hal-01605354⟩
  • Amani Kadja, Jean-Luc Pirat, Jean-Noël Volle, J A Mamyrbékova-Békro, Yves-Alain Békro, et al.. Composition chimique de deux Fabaceae africaines employées comme cure-dents. Journal de la Société Ouest-Africaine de Chimie, Société Ouest-Africaine de Chimie, 2013, pp.47-54. ⟨hal-01138917⟩
  • E.M.S. Brito, R. Guyoneaud, M. Goñi-Urriza, A. Ranchou-Peyruse, A. Verbaere, et al.. Characterization of hydrocarbonoclastic bacterial communities from mangrove sediments in Guanabara Bay, Brazil. Research in Microbiology, Elsevier, 2006, 157 (8), pp.752-762. ⟨10.1016/j.resmic.2006.03.005⟩. ⟨hal-01631902⟩

Conference papers13 documents

  • Veronique Cheynier, Lucie Pinasseau, Anna Vallverdu Queralt, Arnaud Verbaere, Maryline Roques, et al.. Cultivar diversity of grape polyphenol composition and changes in response to drought investigated by LC-MS based metabolomics. Macrowine 2018, May 2018, Saragoze, Spain. ⟨hal-02790239⟩
  • Lucie Pinasseau, Agnes Doligez, Angelique Adiveze, Agnès Ageorges, Dalel Ahmed, et al.. Screening germplasm for adaptation to drought and temperature. Innovine, innovation in vineyard, 2016, Toulouse, France. 2 p. ⟨hal-02798435⟩
  • Nicolas Sommerer, Marine Lambert, Arnaud Verbaere, Emmanuelle Meudec, Marie-Agnès Ducasse, et al.. Unravelling the color of a worldwide Rosé wine collection by UHPLC-MRM-MS polyphenol profiling. 64. ASMS conference on Mass Spectrometry and Allied Topics, Jun 2016, San Antonio (TX), United States. ⟨hal-01837813⟩
  • Nicolas Sommerer, Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, Emmanuelle Meudec, Veronique Cheynier, et al.. Les tanins du raisin : MRM rapide pour explorer la réponse métabolique de résistance à la sécheresse. Congrès français de Spectrométrie de Masse et d'Analyse Protéomique (SMAP 2015), Sep 2015, Ajaccio, France. ⟨hal-01837774⟩
  • Anna Vallverdu Queralt, Arnaud Verbaere, Emmanuelle Meudec, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer. An UPLC-MRM-MS method to quantify GSH, GSSG, GRP and hydroxycinnamic acids in white, rose and red wines. In vino analytica Scientia 2015, Jul 2015, San Michele d’Adige, Italy. ⟨hal-01602155⟩
  • Marie-Agnès Ducasse, L. Cayla, G. Masson, C. Anneraud, P. Chrétien, et al.. Rosé Wines: impact of storage conditions in tank on the polyphenol composition and color. Congrès d'Oenologie, Jun 2015, Bordeaux, France. ⟨hal-01603497⟩
  • Nicolas Sommerer, Arnaud Verbaere, Emmanuelle Meudec, Veronique Cheynier, Jean Claude Boulet, et al.. Unravelling the color of Rosé wine: Polyphenol profiling by UHPLC-MRM-MS gives new insights into the color diversity of worldwide Rosé wines. 2. International symposium on profiling, Sep 2015, Lisbonne, Portugal. ⟨hal-01837772⟩
  • Nicolas Sommerer, Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, Emmanuelle Meudec, Veronique Cheynier, et al.. Les polyphénols du raisin : Analyse MRM rapide pour explorer la réponse métabolique de résistance à la sècheresse. Congrès français de Spectrométrie de Masse et d'Analyse Protéomique (SMAP 2015), Sep 2015, Ajaccio, France. ⟨hal-01837773⟩
  • Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, M. Roques, Emmanuelle Meudec, Anna Vallverdu Queralt, et al.. Analyse quantitative des tanins du raisin : une nouvelle approche MRM rapide pour explorer la réponse métabolique de résistance à la sècheresse. Congrès français de Spectrométrie de Masse et d'Analyse Protéomique (SMAP 2015), Sep 2015, Ajaccio, France. ⟨hal-01603510⟩
  • Veronique Cheynier, Jérémie Wirth, Emmanuelle Meudec, Jean Marc Souquet, Jean Paul Mazauric, et al.. Pigment composition of rosé wines; influence of oxygen exposure. 219. American chemical Society national meeting, Aug 2014, San Francisco, United States. ⟨hal-01601532⟩
  • L. Ogé, Y. Cadot, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, Veronique Cheynier, et al.. Identification of variety of anthocyanin’s profiles in coloured inflorescences of Hydrangea species. 7. International Workshop on Anthocyanins - IWA 2013, Sep 2013, Porto, Portugal. ⟨hal-01603727⟩
  • Veronique Cheynier, Marine Lambert, Marie-Agnès Ducasse, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, et al.. High-throughput MS analysis for characterizing the phenolic composition and color of rose wines from around the world.. Meeting annueAnnual Meeting American Society for Enology and Viticulture, Jun 2013, Monterey, CA, United States. ⟨hal-01601757⟩
  • Veronique Cheynier, Marine Lambert, Marie-Agnès Ducasse, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, et al.. Unraveling the color of Rosé wines. 7. International Workshop on Anthocyanins - IWA 2013, 2013, Porto, Portugal. ⟨hal-01601762⟩

Poster communications3 documents

  • Noémie Fayeulle, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, Jean Claude Boulet, Clotilde Hue, et al.. Linking cocoa polyphenol composition to chocolate quality with Average-Mass-Spectra fingerprints. EuroFoodChem XX (European Food Chemistry Conference), Jun 2019, Porto, Portugal. Sociedade Potuguesa de Quimica, 2019, EuroFoodChem XX Book of Abstracts. ⟨hal-02170455⟩
  • Noémie Fayeulle, Emmanuelle Meudec, Arnaud Verbaere, Jean Claude Boulet, Clotilde Hue, et al.. Linking cocoa polyphenol composition to chocolate quality with Average-Mass-Spectra fingerprints. CoCoTea 2019 (5. International Congress on Cocoa Coffee and Tea), Jun 2019, Brême, Germany. 2019. ⟨hal-02170450⟩
  • Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, M. Roques, Emmanuelle Meudec, Anna Vallverdu Queralt, et al.. Polyphenomics based on UPLC-QqQ-MS for deciphering the genetic bases of grapevine response to drought. ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Apr 2016, Bordeaux, France. 152 p., 2016, Sustainable grape and wine production in the context of climate change. ⟨hal-01837792⟩

Other publications1 document

  • Lucie Pinasseau, Arnaud Verbaere, Maryline Roques, Emmanuelle Meudec, Anna Vallverdu Queralt, et al.. InnoVine WP3 : 105 phenolic compound quantification of 2014 and 2015 mature grape berries from a core-collection of 279 irrigated and non-irrigated Vitis vinifera cultivars. 2017. ⟨hal-01603081⟩