Accéder directement au contenu

Adeline Boire

33
Documents

Publications

Biochemical and physical–chemical characterisation of leaf proteins extracted from Cichorium endivia leaves

Maude Ducrocq , Marie-Hélène Morel , Marc Anton , Valérie Micard , Sylvain Guyot
Food Chemistry, 2022, 381, pp.132254. ⟨10.1016/j.foodchem.2022.132254⟩
Article dans une revue hal-03557587v1
Image document

Optimization of large-scale purification of omega gliadins and other wheat gliadins

Véronique Solé-Jamault , Joëlle Davy , Rémy Cochereau , Adeline Boire , Colette Larré
Journal of Cereal Science, 2022, 103, pp.103386. ⟨10.1016/j.jcs.2021.103386⟩
Article dans une revue hal-03540918v1

Monitoring food structure in plant protein gels during digestion: Rheometry and Small Angle Neutron Scattering studies

Maja Napieraj , Annie Brûlet , Evelyne Lutton , Urielle Randrianarisoa , Adeline Boire
Food Structure, 2022, 32, pp.100270. ⟨10.1016/j.foostr.2022.100270⟩
Article dans une revue hal-03664851v1
Image document

Combining plant and dairy proteins in food colloid design

Emma B A Hinderink , Adeline Boire , Denis Renard , Alain Riaublanc , Leonard M C Sagis
Current Opinion in Colloid & Interface Science, 2021, 56, pp.101507. ⟨10.1016/j.cocis.2021.101507⟩
Article dans une revue hal-03394364v1

Conformational Changes of Whey and Pea Proteins upon Emulsification Approached by Front-Surface Fluorescence

Emma Hinderink , Claire Berton-Carabin , Karin Schroën , Alain Riaublanc , Bérénice Houinsou-Houssou
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2021, 69 (23), pp.6601-6612. ⟨10.1021/acs.jafc.1c01005⟩
Article dans une revue hal-03318346v1

Droplet Microfluidics for Food and Nutrition Applications

Karin Schroen , Claire Berton-Carabin , Denis Renard , Mélanie Marquis , Adeline Boire
Micromachines, 2021, 12 (8), pp.863. ⟨10.3390/mi12080863⟩
Article dans une revue hal-03325134v1

Semi-permeable vesicles produced by microfluidics to tune the phase behaviour of encapsulated macromolecules

Rémy Cochereau , Denis Renard , Camille Noûs , Adeline Boire
Journal of Colloid and Interface Science, 2020, 580, pp.709-719. ⟨10.1016/j.jcis.2020.07.022⟩
Article dans une revue hal-03154795v1
Image document

Rubisco: A promising plant protein to enrich wheat-based food without impairing dough viscoelasticity and protein polymerisation

Maude Ducrocq , Adeline Boire , Marc Anton , Valérie Micard , Marie-Hélène Morel
Food Hydrocolloids, 2020, 109, ⟨10.1016/j.foodhyd.2020.106101⟩
Article dans une revue hal-03342600v1

Optimization of a Droplet-Based Millifluidic Device to Investigate the Phase Behavior of Biopolymers, Including Viscous Conditions

Chloé Amine , Adeline Boire , Joëlle Davy , Anne-Laure Réguerre , Patrice Papineau
Food Biophysics, 2020, 15 (4), pp.463-472. ⟨10.1007/s11483-020-09645-9⟩
Article dans une revue hal-03170308v1
Image document

Outil millifluidique à gouttes pour déterminer les diagrammes de phase de protéines seules ou en mélange.

Adeline Boire , Denis Renard , Joëlle Davy , Chloé Amine , Patrice Papineau
Le Cahier des Techniques de l'INRA, 2020, 102, pp.Art6
Article dans une revue hal-03128433v1
Image document

New exploration of the γ-gliadin structure through its partial hydrolysis

Line Sahli , Adeline Boire , Véronique Solé-Jamault , Hélène Rogniaux , Alexandre Giuliani
International Journal of Biological Macromolecules, 2020, 165 (Part A), pp.654-664. ⟨10.1016/j.ijbiomac.2020.09.136⟩
Article dans une revue hal-03111116v1

Soft-Matter Approaches for Controlling Food Protein Interactions and Assembly

Adeline Boire , Denis Renard , Antoine Bouchoux , Stéphane Pezennec , Thomas Croguennec
Annual Review of Food Science and Technology, 2019, 10 (1), pp.521-539. ⟨10.1146/annurev-food-032818-121907⟩
Article dans une revue hal-02968011v1
Image document

Monitoring food structure during digestion using small-angle scattering and imaging techniques

Jade Pasquier , Annie Brûlet , Adeline Boire , Frédéric Jamme , Javier Perez
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2019, 570, pp.96-106. ⟨10.1016/j.colsurfa.2019.02.059⟩
Article dans une revue hal-02561464v1
Image document

Role of protein conformation and weak interactions on gamma-gliadin liquid-liquid phase separation

Line Sahli , Denis Renard , Véronique Solé-Jamault , Alexandre A. Giuliani , Adeline Boire
Scientific Reports, 2019, 9, ⟨10.1038/s41598-019-49745-2⟩
Article dans une revue hal-02618334v1

Contrasting Assemblies of Oppositely Charged Proteins

William Nicholas Ainis , Adeline Boire , Véronique Sole , Aurélie Nicolas , Said Bouhallab
Langmuir, 2019, 35 (30), pp.9923-9933. ⟨10.1021/acs.langmuir.9b01046⟩
Article dans une revue hal-02264932v1
Image document

Associative properties of rapeseed napin and pectin: Competition between liquid-liquid and liquid-solid phase separation

Chloé Amine , Adeline Boire , Alice Kermarrec , Denis Renard
Food Hydrocolloids, 2019, 92, pp.94-103. ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.01.026⟩
Article dans une revue hal-02619699v1
Image document

Dynamics of liquid-liquid phase separation of wheat gliadins

Adeline Boire , Christian Sanchez , Marie Helene Morel , Minne Paul Lettinga , Paul Menut
Scientific Reports, 2018, 8 (1), ⟨10.1038/s41598-018-32278-5⟩
Article dans une revue hal-02628596v1
Image document

Proteins for the future: A soft matter approach to link basic knowledge and innovative applications

Adeline Boire , Antoine Bouchoux , Said Bouhallab , Anne Laure Chapeau , Thomas Croguennec
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 46, pp.18-28. ⟨10.1016/j.ifset.2017.06.012⟩
Article dans une revue hal-01608238v1

Droplets-based millifluidic for the rapid determination of biopolymers phase diagrams

Chloé Amine , Adeline Boire , Joëlle Davy , Mélanie Marquis , Denis Renard
Food Hydrocolloids, 2017, 70, pp.134-142. ⟨10.1016/j.foodhyd.2017.03.035⟩
Article dans une revue hal-01608071v1

Osmotic Compression of Anisotropic Proteins: Interaction Properties and Associated Structures in Wheat Gliadin Dispersions

Adeline Boire , Paul Menut , Marie Helene Morel , Christian Sanchez
Journal of Physical Chemistry B, 2015, 119 (17), pp.5412-5421. ⟨10.1021/acs.jpcb.5b01673⟩
Article dans une revue hal-01270211v1

Cytoskeletal crosstalk: when three different personalities team up

Florian Huber , Adeline Boire , Magdalena Preciado López , Gijsje H Koenderink
Current Opinion in Cell Biology, 2015, 32, pp.39-47. ⟨10.1016/j.ceb.2014.10.005⟩
Article dans une revue hal-02638829v1

Phase behaviour of a wheat protein isolate

Adeline Boire , Paul Menut , Marie Helene Morel , Christian Sanchez
Soft Matter, 2013, 9 (47), pp.11417-11426. ⟨10.1039/c3sm51489g⟩
Article dans une revue hal-01268494v1

Elastic properties of extruded starchy melts containing wheat bran using on-line rheology and dynamic mechanical thermal analysis

Frédéric Robin , Steffen Dattinger , Adeline Boire , Laurent Forny , Mario Horvat
Journal of Food Engineering, 2012, 109 (3), pp.414-423. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2011.11.006⟩
Article dans une revue hal-01506496v1

Coacervats ou précipités: quel chemin thermodynamique dirige la séparation de phase liquide-liquide ou solide-liquide

Denis Renard , Adeline Boire , Said Bouhallab , Christophe Schatz , Jean-Paul Chapel
Journées de la Matière Condensée (JMC) 2022, Le bureau de la matière condensée de la SFP, La Société Française de Physique (SFP), La Division Matière Condensée de la SFP, Aug 2022, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-03629455v1
Image document

Liquid-liquid phase separation in heteroproteinsystems: a mini review

Adeline Boire , Denis Renard , Antoine Bouchoux , Said Bouhallab
RBPGO 9 : Les 9ièmes Rencontres de Biologie~Physique du Grand-Ouest 2022, comité RBPGO, Jun 2022, Brest, France
Communication dans un congrès hal-03706888v1
Image document

Cartographie des sciences de l'alimentation au travers des publications académiques(1980-2018): vers quelles innovations les connaissances scientifiques orientent les légumineuses à graines en Europe ?

Tristan Salord , Marie-Benoît Magrini , Guillaume Cabanac , Marie-Josephe Amiot-Carlin , Marc Anton
15es Journées internationales d'Analyse statistique des Données Textuelles (JADT 2020), Valérie Bonnet (Université de Toulouse 3 - Paul Sabatier); Annette Burguet (Université de Toulouse 3 - Paul Sabatier); Guillaume Cabanac (Université de Toulouse 3 - Paul Sabatier); Lucie Loubère (Université de Toulouse 3 - Paul Sabatier); Pascal Marchand (Université de Toulouse 3 - Paul Sabatier); Daniel Pélissier (Université de Toulouse 1 - Capitole); Gaël Plumecoq (Institut National de la Recherche Agronomique); Pierre Ratinaud (Université de Toulouse 2 - Jean Jaurès); Julie Renard (Université de Toulouse 2 - Jean Jaurès); Natacha Souillard (Université de Toulouse 3 - Paul Sabatier), Jun 2020, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-03144044v1
Image document

Assembly of plant storage proteins: role of intrinsic disorder and charge anisotropy

Adeline Boire , Line Sahli , Chloé Amine , William-Nicholas Ainis , Véronique Solé-Jamault
Edible Soft Matter – a SoftComp Topical Workshop, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UR Biopolymères Interactions Assemblages (1268)., Apr 2019, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-02154501v1

Liquid-Liquid Phase Separation of Wheat Gliadins - Towards Physiological Conditions

Line Sahli , Denis Renard , Véronique Solé-Jamault , Adeline Boire
64th Annual Meeting of the Biophysical-Society, Feb 2019, San Diego, United States. pp.485a, ⟨10.1016/j.bpj.2019.11.2686⟩
Communication dans un congrès hal-02962395v1

Unravelling the contrasting phase behavior of wheat storage proteins: how to store storage proteins?

Adeline Boire , Christian Sanchez , Marie Hélène Morel , M. Paul Lettinga , Paul Menut
62nd Annual Meeting of the Biophysical-Society, Feb 2018, San Francisco, United States. pp.2, ⟨10.1016/j.bpj.2017.11.2068⟩
Communication dans un congrès hal-01837528v1

Rôle de l'anisotropie de charge dans l'assemblage protéine-protéine

Adeline Boire , Said Bouhallab , Denis Renard
Journées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle, Nov 2018, Hyères, France
Communication dans un congrès hal-02789149v1

Understanding the competition between aggregation and coacervation phenomena in protein/ polysaccharide and polyelectrolyte/polysaccharide systems

Asna Vakeri , Adeline Boire , Joëlle Davy , Said Bouhallab , Antoine Bouchoux
https://www.ecis2023.eu/. 37th conference of European Colloid & Interface Society, Sep 2023, Naples, Italy. , 2023
Poster de conférence hal-04353412v1
Image document

GFL Groupe Filières Légumineuses

Marie Josephe Amiot-Carlin , Stephane Walrand , Marc Anton , Adeline Boire , Alain Baranger
RFL 2. Rencontres Francophones Légumineuses, Oct 2018, Toulouse, France. , 2018
Poster de conférence hal-02789055v1